Mămicile care lucrează se destăinuie: găsirea echilibrului este un spectacol de circ

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nu mai este niciun secret faptul că mamele care lucrează sunt experte în multitasking. Însă adevărul este că între scutece, plimbări în parc cu copiii și ședințe de serviciu, femeile de carieră se luptă cu echilibrarea unor aspecte nerealiste. Iată câteva impresii, emoții, destăinuiri ale unor femei frumoase și puternice, în primul rând mame.

Consultantul familial din California, Lorena Arguello, spune că “Așteptările cu privire la viața mamelor sunt transmise prin social media precum Instagram, Facebook și Pinterest, precum și prin emisiuni, filme, reclame și panouri publicitare. Din păcate, ne comparăm constant cu ceea ce au sau ce pot să facă ceilalți. Vedem doar ce mama respectivă alege să posteze, nu problemele ei din viața de zi cu zi. Echilibrul este un lucru spre care tindem cu toții și poate părea greu de atins din cauza lipsei de timp pentru tine, a copiilor, a soțului, a prietenilor și a locului de muncă. Avem tendința să ne lăsăm pe ultimul loc, însă nu uitați că dacă aveți grijă de voi veți fi mame, soții, angajate și prietene mai bune.”.

Mămicile care lucrează se destăinuie

Să ne susținem reciproc, Cristina, mamă de 2 copii -Obișnuiam să mă simt vinovată pentru că nu reușeam să ajung la petrecerile copiilor sau să îi preiau de la școală. Cei mici merg cu autobuzul. Până când mi-a spus o prietenă că avem nevoie una de alta. Unele mame ajung să organizeze petrecerea de Crăciun de la școală pentru că se pricep la organizat evenimente. Alte mame sunt experte în croit costume de povești pentru că sunt designeri de modă. Consider că trebuie să ne susținem reciproc și să ne punem în valoare talentele în modurile în care putem.

Caută persoane cu o mentalitate pozitivă, Raluca, mamă de 4 copii – “Renunț la acei prieteni care îmi transmit energia lor negativă. Sunt brutal de sinceră, știu asta. Dar ai un număr limitat de ore și de minute în fiecare zi. Contează persoanele cu care te înconjori. Trebuie să alegi persoane pozitive.

mamicile care lucreaza

Încearcă să te deconectezi, Georgiana, mamă de 1 copil – “Stabilesc limite pentru a mă concentra separat pe familie și muncă. Mesageria mea nu este niciodată goală, dar mă asigur mereu că tableta și computerul sunt departe de mine pentru a nu fi tentată să mă uit la ele. Imediat ce Tudor se culcă revin la e-mail-urile de serviciu pentru a rezolva toate problemele care au apărut de când am plecat sau pentru a pregăti lucrurile pentru ziua următoare, dar încerc să nu depășesc 90 de minute. Este greu să te desprinzi de muncă, dar asta mă menține zdravănă la creier.

Caută de ajutor în casă, Cora, mamă de 3 copii – “Nu te lăsa copleșită de activitățile casnice. Trebuie să ceri ajutorul soțului, a unei bone sau menajere, dacă ai posibilitatea, și a celorlalți copii ca să te ajute cu treburile. Ești exact ca la circ, încerci să jonglezi, să ții un spectacol de echilibristică în familia ta, dar treburile din casă pot fi făcute de către oricine, indiferent de vârstă. Dacă ai și părinți sau socri care să îți dea o mână de ajutor, cu atât mai bine.

Apelează la produse online, Maria, mamă de 2 copii – “Aplicațiile pentru comenzi de mâncare online și diverse produse, inclusiv haine, sunt preferatele mele. Sunt extrem de utile în special când sunt plecată din oraș. Obișnuiesc să gătesc, dar îmi place să am toate pregătite. Fiul meu mai mare poate să guste oricând dorește preparatele sale preferate, în special când sunt plecată mai multe zile din oraș.

Este important să faci alegerile potrivite, Despina, mamă de 2 copii – “În calitate de mamă de doi băieți de vârstă mică, simt că este în fiecare weekend o petrecere de copii. Am organizat un sistem foarte bun pentru a menține un oarecare echilibru. Mai întâi cumpăr cadouri ca să le am pregătite și alternez petrecerile cu soțul meu. Dacă are treabă, duc eu copiii la petrecere și vice versa“.

