10 orășele reale ce par desprinse din basmele pentru copii

10 orășele reale ce par desprinse din basmele pentru copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă vrei să ai o vacanță de vis, orientează-te către oricare dintre orășelele menționate în articolul de mai jos. Te vei convinge cu siguranță că acestea par desprinse din basmele pentru copii și îți vei dori să le revezi cât mai des!

Reine (Norvegia)

Acest orășel nordic poate fi inclus în categoria orășelelor de basm.
În primul rând, Reine are un farmec aparte datorită poziționării sale, în insulele Lofoten, din apropierea Cercului Polar. Astfel, de aici pot fi admirate superbele aurore boreale.
În al doilea rând, orășelul se remarcă prin căsuțele sale pitorești, unele dintre ele așezate foarte aproape de apă, care sunt, în general, locuințe ale pescarilor. Altele sunt însă împrăștiate pe înălțimi. Din ele se poate admira foarte bine peisajul înconjurător și pot fi utilizate și de către turiști.
Ca activități care se pot face aici, de bază este pescuitul, dar și plimbările cu barca, cu caiacul sau chiar cu mașina pe drumul ce leagă Insulele Lofoten .

Reine, din Norvegia, este un orasel de basm

Bibury (Anglia)

Orășelul face parte din districtul Gloucestershire, din sud-vestul Angliei.
A fost descris încă din secolul al XIX-lea, de către poetul William Morris, ca fiind „cel mai frumos orășel din Anglia", iar în prezent este văzut ca unul dintre cele mai fermecătoare orășele din Europa și din lume.
Ceea ce îl face atât de apreciat este faptul că, datorită cadrului natural  (este vorba despre așa-numitele „Cotswolds", micile dealuri formate în preajma malurilor Tamisei, care răsar parcă din lunca fluviului), arhitectura sa este unică, formată în special din clădiri din piatră, aflate pe străduțe înguste, șerpuitoare. Printre case pot fi regăsite adesea grădini fermecătoare.
Pentru a putea admira din plin căsuțele din piatră din orășel, dar și peisajele înconjurătoare, ar fi bine să vizitați oricare dintre următoarele obiective:
• „Crescătoria de Păstrăvi"
• „Moara Arlington"
• „Biserica St.Mary"
• „Palatul Blenheim"
• „Rezervația forestieră Westonbirt"

 

Rocamadour (Franța)

Iată un alt orășel ce pare desprins din basmele pentru copii. Acesta este situat în Departamentul Lot (din regiunea Midi-Pirinei), la ganița cu Departamentul Dordogne. Chiar dacă numără doar 6000 de locuitori, este vizitat în fiecare an de milioane de turiști.
Ceea ce îl face atât de căutat sunt locația și obiectivele sale. Astfel, Rocamadour este așezat pe marginea unei stânci, la poalele căreia se află râul Alzou. Iar în apropierea râului se află o mulțime de case și monumente, ce s-au păstrat foarte bine de-a lungul timpului.
Strada principală a orașului este împânzită de căsuțe din piatră, cu garduri și porți interesante. În plus, balustradele de piatră, zidurile bisericilor și atmosfera în ansamblu aduc mai degrabă cu micile orașe italiene.
Printre cele mai interesante obiective din Rocamadour se numără:
• „Bazilica St.Sauveur"- Unul dintre zidurile sale dă chiar în stâncă
• „Madona Neagră"- Se pare că aceasta datează din secolul al XI-lea și se păstrează într-o bisericuță în stil gotic
• „Drumul Crucii"- Este de fapt un drum ce îți permite să vezi toate cele 7 biserici din orășel și să ajungi apoi în vârful stâncii, de unde poți avea o panoramă superbă.

Rocamadour, alt orasel de poveste

Rothenburg (Germania)

Situat în Bavaria, pe malul râului Tauber, acest orășel merită vizitat în orice anotimp, distingându-se prin arhitectura medievală deosebită, unele clădiri datând încă din secolul al XIII-lea.
Iată cele mai fascinante obiective din aceste orășel:
• Turnul Primăriei (acesta datează din secolul al XIII-lea)
• Biserica Sfântul Iacob- Este considerată una dintre cele mai frumoase biserici din Germania și, pe lângă arhitectura sa specială, picturile din interior datează încă de la începutul secolului al XVI-lea.
• „Piața Mică"- Cunoscută și sub numele de „Plönlein", este unul dintre cele mai pitorești obiective din oraș. Datorită modului în care sunt dispuse străduțele, în care arată construcțiile și datorită celor două turnuri ce străjuiesc străduța (acestea au fost ridicate în secolul al XIII-lea), acest loc este ca un mini-oraș din poveștile pentru copii.
• Zidurile vechi ale orașului- Acestea s-au conservat foarte bine (datează de la 1500) și se pot face plimbări pentru a le vedea mai bine.
• „Casa Meșterilor"- Este o altă clădire ce pare desprinsă din povești, având fațada construită în stil renascentist.
• „Muzeul Crăciunului"- Adăpostește o colecție impresionantă de materiale din care se fac decorațiuni de Crăciun, decorațiuni pentru casă, decorațiuni pentru bradul de Crăciun, scene cu Nașterea Domnului, lumânări de Crăciun și modele de instalații luminoase, unele dintre ele fiind mai vechi de secolul al XIX-lea.

