Am intrat în depresie în adolescență când am aflat că eram însărcinată. Cum am reușit să-mi găsesc drumul în viață

Am intrat în depresie în adolescență când am aflat că eram însărcinată. Cum am reușit să-mi găsesc drumul în viață

Qbebe.ro

Înainte de a rămâne însărcinată, am trăit o viață lipsită de griji într-un oraș însorit de pe plajă, Torrance, din sudul Californiei. Vara anului 2010 a fost fix cea de dinaintea începerii liceului. Aveam 15 ani. Mă trezeam oricând doream, îmi sunam prietenii și mergeam la plajă. După ore întregi petrecute la soare, ne întorceam la mine acasă și ne jucam Mario Kart pe consola mea Wii. Când a început școala în toamnă, am fost încântat de multele aventuri noi care aveau să mă aștepte ca licean. Mă simțeam deja adult.

Tatăl meu era foarte protector și își făcea deseori griji pentru mine!

La scurt timp după ce am început liceul, l-am cunoscut pe tatăl fiicei mele Leiyah. Tată meu mă avertizaze deja de nenumărate ori că nu este momentul să sar într-o relație serioasă. Bineînțeles, nu am ascultat. Cum poate cineva să asculte de îndrumările logice ale unui părinte atunci când se îndrăgostește pentru prima dată?

După 8 luni de relație, am rămas însărcinată. Am aflat abia în septembrie 2010. Cred că le-am spus prietenelor mele că nu-mi venise menstruația, așa că m-au convins să fac un test de sarcină. Îmi amintesc că am căutat unul pe rafturile magazinului la care mergeam în fiecare zi, de când eram mică. Am încercat să îl ascund de cei din jur, dar imediat ce casierul l-a văzut, mi-a spus că este în regulă și că nu trebuie să îmi fie rușine. Iubitul meu era cu mine când am cumpărat testul, dar i-am spus că mă voi duce singură acasă la prietena mea pentru a-l face. Eu și cele două prietene ale mele am stat în baie așteptând rezultatul. POZITIV. Primul meu gând a fost: „Nu mi se întâmplă mie așa ceva”. Dar nu puteam să neg realitatea.

După aceea, cred că am intrat în șoc, pentru că prietenii mei mi-au spus că am stat tăcută 45 de minute. Eu îmi amintesc doar câteva secunde de tăcere. Îmi priveam abdomenul în oglindă și simțeam cum camera se învârte cu mine.

L-am sunat pe iubitul meu și i-am dat vestea. Mi-aș fi dorit să i-o fi spus personal, pentru că nu am apucat să-i văd fața și reacția. Unul dintre prietenii mei îmi spunea să nasc și să dau copilul spre adopție, iar celălalt îmi spunea să avortez. Aproape că nu puteam accepta ideea de adopție pentru că însemna că altcineva îmi va crește copilul, așa că, cumva, avortul părea o idee mai bună.

Voiam să fac avort. M-am gândit că nu va mai trebui să mă confrunt cu ea, problema va dispărea. Sunt în lacrimi acum când scriu asta...

M-am documentat despre avort și mi-am dat seama că nu aveam nicio idee despre ce implică această procedură. Am urmărit videoclipuri cu bebeluși care erau sfâșiați și plasați pe tăvițe medicale ca niște organe defecte. Am decis că avortul nu era o opțiune. Iubitul meu mi-a spus că părinții lui ne vor ajuta și că nu va trebui să facem totul singuri. Ideea de a avea un copil cu cineva pe care îl iubeam era incitantă și m-am gândit: „Pot să fac asta”.

Le-am spus mai întâi părinților lui. Cu mama lui a fost cel mai ușor de vorbit, dar când tatăl lui a aflat vestea, s-a blocat și nu a mai vorbit cu noi timp de trei zile. Când în sfârșit a vorbit, primele cuvinte care i-au ieșit din gură au fost: „Emily, trebuie să-i spui mamei tale diseară”.

