De ce este mai ușor și mai frumos cu al doilea copil

De ce este mai ușor și mai frumos cu al doilea copil

Irina Olteanu - Redactor Senior

Primul copil reprezintă întotdeauna o mare provocare și un efort uriaș de adaptate pentru majoritatea părinților. Cu atât mai mult cu cât trebuie să ții seama și de trăirile primului copil, aflat, la fel ca și voi, într-un moment frumos și în același timp dificil din viața sa. Iată de ce este nu doar mai ușor, ci și mai frumos când vine vorba de al doilea copil, conform poveștii împărtășite de o mamă, cu multă sensibilitate.

Povestea unei mame aflată la al doilea copil

La aproape două luni de la nașterea fiicei mele Ioana, mi-am acordat câteva clipe de răgaz pentru a reflecta ce înseamnă cu adevărat să fii mamă a doi copii. Recunosc că am considerat că viața mea se va transforma într-un haos, cam la fel cum s-a întâmplat când a venit pe lume primul copil, Albert, în urmă cu doi ani.

De data aceasta însă, în pofida unui copil extrem de activ, lucrurile au devenit mai ușoare, fără niciun efort. Cred că în mare parte este vorba despre faptul că viețile noastre se învârt (într-o anumită măsură) în jurul unui program, de ceea ce îi place și ce nu îi place unui copil mic. Nu pare așa mare efort să adaugi o altă persoană în această treabă și să o cari după tine.

Eram deja privați de somn și plini de răni de război, în acel mod special în care sunt părinții de copii mici, așa că de ce să nu ne bucurăm de această călătorie nebunească?

Sunt absolut convinsă că aceste sentimente de relaxare se vor estompa și vor dispărea, la fel cum s-a întâmplat și prima dată. Vom avea de-a face cu erupția dentară și probleme cu somnul, tantrumuri și julituri, pierderea răbdării, dar și a jucăriilor preferate. Acestea sunt niște chestii inevitabile și fac parte din natura atât de glorioasă și totuși atât de dificilă a vieții de părinte.

al doilea copil

Uneori mi-aș dori să avem un timp nelimitat, în același timp unele zile par să nu se sfârșească când mă uit la limbile ceasului care stau pe loc, număr minutele până la ora de culcare. Însă în ansamblu, am fost plăcut surprinsă de ușurința cu care am reușit să trecem la o familie formată din patru membri, clar mult mai ușor digerabilă decât trecerea prin care am trecut la o familie de trei, când prima lună de proaspătă mamă mi-am șters-o din memorie într-un gest de autoconservare.

Cu excepția recuperării după naștere, care a fost extraordinar de ușoară (la fel cum mi-a promis chiar mama mea), viețile noastre au părut să continue pe același făgaș normal, fără să iasă din comun,  prin comparație cu explozia nucleară de care am avut parte prima dată.

Trebuie să vorbesc și despre una dintre cele mai mari temeri ale mele când am născut-o pe numărul doi, cum o numim în mod drăgăstos. Am avut parte de o relație atât de minunată cu Albert, încât mi-a fost frică că o voi tulbura. Mi-am spus că nu aș putea sub nicio formă să fac față unei alte ființe mici care ne-ar fi intrat în viață. Indiferent câte încurajări mi-am făcut mie însămi, în subconștient am crezut că nu vom face față și că mica noastră familie, atât de minunată, va fi distrusă pentru totdeauna. Fără vreo șansă de recuperare.

Pot să spun fericită de-acum că nu a fost cazul. Fiul meu oscilează între bucurie față de sora sa mai mică, completată cu pupici plini de entuziasm și ignorarea ei completă și preocuparea cu propriile treburi. Mie îmi convin ambele variante.

al doilea

Cea mai mare dereglare până acum a început în a doua lună de viață a Ioanei. Mediul pediatru ne-a avertizat că acesta este adeseori punctul de cotitură în comportamentul fraților mai mari și, ca un făcut, fiul meu a început să își manifeste opoziția, frustrarea și crizele de tantrum. Albert a fost mereu un copil ca la carte, cu bune și cu rele, așa că ar fi trebuit să mă aștept să se conformeze și acestui prag din dezvoltare. A fost o combinație între dificil și înnebunitor să asist la modul cum băiețelul nostru atât de dulce și cooperant se luptă să urmeze indicațiile noastre, să vorbească frumos și să se confrunte cu diverse mici dezamăgiri uzuale. Din fericire am depășit această etapă cu un tratament intensiv și ferm de disciplină, însă plină de afecțiune, precum și cu abilitatea de a face echipă cu soțul când unul dintre noi se simțea părăsit de răbdare. Fac o paranteză, ca să înțelegeți, măcar în parte, cu ce am avut de-a face: poate cineva să își păstreze calmul timp de 45 de minute în vreme ce încearcă să convingă un copil sfidător să strângă câteva cuburi ca să mergem odată în parc?