Rothenburg, din Germania, este un orasel de basm

Citește și: Cele mai frumoase strazi din lume

Filzmoos (Austria)

Este un loc ideal pentru a fi vizitat cu familia în orice anotimp.
Dacă vreți însă să aveți parte de peisaje ca de basm, alegeți orășelul ca destinație de vacanță de iarnă. Întrucât este situat în regiunea Salzburg și este înconjurat de doi munți impunători, zăpada va fi din plin prezentă și vă va oferi imaginea panoramică a cabanelor, căsuțelor și pârtiilor de schi .
În ceea ce privește pârtiile, acestea sunt pentru toate nivelurile și sunt, în general, line.
Pentru cei care nu schiază, ideal este să faceți plimbări cu sania prin pădurile de brad sau să vă plimbați pe străduțele fermecătoare din Filzmoos. >

Wengen (Elveția)

Acest orășel este totodată și stațiune, fiind așezat la 1274 de m, la poalele muntelui Jungfrau.
Datorită căsuțelor din lemn, a cabanelor de vacanță răspândite pe înălțimi și a hotelurilor construite încă de la începutul secolului al XX-lea, orășelul este ca din basmele pentru copii. Dacă mai luăm în calcul și panorama ce se deschide către sud-vest, către alți munți, posibilitatea de a vedea un răsărit și un apus de soare spectaculoase, atunci merită din plin să vizităm Wengen.
În același timp, trebuie să știți că din mai multe puncte ale orășelului puteți face observații cu telescopul către munții din preajmă, admirând fațada nordică a muntelui Eiger .

„Cinque Terre" (Italia)

De fapt, reprezintă un ansamblu de 5 orășele, cățărate pe țărmul stâncos al Mării Liguriei, în partea de vest a Italiei. Fiecare dintre ele este unic prin câte ceva, așa că merită să le vizitați, mai ales că nu se ajunge greu de la unul la celălalt (ideal este să luați trenul).
Să vedem prin ce se distinge fiecare parte din „Cinque Terre":
• Monterosso al Mare- Este cel mai mare dintre orășele și are o fâșie încântătoare de plajă chiar aproape de centrul său.
• Vernazza- Dacă ajungeți aici vi se va deschide în fașa ochilor o priveliște minunată datorită Pieței Centrale, a turnului bisericii și a ruinelor unui castel.
• Corniglia- Este situat chiar pe stânci și oferă o panoramă superbă asupra țărmului și mării.
• Manarola- Este un orășel mai rustic, cu căsuțe încântătoare ca din povești. Din el se va ajunge foarte ușor în ultimul dintre orășele, Riomaggiore.
• Riomaggiore- Pare că iese din apele mării și oferă o priveliște încântătoare.

Cinque Terre, cinci orasele de basm

Oia (Santorini)

Despre Santorini se știe faptul că este singura calderă vulcanică (o formă de crater vulcanic) locuită din lume. Iar orășelele care se află aici sunt într-adevăr ca desprinse din povești. Unul dintre cele mai elocvente exemple în acest sens este Oia, așezat în nordul insulei, la 150 de m sub nivelul mării.
Pe de o parte, frumusețea de poveste din Oia este conferită de către modul de dispunere al caselor pe înălțimi, albul lor alternând cu nuanțe precum ciocolatiu, roșu, ocru, albastru-cobalt sau fuchsia. De asemenea, dacă privim de departe, printre case se văd șerpuind străduțe înguste, balcoane cu flori și acoperișuri de biserici (multe dintre ele ridicate în cinstea marinarilor).
Pe de altă parte, este imposibil să nu te lași vrăjit de cele două tipuri de locuințe ce domină Oia: „căsuțele din stâncă" (construite practic în peretele vulcanic) și „Casele Căpitanilor". În prima categorie de căsuțe locuiau membrii echipajelor navelor, în timp ce în cea de-a doua categorie locuiau posesorii navelor și căpitanii.
Nu în ultimul rând, nu putem uita de frumusețea nemaipomenită a apusului de soare de aici. Astfel, nuanțele de pe cer se îmbină cu albastrul mării și cu albul strălucitor al caselor  din Oia, creând un peisaj ca desprins din povești.

Oia, un orasel de basm din Santorini, Grecia

Sintra (Portugalia)

Este un orășel situat în subregiunea „Grande Lisboa" (Regiunea Lisabona) din Riviera portugheză.
Farmecul său derivă din faptul că, pentru un orășel, are foarte multe monumente istorice, case și palate cu arhitecturi deosebite, toate așezate pe înălțimi.
Printre obiectivele ce-i oferă orășelului un aspect de poveste se pot menționa:
• „Palatul Național"- Construit în stil gotic, a fost folosit de către nobilimea portugheză între secolele al XV-lea și al XIX-lea.
• Castelul în stil maur- Datează din vremea maurilor (secolele 8-12) și este așezat la înălțime, oferind o panoramă spectaculoasă.
• „Palatul Pena"- Situat pe cel mai înalt punct din Sintra, se distinge datorită culorile sale și faptului că este înconjurat de o pădure de pini.

