Nu mai forța copilul să construiască relații cu rude care îl abuzează emoțional

Irina Olteanu - Redactor Senior

Este un lucru normal să apară discuții între membrii unei familii, însă indiferent cât de mult ne-am dori să existe armonie, sunt situații în care persoanele respective trebuie evitate. Află în continuare de ce nu este bine să forțezi copilul să construiască relații cu rude care îl abuzează emoțional, precum și o poveste reală a unei persoane care a trecut printr-o astfel de situație.

Relații cu rude abuzive emoțional

În cadrul unei familii sănătoase și iubitoare conflictele și divergențele de opinie sunt gestionate cu ajutorul încrederii, respectului și a unei mentalități deschise. Știi că ai parte de o familie bună și iubitoare atunci cât ți se permite și ești încurajat să ai propriile gânduri, să te exprimi și să trăiești conform propriilor convingeri. O familie toxică are trăsături complet opuse, fiind plină cu tipare de abuz, discriminare, manipulare, violență verbală etc. Adeseori, membrii familiei declanșează comportamentul narcisistic sau chiar psihopat al unei persoane, apărând astfel un mediu de instabilitate. Un exemplu frecvent întâlnit este acela în care o persoană este extrem de dramatică și apelează la șantaj emoțional pentru a obține ce își dorește. Pe cale de consecință apare o reacție de investigare a comportamentului celor din jur astfel încât să nu se declanșeze uneltirile rudei respective. Indiferent de situație, dinamica unei familii toxice afectează majoritatea membrilor săi până în punctul în care conduce la anxietate, depresie extremă și găzduiește boli mentale.

nu forta copilul sa construiasca relatii care il abuzeaza emotional

Povestea unei persoane care a avut de-a face cu rude abuzive emoțional

Când eram copil, una dintre bunicile mele era incontestabil părtinitoare cu fratele meu mai mic. Nu era deloc ascunsă atitudinea sa. Era flagrantă, zgomotoasă și durea. Înainte să fiu suficient de mare încât să vorbesc, am observat o diferență. Conștiința mea de copil de 5 ani a încercat să înțeleagă logica pe care creierul meu de grădiniță să o poată raționaliza. O vreme m-am gândit că este vorba de diferența de doi ani care exista între mine și fratele meu. Sunt mai mare. Nu știe mai bine decât mine. Trebuie să îl dădăcească pentru că este cel mai mic. Din păcate, pe măsură ce au trecut anii, nu am mai putut să folosesc logica defectuoasă ca să îmi protejez inima. A trebuit să fac față realității. Dintr-un oarecare motiv, l-a iubit mai mult decât pe mine așa că m-am retras, iar tratamentul preferențial a escaladat.

Și ceilalți adulți din viața mea au observat. Părinții mei, mătușile, chiar și ceilalți bunici au încercat, la un moment dat, să îi explice bunicii mele cum se comportă. Nu a negat niciodată ce face. Uneori m-a învinuit pe mine pentru că nu sunt la fel de insistentă ca fratele meu. În alte dăți a găsit scuze urmate de promisiuni că se va purta mai bine. Fără să am nicio tragere de inimă, reveneam doar pentru ca aceeași rană să se deschidă din nou și din nou. În gimnaziu, ca o modalitate de a mă proteja, m-am retras complet cu privire la acea relație. Era ca și cum acea conexiune unică care este împărțită de obicei între bunică și nepoată s-a distrus în mod ireparabil. Ca o injecție cu novocaină, acel deceniu de respingere în tăcere m-a făcut să amorțesc în relația noastră, să nu mai simt. Eram politicoasă și respectuoasă, dar interacțiunile noastre constau doar în asta. Am acceptat acest lucru și m-am împăcat cu ideea. Îmi doresc să spun că trauma a luat sfârșit acolo, dar nu a fost așa.

nu forta copilul sa construiasca relatii cu rude care il abuzeaza emotional

În pofida respingerii constante care a continuat timp de un deceniu sau mai mult, în momentul în care m-am retras ea a observat. Era ca și cum eu care concurez fără succes pentru atenția, afecțiunea și considerația ei am avut un scop bolnav în viața ei. În mod subit, eu, copil, am fost forțată să port povara menținerii unei relații cu un adult care în realitate nu vrea să aibă o relație cu mine. La fiecare câteva luni, apărea drama. Jasmine nu a fost să o vadă pe buni. Știi fata aceea care nu a cumpărat niciun cadou bunicii de 8 martie? Jasmine nu își iubește bunica.
Am fost traumatizată. M-am simțit contrariată. Am fost înfuriată. În tot acest timp nu a existat nicio încercare de a repara problema care a distrus relația noastră de la bun început. Pentru o vreme părinții au făcut ca mine ca să mențină pacea. Apoi într- zi, aproape de aniversarea mea de 16 ani, ceva le-a captat atenția. Tatăl meu mi-a spus că nu vor să mă forțeze să fac ceva cu privire la relația aceea și că totul rămâne la discreția mea.

Fără ca măcar să realizez, tatăl meu m-a învățat o lecție puternică despre tolerarea abuzului și a proastelor tratamente în relații: nu faci asta. Nu contează care este legătura de familie. Dacă cineva continuă să îți cauzeze o traumă te retragi și iubești acea persoană de la distanță. Nu ești sacul de box al nimănui. Copiii sunt vulnerabili în multe moduri încât uităm să recunoaștem. În calitate de părinți este responsabilitatea noastră să ne protejăm copiii de abuz care este atât fizic, cât și emoțional. Dacă problemele sau defectele de personalitate ale unei rude o determină să provoace durere copiilor, poate ar trebui să restricționezi accesul său la copii. Dacă nu ești tu cel care ia apărarea copilului și nu modelezi o relație sănătoasă, cine o va face?

