13 secrete pe care numai mămicile care muncesc le cunosc

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să fii mamă și să ai totodată și o carieră nu este lucru ușor, cu atât mai mult cu cât trebuie să găsești mereu un echilibru între cele două. Așa cum sunt de părere și specialiștii, o mamă ce lucrează poate fi o sursă de inspirație pentru copiii ei și le poate oferi o multitudine de beneficii. De cealaltă parte însă, există și dezavantaje ale faptului că ai ales să îmbini viața de mamă cu cea profesională. Din articolul de mai jos vei afla care sunt avantajele și dezavantele de a fi o mamă care muncește, precum și la ce lucruri ar trebui să te aștepți dacă optezi pentru un asemenea statut.

Psihologii sunt de părere că mamele care aleg să lucreze au parte de multiple avantaje, ce se vor reflecta, desigur și asupra copiilor lor. Printre asemenea avantaje se numără:

Mamele ce lucrează au șanse mai mari să aibă copii mai inteligenți

Studiile din domeniu au arătat că mamele care muncesc au copii mai inteligenți decât acelea care sunt casnice. Explicația este următoarea: datorită faptului că mamele nu au mereu suficient timp să se implice în treburile din gospodărie, ele sunt nevoite să-i implice și pe ai lor copii în unele dintre acestea. Astfel, aceștia învață să fie responsabili și atenți la nevoile celor din jur, ceea ce le va stimula inclusiv inteligența și îi va face activi.

Mamele care lucrează au copii mai independenți

În condițiile în care mamele nu au mereu timp să se ocupe de toate treburile copiilor lor, aceștia sunt nevoiți să se descurce și singuri în lipsa acesteia. Din acest motiv, ei vor deveni mai independenți, mai capabili să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor și vor fi mai dispuși să coopereze cu mamele lor pentru a le sprjini.

Mamele care muncesc le pot asigura copiilor lor o viață mai bună

Dacă o mamă lucrează, îi va putea asigura copiilor ei o viață mai bună din punct de vedere financiar. De aceea, acel copil va putea să desfășoare tot felul de activități extrașcolare și poate avea acces la o educație mai bună.
Cu atât mai mult cu cât câștigurile mamei vor veni în completarea celor asigurate de tată, familia se va bucura de o stabilitate financiară bună, ceea ce va permite inclusiv desfășurarea unor activități împreună. De pildă, și acestea le vor fi benefice micuților, în condițiile în care pot avea parte de experiențe ce îi vor ajuta să-și dezvolte anumite trăsături ale personalității (de pildă, ieșirile în familie îi pot ajuta pe copii să devină mai sociabili, mai empatici etc.).

Mamele care lucrează sunt o inspirație pentru copiii lor

Întrucât o mamă care muncește trebuie să-și îndeplinească nu numai misiunile profesionale, și pe cele de mamă și soție, ea va deveni un adevărat model pentru copiii săi, care vor înțelege că așa pot proceda și ei când vor deveni adulți.

Ce dezavantaje poate avea o mamă care muncește

Alături de avantajele de care se bucură o mamă care muncește, psihologii spun că atât ea, cât și familia ei, vor avea parte și de anumite dezavantaje, care nu sunt de neglijat. Printre acestea putem include:

Mamele care muncesc se pot confrunta cu o oboseală profundă și, uneori, cu probleme de sănătate provocate de aceasta

Să faci față sarcinilor de la locul de muncă și celor de acasă nu este deloc simplu. Nu de puține ori se poate ca mamele să ajungă să se simtă epuizate, cu atât mai mult cu cât este posibil să nu beneficieze nici de sprijin din partea partenerului sau copiilor.
În asemenea condiții, mamele nu se vor putea ocupa mereu așa cum trebuie de copii, iar aceștia pot ajunge să se simtă neglijați. Și în relația cu partenerul pot apărea tensiuni din această cauză.
Nu în ultimul rând, specialiștii sunt de părere că eforturile mari pe care le face o mamă care muncește poate să-i creeze acesteia și anumite probleme de sănătate. Iar aceasta nu o vor afecta doar pe ea, ci și întreaga viață de familie.