În cele mai dificile momente cu care am avut de-a face am încercat să ne amintim că i-am dat peste cap mica sa lume în același mod în care și a noastră s-a dat peste cap, în moduri frumoase dar dificile, atunci când el a venit pe lume și cu siguranță am trăit niște sentimente care se poate să fi ieșit la iveală în moduri nepotrivite, așa că era îndreptățit să facă același lucru. Bineînțeles că am supraviețuit, iar el și-a revenit la vechiul comportament după câteva săptămâni provocatoare.

Nu este ușor să fii mamă a doi copii, dar este mult mai bine decât mi-am imaginat. Am realizat cât de ușor ne lăsăm cele mai negre temeri să ne acapareze și ne împiedică să ne bucurăm de ceea ce este real și prezent. Atunci când văd o mamă gravidă pe punctul de a-și mări familia pentru a include un al doilea copil vreau să îi spun: ține-te tare, mămico! Totul va fi bine. Te vei descurca.

Știu că ne mai așteaptă încă multe alte greutăți. Nu pretind că am toate răspunsurile. Dar sunt ușurată și recunoscătoare să descopăr, în acest capitol pe care l-am derulat, că viața este frumoasă.

Citește și: 10 lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre al doilea copil

Adaptare după o poveste scrisă de Danielle Leeds Kim pentru https://www.mother.ly

Articolul urmator
Confesiuni: Ce spun mamele despre a face al doilea copil. „Mai degrabă îmi tai o mână”
Confesiuni: Ce spun mamele despre a face al doilea copil. „Mai degrabă îmi tai o mână”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cel mai frumos cadou: soția fostului principe Nicolae al României este însărcinată cu al doilea copil
  Cel mai frumos cadou: soția fostului principe Nicolae al României este însărcinată cu al doilea copil

  Fericire mare în familia fostului principe Nicolae al României! Acesta a dat cea mai frumoasă veste în ajun de Moș Nicolae: soția sa, Alina-Maria Binder, este...

  Ce familie frumoasă are gimnasta Cătălina Ponor! Este însărcinată cu al doilea copil și mai fericită ca niciodată
  Ce familie frumoasă are gimnasta Cătălina Ponor! Este însărcinată cu al doilea copil și mai fericită ca niciodată

  Cătălina Ponor este una dintre cele mai cunoscute gimnaste din lume, fiind cel de-al douăsprezecelea reprezentat al țării noastrii inclus în „International Gymnastics Hall...

  Ștefana Peev este însărcinată cu al doilea copil!
  Ștefana Peev este însărcinată cu al doilea copil!

  Fosta concurentă de la „Bravo, ai stil!”, Ștefana Suciu (Peev), este însărcinată cu al doilea copil! Ea și soțul ei, Maximilian Peev, au dezvăluit că urmează să...

  Mama copilului lor este însărcinată din nou și le cere să îi adopte și al doilea copil
  Mama copilului lor este însărcinată din nou și le cere să îi adopte și al doilea copil

  La ani de zile după ce au încercat să aibă un copil, un cuplu s-a împăcat cu ideea că nu vor fi niciodată părinți, până când au primit un telefon care le-a...

  Ce mare a crescut fiul Romaniței Iovan! Băiatul este cel mai frumos cadou pe care vedeta l-a primit de la viață
  Ce mare a crescut fiul Romaniței Iovan! Băiatul este cel mai frumos cadou pe care vedeta l-a primit de la viață

  Romanița Iovan a debutat în lumea modei ca fotomodel, iar în momentul de față face parte dintre cei mai apreciați designeri vestimentari de la noi. De asemenea, este mama...

  Privindu-mi mama fiind o bunică mai bună decât a fost ca părinte este sfâșietor de frumos
  Privindu-mi mama fiind o bunică mai bună decât a fost ca părinte este sfâșietor de frumos

  Povestea mea începe cu momentul când mama mea a vrut să mă avorteze și eu am supraviețuit. Apoi, afectată puternic psihic de miracolul supraviețuirii mele, mama mea m-a...

  Dragul meu fiu, a fi mama ta este cel mai frumos cadou primit vreodată de la viață
  Dragul meu fiu, a fi mama ta este cel mai frumos cadou primit vreodată de la viață

  O scrisoare emoționantă de la o mamă pentru fiul ei scoate la iveală sentimente ascunse, regrete, dorințe și neîmpliniri. Cu siguranță băiatul va aprecia acest gest atunci...

  Soțul meu mi-a făcut o poză în timp ce eu dormeam cu bebelușii la sân. Este cel mai frumos portret al meu!
  Soțul meu mi-a făcut o poză în timp ce eu dormeam cu bebelușii la sân. Este cel mai frumos portret al meu!

  Chiar dacă, de cele mai multe ori este plină de provocări, trebuie să recunoaștem că alăptarea rămâne una dintre cele mai speciale și fericite etape din viață unei proaspete...

  © 2024 Qbebe