5 lucruri pe care le poți face pentru ca soția ta să fie o mamă mai bună

Irina Olteanu - Redactor Senior

Soția ta poate deveni o mamă mai bună dacă faci câteva lucruri aparent nesemnificative, dar care ar trebui să se regăsească în rutina oricărei familii. Pe lângă dorința de a-i întinde o mână de ajutor și aprecierile constante, nu uita să îi spui cât de mult o iubești.

Parenting-ul este un efort de echipă

De multe ori acordăm atenție mai degrabă într-un mod negativ decât într-unul pozitiv. Judecăm prea repede stilurile de parenting în sânul familiei. Modul în care disciplinează, modul în care iubesc, cât de mult timp petrec cu copiii etc., nu primesc suficiente mulțumiri pentru rolul pe care îl joacă în viața de zi cu zi a copiilor. Este o tentație mare să faci acest lucru.

Tu și soția ta nu veți deveni niciodată părinți mai buni dacă tot ceea ce primiți unul de la altul este critică. Și deși este adevărat că nu putem schimba complet o altă persoană, o putem susține să se comporte mai bine, fapt care încurajează schimbarea.

Încearcă să te abții de la a corecta sau de la a judeca stilul de parenting al soției tale și mulțumește-i în schimb. Toți copiii au nevoie de patru lucruri în esență de la părinți ca să reușească în viață: dragoste, afecțiune, atenție și valoare. Tu și soția ta probabil vă arătați în moduri diferite acest lucru. Poate că îți arăți iubirea prin cuvinte, în vreme ce soțul își arată iubirea prin timpul său. Poate să îi arăți atenție copilului lucrând suplimentar ca să poată merge în tabăra de vară, în vreme ce soția ta face acest lucru pregătind în fiecare noapte mese pentru a doua zi.
Ne exprimăm dragostea în mod diferit, în baza experiențelor, personalităților și altor factori. Scopul este să înveți cum își exprimă soția iubirea, afecțiunea, atenția și valoarea și să le constați când le observi. De exemplu, soția ta poate gândi că îți neglijezi copiii deoarece nu porți conversații cu ei în fiecare zi. Poate nu prin vorbit îți manifești dragostea sau atenția, dar vei munci în plus doar pentru a plăti tabăra de vară sau pentru a-i cumpăra un coș de baschet cu care se poate juca. Observă acest lucru la rândul tău și în loc să subliniezi partea negativă făcând afirmații dureroase, concentrează-te pe punctele sale forte și exprimă-le în cuvinte.

Funcționăm cel mai bine ca o echipă când simțim că partenerul crede în noi și ne susține. Dacă ne simțim scrutați sau dezaprobați, nu ne vom simți motivați să ne schimbăm și începem să dezvoltăm resentimente unul față de celălalt. Acest lucru pune în pericol căsnicia, ceea ce nu este bine pentru nimeni din familie.
Ce poți spune despre soția ta astăzi? Fă încercarea de a renunța la comentarii răutăcioase și stai în spate și apreciază bărbatul sau femeia care face exact ceea ce încerci și tu să faci: să crească copii grozavi.

mama mai buna

Lucruri pe care le poți face pentru ca soția ta să fie o mamă mai bună

1. Întinde o mână de ajutor – chiar și o mămică puternică are limite fizice și emoționale. Acordă atenție modului în care soția își petrece timpul. În vreme ce te relaxezi la final de zi, ea curăță bucătăria, împăturește rufe și se luptă să adoarmă copiii? Fă ceea ce îți stă în putere pentru a te asigura că și ea se bucură de timp liber. Preia din sarcinile casnice, delegă treburi copiilor, angajează ajutoare sau conveniți să păstrați anumite treburi pentru weeekend. Doar pentru că nu cere o pauză nu înseamnă că nu are nevoie de una.
Pune-ți următoarea întrebare: mă asigur că soția mea se bucură de odihna de care are nevoie pentru a fi cât mai bună sau îi neglijez nevoile de somn, socializare, manifestări creative și timp cu sine însăși?

2. Hrănește-o spiritual – adeseori, una dintre primele efecte ale maternității constă într-o viață spirituală constantă. Chiar dacă soția ta nu poate petrece timp hrănindu-și sufletul, poți reprezenta tu sprijinul spiritual pentru ea. Ajut-o să își facă timp pentru sufletul ei, singură sau alături de tine. Și nu uita să îți faci și tu la rândul tău.
Pune-ți următoarea întrebare: o ajut pe soția mea spiritual sau permit altor probleme familiale să ia locul nevoilor sale spirituale?