Sintra, un orasel de basm din Portugalia

Shirakawa-go (Japonia)

Așezat la poalele Muntelui Haku-san din nord-vestul Prefecturii Gifu, Shirakawa-go este un orășel ca de basm, ce se distinge datorită unui ansamblu de 114 căsuțe tradiționale, cu acoperișul din stuf, ce par desprinse din poveștile pentru copii.
Lângă orășel se află și un muzeu în aer liber, format din alte 27 de căsuțe tradiționale (ce includ și un fel de templu, un tip de locuință ce era destinată minerilor și un adăpost pentru cai), care conservă foarte bine viața din trecut. În plus, acolo se organizează și reprezentații live a unor meșteșuguri tradiționale (precum țesutul și împletitul) și se pot degusta foarte multe varietăți de supă, cu tăiței preparați după o rețetă străveche.
Ceea ce mai contribuie la unicitatea locului este și un festival care se ține toamna („Doburoku"), la care se servește sake nerafinat și la care se poate învăța un dans tradițional, numit și „dansul leului".
Toate acestea au făcut ca Shirakawa-go să fie inclus în patrimoniul mondial al UNESCO în anul 1995.

O fotografie postată de REINA (@rrrrei) pe

Citește și: Top  10 Orase perfecte sa-ti cresti copilul

Voi ați mai auzit și de alte orășele din realitate, dar care par similare celor din basmele pentru copii?

Surse:
www.bibury.com; www.brightside.me; www.francethisway.com;www.getmetravelled.com; www.inghams.co.uk; www.jnto.go.jp;www.myswitzerland.com; www.planetware.com; www.santorini.com;www.sintra-portugal.com

Surse poze:
www.pixabay.com;www.facebook.com;www.instagram.com

Articolul urmator
23 de rase de câini care nu lasă păr
23 de rase de câini care nu lasă păr

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Care sunt țările și orașele pe care trebuie să le vizitezi, conform zodiei tale
  Care sunt țările și orașele pe care trebuie să le vizitezi, conform zodiei tale

  Dacă te simți mai atrasă de anumite țări sau orașe ale lumii prin comparație cu altele, trebuie să știi că această preferință nu este întâmplătoare. Astfel, zodia...

  Gina Pistol se luptă cu hormonii de sarcină: „Dacă par isterică, nu par, chiar sunt”
  Gina Pistol se luptă cu hormonii de sarcină: „Dacă par isterică, nu par, chiar sunt”

  Toată lumea este cu ochii pe ea: cea mai în vogă graviduță din showbizul românesc. De când Gina Pistol a anunțat că urmează să aibă un copil cu Smiley, Instagramul...

  Șapte frici reale pe care le au mamele care se pregătesc pentru al doilea copil. Le-ai simțit și tu?
  Șapte frici reale pe care le au mamele care se pregătesc pentru al doilea copil. Le-ai simțit și tu?

  Atunci când faci al doilea copil, știi la ce să te aștepți. Contrar așteptărilor, acest lucru nu vine întotdeauna cu sentimente de ușurare, ci cu temeri reale.

  Exmatriculare pentru păr vopsit, dar nota scazută la purtare pentru droguri. Regulamentul șocant al unei școli din București
  Exmatriculare pentru păr vopsit, dar nota scazută la purtare pentru droguri. Regulamentul șocant al unei școli din București

  Situația absurdă la Școala Gimnazială nr. 194 din București! Elevii cu părul vopsit riscă exmatricularea, în timp ce cei care consumă alcool, droguri sau dețin arme, se vor...

  De ce ne crește mai mult păr pe cap decât pe corp?
  De ce ne crește mai mult păr pe cap decât pe corp?

  Părul crește pe aproape toată suprafață corpului, mai puțin pe buze, în palme și pe tălpi. Lungimea firelor de păr diferă în funcție de zonă. De exemplu, pe brațe...

  Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect
  Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect

  Dacă te confrunți cu anumite probleme ale părului sau scalpului și nu mai știi ce să faci, s-ar putea să avem o soluție pentru tine. Află mai multe despre ce beneficii are uleiul de...

  Hidratare optimă pentru păr, fără senzația de supraîncărcare
  Hidratare optimă pentru păr, fără senzația de supraîncărcare

  Ai grijă de ceea ce iubești! Noua gamă inovatoare, cu formulă pe bază de alge marine și acid hialuronic, are grijă de părul tău și ii oferă hidratare optimă, fără a-l...

  Are păr alb la numai 16 ani. Cu toate astea, se simte mai bine ca niciodată!
  Are păr alb la numai 16 ani. Cu toate astea, se simte mai bine ca niciodată!

  O tânără care a încărunțit la 16 ani ne povestește cum a trecut de la a se simți inconfortabil, la a se simți minunat cu păr alb.

  © 2023 Qbebe