Dr. Rodica Ungurianu despre bolile copilăriei: toate au un semn comun, care induce chiar și medicii în eroare

Dr. Rodica Ungurianu despre bolile copilăriei: toate au un semn comun, care induce chiar și medicii în eroare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vei afla aici informații interesante despre bolile copilăriei și modul în care trebuie gestionate corect, informații prezentate de Dr. Rodica Ungurianu, medic primar pediatru și specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București, la Ora de Sănătate, cel de-al cincilea seminar al Școlii Părinților Responsabili din anul 2019 organizat de Qbebe.

Dr. Rodica Ungurianu, medic primar pediatru și specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București, a oferit următoarele informații la evenimentul Qbebe, Școala Părinților Responsabili:

Pojarul sau rujeola

În primul rând, pojarul. Știm că acum este epidemie de pojar, fiind o boală infecțioasă destul de severă, de precizat că poate apărea la orice vârstă. Am întâlnit chiar și cazuri la nou-născut, la 21-23 de zile. A făcut întâi mama, fiind nevaccinată, și a dat și copilului. Sau au făcut frații nevaccinați și au dat și la fratele mai mic. Cu cât copilul este mai mic, cu atât boala este mai severă. Ce este rujeola sau pojarul? Este o boală infecțioasă, produsă de virusul rujeolic, iar transmiterea este aerogenă (prin picăturile de salivă care se răspândesc în jurul nostru când copilul tușește sau strănută) sau la copiii de grădiniță prin saliva pe care o lasă pe jucării se transmite direct. Perioada de incubație este fix 10 zile, dacă ne aducem aminte că a venit în contact în urmă cu 10 zile cu un copil cu rujeolă la 10 zile încep să apară primele semne. Este boala cu cea mai fixă perioadă de incubație – perioada din momentul în care am venit în contact cu bolnavul de rujeolă până când apar primele semne de boală. Cât timp este contagios? Trebuie spus că majoritatea bolilor copilăriei, dar și rujeola sunt contagioase de la jumătatea perioadei de incubație. Cam la 5 zile după ce am venit în contact cu copilul bolnav de rujeolă copilul este contagios, chiar dacă nu are semne clinice. Și pe toată perioada eruptivă în cazul rujeolei.

Toate bolile copilăriei au o caracteristică: înainte de a apărea primele semne de boală, deci primele semne caracteristice, erupția respectivă, dacă este vorba de oreion de tumefacția parotidiană, au o perioadă de 2-3 zile sau chiar mai mult când imită o viroză respiratorie.

Deci la început copilul are febră, îi curg ochii, nasul, strănută, este răgușit. La camera de gardă este etichetat drept viroză respiratorie și în câteva zile apare erupția caracteristică. Perioada eruptivă, care apare la 2-4 zile, începe cu erupție. Erupția caracteristică începe occipital, după ureche, la nivelul feței în prima zi. În a doua zi apare pe trunchi, apoi pe picioare. Durează 3-4 zile, ulterior începe să-și modifice caracterul în ordinea apariției. Erupția capătă o tentă maronie. Perioada eruptivă durează în jur de 6 zile. Trebuie spus că în această perioadă copilul are febră foarte mare, 39-40 de grade, zace, refuză să mănânce, îi curg ochii, tușește, o tuse seacă, spastică, perioadă în care pot apărea complicații, precum bronhopneumonie și encefalită. Ca orice virus, poate conduce la inflamația creierului, care se manifestă prin convulsii, somnolență, chiar comă. Am avut și copii de 6-7 ani cu encefalită dată de virusul rujeolic. După 6-8 zile elementele capătă o tentă maronie, copilul începe să-și revină, scade febra, revine apetitul, tusea se ameliorează și totul reintră în normal. Trebuie să reținem de ce ne e frică de rujeolă. Este vorba de complicațiile pe care le poate da. Cum se tratează rujeola? Teoretic, formele necomplicate nu necesită antibiotic, deci se tratează cu simptomatice, cu nurofen, paracetamol și hidratarea copilului. Însă de multe ori, și cu cât vârsta copilului este mai mică, au apărut complicații. Cele mai de temut, bronhopneumonia care necesită administrarea de antibiotic și internare în spital. Atenție la copiii cu vârsta sub 1 an unde complicațiile sunt chiar redutabile. Boala poate fi prevenită prin vaccinare. Dacă până acum vaccinarea de rujeolă se făcea până la vârsta de 1 an, acum în plină epidemie s-a coborât vârsta la 9 luni, făcându-se al doilea rapel la 12 luni sau 1 an. Trebuie 2 doze pentru că la 9 luni copilul nu-și formează anticorpii necesari pentru a se apăra, cu un alt rapel la vârsta de 5-6 ani.
Rubeola, pojărelul sau pojarul german este o boală mai puțin gravă, tot eruptivă, copilul prezintă 2-3 zile febră. Întâi o perioadă de incubație 14-21 de zile. De aceea este foarte greu să ne dăm seama când a venit copilul în contact cu un alt copil cu rubeolă. 2-3 zile copilul face febră, dar nu foarte mare, până în 38 de grade, starea copilului este relativ bună și caracteristic acestei boli sunt ganglionii – latero-cervicali și occipitali. Aceștia sunt caracteristici rubeolei. Ulterior apare o erupție care apare întâi la nivelul feței, sunt niște pete roșiatice, coboară a doua zi pe trunchi și a treia zi pe membre, iar la câteva zile dispare, în ordinea apariției. Evoluează favorabil, majoritatea copiilor nu necesită internare pentru rubeolă. Pericolul este la femeia gravidă, în special în primele 4 luni de sarcină când pot să dea malformații la făt. Pentru că în primele 4 luni de sarcină se formează organele copilului atunci apar malformații. De aceea riscul foarte mare apare la femeia gravidă în primele 3-4 luni de sarcină. și această boală poate fi prevenită prin vaccinare. Au început să fie din ce în ce mai puține cazuri de când s-a făcut campanie cu vaccinarea.