Semne că ai o familie disfuncțională

- neglijență emoțională. Copiii nu sunt priviți ca persoane, ci ca pe lucruri care trebuie controlate, folosite și manipulate.
- își doresc doar să controleze. Controlul devine nesănătos când este neobosit și făcut din motive egoiste. Sunt folosiți bani, șantaj emoțional sau miniciuni pentru manipulare.
- există conflicte în permanență. Certurile par să nu se încheie, nu se rezolvă niciodată, iar rănile și resentimentele te macină în loc să se rezolve.
- dominanță. Acel membru al familiei conduce totul, fără să ia în considerare sentimentele sau opiniile celorlalți membri.
- violență. Violența nu se rezumă la abuz fizic, ci poate fi și pe plan emoțional, sexual, psihologic, economic, spiritual și chiar legal
- exploatare. Ruda respectivă ajunge să determine o altă persoană să creadă că singurul scop în viață este de a avea grijă de el. Arată afecțiune și interes atâta vreme cât le servești nevoilor financiare și emoționale.
- infantilizare. Este evidentă în cadrul persoanelor narcisiste, care au un respect de sine redus și ajung să prelungească o stare inflantilă tratând copilul ca pe un bebeluș
pedepse. Pedepsele toxice sunt o altă formă de manifestare a controlului
- judecată și critică aspră. Pare că nu faci niciodată un lucru bine, chiar dacă reușești, încă găsesc modalități să te doboare.
- un cămin haotic. Nu există limite și nici stabilitate. Nu există atașament sau un atașament nesigur.

Surse: https://madamenoire.com, https://ideapod.com, www.healthline.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nu-ţi forţa copilul să spună că îi pare rău. Mai bine învaţă-l să facă asta
  Nu-ţi forţa copilul să spună că îi pare rău. Mai bine învaţă-l să facă asta

  Unul dintre lucrurile pe care doreşti ca micuţul tău să îl înveţe încă din primii ani de viaţă este să rostească următoarele cuvinte "Îmi pare rău!"....

  ”Nu mai duce copilul cu forța la biserică!” Mamele din jurul meu mă judecă pentru că sunt bisericoasă
  ”Nu mai duce copilul cu forța la biserică!” Mamele din jurul meu mă judecă pentru că sunt bisericoasă

  M-am născut și am crescut cu Dumnezeu în inimă în Borșa, Maramureș. Locuiam lângă preotul bisericii din zona noastră și părinții mei erau buni prieteni cu familia...

  19 replici care par inofensive, dar care îți distrug emoțional copilul
  19 replici care par inofensive, dar care îți distrug emoțional copilul

  Ți se întâmplă să rostești unele vorbe către copilul tău pe care să le consideri lipsite de importanță? Află în articolul următor care replici sunt doar aparent...

  Soţul ei a ascuns laptele praf pentru a o forţa să alăpteze copilul chiar şi cu sânii însângeraţi
  Soţul ei a ascuns laptele praf pentru a o forţa să alăpteze copilul chiar şi cu sânii însângeraţi

  O femeie a dezvăluit cum soţul ei a forţat-o să continue să-şi alăpteze fetiţa chiar dacă ajunsese să aibă leziuni şi dureri din cauza muşcăturilor micuţei. Iată cum s-a...

  A mai apărut o victimă în cazul Caracal. Victima agresată de Dincă avea 9 ani: „M-am zbătut, dar ce forță aveam eu!”
  A mai apărut o victimă în cazul Caracal. Victima agresată de Dincă avea 9 ani: „M-am zbătut, dar ce forță aveam eu!”

  O tânără în vârstă de 18 ani a povestit, la un post de televiziune din România, că a fost abuzată în copilărie de către Gheorghe Dincă.

  1 din 3 copii sunt crescuți de alte rude. Micuța Anais crede că mătușa este mama ei
  1 din 3 copii sunt crescuți de alte rude. Micuța Anais crede că mătușa este mama ei

  În România, 1 copil din 3 este crescut de bunici sau alte rude apropiate pentru că ambii părinți sunt plecați la muncă în străinatate. Iar lipsa părinților îi...

  Fetița care a devenit mamă la 12 ani. „Travaliul a durat 10 ore și a fost foarte greu din punct de vedere emoțional"
  Fetița care a devenit mamă la 12 ani. „Travaliul a durat 10 ore și a fost foarte greu din punct de vedere emoțional"

  O fată în vârstă de 12 ani șochează cadrele medicale când ajunge la spital însărcinată, pe punctul de a naște. Conform declarațiilor, se pare că tatăl...

  VIDEO. Jandarmii din Timiș, intervenție în forță pentru salvarea a doi copii neglijați. Părinții s-au baricadat în casă
  VIDEO. Jandarmii din Timiș, intervenție în forță pentru salvarea a doi copii neglijați. Părinții s-au baricadat în casă

  Doi copii au fost luați cu scandal de lângă familie, printr-o intervenție de forță a jandarmilor. Parintii s-au baricadat în casă și au început să amenințe...

  © 2022 Qbebe