Copilul meu perfect sănătos a murit din cauza gripei și de atunci eu și restul familiei ne vaccinăm anual

Bianca Geica - Redactor Senior

Leon a fost unul dintre cei peste 186 de copii care au murit în urma epidemiei de gripă din 2017. Avea doar 4 ani, iar mama lui îl descrie ca fiind un „suflet bătrân într-un corp de copil”, întrucât avea foarte blând și avea o răbdare ieșită din comun pentru vârsta lui. Zâmbetul său era contagios, iar dragostea sa pentru frații săi nemărginită.

La fel ca aproximativ jumătate dintre copiii care mor anual de gripă, Leon nu avea un istoric de probleme medicale anterioare. Plămânii săi au fost distruși de o pneumonie bacteriană secundară gripei. Laura Sidari, mama lui Leon, povestește, pentru Cafemom, calvarul prin care a trecut încă din momentul în care copilul ei a avut primele simptome de gripă.

În ajunul Crăciunului, Leon a fost diagnosticat cu pneumonie bacteriană și gripă A

Când Leon a fost diagnosticat pentru prima dată în camera de urgență, eu și soțul meu nici măcar nu am luat în considerare posibilitatea ca el să nu vină acasă cu noi. Am crezut că starea lui era totuși spre ameliorare. Am avut încredere în planul de tratament prescris de medici, deoarece Leon a fost internat rapid într-o unitate de terapie intensivă pediatrică.

Deși nu suntem pediatri, atât eu cât și soțul meu suntem medici, astfel că eram aproape siguri că Leon se va însănătoși și va veni acasă cu noi. Mai ales că am acționat rapid. Am recunoscut rapid dificultățile sale de respirație și l-am adus rapid la spital pentru tratament.

Mai devreme în acea dimineață, Leon luase micul dejun. Se îmbrăcase în blugii lui de „băiat mare” și își pusese adidașii negri cu arici înainte de a pleca de acasă spre spital. Nu fusese bolnav decât o singură zi în total, cu semne de febră și dureri musculare generale. Își petrecuse ziua precedentă sorbind supă de pui cu tăiței și uitându-se la desene animate pe canapeaua din sufragerie. Nu avea un istoric de probleme medicale semnificative înainte de a se îmbolnăvi de gripă.

Ca mamă simțeam că este imposibil ca al meu copil să moară. Nimic nu te poate pregăti pentru pierderea copilului tău!

Chiar dacă starea lui Leon nu părea să se îmbunătățească în ciuda tratamentelor puternice administrate în spital, ca mamă simțeam că este imposibil ca al meu copil să moară. Nimic nu te poate pregăti pentru pierderea copilului tău. În acea zi, în spital, eram un simplu părinte, nu un doctor. Nu puteam să înțeleg ce se întâmpla. Orice aparență de cunoștințe medicale și de înțelegere a fost dată la o parte în timp ce încercam să fiu acolo ca mamă în acele ultime momente critice pentru copilul meu.

A murit rapid, la numai două zile după ce a prezentat simptome generale de gripă. S-a întâmplat în dimineața de Crăciun...

Leon a murit în dimineața devreme de Crăciun, după ce a făcut hemoragie pulmonară (sângerare în plămâni) din cauza afecțiunii sale. Îmi amintesc ultimele mele clipe alături de el, plângând în părul lui blond și sărutându-i fruntea.

Ca mamă, mi-aș fi dorit să fi apreciat pe deplin cât de periculoasă este gripa pentru copiii sănătoși. Am amânat vaccinul antigripal pentru a o alinia cu o altă vizită pe care trebuia să o facem medicului după sărbători. Acum înțeleg de ce comunitatea medicală recomandă în mod covârșitor vaccinul anual împotriva gripei pentru toți cei cu vârsta de peste 6 luni. S-a stabilit din punct de vedere medical că vaccinul antigripal reduce riscul de mortalitate legată de gripă cu 65% pentru copiii sănătoși.

Dintre copiii care mor anual din cauza complicațiilor legate de gripă, aproximativ 80% nu au fost vaccinați împotriva gripei în acel sezon. Vaccinarea antigripală rămâne cea mai bună opțiune disponibilă pentru a preveni decesul copiilor din cauza gripei.

Sunt medic și, cu toate acestea, nici măcar eu nu eram conștientă de riscul pe care îl prezintă gripa pentru copilul meu sănătos!

Specialitatea mea nu este pediatria sau bolile infecțioase, dar am analizat pe larg literatura de specialitate pe această temă, în încercarea de a încerca să învăț din această tragedie. În urma pierderii lui Leon, ca mamă și cu alți doi copii acasă, trebuia să înțeleg pe deplin riscurile pe care le prezintă și pentru ei starea lui Leon atunci când a venit vorba de vaccinarea antigripală din acest an.

Am utilizat platforme de căutare a revistelor medicale și am analizat literatura de specialitate de la Academia Americană de Pediatrie și de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Am descoperit că povestea lui Leon era similară cu multe alte decese pediatrice cauzate de gripă. Am descoperit că aproximativ jumătate dintre copiii care mor anual din cauza complicațiilor cauzate de gripă nu au un istoric de probleme medicale anterioare.

La fel ca Leon, mulți mor rapid în câteva zile de la apariția simptomelor inițiale. Literatura de specialitate arată că, în comparație cu alte populații pediatrice, copiii care nu au condiții de sănătate preexistente sunt mai predispuși să moară rapid din cauza complicațiilor legate de gripă. Dintre copiii care mor, aproape două treimi decedează în termen de șapte zile de la apariția simptomelor și o treime decedează acasă sau la Urgențe. Și, cel mai frapant pentru mine, am citit despre beneficiile clar documentate oferite de vaccinul antigripal pentru acești copii. Am descoperit că aproximativ 80% dintre copiii care mor în fiecare an din cauze legate de gripă nu au fost vaccinați împotriva gripei în acel sezon.