Rodica Ungurianu

Varicela

O altă boală cu destul de multe cazuri în prezent este varicela. Sunt clase întregi la grădiniță care lipsesc din cauza ei. Perioada de incubație este 14-21 de zile și la fel avem în primele 2-3 zile simptome cum sunt cursul nasului, strănută, îl doare puțin în gât și începe să apară o erupție. Aceasta poate să apară oriunde. La varicelă sau la vărsatul de vânt poate să apară oriunde – pe burtică, pe picioare, la organele genitale, pe față. Este caracteristic când apare în cap. Inițial în primele ore sunt niște pete roșiatice care se delimitează în relief și vezicula. Vezicula caracteristică este ca o picătură de rouă care se rupe foarte ușor, fiind caracteristic dacă apare la nivelul capului. Întotdeauna când vine copilul ne uităm la erupție, dar îl căutăm și în cap. Întotdeauna varicela apare în valuri – în primul val copilul face febră, când apar primele elemente, îl doare capul, îl dor mușchii, mai ales pe cei mai mari care pot vorbi, copilul zace. Apoi apare erupția cu câteva elemente. Avem o pauză de 2-3 zile în care copilul nu mai face febră, e cu o stare relativ bună. Aceste vezicule se rup, se transformă în niște cruste și din nou copilul face febră și apare un alt val cu alte elemente noi – de la stadiul de vezicule care se rup și în alte locuri. De asta spunem că apare în valuri. Pot să fie 2-3 valuri eruptive. Cum se tratează varicela? Tot simptomatic, cu nurofen, cu paracetamol, hidratarea copilului. După vârsta de 1 an și această boală poate fi prevenită prin vaccinare. Atenție la complicațiile varicelei, în special la copiii mai mari. Dacă copilul prezintă tulburări de echilibru înseamnă că a făcut o complicație neurologică (cerebelită)-merge într-o parte, nu își mai menține echilibrul, merge cu bază largă de susținere. Sau poate să apară encefalită – copil comatos, cu convulsii, sunt complicații de prezentat la medic. Elementele de pe piele pot apărea și în gura copilului, la organele genitale, unde necesită o igienă deosebită pentru că se pot suprainfecta. Transmiterea este tot aerogenă.