Mamele care muncesc au mai puțin timp pentru copiii lor și pot rata momente importante din viața acestora

Din păcate, mamele care muncesc multe ore pentru zi pot să nu ai aibă răgazul necesar de a petrece suficient timp cu copiii lor. De pildă, în cazul copiilor mai mici se poate întâmpla ca ele să rateze momente importante din etapele de dezvoltare ale acestora, iar în cazul copiilor mai mari nu va fi alături de el la evenimente de la școală, de la cele legate de alte activități etc..
Lipsa mamei îi poate face pe copiii mai mari să se simtă frustrați, iar mamele se pot confrunta cu tot felul de sentimente de vinovăție.

Citește și: Complexul mamei de cariera: sfaturi de la psihologi

Copiii sunt nevoiți să petreacă mai mult timp singuri

Psihologii spun că mare parte dintre copii ajung să se simtă singuri în lipsa mamei lor și unii dintre ei pot fi atrași să intre în tot felul de anturaje periculoase. În unele cazuri, se poate întâmpla chiar ca mamele să afle târziu că ai lor copii au intrat în tot felul de probleme din cauza unor asemenea anturaje.

Cu ce situații se pot confrunta mamele care lucrează

O mamă ce lucrează poate avea mereu o listă foarte lungă cu sarcini

Pe lângă sarcinile curente de acasă și de la muncă, poți să te trezești oricând că ai de rezolvat și niște extra-sarcini, care-ți pot lua și ele o grămadă de timp. De pildă, când ești mamă va trebui să știi să-ți împarți timpul între ședințe, rapoarte, dar și între găsirea jucăriei preferate ce a fost rătăcită cine știe pe unde.

Nu mai ai zile de concediu pentru că a trebuit să ți le iei pentru a te ocupa de copilul tău, care a fost bolnav

Când ești o mamă activă, nu de puține ori ți se poate întâmpla să fii în situația de a-ți fi foarte greu sau imposibil să-ți iei și tu câteva zile libere pentru a-ți rezolva o problemă de sănătate. Explicația este următoarea: ai fost nevoită să stai de multe ori alături de micuțul tău, când acesta a fost bolnav.
Zilele în care a fost așa au fost probabil numeroase, mai ales în perioada în care acesta a intrat în colectivitatea de la creșă, grădiniță sau de la școală.

În weekend-uri nu ai timp de odihnă, ci de cele mai multe ori stai să te ocupi de ceea ce nu ai apucat să faci pe parcursul unei săptămâni

Mamele care muncesc știu că o mare parte dintre weekend-urile lor nu vor fi cele în care să-și refacă forțele și să se relaxeze, ci vor fi tot zile de muncă. Fie că este vorba despre activitățile casnice de care nu ai avut timp în zilele de lucru, fie că este vorba despre activități ce țin de îngrijirea copilului sau de pregătirea sa pentru următoarea săptămână de școală, fii pregătită să muncești și în weekend, poate la fel de mult ca în restul zilelor.

Ai grijă să o instruiești pe secretara ta să fie pe fază când este vorba de telefoane neprevăzute legate de copilul tău

Când ești mai toată ziua pe la muncă, se poate întâmpla oricând să fii sunată ( de către bonă, bunică, educatoare sau învățătoareetc.)  pentru că al tău copil nu se simte bine.
Uneori este posibil ca tu să fii la ședințe sau la orice alte evenimente ce-ți impun prezența, iar astfel de telefoane să apară când nici nu te aștepți. Așa că secretara ta trebuie să fie mereu gata să recepționeze asemenea apeluri și să te pună în gardă.

Când ești mamă și lucrezi, hainele cu care te duci la serviciu pot să nu fie mereu impecabil de curate

Desigur că ți-ai dori să arăți mereu impecabil la locul de muncă, dar micuții noștri nu ne lasă mereu să ne îndeplinim acest scop.
Nu de puține ori ni se poate întâmpla ca aceștia să vrea să ne arate afecțiune tocmai când suntem îmbrăcate cu cea mai elegantă bluză sau cu cel mai nou sacou. Iar mânuțele lor sunt niște adevărate „ștampile" cu mâncare, acuarele sau orice alte substanțe cu care s-au jucat. Nu ar trebui să ne mirăm că vom avea o ținută „originală", cu „fingerprint", dar adevărul este că oricum nu am fi rezistat mânuțelor ce au venit spre noi cu atâta drag!

