De ce nu îmi pun copiii să lucreze pentru școală in timpul vacanței de vară

Bianca Geica - Redactor Senior

Nu voi uita niciodată acea senzație magică din ultima zi de școală, când ajungeam acasă după festivitatea de premiere și știam că gata, am toată vara în față pentru a mă juca cât e ziua de lungă. De acum puteam să mă plimb cu bicicleta, să mă dau cu rolele și să stau afară pănâ seara fără să mai am grija temelor sau a învățatului pentru teste. În anii '80-'90 vara era vară și vacanța era vacanță!

Treptat, însă, lucrurile s-au schimbat și mi-am dat seama de acest lucru în momentul în care fiul meu cel mare a intrat la școală.

Îmi amintesc groaza pe care am simțit-o când i-am golit ghiozdanul în ultima zi de școală...

...și am scos un teanc de fișe de lucru pentru matematică, o listă de lectură și un soi de jurnal pe care să-l completeze cu concluzii despre cărțile citite (trebuia să citească douăzeci de minute pe zi, cinci zile pe săptămână). Partea cea mai rea era că eu trebuia să gestionez totul și să semnez. Asta în timp ce trebuia să am grijă și de cei doi copii mai mici ai mei!

Am suferit în acea primă vară. Și apoi a doua. Iar când copiii mei mai mici au început școala și am văzut că vin acasă după ultima zi de cursuri cu ghiozdane tot mai pline, am zis „gata”. Simțeam că o să-mi pierd mințile. Am vrut ca ai mei copii să aibă o pauză reală și, sincer, și eu aveam nevoie una. Și a fost atââât de plăcut, parcă timpul stătea în loc.

mama care se joaca cu cei doi fii ai sai

Citește și: Dacă eşti părinte şi vezi în caietul copilului aşa ceva, poartă o discuţie cu învăţătoarea

Să fii o mamă cu copii la școală și să ții pasul cu toate activitățile lor și să te asiguri că își fac temele în timpul anului școlar este suficient. Nu am vrut să îmi fac griji că trebuie să mă ocup de lectură atunci când eram în concediu sau când prietenii ne rugau să mergem la plajă pentru o zi. Eram atât de obosită încât numai gândul că trebuia să îi fac cumva pe copii să se așeze la masă și să lucreze la matematică în condițiile în care ei voiau să facă cu totul și cu totul altceva, mă îngrozea.

Nu puteam să îi conving să se ocupe dimineața de ce avea de făcut pentru școală. Erau morocănoși. Le era foame. Trebuiau să facă caca. Se certau. Trebuia să fac eu caca. Apoi voiam să îmi fac și eu un duș, ca tot omul. Ei voiau să se uite la desene animate. Eu nu apucam să-mi beau cafeaua. HAOS!

Nici după-amiaza nu funcționa. Încercarea de a-i face să se liniștească după o zi la plajă sau după o joacă cu prietenii era de asemenea imposibilă. De multe ori erau prea obosiți și morocănoși pentru a se concentra la teme sau pentru a citi câte 20 de minute.

În cele din urmă am încetat să îi mai pun să lucreze pentru școală în vacanța de vară. Pur și simplu nu mai puteam!

Copiii mei aveau 9, 7 și 6 ani în vara în care am spus „stop” temelor de vacanță. Și inițial mi-a fost rușine. Alte mame prietene mame nu păreau să aibă probleme în a-și pune copiii să lucreze pentru școală în vacanța de vară, iar eu mă simțeam ca și cum aș fi eșuat ca părinte. Dar nu era așa.

Citește și: 3 studii care ne arată cum trebuie să fie temele copilului ca să fie eficiente

Adevărul este că alor mei copii nu le place școala. Nu sunt atrași de cărți așa cum eram eu când eram de vârsta lor și am început să realizez că o pauză le-ar fi mai utilă decât să le bag pe gât teme în fiecare zi. La final de vară, au fost mai entuziasmați ca niciodată să înceapă un nou an școlar. Se bucurau să-și aranjeze ghiozdanele și păreau mult mai dispuși să își facă temele când ajungeau acasă, pentru că avuseseră un răgaz de la toate.

Sunt sigură că au mai uitat cunoștințele pe care le-au dobândit în anul școlar precedent, dar, dacă mă întrebați pe mine, anii aceștia trec atât de repede! Micuții noștri merită să se bucure de copilărie cât mai mult posibil. Iar dacă asta înseamnă să ignore temele pentru acasă pe timpul verii, n-am nicio problemă. Și copiii noștri au nevoie de o pauză!

Citește și: Tema pentru acasă, inamicul nr. 1 al copilăriei?

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: Articol tradus și adaptat după materialul I Gave The Summer Work Packets The Middle Finger publicat pe site-ul scarrymommy.com.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sunt o mamă leneșă: nu îmi spăl copiii în fiecare zi, nu îi duc la școală și spun DA mai mereu
  Sunt o mamă leneșă: nu îmi spăl copiii în fiecare zi, nu îi duc la școală și spun DA mai mereu

  Regulile au un rol extrem de important în viața copiilor noștri. Îi pregătesc să devină adulți responsabili, îi învață cum să se comporte în societate...

  De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media
  De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media

  Cu siguranță ai văzut fotografia absolut adorabilă pe care Prințul Harry și Meghan Markle au făcut-o publică pentru a sărbători prima aniversare a fiicei lor Lilibet. Imaginea a...

  Îmi cresc copiii în paradis, pe o insulă. Fac școala acasă și ne cultivăm propria mâncare
  Îmi cresc copiii în paradis, pe o insulă. Fac școala acasă și ne cultivăm propria mâncare

  Pentru a evada din tumultul vieții agitate din marile orașe, numeroase familii decid să se retragă în locuri care să le apropie cât mai mult de natură. Cu atât mai...

  Îmi pun soția gravidă să doarmă în altă cameră. Și somnul meu este important
  Îmi pun soția gravidă să doarmă în altă cameră. Și somnul meu este important

  Un bărbat a dezvăluit că își obligă soția însărcinată să doarmă în altă cameră pentru că agitația ei îi întrerupe somnul, iar el s-a săturat să...

  De ce nu-mi pun copiii pe primul loc niciodată când vine vorba de...
  De ce nu-mi pun copiii pe primul loc niciodată când vine vorba de...

  ... soțul meu. Exact! Poate că sună scandalos pentru majoritatea părinților, în special pentru mamele care se dedică 100% copiilor lor și uită că în viața lor există...

  Sora mea îmi critică dur mereu modul în care îmi cresc copiii, dar ea nici măcar nu este mamă
  Sora mea îmi critică dur mereu modul în care îmi cresc copiii, dar ea nici măcar nu este mamă

  O mamică povestește, pe Reddit, ca s-a săturat de comentariile surorii sale cu privire la felul in care ea isi creste copilul și spune că aceasta nu ar trebui să aibă o opinie...

  Îmi iubesc soțul mai mult decât îmi iubesc copiii
  Îmi iubesc soțul mai mult decât îmi iubesc copiii

  O mamă de peste Ocean i-a uimit pe internauți în momentul în care a recunoscut că își iubește soțul mai mult decât își iubește copiii. Sute de oameni...

  © 2023 Qbebe