Scarlatina

O boală întâlnită la copiii mai mari este scarlatina. Nu există zi să nu fie 6-7 cazuri de prezentări la camera de gardă. Scarlatina este o boală dată de o bacterie. Dacă rujeola, rubeola și varicela erau date de virusuri, scarlatina este o boală dată de bacterii, de streptococul beta-hemolitic de grup A și care se tratează cu antibiotice 10 zile. Transmiterea este la fel aerogenă și la fel prin obiectele contaminate, prin picăturile de salivă. Acest lucru este valabil mai ales la grădiniță. Când se observă dacă într-o grupă de 20 de copii 1 sau 2 sunt purtători, fac scarlatină, în câteva zile fac și ceilalți copii scarlatină sau amigdalită pultacee. De ce unii fac angină eritematoasă (amigdalită cu steptococ beta-hemolitic) și același microb dă scarlatină. Pentru că unele tulpini de streptococ beta-hemolitic produc o toxină care dă erupția de pe piele. Deci doar acele tulpini dau scarlatina. Deși se tratează la fel amigdalita pultacee cu streptococ cu scarlatina. Dar numai anumite tulpini de streptococ dau erupția de pe piele. Perioada de incubație este între 2 și 7 zile, în medie cam 3 zile. Cum se manifestă? Copilul prezintă febră mare, dureri în gât, vărsături. Unii copii pot prezenta și dureri abdominale prin inflamarea ganglionilor mezenterici pentru că prezintă și adenopatii latero-cervicale. Și la 2-3 zile apare o erupție care de obicei este situată pe torace. Este o erupție micromaculoasă și apare mai ales la plici (inghinale, axilare, pe torace), fiind aspră la palpare. În rujeolă și rubeolă sunt pete mai mari. Avem erupția pe piele și manifestările de la nivelul gurii. Pe amigdale avem depozite pultacee, de puroi, amigdalele intens congestionate, roșii și ciclul lingual. Limba este inițial albă, apoi începe să se descuameze dinspre vârf spre bază și la un moment dat avem aspectul de limbă roșie, lăcuită. Este așa-numita limbă de papagal, caracteristica streptococului. Știm sigur că are streptococ beta-hemolitic. Scarlatina se tratează pentru complicațiile care pot să apară. Fiind o boală bacteriană poate să dea flegmon local, otite, sinuzite, dar mai ales complicațiile la distanță. La câțiva ani ne putem trezi cu un reumatism al copilului, cu afectarea valvelor cardiace (la inimă) sau cu o glomerulonefrită (pe rinichi).

Tusea convulsiva

O boală care nu a dispărut deși copiii sunt vaccinați și paote apărea la nou-născuți este tusea convulsivă. Este dată de o bacterie și se găsește în vaccinurile obligatorii (la vârsta de 2 luni). Caracteristica este în primul rând perioada de incubație; este între 6 și 20 de zile, deci nu știm exact când am venit în contact cu ea. 14 zile copilul prezintă subfebrilitate, o tuse seacă, iritativă, de obicei etichetată ca viroză respiratorie până apare tusea specifică, în chinte. Copilul tușește frecvent sec, sacadat de mai multe ori uneori până în oprește respirația, se învinețește câteva zeci de secunde. La sfârșit elimină o spută albicioasă. Asta la copiii mai mari pentru că la cei mai mici nu poate face acest lucru. Este mai periculoasă la copilul mic, care tușește frecvent și care poate să dea ruptură de bronșiole, apar bronșectazii, pneumotorax, poate să dea complicații pulmonare prin efortul de tuse. Adresabilitatea părinților este când se sperie. Copilul tușește foarte rău, se învinețește, părintele se sperie și atunci acești copii se internează. Poate tuși 2 până la 4 săptămâni. Dar după această tuse în chinte între 2 și 3 luni rămâne așa-numita tuse neurogenă, adică se menține reflexul de tuse. Nu mai sunt episoadele în care copilul se învinețește, durează mai puțin, câteva secunde, dar copilul poate să mai tușească și 2-3 săptămâni.

Oreionul

Altă boală infecțioasă este oreionul. Și ea poate fi prevenită prin vaccinare, vaccinul ROR, însemnând inflamația glandelor parotidiene. Perioadă de incubație între 14-21 de zile, cu câteva zile înainte semnele unei viroze respiratorii, ulterior apare tumefacția parotidiană, de aceea se numește și parotidita epidemică. Acest virus este nociv mai ales pentru băiețeii aflați la pubertate, la adolescență, deci afectare testiculară. Dă sterilitate, cu atrofie testiculară, iar fetițele se pot plânge de dureri de burtică, apărând afectare ovariană. Ca și complicații poate da meningită, destul de frecventă, și pancreatită. Copilul acuză dureri de burtică, vărsături, complicații care sunt de internat. Este tot o boală virală, se tratează cu simptomatice, antitermice și hidratarea copilului, dar în caz de complicații, afectare meningiană și testiculară, necesită și administrare de cortizon.

