Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Interviu cu Alexia, elevă în clasa a opta:”Nu sunt de acord ca elevii să meargă la școală. Cred că fiecare elev poate învața și de acasă, dacă vrea să învețe”.

De când am aflat că școala va începe din 14 septembrie, iar elevii trebuie să se ducă fizic în clase, ca orice mamă m-am panicat și am început să fiu atentă la părerile tuturor părinților și profesorilor din jur. Pentru că voiam să știu dacă și ei cred ceea ce cred și eu, și anume că începerea cursurilor fizic va fi o loterie. Însă am omis ceva foarte important, nu m-am gândit nicio secundă să văd ce părere au și copiii și cum gândesc ei această decizie. Așa că, ”navigând” prin Social Media, am dat de un comentariu care m-a uimit, nu numai prin corectitudinea gramaticală, cât și prin gradul de maturitate care reieșea din cuvintele așternute acolo: ”Eu trec clasa a 8-a iar sora mea clasa 1. Este cardiacă, are două operații pe cord. Nu sunt de acord ca elevii să meargă la școală! Nu vreau că sora mea sau alte persoane pe care le cunosc și sunt bolnave să pățească ceva din cauza școlii. Chiar dacă la mine anul acesta este terminal, cred că fiecare elev poate învață și de acasă, dacă vrea să învețe.

Alexia Gănescu este cea care a semnat acel mesaj. Este, așa cum specifică și ea, elevă în clasa a opta la Școala Gimnazială Mihai Eminescu din orașul Alexandria, județul Teleorman, fiind unul dintre elevii silitori: a terminat clasa a șaptea cu media anuală 9,94. Alexia își dorește să intre la filologie, la Colegiul Național Mircea Scarlat din orașul ei natal și să studieze mai departe jurnalismul. Are o soră, Erica Gabriela, care face 7 ani pe 15 august.

alexia ganescuLa numai 13 ani, Alexia are deja un blog prin care își dorește să convingă oamenii să citească mai mult: ”În speranța că aș putea să-i fac și pe alții să citească, mi-am făcut un blog de carte unde postez recenziile cărților pe care le citesc”. Alexia este exact așa cum mi-aș dori să fie și fiica mea la vârsta ei: un copil empatic, cu dorință de a se dezvolta, de a aduce un impact asupra lumii, de a fi cea mai bună variantă a ei.

Mesajul ei este cel care mi-a deschis ochii și care trebuie să deschidă ochii și urechile și profesorilor și guvernanților noștri: și copiii trebuie întrebați ce își doresc. Pentru că ei sunt în prima linie. Cu acordul părinților, Alexia ne-a răspuns câtorva întrebări. Răspunsurile ei vor aduce și un alt punct de vedere, care, poate, ne va spune mai multe despre școală, despre criza această sanitară, dar și despre faptul că, iată, se poate: generațiile care ne urmează au toate șansele să devină oameni care să schimbe lumea.

Cine ești tu, Alexia?

Ador cărțile. În timpul liber pictez și desenez uneori. Îmi doresc să public propriile mele cărți, să mă întâlnesc cu autoarea mea preferata, Sarah J. Maas, dar cel mai mult vreau să fim cu toții sănătoși și fericiți, să nu-i mai judecăm pe cei din jurul nostru și să reușim să ne acceptăm așa cum suntem.

Cum a fost pentru tine școala online de cand a început pandemia?

Mi-au plăcut orele online. M-am simțit aproape la fel că în sala de clasă, profesorii fiind foarte implicați. Au fost și unele perioade în care am primit foarte multe teme pentru fiecare materie, dar am trecut cu bine și de anul acesta școlar. Am reușit să asimilez cunoștinte noi și în această perioadă. Consider că dacă ești interesat de școală și vrei să înveți, nu contează că faci cursuri online sau în bancă.

Care este cea mai mare temere a ta cu privire la începerea școlii cu prezență fizică la ore?

Virusul. Nu îmi este teamă pentru mine. Sora mea este cardiacă, cu două operații pe cord până la vârstă de 7 ani și nu îmi doresc să pățească ceva din aceasta cauză. Țin foarte mult la ea și nu vreau să o pierd din cauza noului Coronavirus.

alexia si sora ei

Câți copii sunteți în clasă? Crezi că veți putea să respectați regulile de distanțare socială?