Fă-ți planificări din timp, Melania, 2 copii – “Încerc să muncesc noaptea pentru a recupera timpul pierdut. Programul meu nu este unul obișnuit de la 9 la 5 ca să pot munci și să mă pot ocupa și de restul treburilor. Am o agendă pe care îmi notez tot ce am de făcut începând de la sarcinile de serviciu, până la lista de cumpărături, care mă ajută să nu îmi pierd mințile. Poți să porți discuții telefonice în timp ce îți duci copiii la școală (dacă sunt suficient de mari și de cuminți) și poți rezolva mai multe decât îți imaginezi în pauzele tale de masă. Nu în ultimul rând, pregătește hainele și mâncarea pentru copii cu o zi înainte ca să te bucuri la maxim de dimineață, în loc să alergi prin casă zăpăcită.

Renunță la sentimentul de vinovăție, Ioana, 3 copii – “Mamele sunt adeseori judecate că își abandonează copiii când se întorc la muncă la program normal, în vreme ce tații se presupune că susțin familia. De ce este atât de prezent oare acest stereotip sexist în vremurile noastre moderne? Unele femei nu au posibilitatea să stea acasă cu copiii, în vreme ce altele aleg să revină la muncă deoarece nu vor să renunțe la carieră. Indiferent de motiv, decizia de a fi o mamă care lucrează trebuie admirată, nu judecată și nici nu trebuie să te simți rușinată. Dacă te simți vinovată că nu poți fi mereu alături de copilul tău, nu este pentru tine. Însă dacă îți dorești să ai o carieră și să fii mamă în același timp, trebuie să te concentrezi pe lucrurile pozitive pe care viața profesională le aduce în familia ta. Ai încredere că faci cea mai bună alegere pentru întreaga ta familie, inclusiv pentru tine, și copilul tău va simți nivelul de iubire pe care i-l oferi și va înțelege sacrificiul pe care îl faci.

mamicile care lucreaza

Organizează întâlniri de joacă, Nicoleta, mamă de 2 copii – “Modul meu preferat de a ține lucrurile în echilibru este să iau prânzul cu copii în afara casei în timpul săptămânii. Mă menține proaspătă pentru că este o pauză de la muncă și îmi pot vedea copiii. Vorbim despre ce au făcut în dimineața respectivă sau la ce parc să mergem înainte de cină. După prânz ei se întorc cu bona, dar în aceste câteva minute cât stau cu ei pot respira puțin.

Caută o persoană de încredere pentru copii, Ana, mamă de 1 copil – “Liniștea ta când vine vorba despre siguranța copilului tău este crucială. Găsește o bonă sau o creșă/grădiniță în care să ai încredere că poți lăsa copilul. Eu urmăresc să aibă un mediu curat și spațios și să ofere servicii de calitate. Însă cel mai important cred că este ca persoana respectivă să fie în mod real interesată de copii și să îi iubească.

Renunță la lucrurile care îți consumă timp, Alina, mamă de 2 copii – “Când ești mamă care lucrează timpul este un bun prețios. La muncă ai grijă la timpul pe care îl petreci socializând cu colegii dacă îți afectează productivitatea. Renunță la pauzele lungi sau dese, precum și la timpul petrecut navigând pe internet. Când ajungi acasă, acordă atenție soțului și copilului și nu telefonului sau televizorului. Așa te asiguri că acel timp puțin petrecut împreună este unul de calitate.

Nu uita de soțul tău, Ana, mamă de 1 copil – “Este o greșeală pe care o fac multe mame care lucrează, din ce am observat. Fiind concentrate asupra carierei și copiilor, uită adesea de o persoană extrem de importantă din viața lor, care le ajută să aibă parte de echilibru. Apelați la ajutor pentru copii și ieșiți la întâlniri doar voi doi, chiar dacă nu faceți nimic deosebit. Eu obișnuiesc ca în fiecare zi să am discuții cu soțul meu care nu gravitează în jurul copiilor sau al serviciului. Veți observa că și voi veți avea un sentiment de relaxare și de ușurare, care contează enorm când ești copleșită de activități în fiecare zi.

