Autismul virtual: un diagnostic din ce în ce mai comun în rândul copiilor

Autismul virtual: un diagnostic din ce în ce mai comun în rândul copiilor

Andreea Guică - Psiholog

Toată lumea a auzit de autism, tulburarea de dezvoltare care afectează cel puțin 30.000 de copii români (deși neoficial, numărul e mult mai mare). Totuși, despre autismul virtual nu se știu încă foarte multe, tocmai pentru că nu e recunoscut neapărat ca fiind o formă de autism, ci ca o simplă întârziere, pe care copilul o va depăși. Astfel, am ales să aduc puțină lumină asupra unui subiect care se află, încă, în umbră. 

Cum îl recunoști 

Autismul reprezintă o tulburare de dezvoltare, iar autismul virtual sau digital, la fel. Factorii care diferențiază autismul tipic de cel virtual sunt cauza și durata de recuperare. 

Autismul virtual apare în urma expunerii repetate la ecrane (TV, telefon, tabletă) a copiilor mici, cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, pe o durată mare din zi, de cel puțin 4-5 ore. 

În ultimii ani, s-a observat o corelație între expunerea repetată la ecrane și comportamentele specifice autismului, iar medicii și psihologii au ajuns la concluzia că s-a dezvoltat o nouă formă de autism, pe care au numit-o „autism virtual”. 

baietel care sta lipit de copac cu telefonul in mana

În 2007, când am descoperit pentru prima dată un astfel de caz, mi-am dat seama că autismul acestor copii avea o durată mult mai mică de recuperare față de autismul clasic. Toți copiii care se recuperau repede aveau aceleași comportamente ca la autismul clasic, doar că fuseseră expuși în mediul virtual între 4 și 6 ore pe zi”, asta a declarat psihologul Marius Teodor Zamfir, specialistul care a popularizat acest concept în România. 

Dacă nu le cunoști, îți las aici cele mai comune semne ale autismului, care sunt la fel și la cel tipic și la cel virtual (cum spuneam, cele două diferă din alte puncte de vedere).

 • Mișcări stereotipe și repetitive în absența unui anumit stimul (legănatul, mișcarea în cerc, fluturatul mâinilor);
 • Evitarea contactului vizual, lipsa răspunsului atunci când îl strigi;
 • Evitarea atingerilor și a îmbrățișărilor;
 • Întârziere în vorbire;
 • Sensibilitate senzorială crescută (reacționează puternic la anumite texturi, lumini sau sunete prea puternice din mediu etc);
 • Repetarea unor cuvinte sau fraze în afara unui context (ecolalie);
 • Reacții puternice la schimbarea rutinei sau la alte tipuri de schimbare, mai mici sau mai mari.

Ce îl cauzează

Așa cum am spus, autismul digital este cauzat de expunerea repetată la mediul virtual. Practic, acești copii consumă excesiv desene animate, filmulețe, sau jocuri pe telefon/tabletă. Excesiv înseamnă mai mult de 4 ore pe zi, iar pentru un copil sub 3 ani, 4 ore înseamnă deja foarte mult. 

De fapt, specialiștii recomandă să nu-l expui deloc pe copil la ecrane până la vârsta de 2 ani, tocmai pentru că asta îl oprește din a explora mediul înconjurător (pentru că îi fură atenția) și deci, îl oprește din a se dezvolta într-un ritm normal. Totodată, copilul mic nu e capabil să proceseze informația digitală la fel cum o facem noi.

Nu știm dacă mai sunt și alte cauze aici, mai ales că încă nu se știe ce cauzează, exact, autismul, însă legătura dintre expunerea la ecrane și apariția semnelor acestei tulburări este mai mult decât evidentă. 

fetita pe canapea

 De ce apare autismul în urma expunerii excesive la mediul virtual?

Între 0 și 2 ani, copilul se afla în etapa de dezvoltare numită senzorio-motorie. Asta înseamnă că are nevoie de senzații și de motricitate pentru a se dezvolta. Ori pentru un copil care stă peste 70% din perioada de veghe în mediul virtual, informațiile pe care le primește din exterior se limitează la cele vizuale și auditive.

Un copil până în 2 ani nu este capabil să proceseze informațiile în felul acesta, ci are nevoie de interacțiune directă cu obiectele și cu mediul extern. 