Fac parte dintr-un colectiv de 32 de elevi. Nu cred că vom putea sta distanțați, doar dacă vom fi despărțiți în două clase. Eu voi purta tot timpul mască pentru siguranță mea și a celor din jurul meu. Dacă ar trebui să mergem la școală, consider că cel mai bine ar fi să ni se scadă numărul de ore și să ni se predea doar limbile străine, limba româna și matematică.

În final, ai un mesaj pe care dorești să îl adresezi guvernanților cu privire la această decizie, de începere a școlii fizic?

Aș vrea să se analizeze bine situația și să se decidă ce pierderi ar fi mai mari: cunoștințele noastre, ale elevilor, sau viețile persoanelor din categoriile de risc pe care le putem îmbolnăvi noi, elevii, purtând virusul fară să știm, în general copiii fiind asimptomatici.

Felicitări, Alexia, pentru ceea ce ești și pentru gândirea ta. Sper să fii un exemplu și să influențezi în bine pe mulți dintre cei care îți vor ieși în cale.

Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Mi-a făcut placere că am ocazia să-mi exprim opinia.

 

Truc de școală: o mamă ne învață cum se organizează eficient hainele copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Elevii vor putea circula cu mijloacele de transport în comun gratuit, doar în baza carnetului de elev
  Elevii vor putea circula cu mijloacele de transport în comun gratuit, doar în baza carnetului de elev

  Vești bune pentru elevii din România. Transportul în comun a devenit gratuit, copiii având nevoie doar de carnetul de elev în timpul călătoriilor.

  Povestea incredibilă a fetiței din Gorj adusă în spate la școală de bunica ei pentru că nu poate să meargă
  Povestea incredibilă a fetiței din Gorj adusă în spate la școală de bunica ei pentru că nu poate să meargă

  O fetiță de doar 7 ani, din Gorj, are un singur vis: vrea să meargă! Maria este elevă în clasa întâi la Liceul Tehnologic Roșia-Jiu și suferă de o malformație...

  Profesoare acuzate că au întreținut relații sexuale cu elevii lor, una dintre ele chiar în clasă
  Profesoare acuzate că au întreținut relații sexuale cu elevii lor, una dintre ele chiar în clasă

  Relațiile intime dintre profesoare și elevii lor minori, întâlnite din ce în ce mai des în ultima perioada, generează panică în rândul părinților...

  Elevii de clasa I ar trebui lăsați repetenți, conform Ministrului Educației
  Elevii de clasa I ar trebui lăsați repetenți, conform Ministrului Educației

  Conform legii, elevii din ciclul primar nu pot fi lăsați repetenți. Ecaterina Andronescu consideră că această prevedere trebuie schimbată.

  Conceptul de ”școală în bulă”, care permite copiilor canadieni să nu poarte mască în clasă
  Conceptul de ”școală în bulă”, care permite copiilor canadieni să nu poarte mască în clasă

  În timp ce în România se impun măsuri stricte pentru protejarea elevilor în școli, în Canada lucrurile par a fi mai relaxate. Asta pentru că aici...

  Elevă filmată în timp ce este bătută de un coleg, în aplauzele și râsetele colegilor
  Elevă filmată în timp ce este bătută de un coleg, în aplauzele și râsetele colegilor

  O dată cu deschiderea fizică a școlilor apar din nou și cazurile de violență între elevi. Astfel, la o școală din Dobrești, un conflict violent între un băiat de clasa...

  Înscrieri clasa pregătitoare 2020: lucrurile s-au schimbat radical față de anul trecut! Pe cine vor primi elevii în clase
  Înscrieri clasa pregătitoare 2020: lucrurile s-au schimbat radical față de anul trecut! Pe cine vor primi elevii în clase

  Anul școlar 2020-2021 vine cu o altă noutate legată de înscrierea în clasa pregătitoare: în fiecare clasă se va afla maximum un copil cu cerințe educaționale...

  © 2021 Qbebe