Ce poate să mai facă o mamă care lucrează

Să pună în contactul mașinii cheile de jucărie ale copilului ei

Diminețile sunt un „du-te-vino" pentru mame, iar pregătirile tale pentru o nouă zi de lucru se suprapun cu multitudinea de sarcini pe care le ai de îndeplinit acasă.
Uneori poți fi atât de amețită și de obosită, încât se poate întâmpla, fără să-ți dai seama, să faci tot felul de gesturi neobișnuite, precum să introduci niște chei de jucărie în contactul mașinii tale.
Înainte să te alarmezi și să crezi că s-a întâmplat ceva cu mașina, uită-te cu atenție la ce ai introdus în contact.Vei putea fi mai mult decât surprinsă!

Mersul la toaletă de la serviciu poate fi unul dintre momentele pe care le aștepți

O mamă care lucrează și nu are suficient timp pentru sta cu copilul ei se poate aștepta oricând ca acesta să fie atât de dornic să fie în preajma, încât să vrea să meargă cu ea până și la toaletă. Cu siguranță că și ție ți s-a întâmplat cel puțin o dată să nu poți nici măcar să închizi ușa când ești la baie.
De aceea, dornică să ai și tu micile momente de intimitate, poți fii mulțumită chiar și de simplul fapt că la serviciu vei putea să fii singură măcar la baie, fără ca nimeni să-ți deschidă ușa când nici nu te gândești.

Mama ce iese din masina, tinandu-si copilul in brateEști mai tot timpul pe tocuri

Cu precădere în perioadele în care la serviciu ai tot felul de întâlniri și de ședințe și vrei să fii îmbrăcată elegant, optezi pentru pantofi cu toc.
Uneori nu-ți trece prin cap faptul că va trebui să alergi pe tocuri dacă primești brusc un telefon că al tău micuț nu este bine și trebuie să fii cu el cât mai repede la medic. În acele momente, uiți că ești pe tocuri și te străduiești să rezolvi cât mai rapid situația urgentă. Vei ajunge astfel să fii epuizată nu numai de la supărare, de la grijă, ci și de la încălțămintea total inadecvată pentru o cursă contra cronometru între birou și acasă la tine, la grădinița/școala copilului și cabinetul medical.

O mamică ce lucrează poate fi în situația de a simți că din colțul ei de la birou vin tot felul de mirosuri ciudate (și adesea neplăcute)

O mamă de copil mic se poate aștepta oricând ca ea însăși să răspândească mirosuri neobișnuite pentru un birou, precum: de lapte stătut, de vomă sau chiar de scutec murdar. Acest lucru nu este nefiresc mai ales dacă ai fost în viteză și nu ai apucat să te speli și să te schimbi complet înainte să pleci la muncă.
Penibil te poți simți dacă un coleg al tău va începe să comenteze și să se tot întrebe de unde vin tot felul de mirosuri. Vei face mai ușor față situației dacă te vei gândi că este ceva trecător, că al tău copil va crește.

Geanta pentru scutecele micuțului tău poate fi folosită și pe post de servietă

Probabil că ți s-a întâmplat și ție să nu-ți dai seama că de fapt nu ți-ai luat geanta care îți trebuie pentru serviciu, ci geanta specială pentru scutece .
În acest caz, te poți afla inclusiv în situația  ca, la muncă, să începi să cauți cu disperare vreun pix și să scoți din geantă un scutec sau o cremă contra iritațiilor provocate de scutec. Chiar dacă nu te vei simți în largul tău, gândește-te că nu ești singura care i s-ar putea întâmpla așa.

Când ești mamă și lucrezi, te obișnuiești să-ți îndeplinești o mare parte a sarcinilor chiar și folosindu-ți doar una dintre mâini

În ciuda multitudinii de treburi pe care le ai pe-acasă, oricând se poate întâmpla să ai de îndeplinit și treburi de serviciu. Așa că nu este imposibil să te familiarizezi să faci mai multe lucruri deodată, adesea cu o singură mână. De exemplu, nu ar trebui să fii uimită dacă vei reuși, în timp, să-ți ții copilul în brațe, să-i pregătești ceva de mâncare, să ștergi urmele lăsate de sucul vărsat și în același timp să vorbești la telefon sau să scrii un email.

