România, țara lui EU sunt mai presus de toți și toate! Dacă un senator nu respectă regulile crizei epidemice, ce pretenții să mai avem de la oamenii de rând?

Gabriela Paladi - Redactor-Șef

Oare și restul de români simt ce simt eu acum? Că suntem conduși de gena - eu sunt mai presus de toți și toate? Azi doi oameni politici au fost confirmați cu Covid-19, un senator și un deputat care au luat contact, probabil, cu mare parte din conducerea României. Prim-ministrul este în autoizolare. Prim-ministrul a luat contact și cu președintele României.

Am observat gena asta, EU SUNT MAI PRESUS DE TOATE, cum înflorește în criza declanșată de epidemia coronavirusului în România. Pentru că o avem în sângele nostru de latini. Spun asta pentru că văd că este specifică și italienilor. Când citeam zilele trecute de un primar dintr-un oraș din Italia care se lăuda că nu este grav și bea bere cu prietenii prin oraș, apoi a fost diagnosticat cu Covid-19, nu îmi imaginam că situații de genul vor apărea și la noi.

Azi dimineață în România, unul dintre senatorii noștri a fost confirmat cu virusul. A fost la Bruxelles, avea simptome, dar el a insistat și chiar s-a certat cu presa și colegii, că nu are decât o răceală. Și-a făcut testul la insistențele colegilor și pentru a demonstra el că are dreptate. Și iată că NU a avut. Are virusul și s-a plimbat cu el prin tot Parlamentul și Senatul și s-a mai întâlnit și cu 400 de femei la un eveniment. Premierul României este acum izolat, acesta ar fi avut contact și cu președintele României. Iată cum un om s-a crezut mai presus de noi toți, de familia lui, de colegii lui, pentru că lui nu i se poate întâmpla. Pentru că el nu trebuie să respecte regulile impuse de autorități. El nu trebuie să se izoleze la domiciliu pentru că a venit din altă țară cu contaminați. EL este senator al României și face ce vrea el.

Așa s-a întâmplat și cu fostul ofițer MAI care a decis că nu este cazul autoizolării la domiciliu. A infectat până acum 12 oameni, printre care și membrii familiei lui. A ascuns cu bună știință că a fost plecat din țară, pentru că el este șmecher. Așa am văzut și cum se întind ițele nepotismului printre funcționarii publici din România: soția la policlinica MAI, nora la primăria Capitalei, fiul la SRI.

EI vor duce România către cel mai mare impas din ultimii 20 de ani

Nu sunt analist politic sau financiar, nu sunt medic, nu sunt nici senator, sunt doar o mamă, o fiică, o soție și un jurnalist de parenting. Dar pot să văd cum astfel de oameni, care refuză să înțeleagă pericolul acestui virus, pot să dea peste cap o țară întreagă. Văd cum o decizie bazată pe mândrie și egocentrism a unui singur om poate să ducă la un impas îngrozitor în viitorul copilului meu și la o amenințare gravă la viața părinților mei. Pentru că dacă toți am respecta regulile, criza aceasta ar putea să nu ia amploare, cazurile să nu fie atât de numeroase, totul s-ar termina mai repede și economia nu ar avea de suferit la un nivel grav.

Însă acum este prea târziu. Pentru sunt convinsă că gena EU SUNT MAI PRESUS DE TOATE ȘI DE TOȚI este prezentă peste tot și că sunt și vor fi mulți români, veniți din Italia sau nu, care nu vor respecta regulile și autoizolarea și vor împrăștia din abundență acest virus. Aproape jumătate dintre cazurile de confirmați au procedat așa, și-au trimis copiii la școală, deși erau în autoizolare sau erau chiar confirmați cu virusul, au intrat în contact cu o mulțime de oameni, pe principiul că mie nu mi se poate întâmpla, că eu sunt cel care sfidează cursul natural al unei epidemii.

Vom trece peste criza asta, cu siguranță, pentru că umanitatea are capacitatea să se regenereze și fizic și psihic. Însă nu va fi deloc ușor! Zilnic vorbesc la telefon cu oameni ale căror afaceri sunt date peste cap deja și, fără să fiu vreun expert în economie, pot să realizez că o creștere a numărului de cazuri va duce la carantină, iar carantina va închide toate magazinele (mai puțin farmaciile și magazinele alimentare), va opri business-urile să își onoreze contractele, va opri oamenii de la plata creditelor (pentru că nu vor avea cu ce) și totul va genera un haos enonomic. Acest haos economic va dura mult mai mult decât criza epidemică în sine. Și totul de la câțiva oameni care au decis că ceea ce cred ei, ceea ce sunt ei, este mai presus decât o țară întreagă.

