Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor împrumuturi foarte mari, unii părinți încep să strângă din timp bani în acest scop. Ce se întâmplă însă când cel/cea care urmează să meargă la facultate află că nu mai dispune de suma pe care se baza? Descoperă care a fost reacția unui adolescente după ce a descoperit că această sumă s-a micșorat cu peste 50%.

O adolescentă își pusese speranța în banii pentru facultate oferiți de părinții ei

După ce a aflat că tatăl ei îi cheltuise peste jumătate din suma destinată costurilor cu facultatea, o adolescentă a simțit că visurile sale s-au spulberat. Ea se baza pe 70.000 de dolari, dar a descoperit că de fapt dispunea de 32.000 de dolari. Furioasă și dezamăgită, s-a confesat pe o rețea de socializare.

barbat-care-incearca-sa-stea-de-vorba-cu-o-adolescenta-ce-si-acoperit-fata-cu-mâinile

„Tatăl meu mi-a promis că mă va ajuta plătind pentru ca eu să merg la facultate, mi-am făcut toate planurile bazându-mă pe ajutorul lui și am aplicat din timp la facultatea la care visam. Reușisem! Va fi costisitor, dar voi putea să-mi finalizez studiile având un credit acceptabil datorită ajutorului venit din partea tatălui meu. 

Ieri mi-a spus că nu va putea să mă mai ajute și că mă va ajuta să iau un credit pentru studenți. Am fost foarte șocată întrucât, în urmă cu aproximativ o lună, îmi spusese să nu îmi fac griji din acest punct de vedere.” (sursă: reddit.com)

I s-a spus că nu se mai poate baza pe acești bani

Continuându-și confesiunea de pe Reddit, adolescenta a dezvăluit motivul pentru care nu mai avea parte de suma promisă pentru facultate:

„L-am întrebat ce s-a întâmplat și mi-a spus că până să-și dea seama că s-a abătut de la ceea ce promisese investise bani în acțiuni și că pierduse o parte din aceștia. Îmi promisese o sumă de 70.000 de dolari, dar acum erau în jur de 32.000 de dolari. 

I-am explicat că voi lua cei 32.000 de dolari, iar el a precizat că nu urma să vândă întrucât aștepta ca prețurile să-și revină și că eu ar fi trebuit să apelez la creditul pentru studenți până când se va întâmpla așa. Am început să plâng și el îmi tot spunea că a avut dreptate și că, până voi termina facultatea, va putea să plătească totul.

I-am zis că este un ratat și că nu era cinstit că m-a mințit atât de mult timp, dar el insista asupra ideii că lucrurile vor reveni la normal. A adăugat și că ar trebui să fiu mulțumită întrucât el și mama adunaseră 20.000 de dolari într-un fond separat și faptul că aveam cei 32.000 se datora faptului că el a investit corect. 

Mama mea este și ea furioasă pe mine întrucât susține că mulți tineri nu se bucură de susținerea părinților în perioada facultății și a insistat asupra ideii că nu ar trebui să-i spun tatălui meu „ratat” pentru că mi-a oferit 32.000 de dolari. Ceea ce mi-a spus m-a făcut să mă simt nerecunoscătoare și răsfățată.”

Această parte a articolului reprezintă traducerea și adaptarea materialului disponibil pe reddit.com

A primit susținere în mediul online

După ce a intrebat utilizatorii „Reddit” ce părere au despre atitudinea sa față de tatăl ei, care îi cheltuise banii de facultate pe acțiuni, a primit numeroase mesaje de susținere. Iată câteva exemple în acest sens, ce pot fi regăsite atât pe „reddit.com”, cât și pe „cafemom.com”:

 • „A făcut o promisiune de care nu se poate ține. El poate fi persoana care să recurgă la un credit. Ar fi mai bine așa întrucât tu poți da greș cu un credit normal...Datoria ar trebui să fie pe numele lui și ar trebui să-ți pună la dispoziție banii pe care îi vei folosi”
 • „Faptul că banii au fost strânși într-o anumită perioadă de timp și după aceea au fost transformați în ceva volatil precum acțiunile înseamnă o gestionare îngrozitoare. Dacă părinții nu vor de la copiii lor ca aceștia să se bazeze pe banii de la ei pentru facultate, ar trebui să-i crească fără să aibă această așteptare”
 • „Ai dreptate. Tipul a pariat peste jumătate din bani, forțându-te să apelezi la creditele pentru studii. Dacă aș fi fost în locul tău, i-aș fi zis că este mai mult decât „ratat”
 • „A fost iresponsabil ca tatăl ei să investească bani în acțiuni, știind că va avea nevoie curând de banii respectivi. Nu pot să îmi imaginez că un consilier financiar rezonabil ar fi sfătuit ca banii pentru colegiu să fie investiți în acțiuni. Existau și alte modalități de investire a banilor mai puțin riscante și care ar fi putut să conducă la câștig, dar în loc să procedeze așa el a pariat pentru a câștiga mai mult, iar fiica sa plătește acum pentru ceea ce a făcut”
 • „Aici nu este vorba doar despre bani- este vorba despre faptul că fata și-a făcut planuri de viitor bazându-se pe promisiunea de ajutor venită din partea părinților ei și acum trebuie să-și regândească întreaga viața. Nu este vorba despre acordarea de responsabilități. Este vorba despre trădare”

S-a hotărât să nu se mai bazeze pe sprijinul venit din partea părinților ei

Cea care a aflat că tatăl ei i-a cheltuit banii pentru facultate pe acțiuni a luat următoarea decizie: să nu mai conteze pe banii de la părinții ei, să amâna intrarea la facultate cu un an și să-și continue studiile în momentul în care va putea să-și acopere singură cheltuielile.

Potrivit „cafemom.com”, adolescenta a venit cu următoarea mențiune: „Voi putea să strâng bani dacă voi lucra multe ore. Nu o să mai contez deloc pe banii de la tatăl meu.”

Surse: cafemom.com, reddit.com, news.yahoo.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
  Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

  Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

  8000 de dolari! Atât a cheltuit acest artist pe un scaun auto pentru fiica sa!
  8000 de dolari! Atât a cheltuit acest artist pe un scaun auto pentru fiica sa!

  Compozitorul şi rapper-ul american Offset i-a dăruit fiicei sale în vârstă de 2 ani un scaun auto scump. Vezi cum arată acesta!

  Banii de buzunar ai copilului: descoperă avantajele și dezavantajele
  Banii de buzunar ai copilului: descoperă avantajele și dezavantajele

  Este un subiect delicat și dezbătut de către generații întregi de părinți. “Cu ce sumă începem?”, “Când trebuie să aibă copilul primii bani de...

  O mamă îi cere fiicei sale bani de chirie, ca să își țină fiul la facultate
  O mamă îi cere fiicei sale bani de chirie, ca să își țină fiul la facultate

  O mamă din Marea Britanie a stârnit reacții pro și contra printre părinți în momentul în care a dezvăluit că obișnuiește să îi ceară bani de chirie fiicei...

  Singura școală din România unde se predă în limba romani. Copiii rromi visează să ajungă la facultate
  Singura școală din România unde se predă în limba romani. Copiii rromi visează să ajungă la facultate

  În satul Măguri din Ludoj, județul Timiș, există o școală, singura din România, unde se predă în limba romani. În afară de orele de română și...

  Ai noroc la bani? Ce spune zodia ta despre asta
  Ai noroc la bani? Ce spune zodia ta despre asta

  Zodiile cu noroc la bani sunt ambițioase, determinate și foarte calculate. Sunt cumpătate când vine vorba de cheltuieli și preferă, mai degrabă, să investească decât să...

  Dragă mamă, știu că te chinui cu banii pentru a-i face copilului tău un Crăciun magic
  Dragă mamă, știu că te chinui cu banii pentru a-i face copilului tău un Crăciun magic

  Crăciunul nu este numai despre cadouri. Sărbătorile de iarnă înseamnă familie, oameni dragi, înseamnă sentimente frumoase, liniște sufletească, împlinire,...

  12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
  12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

  Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

  © 2022 Qbebe