Oare veniturile câștigate sunt cele care transformă tatăl în capul familiei sau poate și mama să câștige la fel de mult, sau chiar extra, iar cuplul să rămână unit? Să aflăm ce are de spus un bărbat care susține că după ce soția lui a devenit mamă, a decis să devină tată casnic.
Practic, bărbatul a renunțat la serviciu pentru a sta acasă cu copiii, de vreme ce soția lui câștiga mult mai mult decât el. S-a simțit tatăl mai puțin bărbat sau dimpotrivă?
„Soția mea este medic ginecolog și de când am cunoscut-o câștigă mai mult decât mine. De la an la an, veniturile ei au crescut, iar eu, fiind profesor în școala primară nu puteam compara veniturile cu cele ale soției mele. Când am început propria noastră familie, am discutat cu soția mea despre cine urma să stea acasă și să crească copiii.
De la bun început nu am vrut nici eu, nici ea, să ducem copiii la creșă. În plus, eu avem experiență cu cei mici, așa că am avut un avantaj, iar ea câștiga mult mai mult decât mine. Într-un final am renunțat la jobul meu și am devenit tătic casnic”, mărturisește el.
„Mi-a fost greu să renunț la job”
Desigur că sacrificiul de a renunța la o carieră pe care ai clădit-o vreme de câțiva ani poate chiar peste un deceniu, nu este ușor de făcut. Tatăl mărturisește că i-a fost foarte greu să ia această decizie. De mare ajutor a fost situația propriilor copii de la clasele unde preda, care nu aveau o figură paternă lângă ei, de cele mai multe ori tații fiind plecați la muncă. Astfel, bărbatul a început să privească altfel lucrurile.
„Cel mai rău a fost când am realizat că nu mă voi mai revedea cu elevii mei în toamnă, ci o să-mi văd numai copilașii, nu o să am alte responsabilități. Nu a fost mereu ușor. Copilul nostru cel mare, Ellie, când a venit pe lume, cântărea doar puțin peste 3 kg. În timp, a manifestat o pasiune pentru antrenamentul de forță și a ajuns să cântărească aproape 100 kg.
Dar până acolo a fost un drum lung. Nici nu știam că bebelușii în primele luni nu își țin capul, iar acest lucru mi-a dat o teamă cumplită. În plus, am avut atât de multe episoade în care copiii m-au murdărit de vomă și de fecale, încât nici nu le mai țin minte. Am pierdut până și contactul cu prietenii mei, pentru că sunt ocupat zi și noapte.
Am învățat că a crește copii te scoate din jocul vieții pentru câțiva ani. Dar au fost câteva momente magice. Mi-am ținut respirația când copiii au început să facă primii pași, am plâns împreună cu ei când au eșuat în anumite chestiuni. Când l-am dus pe cel mai mare de la grădiniță pentru prima dată am plâns pentru că nu dorea să dea drumul grumazului meu. Aceste amintiri le voi avea pentru tot restul vieții”, mărturisește tatăl.
Da, sunt un tată casnic. A durat ceva timp până să nu-mi mai fie rușine să spun asta
„Când copilul meu cel mare va împlini 20 de ani, eu voi avea deja 70 de ani”
„A meritat să iau decizia de a fi tată casnic, cu toate că unii părinți, prieteni, rude m-au condamnat. În societatea modernă actuală bărbații care stau acasă și își cresc copiii sunt priviți diferit, dar mie nu mi pare rău.
Știu că unii bărbați mă consideră mai puțin masculin pentru că stau acasă cu copiii, iar unii oameni cred că sunt doar un trântor care stă pe spatele soției. Aș minți dacă aș spune că acele comentarii nu m-au deranjat. Dar mai știu că nu sunt adevărate și că nu aș schimba nimic pentru copiii mei. Aș face din nou totul la fel fără îndoială.
Pentru că sunt un tată mai în vârstă, îmi dau seama că trebuie să petrec acum timp de calitate cu copiii. Pentru că atunci când cel mare va împlini 20 de ani, eu voi avea deja 70 de ani”, concluzionează el.
Desigur că a fi bărbat casnic și a fi mamă casnică sunt două concepte complet diferite. Pentru că egalitatea de gen nu va exista niciodată în societatea modernă, familiile trebuie doar să ia deciziile care sunt potrivite pentru fiecare situație în parte, fără a ține cont de părerile celorlalți.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: businessinsider.com