Câteva semne clinice care impun adresarea la medic – febra care nu cedează, copilul își modifică vorbirea (nu mai vorbește), convulsiile, aspectul pielii (marmorat, cu extremități reci), dacă apar erupții, dacă pliul cutanat pare leneș, edeme la picioare, puls accelerat, modificări de culoare și de miros ale urinei copilului, scaunele și vărsăturile. Cu excepția scarlatinei, toate bolile se previn prin vaccinare.

Poți urmări discursul complet aici:

Sponsori:

logo nestle baby Logo Nuk
 
Articolul urmator
„După 38 de zile alături de ea, medicii ne-au spus că micuța noastră cu sindromul Down nu mai poate lupta”
„După 38 de zile alături de ea, medicii ne-au spus că micuța noastră cu sindromul Down nu mai poate lupta”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când copiii uită de cei care i-au adus pe lume. Prin ce suferință trece Rodica, o femeie trecută de prima tinerețe, care a fost uitată de proprii copii
    Când copiii uită de cei care i-au adus pe lume. Prin ce suferință trece Rodica, o femeie trecută de prima tinerețe, care a fost uitată de proprii copii

    În încercarea disperată de a face rost de bani și de a-și îmbunătăți nivelul de trai, copiii ajunși la maturitate pleacă în străinătate și lasă totul...

    Rodica Popescu Bitănescu, actrița cu un râs molipsitor, iubește același bărbat de peste 50 de ani! „Am dat examen de conducere cu el!"
    Rodica Popescu Bitănescu, actrița cu un râs molipsitor, iubește același bărbat de peste 50 de ani! „Am dat examen de conducere cu el!"

    Cu toții o cunoaștem pe actrița Rodica Popescu Bitănescu grație rolurilor ei și râsului molipsitor. Puțini îi știm povestea de viață, greutățile copilăriei, dramele...

    Povestea unui semn din naștere care a schimbat două destine și a unit doi copii inocenți
    Povestea unui semn din naștere care a schimbat două destine și a unit doi copii inocenți

    Un copil din clasa I ne dă tuturor o lecție de empatie și de inteligență emoțională. Timid și rezervat din fire, și-a făcut imediat un prieten, un băiețel dezamăgit de...

    Trăsătura aparte pe care toți cei născuți înainte de 1989 o au în comun
    Trăsătura aparte pe care toți cei născuți înainte de 1989 o au în comun

    Te-ai născut înainte de ’89? Perioada comunismului și-a pus amprenta asupra vieților oamenilor, nu doar la nivel mental, ci și fizic. Un studiu recent arată că persoanele...

    Am vorbit cu 70 de părinți care au crescut copii de succes. Iată ce au toți în comun
    Am vorbit cu 70 de părinți care au crescut copii de succes. Iată ce au toți în comun

    Ce trebuie să facă un părinte pentru a crește copii inteligenți, încrezători și de succes? Privind în urmă, mi-ar fi plăcut să citesc povești despre cum au crescut...

    Exemplu de spirit civic și bun simț ieșit din comun! O femeie nevăzătoare s-a oprit în mijlocul străzii pentru a curăța după câine care o însoțea
    Exemplu de spirit civic și bun simț ieșit din comun! O femeie nevăzătoare s-a oprit în mijlocul străzii pentru a curăța după câine care o însoțea

    O femeie nevăzătoare dă un exemplu de spirit civic și bun simț cetățenilor care își scot prietenii necuvântători la plimbare! În ciuda dizabilității de care...

    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

    Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

    Autismul virtual: un diagnostic din ce în ce mai comun în rândul copiilor
    Autismul virtual: un diagnostic din ce în ce mai comun în rândul copiilor

    Toată lumea a auzit de autism, tulburarea de dezvoltare care afectează cel puțin 30.000 de copii români (deși neoficial, numărul e mult mai mare). Totuși, despre autismul virtual...

    © 2024 Qbebe