Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

Bianca Geica - Redactor Senior

Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri să fie pregătiți să facă față vieții și să aibă succes în tot ce își propun să realizeze. Citim cărți de parenting pentru a învăța despre cele mai bune strategii de creștere a copiilor și căutăm sfaturi de la prieteni, familie și chiar de la experți în parenting. Cu toate acestea, uneori, sfaturile și recomandările pe care le primim nu țin cont de faptul că unii copii sunt introvertiți.

Copiii introvertiți sunt adesea confundați cu copiii timizi, dar a fi introvertit și a fi timid nu sunt același lucru. Părinții pot observa că micuțul lor nu pare să socializeze așa cum o fac mulți alți copii de vârsta lui. Copilul lor poate prefera să-și petreacă timpul singur citind sau implicându-se în alte activități individuale, mai degrabă decât să caute cu nerăbdare compania altor micuți.

Cum crești un copil introvertit într-o lume extrovertită

Trăim într-o societate care este orientată spre extraversiune. Gândește-te la următorul lucru: un sistem de învățământ public care încurajează în mod deschis participarea la cursuri, o cultură profesională care încurajează crearea de relații sociale la locurile de muncă actuale și viitoare (ca să nu mai vorbim de spațiile de lucru de tip open-space) și o societate care promovează norme precum conversația de tip „small talk”. Societatea actuală îi apreciază pe cei îndrăzneți și gregari și cu cât oamenii sunt mai comunicativi, sociabili, cu atât par mai încrezători și primesc mai multă atenție.

Statisticile arată că introvertiții reprezintă cel puțin 50% din populație, dar, în ciuda acestui fapt, părinții și o mare parte a societății consideră că a fi introvertit este o ciudățenie. Avem tendința de a crede că cei mici ar trebui să fie sociabili și extrovertiți, iar dacă se dovedesc a fi mai tăcuți decât prietenii lor, ne facem griji că ceva nu este în regulă. Ne dorim ca ai noștri copii să aibă grupuri mari de prieteni, să fie incluși în diverse activități, deoarece credem că asta este „normal” și că așa arată un copil de succes. Nu vrem ca al nostru copil să fie un „singuratic ciudat” căruia îi place să stea singur, pentru că asta se reflectă prost asupra abilităților noastre de părinți.

mama care isi imbratiseaza fiica

Așa că, dacă copiii noștri, printr-o ciudățenie a sorții, se întâmplă să fie introvertiți, ne grăbim panicați încercând să le punem în mișcare viața socială. Organizăm întâlniri de joacă, insistăm să le invităm prietenii și colegii de clasă la noi dacă sunt adolescenți și îi împingem să se înscrie în numeroase cluburi și grupuri în încercarea de a-i face să se comporte mai mult ca niște extrovertiți. Potrivit lui Susan Cain, celebra autoare a cărții „Quiet: The Power Of Introverts in a World That Can't Stop Talking” (Liniște: Puterea introvertiților într-o lume care nu se poate opri din vorbit), acest lucru nu duce decât la o „risipă colosală de talent, energie și fericire”.

În loc să îi compătimim pe micuții care sunt introvertiți, ar trebui să începem să le apreciem punctele forte și talentele unice. Probabil că știi că al tău copil introvertit preferă să petreacă timp singur, în împrejurimi liniștite, spre deosebire de extrovertiți, care preferă să fie acolo unde este acțiunea - dar știi de ce? Ca să poți ajuta un copil introvertit, trebuie mai întâi să îl înțelegi!

Caracteristicile unui copil introvertit

Nu există doi introvertiți exact la fel, dar copiii introvertiți au tendința de a împărtăși aceste șapte caracteristici într-o anumită măsură:

 • Copiii introvertiți au o lume interioară bogată și vie

Lumea lor interioară este foarte vie și se bazează pe această lume interioară - și pe resursele lor interioare - pentru a-i ghida, mai degrabă decât să apeleze constant la surse exterioare pentru validare și sprijin. Datorită lumii lor interioare bogate, copiii introvertiți se bucură de jocul imaginativ și de petrecerea timpului singuri. Îi putem găsi adesea în camerele lor sau în alte spații izolate, făcând activități solitare, cum ar fi cititul, desenatul sau jocuri de rol.

