Copiii mei adolescenți dorm în week-enduri până la prânz și eu ador asta

Copiii mei adolescenți dorm în week-enduri până la prânz și eu ador asta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre obiceiurile copiilor care nu sunt tocmai pe placul părinților se numără și dormitul ce se prelungește dincolo de orele dimineții, până în jurul prânzului. Fie că este vorba despre week-enduri, fie că este vorba despre vacanțe, te poți aștepta să vezi cum copilul tău nu apare la micul dejun odată cu restul familiei. O mamă a recunoscut însă că nu o deranjează deloc faptul că își vede copiii adolescenți trezindu-se târziu. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla care sunt argumentele ei din acest punct de vedere. 

Nu s-a ferit să spună că are copii ce obișnuiesc să doarmă până la prânz în week-enduri

Mama a trei copii adolescenți a povestit că în casa ei este foarte liniște în diminețile de weekend întrucât aceștia nu se trezesc devreme. În schimb, ea își urmează rutinele obișnuite, dar nu insistă să-i trezească la o anumită oră. Iată ce a dezvăluit, potrivit „Scary Mommy”:

„Când m-am trezit azi-dimineață, în casa mea era liniște profundă. Mi-am pus ținuta pentru gimnastică, m-am strecurat afară în vârful picioarelor și am avut parte de o minunată sesiune de exerciții fizice. Când m-am întors în casă, era tot liniște. Am luat micul dejun și nu m-a deranjat nimeni. Am făcut și un duș. De asemenea, am avut parte și de apă caldă din abundență.

Apoi am coborât, am aprins veioza și am început să lucrez. Nu mi-a fost greu să intru în atmosfera de lucru, în condițiile în care nu era nimeni care să mă țină de vorbă, nu se auzea muzică de sus și nici pași de adolescenți tropăind de colo-colo. 

Nu se întâmpla așa întrucât casa mea era goală. În vreme ce fiul meu cel mai mare pleca devreme la muncă (deși doarme și el până târziu în weekend), ceilalți doi copii mai mici nu ies din camera lor mai devreme de 11 dimineața. Uneori se întâmplă să treacă de ora prânzului până când reușesc să le văd fețele somnoroase. Sincer, ador asta- așa că îi las în pace și îmi văd de treburile mele. Nu o să mă vedeți niciodată încercând să-i trezesc, cu excepția situațiilor mai deosebite. Iată de ce...”

fetita si baiat care dorm relaxati intr-un pat mare

A enumerat motivele pentru care își lasă copiii să doarmă până târziu

Mama a explicat de ce le permite copiilor ei să doarmă cât vor. După ce a venit cu argumente în acest sens, nu s-a ferit să spună că rutina lor de somn îi amintește de perioada în care era adolescentă, când proceda și ea la fel. Pentru sursa citată, a precizat:

„Sunt activi

Simplul fapt că ai copii adolescenți care se trezesc târziu nu înseamnă că aceștia sunt leneși. Ai mei au de îndeplinit sarcini, își rezolvă treburile lor și mă ajută și pe mine când am nevoie. Toate aceste activități se derulează mai bine dacă îi las să doarmă cât vor. Pur și simplu își fac treburile mai târziu și asta este alegerea lor. Nu îmi pasă, atâta vreme cât le rezolvă.

Mai demult obișnuiam să fiu acea mamă care bătea la ușile dormitoarelor în jurul orei 9 dimineața întrucât nu înțelegeam de ce aveau nevoie de atât de mult somn. Credeam că nu aveau de gând să facă nimic toată ziua și voiam să mă asigur că nu se întâmpla așa. 

mama care isi priveste fetitele care dorm

Credeți-mă, niciodată nu a fost bine când am procedat astfel. Prin urmare, m-am hotărât să-i las să doarmă.

Lucrează

Copiii mei muncesc din greu în perioada verii. Nu este însă necesar să meargă la muncă până după-amiaza așa că, dacă vor să-și petreacă jumătate din timpul lor liber dormind, este treaba lor. În cazul în care ar fi trebuit să ajungă devreme la serviciu și ar fi întârziat, atunci aveau de suportat consecințele. Am trei copii și nu mă voi da peste cap ca să-i trezesc dimineața, la o anumită oră.

Am posibilitatea de a-mi termina o bună parte din treburi până când se trezesc ei

Nu numai că diminețile liniștite îmi oferă șansa de a mă bucura de o stare de pace interioară, dar sunt și mai productivă când nu sunt întreruptă deloc. Copiii mei adolescenți sunt independenți și își pregătesc singuri să mănânce, dar când se trezesc vreau să cobor ca să văd ce fac. Vreau să știu cum au dormit. Îmi doresc să stau de vorbă cu ei. 

Nu pot să spun că nu fac și zgomot, iar job-ul meu presupune multă concentrare. Pot face asta mult mai bine dacă nu am pe nimeni prin preajmă care să ronțăie granola, care să țină deschisă ușa frigiderului, care să mă întrebe unde-i sunt pantalonii preferați sau de ce nu mai este muștar. 