3. Fii de partea ei – dacă nu ești de acord cu vreuna dintre deciziile soției tale, asigură-te că le discuți în privat, nu în fața copiilor și cu siguranță nu în timpul unei crize de familie. Copiii au nevoie să învețe că vei susține mereu autoritatea mamei lor. Dacă îți vei trata soția cu iubire și respect și insisți ca și copiii să facă același lucru, o ajuți să devină cea mai bună mamă care poate fi. Cu sprijinul corect, chiar și copiii pot fi învățați să respecte limitele în moduri în care soția ta poate nici nu s-a gândit. Învață-i să nu ia mâncare din farfuria ei, de exemplu, și nu tolera niciodată comportamentul nerespectuos din partea adolescenților. Nimic nu îi oferă mai multă încredere unei mame în sine și în autoritatea ei decât dacă își aude soțul cerând ca cei mici să îi arate respect.
Pune-ți următoarea întrebare: îmi protejez soția – chiar de copiii noștri când nu o respectă sau abuzează de bunăvoința ei – sau sunt mulțumit să o las să se apere singură?

sotia ta sa fie o mama mai buna

4. Apreciaz-o – poți crede că soția ta știe că o apreciezi, dar auzul acestor cuvinte din gura ta îi reîntăresc convingerea și o inspiră să atingă niște culmi ale dragostei materne. Fii clar și lasă-ți copiii să te audă cum o lauzi: cred că ești uimitoare în modul în care reușești să te trezești noaptea și ai grijă de bebelușul care plânge sau știu ce sacrificiu faci să mergi cu copiii la antrenamente. Mulțumesc.
Pune-ți întrebarea: verbalizez admirația și aprecierea pentru eforturile soției mele ca mamă sau presupun că știe ce gândesc deja?

5. Spune-i cuvintele magice – sunt acele cuvinte simple, pe care le cunoști deja. Te iubesc. Nu uita să îi amintești cât de des poți de iubirea și prețuirea ta necondiționată. Chiar dacă crezi că știe acest lucru, merită să rostești cât de des simți aceste cuvinte.

Bucuria pe care soția ta o găsești în maternitate are un efect care va atinge întreaga familie. Unul dintre cele mai importante daruri pe care le poți oferi copiilor tăi și ție este o mamă fericită în casa ta. Promite că oferi acest dar neprețuit familiei tale, începând de astăzi.

Surse: https://www.catholiceducation.org, https://www.meekerparenting.com, https://www.psychologytoday.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 lucruri pe care să le faci azi ca să fii o mamă mai bună
  5 lucruri pe care să le faci azi ca să fii o mamă mai bună

  Orice aspect se poate îmbunătăți în viață și chiar dacă acum totul merge ca pe roate, lucrurile pot deveni tot timpul mai bune! Iată ce poți face pentru a-i arăta...

  Vrei să fii o mamă bună? Permite-ți să plângi, să simți și uneori să nu mai poți
  Vrei să fii o mamă bună? Permite-ți să plângi, să simți și uneori să nu mai poți

  Am plecat cu emoții la spital pentru a o naște pe Mara. Eram entuziasmată și abia așteptam să o văd, să o cunosc, să îi ascult respirația pe pieptul meu. În clipa...

  12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
  12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

  Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

  A înfiat o fetiță pe care a crescut-o să fie soția perfectă și s-a căsătorit cu ea. Acum copilul lor își spune povestea traumatizantă
  A înfiat o fetiță pe care a crescut-o să fie soția perfectă și s-a căsătorit cu ea. Acum copilul lor își spune povestea traumatizantă

  Pentru un părinte normal povestea următoare pare ireală, însă există cu adevărat, fiind reprodusă întocmai de victimă. Iată în ce moduri crude a fost torturată o...

  Zodia care a primit titlul de Mama Anului! Este cea mai bună dintre toate
  Zodia care a primit titlul de Mama Anului! Este cea mai bună dintre toate

  Calitățile de a fi bune mame sunt legate și de zodia în care ne aflăm. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce zodie întrunește unele dintre cele mai...

  Primele zile acasă ale bebelușului: tatăl poate face tot ce face mama, mai puțin să alăpteze, este o mama fară sâni
  Primele zile acasă ale bebelușului: tatăl poate face tot ce face mama, mai puțin să alăpteze, este o mama fară sâni

  La 2 zile după naștere, am primit externarea de la medic și în sfârșit puteam pleca acasă. Nu mai aveam răbdare, abia asteptam să petrecem primele zile acasă cu...

  Dacă vrei să fii o mamă mai bună, iată cuvântul la care este timpul să renunţi
  Dacă vrei să fii o mamă mai bună, iată cuvântul la care este timpul să renunţi

  Cuvintele au o putere mai mare decât crezi, influenţând comportamente, atitudini, în general modul la care te raportezi la tine şi la ceilalţi. În funcţie de cele...

  Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar
  Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar

  Una dintre cele mai cunoscute personalități de radio și de televiziune de la noi se mândrește cu o familie frumoasă, pe care a dezvăluit-o fanilor și prin intermediul...

  © 2022 Qbebe