Astfel, stând pe loc și primind informații limitate din mediu, sistemul său neurologic stagnează și nu se dezvoltă așa cum ar trebui. Asta este una din formele prin care apare o tulburare de dezvoltare.

Care este soluția?

Primul lucru pe care poți să-l faci este să te informezi. 

Apoi, dacă ai observat că cel mic nu face contact vizual, nu vorbește sau are alte comportamente specifice acestei tulburări, du-l imediat la medic și la o evaluare psihologică. Odată ce va fi primit diagnosticul, va trebui să-l duci la terapie și să lucrezi și tu cu el acasă, pentru a-l ajuta să atingă acei pași din dezvoltare pe care nu i-a atins încă pentru vârsta lui. 

mama si copilul in parc

Dacă ai acasă un copil mic sau urmează să devii părinte, cel mai bun lucru pe care îl poți face este previi toate aceste lucruri.

Ieși cu copilul afară, vorbește cu el cât mai mult timp, expune-l la cât mai multe lucruri din mediu și atât cât poți, nu-l pune prea des în fața ecranelor. 

În încheiere, vreau să îți spun că autismul se poate recupera prin terapie. Există copii care s-au recuperat 100% și când interacționezi cu ei, nu-ți dai seama că au avut vreodată o întârziere în dezvoltare.

la capătul celălalt al firului, există și copii care se recuperează greu sau chiar niciodată. Cel puțin, nu complet. Deci, în mod cert, e de dorit să nu se ajungă până acolo. 

Dacă observi că e ceva în neregulă cu al tău copil, chiar și dacă ți se pare o prostie, cel mai bine du-l la o evaluare. Chiar dacă nu e ușor, întotdeauna e mai bine să știi, decât să nu știi.

Sper că ți-au fost utile informațiile și că ai învățat ceva nou. 

 

 

Surse foto: istockphoto

Surse articol: autismvirtual.ro

Articolul urmator
Sunt un copil care a preluat fantomele copiilor părinților mei, iar asta este povestea mea
Sunt un copil care a preluat fantomele copiilor părinților mei, iar asta este povestea mea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Autismul poate fi detectat încă din sarcină. Iată cum
  Autismul poate fi detectat încă din sarcină. Iată cum

  Un studiu recent, realizat de o echipă de specialiști de la Harvard Medical School, arată că scanările cerebrale ale bebelușilor, efectuate încă din perioada sarcinii, pot...

  Atenție, părinți! A crescut numărul tentativelor de suicid în rândul copiilor
  Atenție, părinți! A crescut numărul tentativelor de suicid în rândul copiilor

  Unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri din țara noastră a explicat, într-o intervenție pentru un post de televiziune, de ce în ultima perioadă ne confruntăm cu un...

  Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism
  Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism

  Cum e să trăiești într-o lume complet diferită de lumea celor din jur, pe care nu o poate înțelege cu adevărat nimeni? Mai mult, cum e să nu ai idee de ce ești așa de...

  Fetița cu cea mai rară boală din lume! Medicii nu i-au putut da un diagnostic
  Fetița cu cea mai rară boală din lume! Medicii nu i-au putut da un diagnostic

  Isla Kilpatrick-Screaton, o fetiță din Marea Britanie, este singurul pacient din lume cu boala lui „Benjamin Button”. Denumirea acestei boli extrem de rare este dată din...

  Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii
  Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii

  Pandemia și-a lăsat amprenta asupra sănătății mintale a multora dintre noi. Copiii au fost, de departe, printre cei mai afectați de schimbările care s-au produs brusc și rapid...

  Vaccinul anti-COVID urmează să fie testat și în rândul copiilor
  Vaccinul anti-COVID urmează să fie testat și în rândul copiilor

  Recent, s-a anunțat că vaccinul anti-COVID produs de Universitatea Oxford și de AstraZeneca va fi testat și pentru copii. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla detalii...

  Diagnostic crunt pentru Diana Bart! Prezentatoarea nu mai poate face copii
  Diagnostic crunt pentru Diana Bart! Prezentatoarea nu mai poate face copii

  Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV de la noi este mama a două fetițe. Recent, ea a dezvăluit că nu mai poate avea și alți copii. Parcurge cu atenție articolul de mai jos...

  Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”
  Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”

  Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă asupra cazurilor de infecție cu rotavirus! În România nu există campanie națională de vaccinare împotriva...

  © 2023 Qbebe