Pregătiți activități în familie, Maria, mamă de 1 copil – “Găsește timp special pentru familia voastră și planificați activități de care să vă bucurați împreună. Puneți la cale o seară specială în familie, un picnic în curte, dacă aveți casă sau ieșiți să vă plimbați împreună. Eu obișnuiesc să ies în fiecare weekend cu ai mei fie în parc, fie în afara orașului, iar locația o decid împreună cu soțul meu.

Nu te epuiza, Luisa, mamă de 1 copil – “Nu trebuie să accepți orice invitație la aniversările copiilor sau orice ieșire în oraș cu prietenii. Timpul tău este prețios și împovărându-te excesiv nu vei face decât să îți provoci o anxietate suplimentară, în loc să te bucuri. Gândește-te în mod realist cât timp liber ai la dispoziție și ce poți să faci cu el. Iar la ce nu poți face, nu are sens să te învinovățești.

Găsește și timp pentru tine, Lavinia, mamă de 2 copii – “Dacă reușești să găsești timp pentru tine este un lucru minunat pentru pacea și echilibrul tău interior. Cred că toate mamele au prostul obicei de a se pune pe ultimul loc, având grijă de toată lumea mai puțin de ele. Însă dacă nu o faci tu, nu o va face nimeni. Mergi la cosmetică, la spa, citește, aleargă, dacă îți place, nu uita de hobby-urile tale. Chiar dacă ți se pare că nu ai timp, sunt sigură că poți găsi 5 minute în fiecare zi pentru tine.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Părinții care lucrează de acasă NU vor primi zile libere plătite să stea cu copiii, anunță Guvernul
  Părinții care lucrează de acasă NU vor primi zile libere plătite să stea cu copiii, anunță Guvernul

  Părinții care lucrează de acasă nu vor putea beneficia de zile libere plătite pentru a sta cu copiii. Vestea vine după ce Guvernul a discutat joi o Ordonanță de Urgență care...

  Am instalat o cameră ascunsă ca să îmi supraveghez soțul care lucrează de acasă
  Am instalat o cameră ascunsă ca să îmi supraveghez soțul care lucrează de acasă

  Când poți spune că gelozia devine paranoia? Eu una aș putea spune că povestea de mai jos răspunde la această întrebare. Nu am fost niciodată o persoană geloasă și...

  Iubita mea lucrează la Zoo și nu știu cum să îi spun că miroase urât fără să o supăr
  Iubita mea lucrează la Zoo și nu știu cum să îi spun că miroase urât fără să o supăr

  Să găsești persoana potrivită pentru tine este un drum, de cele mai multe ori, lung și sinuos. Iar atunci când crezi că ai găsit-o, îți dorești să o păstrezi...

  Filmarea care a scandalizat mămicile: O femeie agresată verbal de un bărbat, pentru că alăpta în propria mașină
  Filmarea care a scandalizat mămicile: O femeie agresată verbal de un bărbat, pentru că alăpta în propria mașină

  Alăptarea în public încă mai reprezintă un subiect tabu nu numai în România, ci și în alte părți ale lumii. O mămică de peste Ocean, de exemplu, a fost...

  Curajul acum nu este un răget de leu, este o șoaptă care ne spune să stăm acasă
  Curajul acum nu este un răget de leu, este o șoaptă care ne spune să stăm acasă

  Este deja greu și va fi din ce în ce mai greu. Dar va fi doar o clipă în cursul omenirii, o clipă scurtă, chiar dacă pentru om va părea o veșnicie. Trebuie să acceptăm...

  Soţia mea este casnică, aşa că datoria ei este să îi facă pe copii să tacă din gură cât eu lucrez
  Soţia mea este casnică, aşa că datoria ei este să îi facă pe copii să tacă din gură cât eu lucrez

  Un tată a dezvăluit, printr-o postare de pe o reţea de socializare, ce i-a cerut soţiei sale casnice să facă pentru ca el să poată avea linişte pe deplin în perioada în...

  Cine este mai implicat în creșterea copilului? Mama sau tata? Dacă v-aș spune că sunt un tată care stă acasă cu copiii și mi-ați vedea tatuajele....
  Cine este mai implicat în creșterea copilului? Mama sau tata? Dacă v-aș spune că sunt un tată care stă acasă cu copiii și mi-ați vedea tatuajele....

  Cu toții ne lovim de aparențe și din păcate, de foarte multe ori ele ajung să blocheze calea noastră către fericire. Dar cum interferează nevoia de a judeca în conformitate cu...

  © 2023 Qbebe