Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Ce să nu pui în ghetuțele copilului de Moș Nicolae. Aduce ghinion!

Chiar dacă suntem tentate să punem în ghetuțele copilului și ale celor mari  anumite obiecte pe care le considerăm atractive sau utile, trebuie să știm că unele dintre ele pot provoca neplăceri în viața celor ce le primesc. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla despre ce este vorba!

Cine a fost Sfântul Nicolae

Nicolae s-a născut pe teritoriul Turciei de azi, în orașul Patara, fiind fiul unei familii înstărite de negustori. El a studiat la școli înalte și ulterior a fost hironit preot la Mănăstirea Patara, fiind îndrumat de unchiul său, care era episcop. Odată ce părinții săi au încetat din viață, Nicolae a hotărât să doneze averea moștenită de la aceștia oamenilor sărmani, iar el a plecat într-un pelerinaj în Țara Sfântă. După ce s-a întors de acolo, s-a dus să locuiască în cetatea Mira, continuând să-i ajute pe cei săraci și începând să facă diferite minuni. De cele mai multe ori, Nicolae i-a salvat pe cei posedați de demoni sau i-a vindecat pe cei bolnavi. De asemenea, datorită unui vis, a salvat cetatea Mira de foamete, după ce un negustor italian și-a vândut grâul acolo. Când arhiepiscopul Mirei Lichia a murit, Nicolae a fost ales în fruntea eparhiei respective, întrucât săvârșise o minune.

Cea mai cunoscută minune a sa a fost însă ajutorul pe care l-a dat celor trei fete ale unui om sărman din orașul său natal. Astfel, tatăl lor intenționa să le vândă pentru a obține bani, în condițiile în care nu putea să le mărite pentru că nu aveau zestre. Prima dată, Nicolae a aruncat noaptea, în secret,  o pungă cu galbeni în camera fetei celei mari. Aceasta a reușit să se căsătorească. Pentru a le ajuta și pe celelalte, a procedat la fel în următorii doi ani, până când și ele și-au găsit soți.

De la acest demers al Sfântului Nicolae s-a născut obiceiul ca în noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie atât copiii, cât și cei mari, să îl aștepte pe acesta să le lase daruri în ghete. Sfântul este nevăzut și se spune că se apropie de ferestre pentru a-i vedea pe cei care au fost cuminți și care nu.

Tradiții românești de Sfântul Nicolae

În tradiția noastră, Sfântul Nicolae poartă și numele de Sân- Nicoară, fiind cel care păzește soarele pentru ca acesta să nu se retragă spre miazănoapte și să lase lumea fără căldură și lumină. Se spune că iarna începe odată cu sosirea lui, când începe să-și scuture barba. Dacă nu va ninge în ziua Sfântului Nicolae, se crede că Moșul Nicolae a întinerit sau că iarna va fi una blândă. O altă credință este aceea conform căreia în noaptea dintre 5 și 6 decembrie cerurile se deschid, iar Sfântul Nicolae poate fi văzut cum stă în dreapta Domnului. Odată cu sărbătorirea Sfântului Nicolae, încep și repetițiile pentru colindatul de Crăciun și de Anul Nou.

În cazul în care ninge în ziua de 6 decembrie, zăpada căzută în această zi este considerată cu totul specială, capabilă să aducă recolte bogate. Este bine să se aducă în casă un bulgăre de zăpadă și să fie pus la topit. Ulterior, apa rezultată va fi pusă în vaze cu flori pentru ca familia noastră să se bucure de sănătate și să treacă iarna fără necazuri. Alt obicei străvechi din ziua în care este celebrat Sfântul Nicolae este să se aducă în casă crenguțe de măr. Dacă acestea vor face muguri până de Anul Nou, ar trebui să ne așteptăm ca întreaga familie să aibă parte de mult noroc în anul următor. Alături de aceste tradiții, mai cunoscută este însă punerea de daruri în ghetuțe. Mai ales copiii sunt învățați de mici să-și lustruiască ghetuțele și să le pregătească pentru ca Moș Nicolae să pună în ele cadourile dorite.

În cazul celor care au fost neascultători, în ghetuțe se va pune o nuielușă, ce reprezintă un fel de atenționare a Sfântului Nicolae pentru mai multă ascultare.

Pentru ca darurile pe care le vom pune în ghetuțele celor mici și celor mari în Noaptea de Moș Nicolae să nu le dăuneze în niciun fel, ar trebui să evităm cu orice preț să dăruim: cravate, fulare, obiecte de culoare neagră, obiecte ascuțite, truse de cosmetice sau mărgele. Despre oricare dintre ele se crede că vor aduce neliniște și vor împrăștia armonia din casa și din viața celui care le-ar primi.

Surse: a1.ro, antenasatelor.ro, mangonews.ro

De ce este util un umidificator în camera copilului?

Surse foto: istockphoto.com, facebook.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vineri 13. De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion. Superstitii din intreaga lume
  Vineri 13. De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion. Superstitii din intreaga lume

  Vineri 13 este o zi considerata cu ghinion in multa lume. Se considera ca superstitia zilei de vineri 13 a plecat de la ziua in care s-a arestat majoritatea cavalerilor templieri (inclusiv...

  NU face asta în Vinerea Mare dacă nu vrei să ai ghinion
  NU face asta în Vinerea Mare dacă nu vrei să ai ghinion

  Vinerea Mare este o zi cu mare însemnătate pentru credincioșii ortodocși, fiind cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor, ziua în care a fost răstignit și a murit pe...

  Să învățăm să dăruim - Scrisoare către Moș Nicolae de la echipa BabyNeeds.ro
  Să învățăm să dăruim - Scrisoare către Moș Nicolae de la echipa BabyNeeds.ro

  Dragă Moș Nicolae, îți scriem această scrisoare din partea echipei BabyNeeds.ro, la rugămintea unor părinți grijulii și a copiilor din toată lumea. Știm că tu ești cel care...

  Cine este Moș Nicolae?
  Cine este Moș Nicolae?

  Întrucât ne mai desparte foarte puțin timp de venirea lui Moș Nicolae, este momentul să aflăm cât mai multe aspecte ce țin de personalitatea acestuia. Așa cum vom...

  Kate Middleton de România: cum arată soția Principelui Nicolae în ultimul trimestru de sarcină
  Kate Middleton de România: cum arată soția Principelui Nicolae în ultimul trimestru de sarcină

  În urmă cu câteva luni, Principele Nicolae al României, nepotul regelui Mihai I, a anunțat că el și soția sa, Alina-Maria Binder, vor deveni părinți. Alina se află...

  Povestea neștiută a lui Moș Nicolae și a nuielei lui
  Povestea neștiută a lui Moș Nicolae și a nuielei lui

  Pentru a conștientiza cât mai bine semnificația sărbătorii Sfântului Nicolae nu este suficient să ne raportăm doar la darurile pe care acesta le lasă în ghetuțele...

  Veste mare la Casa Regală: Principele Nicolae al României va deveni tătic a doua oară
  Veste mare la Casa Regală: Principele Nicolae al României va deveni tătic a doua oară

  Nicholae Medforth-Mills, nepotul regelui Mihai I, a anunțat că el și soția sa, Alina Maria Binder, vor deveni pentru prima dată părinți, în luna noiembrie a acestui an.

  © 2019 Qbebe