Mama stătea întinsă pe pat și se juca un joc pe telefon când i-am dat vestea. Cu o lună în urmă mă întrebase dacă fac sex, la care i-am răspuns rapid că nu. Acum venise timpul să spun adevărul. M-am ghemuit lângă ea pe pat și mi-am pus capul pe umărul ei. „Mamă”, am spus, „am mințit”. Nu și-a ridicat privirea din telefon, dar sunt sigură că o prinsesem cu garda jos.

„În legătură cu ce?”, a răspuns ea. „Fac sex”. Am făcut o pauză și am așteptat răspunsul ei. În cele din urmă a vorbit: „Te protejezi? Ar fi bine să nu fii însărcinată”. Moment în care mi s-a tăiat răsuflarea și n-am știut ce să îi spun.A ridicat ochii din telefon și s-a uitat la mine. „Ești însărcinată?”, a întrebat ea. Tot ce am putut face a fost să dau din cap. Ea a lăsat să iasă un suspin mare. „Ce ai de gând să faci?”, m-a întrebat.

I-am spus planurile mele de a păstra copilul și, cumva, ea nu a protestat. După ce i-a spus surorii mele mai mici, Sarah, care avea 13 ani la acea vreme, aceasta a venit la mine plângând. Am stat în tăcere o vreme, apoi m-am uitat la ea, am forțat un zâmbet și i-am spus: „Vei fi mătușă!”. A râs cu jumătate de gură, s-a uitat la mine și apoi m-a îmbrățișat. În schimb, sora mea mai mare, Chelsea, și frații mei mai mari, Ian și Aaron, nu au fost la fel de fericiți în legătură cu vestea, dar tatăl meu a fost persoana de care m-am temut cel mai mult. Nu aveam cea mai bună relație cu el. Știam cât de protector era și îmi aminteam avertismentele sale și mă așteptam la ce era mai rău din partea lui.

Foto: CafeMom

Când m-a sunat, m-am închis singură într-o cameră pentru a vorbi cu el. Eram foarte agitată. Mi-a spus că este dezamăgit, dar nu furios, și că mă iubește și că va fi alături de mine indiferent de situație. Acel moment a schimbat relația mea cu tatăl meu. Brusc, am încetat să-l mai văd ca fiind autoritar și l-am văzut ca fiind iubitor și de partea mea. Faptul că știam că am avut sprijinul lui m-a făcut o mamă mai puternică.

A durat ceva timp până când Chelsea, Ian și Aaron să accepte ideea că sora lor mai mică este însărcinată, dar totul s-a schimbat când Leiyah a venit pe lume. Le-a câștigat inimile, iar ei o iubesc nespus. Chelsea a scris și a ilustrat o carte având-o ca personaj principal pe Leiyah. Ian a învățat-o să joace „Ratchet și Clank” pe Playstation, la care este foarte bună acum. Aaron este cel mai în vârstă dintre noi toți și de multe ori a avut grijă de noi când eram mai mici. Se poartă cu ea așa cum se purta cu noi când eram copii, cu dragoste și umor caraghios. Sarah a iubit să fie mătușă încă de la început, iar acum că Leiyah este mai mare, i-a insuflat dragostea pentru muzica heavy metal.

Foto: CafeMom

Tatăl meu se află în Hawaii când s-a născut fiica mea. Se mutase acolo cu câteva luni în urmă, după ce bunicul meu fusese diagnosticat cu cancer. A zburat din Hawaii ca să își viziteze nepoata. O duc în vizită la el în timpul verii și îmi spune adesea că îi este dor de bunicul ei. Mama l-a născut pe Aaron când avea 17 ani și cred că asta a făcut-o să îmi înțeleagă situația. Ea știa că voi fi bine.

De asemenea, familia tatălui lui Leiyah a fost alături de noi încă de la început. Mama sa a stat cu ea când eu lucram sau eram la școală. A tratat-o ca pe propria fiică, ducând-o la programările la doctor sau la antrenamentele de softball. Fără ea nu aș fi putut fi mama care sunt acum pentru Leiyah.

În liceu, imediat după ce s-a născut Leiyah, eu și tatăl ei ne-am despărțit...