Fiind o persoană care devine anxioasă când casa nu este curată, este minunat să văd, când cobor, un spațiu aproape curat, știind că nimeni nu intră acolo încălțat, că nimeni nu varsă lapte pe dulap sau că „uită” să pună vasele în mașina de spălat vase. Sunt mult mai productivă când latura mea obsesiv-compulsivă nu iese la iveală din cauza copiilor mei, care își lasă șosetele împrăștiate pe jos în timp ce încerc să lucrez. 

Până când se dau jos din paturile lor și sunt destul de coerenți pentru a putea vorbi, eu termin deja treburile mai grele și îmi este mai la îndemână să-mi petrec timpul cu ei, ceea ce ador. 

Nu sunt obosiți până seara târziu

În vreme ce eu abia îmi mai țin ochii deschiși după ce trece de ora 9 seara, cu copiii mei nu se întâmplă așa. Le place să se retragă în camerele lor, dar se culcă mult mai târziu. Este intervalul în care își pot urmări emisiunile preferate, în care se conectează cu prietenii lor și în care pur și simplu fac ceea ce vor. 

Da, am încercat să-i trimit mai devreme la culcare. Dar nu am reușit.  

Și eu mă trezeam târziu

Nu am fost dintotdeauna o persoană care să se trezească devreme, așa cum sunt acum. În perioada în care eram și eu adolescentă, dormeam adesea până la prânz. Părinții mei erau plecați la serviciu, așa că profitam de asta ca să mă bucur de somn.

Faptul că îi pot privi în această ipostază, că au posibilitatea să se trezească târziu, sunt lucruri care se vor sfârși curând. Deși sunt adulți tineri, pot spune că încă sunt copii și trebuie să profite de faptul că încă nu au responsabilitățile pe care le am eu. Pentru că mă trezesc devreme ca să-mi fac treburile nu înseamnă că trebuie să procedeze și ei la fel sau că sunt leneși. Mi-am dat seama că nu sunt deloc așa.

Copiii mei sunt mult mai productivi când îi las să se trezească singuri (târziu) și la fel sunt și eu. Toată lumea are de câștigat din asta.”

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: scarymommy.com

Articolul urmator
Nu iau cina mereu cu copiii mei, dar asta nu înseamnă că nu sunt o mamă bună
Nu iau cina mereu cu copiii mei, dar asta nu înseamnă că nu sunt o mamă bună

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Am învațat că trebuie să le las copiilor mei spațiu să își construiască amintiri și fără mine
  Am învațat că trebuie să le las copiilor mei spațiu să își construiască amintiri și fără mine

  Aseară cei trei copii ai mei erau pe terasă vorbind și râzând. Cele două rațe ale noastre dormitau sub tufa de hortensie și fiul meu cel mai mic s-a dus să le facă poze....

  Am ales să stau doi ani departe de copiii mei și asta m-a făcut o mamă mai bună
  Am ales să stau doi ani departe de copiii mei și asta m-a făcut o mamă mai bună

  O mamă de peste ocean povestește cum a schimbat-o experiența de a fi departe de copiii săi timp de 2 ani.

  Da, mă ascund în baie de copiii mei. Asta e viața reală de mamă
  Da, mă ascund în baie de copiii mei. Asta e viața reală de mamă

  Viața de mamă este plină de diverse provocări. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o mamă cu mai mulți copii, lucrurile se complică mai mult. Într-o asemenea...

  Copiii mei nu trebuie să-mi mulțumească pentru că am grijă de ei. Asta face parte din "fișa postului" de mamă
  Copiii mei nu trebuie să-mi mulțumească pentru că am grijă de ei. Asta face parte din "fișa postului" de mamă

  De ce celebrăm Ziua mamei? Cât de mult contează atențiile și darurile oferite o dată pe an și răsfățul femeilor care, în celelalte zile au pe umerii lor...

  Este în regulă ca bona să se ocupe de treburile casnice când copiii dorm?
  Este în regulă ca bona să se ocupe de treburile casnice când copiii dorm?

  Știm deja că părinții sunt extrem de ocupați. Între muncă, responsabilitățile casnice și petrecerea timpului cu copilul și familia, nu prea le mai rămâne timp liber....

  Sunt un copil care a preluat fantomele copiilor părinților mei, iar asta este povestea mea
  Sunt un copil care a preluat fantomele copiilor părinților mei, iar asta este povestea mea

  Încep aceste rânduri prin a menționa că dezvolt un subiect care nu îmi e deloc comod. Ba din contră, simt că deschid răni atât de vechi, dar totodată simt și...

  Ce au făcut copiii mei când le-am spus că pot să își păstreze telefoanele în cameră noaptea
  Ce au făcut copiii mei când le-am spus că pot să își păstreze telefoanele în cameră noaptea

  La începutul verii le-am spus copiilor mei de 17 ani că pot să își păstreze în camera lor peste noapte telefoanele mobile, dacă vor.

  Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”
  Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”

  Nu e întotdeauna ușor să fii părinte de adolescent, dar asta nu înseamnă că nu e extrem de frumos. Care este cel mai prețios sfat pe care îl poate da o mamă care are...

  © 2024 Qbebe