Mama ce isi tine bebelusul in brate si lucreaza la laptop

Când ești o mamă care lucrează, cei ce te cunosc se pot gândi la tine și îți vor face o surpriză plăcută de sărbători

Deși an de an îți propui ca de sărbători să gătești tu mai multe feluri de mâncare, treburile de la serviciu survenite în ultima zi de lucru de dinainte de zilele libere de sărbătoare, faptul că al tău copil își dorește cu ardoare să stea mai mult cu tine și, de ce să nu recunoaștem, oboseala acumulată, toate acestea nu te vor lăsa să-ți duci la îndeplinire obiectivul.
Dacă ai prin jur un retaurant de unde comanzi uneori mâncare din lipsă de timp, este posibil ca personalul de acolo să-și dorească să te răsplătească pentru fidelitate și să-ți dea drept cadou o masă de sărbătoare. Nu este nevoie să te simți jenată, meriți această atenție, așa că bucură-te de gestul lor și nu uita să le mulțumești cât mai repede posibil.

Când ești proaspătă mămică, lucrezi, dar și alăptezi, nu este imposibil să vezi că laptele din punga specială pentru depozitare a laptelui matern a ajuns în cafeaua vreunui coleg.

Deși tu știi că ți-ai scris numele pe punga cu lapte, nu este imposibil ca de fapt să nu fi făcut acest demers sau colegul tău nu a văzut ceea ce trebuie.

Voi știați până acum cu ce fel de situații se confruntă cel mai des mamele care lucrează?

Citește și: Războiul Mama de Carieră Vs. Mama Casnică

Surse:
www.content.wisestep.com, www.peacequarters.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  9 secrete pe care le dețin oamenii care nu răcesc niciodată
  9 secrete pe care le dețin oamenii care nu răcesc niciodată

  Visul oricăruia dintre noi este să scăpăm de neplăcutele răceli care ne dau târcoale de cum se instalează vremea mai rece, însoțită de variații mari de temperatură....

  Către mămicile care critică pe cele care nasc prin cezariană: nu este mai ușoară decât nașterea naturală
  Către mămicile care critică pe cele care nasc prin cezariană: nu este mai ușoară decât nașterea naturală

  Am decis sa va spun si eu cum a fost nașterea prin cezariană, ce am experimentat și cum a fost după. Mai întâi mă voi prezenta, sunt Maria am 22 de ani și am un băiețel...

  7 motive din cauza cărora copiii țin secrete față de părinți
  7 motive din cauza cărora copiii țin secrete față de părinți

  Atunci când sunt mici copiii nu știu să mintă. Însă odată ce cresc apar o mulțime de situații care îi determină să se ascundă, unele chiar nejustificate. Află...

  In sfarsit, atitudinea potrivita cu privire la mamicile care alapteaza in public
  In sfarsit, atitudinea potrivita cu privire la mamicile care alapteaza in public

  Ador simplitatea, scrisul grabit si micuta fata zambitoare de la sfarsit. Dar cel mai mult, pe langa faptul ca e o idée britanica, iubesc mesajul. Recent, in Cheltenham, Anglia a...

  5 provocări pe care le întâmpină mămicile în primul an de viață al bebelușului
  5 provocări pe care le întâmpină mămicile în primul an de viață al bebelușului

  Sosirea pe lume a bebelușului este un prilej de bucurie, dar există o mulțime de schimbări cărora, în calitate de proaspătă mămică, trebuie să le faci față. Primul an...

  Loredana de nerecunoscut: care este secretul tinereții ei veșnice? Toate mămicile trebuie să știe asta
  Loredana de nerecunoscut: care este secretul tinereții ei veșnice? Toate mămicile trebuie să știe asta

  Loredana Groza a împlinit anul acesta 50 de ani, însă arată ca o puștoaică, nu ca mama unei fete de 22 de ani. Artista se poate lăuda cu una dintre cele mai de succes...

  Îngrijirea tenului acasă - 8 produse pe care trebuie să le folosească mămicile
  Îngrijirea tenului acasă - 8 produse pe care trebuie să le folosească mămicile

  Carantină, izolare, auto-izolare – au devenit esența subiectelor zilnice de discuție din familia ta și este de la sine înțeles de ce. Până și cei mici știu că...

  Cum transformi un tricou alb: 9 idei de ținute pe care și mămicile le pot purta
  Cum transformi un tricou alb: 9 idei de ținute pe care și mămicile le pot purta

  Tricoul alb este o piesă vestimentară obligatorie în garderoba oricărei femei, dar mai ales a mămicilor. De ce? Pentru că este atât de versatil că va fi aproape în...

  © 2022 Qbebe