Decizia de a pune capăt familiei noastre a fost chiar mai grea decât decizia de a ne întemeia familia. Părinții mei sunt divorțați, iar eu nu am vrut același lucru pentru ea, dar el și cu mine eram prea tineri pentru a ști ce ne doream de la un partener. Am luat decizia corectă de a pune capăt relației cu el, dar în primul an, când m-am întors la școală, am fost incredibil de deprimată. Am picat la toate cursurile. Le răspundeam urât profesorilor. Pur și simplu nu îmi păsa. Mă simțeam frustrată și tristă, iar școala era ultima pe lista mea de preocupări.

A fost nevoie de un an pentru ca depresia să dispară!

În ultimul an de liceu, eram pregătită să fiu cea mai bună. M-am concentrat și am luat numai note de 10 la cursuri. Profesorii mei mă iubeau. Am ținut chiar și discursul de absolvire pentru clasa mea. Leiyah merita o mamă care să muncească din greu și căreia să-i pese, iar eu aveam de gând să îi ofer acest lucru.

Ani mai târziu, depresia a revenit. Abia mă puteam da jos din pat, chiar și cu Leiyah implorându-mă să o duc în parc. Stăteam în pat aproape toată ziua, dacă puteam. Am reușit să lucrez, dar am renunțat de multe ori. Am picat și am renunțat la facultate. Deși iubeam să fiu mamă, am început să realizez că nu bifam obiectivele pe care mi le stabilisem.

Mi-am luat un loc de muncă cu normă întreagă pentru a o liniști pe mama, care îmi cerea fie să termin școala, fie să mă angajez. Deoarece nu știam ce vreau să studiez, am ales cea de-a doua variantă. Am început să-i plătesc mamei chirie și am început să dau piept cu viața. Dintr-o dată, aveam facturi de plătit și multe responsabilități, iar încercarea de a fi cea mai bună mamă părea mai dificilă.

M-am gândit de multe ori să mă mut în afara statului...

Câțiva dintre prietenii mei frecventau Universitatea din Utah, iar mie îmi plăcuse statul de fiecare dată când îl vizitasem. Dacă bărbații își pot părăsi copiii pentru a pleca la război pentru patrie și familie, atunci și eu puteam să o părăsesc pe Leiyah pentru o perioadă scurtă de timp pentru a termina școala. Atunci aș putea să îmi iau diploma mai repede și aș putea construi o viață mai bună pentru ea.

Foto: Instagram

Sunt aici, în Utah, fără Leiyah, pentru că trebuie să mă dedic pe deplin școlii. Fără distrageri. După ce îmi iau diploma, voi fi din nou cu ea. Locuiește cu tatăl ei și cu părinții lui, așa că este bine îngrijită. Este cel mai greu sacrificiu pe care l-am făcut de când s-a născut, dar a fi părinte implică întotdeauna sacrificii. Somnul pe care îl pierzi, mâncarea pe care o pregătești, banii pe care îi cheltuiești și obiectivele pe care ți le propui sunt toate gravitând  în jurul micuței ființe umane pe care ai creat-o. Am renunțat la un stil de viață lipsit de griji pentru o viață de responsabilitate și nu aș schimba asta pentru nimic în lume.

Cred că cea mai grea parte în a fi o mamă adolescentă este să să-ți vezi prietenii mergând mai departe cu viețile lor înaintea ta. Toți prietenii mei absolveau facultatea în timp ce eu mă confruntam cu o cădere psihică și făceam ședințe de terapie.

Foto: Instagram

Dacă aș putea să le dau un sfat altor mame adolescente, le-aș spune că pot reuși. Le-aș spune că vor fi zile în care își vor pierde speranța că lucrurile vor deveni mai ușoare, dar vor deveni. Le-a-aș mai spune că alegerile pe care le fac pentru copilul lor nu vor avea întotdeauna sens pentru alte persoane, dar dacă fac ceea ce este cel mai bine pentru copilul lor, fac alegerea corectă. Sper că familiile și prietenii lor le pot sprijini, dar știu din experiență că nu este întotdeauna așa.