Nu trebuie să fii expert în matematică și statistică să înțelegi că dacă acele persoane infectate s-ar fi autoizolat la domiciliu imediat după ce au venit din țară, și nu ar fi avut deloc contact cu alți oameni, numărul de cazuri ar fi fost foarte mic și deloc periculos. De acum va veni urgia, pentru că perioadele de incubație sunt mari și cazurile vor crește șocant de mult de la o zi la alta.

Nu pot decât să vă sfătuiesc încă o dată să stați acasă și să nu intrați în contact cu nimeni, nici cu vecinii, nici cu rudele. Iar dacă trebuie să ieșiți, respectați TOATE REGULILE! Pentru binele vostru, al celor dragi și al nostru, al tuturor. Pentru că, așa cum spunea un medic italian, vom ajunge ca fiecare dintre noi să avem un prieten, o rudă, o cunoștință, care va contracta acest virus. Și vor apărea și tragedii, și suferințe și din ce în ce mai multe frustrări. Trebuie să fim puternici, înțelegători, calmi și mai presus de toate, UMANI! Nu este o luptă pentru supraviețuire aici. Virusul nu este grav. Vor fi alimente, vor fi medicamente în farmacii! Este o luptă pentru bun-simț și respect pentru niște reguli simple. Pentru ca epidemia să nu ia amploare exagerată și să poată fi ținută sub control de către autorități. Fiți alături de cei care au nevoie de ajutor, de bătrâni care nu își pot face cumpărăturile și nici nu trebuie să se expună, de cadre medicale care, poate, vor ajunge să muncească zi și noapte și nu vor avea cu cine să își lase copiii. Fiți prezenți, fiți oameni și, mai presus de toate, stați acasă!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nelu Tătaru: „Ne gândim la restricționarea circulației în anumite localități. Valea Prahovei, apoi tot litoralul. Acolo se respectă cel mai puțin regulile”
  Nelu Tătaru: „Ne gândim la restricționarea circulației în anumite localități. Valea Prahovei, apoi tot litoralul. Acolo se respectă cel mai puțin regulile”

  Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat duminică seara faptul că autoritățile vor lua în considerare restricționarea circulației către anumite orașe, în...

  Dr. Musta, apel tulburător către toți medicii: „Știu că avem și noi familii, dar ACUM este nevoie mai mult ca niciodată de noi. Nu avem o profesie oarecare!”
  Dr. Musta, apel tulburător către toți medicii: „Știu că avem și noi familii, dar ACUM este nevoie mai mult ca niciodată de noi. Nu avem o profesie oarecare!”

  Oare dacă eu aș fi medic ce aș face? Asta m-am întrebat încă de când au început să apară cazuri de cadre medicale care demisionează sau refuză să interneze...

  România, țara abuzurilor: mama a 6 copii bătută cu biciul de soțul ei. Reacția vecinilor? ”Așa e într-o familie, te mai cerți, te mai bați”
  România, țara abuzurilor: mama a 6 copii bătută cu biciul de soțul ei. Reacția vecinilor? ”Așa e într-o familie, te mai cerți, te mai bați”

  Caz revoltător de violență domestică la Vaslui! O mamă de 33 ani, mamă a șase copii care au vârste între 3 și 14 ani, din Vetrisoaia, a fost salvată de autorități...

  Zodiile care nu respectă niciodată regulile
  Zodiile care nu respectă niciodată regulile

  Dacă pentru anumite persoane este confortabil să se supună regulilor, să urmeze instrucțiuni, să acționeze conform normelor, pentru altele acest lucru este dificil sau chiar aproape...

  Regulile nu sunt și pentru Casa Regală? Ducesa de Cambridge a fost văzută la cumpărături cu toți cei trei copii ai săi
  Regulile nu sunt și pentru Casa Regală? Ducesa de Cambridge a fost văzută la cumpărături cu toți cei trei copii ai săi

  Ieșirea Ducesei de Cambridge în aglomerație, la cumpărături în Sainsbury, a stârnit controverse. Mai mult decât atât, ea a fost și într-un tur al...

  De ce trebuie prinsă mobila în perete, mai ales când avem copii. Filmarea care a pus toți părinții pe jar
  De ce trebuie prinsă mobila în perete, mai ales când avem copii. Filmarea care a pus toți părinții pe jar

  O înregistrare video, realizată de o cameră de supraveghere, care arată un băiat de 2 ani salvându-și fratele geamăn într-un impresionant act de eroism a devenit...

  Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală
  Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală

  România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de părăsire timpurie a școlii. Datele Eurostat pentru anul 2021 arată în 2019, rata...

  Iubește-te pe tine, în primul rând, chiar dacă ești mamă. Adu-ți aminte că ești, în primul rând, femeie
  Iubește-te pe tine, în primul rând, chiar dacă ești mamă. Adu-ți aminte că ești, în primul rând, femeie

  Viața de mamă nu vine doar cu bucurii enorme, ci și cu provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. În aceste condiții, te vei simți adesea copleșită, centrul...

  © 2023 Qbebe