Chiar și atunci când recunoaștem semnele timpurii de îngrijorare, așa cum am făcut eu și soțul meu cu Leon, de multe ori este atât de puțin timp pentru a interveni medical pentru acești copii.

De când Leon a murit, am descoperit că există multe mame minunate, inclusiv alți medici, care au amânat vaccinarea antigripală în această perioadă a anului. Lunile de toamnă și de iarnă pot fi deosebit de dificile pentru familiile cu copii, cu multiple solicitări de timp și energie, mai ales când se apropie sărbătorile.

În calitate de mame, trebuie să ne ajutăm reciproc în a împărtăși informațiile care ne ajută să stabilim cel mai bine prioritățile de care noi și copiii noștri avem nevoie.

Poate fi rușinos, ca medic, să pierzi un copil din cauza unei boli care poate fi prevenită. În calitate de părinte, această experiență a fost indescriptibil de dureroasă!

Nu există cuvinte pentru a descrie agonia de a-ți vedea copilul mijlociu devenind brusc cel mai mare sau de a trebui să deschizi cadourile de Crăciun pentru un copil care nu se va mai întoarce niciodată acasă.

Sunt părți din mine care vor lipsi pentru totdeauna după ce l-am pierdut pe Leon. La fel ca mulți alți părinți care și-au pierdut copiii, mă simt ca și cum „vechea mea viață” s-a încheiat când Leon a murit. În fiecare zi mă gândesc la el. Leon este motivul meu în acest sezon, și în fiecare sezon, pentru a face vaccinurile antigripale la timp.

Acesta este cel mai bun moment al anului pentru vaccinarea antigripală. Planificarea sărbătorilor și festivitățile de toamnă pot aștepta, dar vaccinul antigripal nu poate aștepta!

Surse foto: Cafemom

Surse articol: Cafemom

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Eroul zilei: povestea băiețelului de 5 ani care și-a scos sora din flăcări și s-a întors să își salveze restul familiei
  Eroul zilei: povestea băiețelului de 5 ani care și-a scos sora din flăcări și s-a întors să își salveze restul familiei

  Un băiețel dormea în camera pe care o împărțea cu sora lui mai mică, când la un moment dat a simțit un miros. S-a trezit și a găsit flăcări și fum în jur....

  Am visat că bebelușul meu sănătos a murit când eram însărcinată. La câteva zile de la naștere coșmarul meu a devenit realitate
  Am visat că bebelușul meu sănătos a murit când eram însărcinată. La câteva zile de la naștere coșmarul meu a devenit realitate

  Breinne Chavers este în prezent mama a cinci copii. Într-o confesiune emoționantă, ea a dezvăluit suferința imensă prin care a trecut când unul dintre fiii ei a...

  Un copil a murit din cauza unei pastile de Paracetamol. Mama lui este acuzată de omor. Ce spun autoritățile din Brazilia
  Un copil a murit din cauza unei pastile de Paracetamol. Mama lui este acuzată de omor. Ce spun autoritățile din Brazilia

  Un băiețel în vârstă de 4 ani, rezident în Residencial Cachoeirinha I, din Botucatu, Brazilia, a murit sâmbătă seara după ce mama lui i-a administrat o pastilă...

  Un băiețel de 3 ani din Tecuci a murit în spital din cauza unei amigdalite. ”Eu tot ziceam că nu e ok”. Părinții acuză medicii
  Un băiețel de 3 ani din Tecuci a murit în spital din cauza unei amigdalite. ”Eu tot ziceam că nu e ok”. Părinții acuză medicii

  Cea mai cumplită experiență prin care poate trece un părinte este să își piardă copilul. Prin așa ceva trece și o familie din Tecuci, în condițiile în care un...

  Am avut 10 copii. Rând pe rând, au murit din cauza unei toxiinfecții alimentare în numai câteva ore
  Am avut 10 copii. Rând pe rând, au murit din cauza unei toxiinfecții alimentare în numai câteva ore

  O tragedie a lovit din plin o familie din Nigeria. Toți cei 10 copii ai familiei au pierit, rând pe rând, după ce au fost afectați de o toxiinfecție alimentară.

  Flavia Mihășan a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel perfect sănătos!
  Flavia Mihășan a născut! Vedeta a adus pe lume un băiețel perfect sănătos!

  În urmă cu puțin timp, Flavia Mihășan a dat lumii cea mai frumoasă veste: a devenit din nou mămică! Una dintre cele mai sexy dansatoare din România a adus pe lume un...

  S-a spus că bebelușii au murit din cauza mamelor, dar o nouă anchetă a descoperit nereguli la maternități
  S-a spus că bebelușii au murit din cauza mamelor, dar o nouă anchetă a descoperit nereguli la maternități

  Raport cutremurător într-o maternitate din nord-estul Angliei! Peste 200 de nou-născuți au murit din cauza proastelor îngrijiri medicale și 9 mame și-au pierdut viața după...

  Copilul meu a murit de cancer, după ce a fost diagnosticat greșit cu Covid-19
  Copilul meu a murit de cancer, după ce a fost diagnosticat greșit cu Covid-19

  Anul 2020 a fost dominat de pandemia de coronavirus. Sistemul medical, nu numai din România, ci din întreaga lume, a fost într-un continuu colaps: medici suprasolicitați,...

  © 2022 Qbebe