Fiți răbdători cu cei care nu vă înțeleg și agățați-vă de cei care vă iubesc și țin la voi. Sfatul meu pentru familii ar fi să încercați să fiți înțelegători. Voi și mulți alții nu veți trece niciodată prin experiențele unei mame adolescente, așa că iubiți-le și ajutați-le în orice fel puteți. Este greu și nu o pot face singure.

Surse foto: Instagram, CafeMom

Surse articol: Articol tradus și adaptat după un material scris de Emily Williamson și publicat pe site-ul cafemom.com.

Articolul urmator
Eram la volan când am aflat că tatăl meu a murit
Eram la volan când am aflat că tatăl meu a murit

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă
  Eram însărcinată în 32 de săptămâni când mi-am dat seama că bebelușul meu nu mai mișcă

  O mamă din Australia a trecut și încă mai trece prin încercări grele după ce bebelușul ei s-a născut prematur, având o boală genetică rară. Micuțul a trecut deja...

  Aveam 16 ani și eram însărcinată. El avea 32. Povestea noastră este una de dragoste
  Aveam 16 ani și eram însărcinată. El avea 32. Povestea noastră este una de dragoste

  ”Unde este testul. Arată-mi-l!”, mi-a spus pe un ton serios. Doar ce îi spusesem că sunt însărcinată și eram îngrozită de cum va reacționa. Ne ascundeam...

  Când am aflat că fiii mei au autism, m-am întrebat dacă nu cumva am și eu. Ce am descoperit mi-a schimbat viața
  Când am aflat că fiii mei au autism, m-am întrebat dacă nu cumva am și eu. Ce am descoperit mi-a schimbat viața

  Realizarea că sunt autistă a venit încet și pe bucăți. Atunci când privesc înapoi, cele mai timpurii semne au apărtu mai ales în adolescență și apoi s-au...

  Liviu Vârciu, primele declarații după ce a devenit și tată de băiat: ”Eram fericiți acum patru ani. Eram liniștiți, dormeam”
  Liviu Vârciu, primele declarații după ce a devenit și tată de băiat: ”Eram fericiți acum patru ani. Eram liniștiți, dormeam”

  Au trecut mai bine de 20 de ani de când îi fredonam piesele la mai toate petrecerile. Acum nu putem decât să ne bucurăm alături de el și să îi admirăm viața de...

  Am visat că bebelușul meu sănătos a murit când eram însărcinată. La câteva zile de la naștere coșmarul meu a devenit realitate
  Am visat că bebelușul meu sănătos a murit când eram însărcinată. La câteva zile de la naștere coșmarul meu a devenit realitate

  Breinne Chavers este în prezent mama a cinci copii. Într-o confesiune emoționantă, ea a dezvăluit suferința imensă prin care a trecut când unul dintre fiii ei a...

  O adolescentă de 14 ani a fost găsită după mai bine de 1 an de la dispariție. Fata era însărcinată și ținută ascunsă în dulapul casei
  O adolescentă de 14 ani a fost găsită după mai bine de 1 an de la dispariție. Fata era însărcinată și ținută ascunsă în dulapul casei

  O fată de 14 ani care a fost dată dispărută în urmă cu un an și jumătate, a fost găsită de polițiști în dulapul unei case din Port Huron, Michigan. Minora a fost...

  Cum a reacționat Smiley când și-a văzut fiica la ecograf pentru prima dată: „Eram pregătit să...”
  Cum a reacționat Smiley când și-a văzut fiica la ecograf pentru prima dată: „Eram pregătit să...”

  Au trecut deja câteva săptămâni bune de când Smiley și Gina Pistol au recunoscut că urmează să devină părinți. Cei doi au dat marea veste printr-un video...

  Cum și-a insultat Mandy Moore soacra când a anunțat că este însărcinată
  Cum și-a insultat Mandy Moore soacra când a anunțat că este însărcinată

  La sfârșitul lunii septembrie Mandy Moore anunța că este însărcinată și că ea și soțul ei, Taylor Goldsmith, așteaptă un băiețel. Actriță și cântăreață,...

  © 2023 Qbebe