fetita care se joaca singura

 • Sunt curioși și se implică în aspectele profunde ale vieții

Deși sunt liniștiți, copiii introvertiți sunt extrem de curioși în legătură cu tot ce-i înconjoară și nu se tem să pună întrebări profunde despre viață. Ei vor să știe de ce ceva este așa cum este, cum funcționează ceva sau ce înseamnă un eveniment sau o experiență la un nivel mai profund. Uneori, ei îi surprind pe adulții din viața lor cu nivelul lor de creativitate și de rezolvare a problemelor, părând să posede o înțelepciune peste vârsta lor. Adesea, chiar și la o vârstă fragedă, copiii introvertiți au capacitatea de a reflecta asupra propriului comportament - lucru pe care nu toți copiii îl pot face.

 • Ei observă mai întâi și acționează ulterior

Când vine vorba de mulțimi și grupuri de joacă, copiii introvertiți vor fi găsiți probabil stând pe margine (la fel ca adulții introvertiți la o petrecere mare). Ei pot părea ezitanți și precauți să se alăture, dar nu neapărat pentru că le este frică. Toți introvertiții au pur și simplu tendința de a „observa înainte de a se implica” și chiar și adulții introvertiți preferă să aibă timp să se pregătească mental înainte de a socializa.

 • Ei iau decizii bazate pe propriile valori, nu pe ceea ce văd la ceilalți

Deoarece gândurile și sentimentele lor îi ancorează în interior, copiii introvertiți tind să ia decizii bazate pe propriile standarde, mai degrabă decât să urmeze mulțimea. Ei „mărșăluiesc în ritmul lor”, alegându-și muzica, hainele, emisiunile, cărțile și hobby-urile în funcție de interesele lor și nu de ceea ce este la modă. Deși acest lucru îi poate pune, din nou, în dezacord cu colegii lor, poate fi, de asemenea, un aspect pozitiv al naturii lor, deoarece înseamnă că sunt mai puțin vulnerabili la presiunea celor din jur. Copiii introvertiți nu fac lucruri doar ca să se integreze.

 • Pot avea probleme în a se adapta în colectivitate

De-a lungul anilor, și în special în societatea occidentală, valorile s-au schimbat, iar extroversiunea a devenit idealul. Îi lăudăm pe cei care sunt extrovertiți și asertivi și punem accentul pe acceptarea în grup și pe realizările externe în detrimentul reflecției liniștite și al luării atente a deciziilor. Și, acest nou standard al extroversiunii a fost încorporat în fiecare instituție pe care copiii introvertiți o vor întâlni de-a lungul vieții lor, de la grădiniță și școală până la facultate.

Copiii încep să meargă la creșe și la grădiniță la vârste din ce în ce mai mici. Atunci când încep școlarizarea formală, ei pot petrece 6-7 ore pe zi cu până la 30 de alți copii într-o sală de clasă - cu puține sau deloc pauze de la munca în grup și socializare. Toate acestea pot fi o adevărată provocare pentru introvertiți, care se pot descurca mai bine acasă sau în grupuri mici în primii ani de viață și se pot adapta mai bine la grupuri mai mari pe măsură ce cresc.

Cum ajuți un copil introvertit

Forțând un copil introvertit să petreacă mai mult timp decât își dorește cu alți copii, nu îl va face mai sociabil. Îl va secătui de mai multă energie și îl va face mai iritabil. În schimb, îl poți lăsa pe prichindelul tău să aibă ultimul cuvânt când vine vorba de felul în care vrea să își petreacă timpul și cu cine.

Acceptă faptul că micuțul tău este introvertit și nu face din asta un defect. Nu îl face să se simtă vinovat pentru că este introvertit, nu forța interacțiunile sociale și nu suprasolicita copilul. Permite-i să petreacă timp și singur, jucându-se în liniște. Cu siguranță ai auzit de „joaca solitară” sau „joc solitar”.

Jocul solitar, numit uneori joc independent, este o etapă de dezvoltare în care copilul se joacă singur, fără alți micuți de vârsta lui. Deși acest lucru poate părea trist la început, fii sigură că învață abilități importante atunci când se joacă de unul singur.

copil care se joaca cu figurine sub forma de dinozauri

Cel mai adesea, atunci când copiii se joacă singuri, ajung să își asume diverse roluri și să își imagineze tot felul de situații și scenarii. Aceste jocuri de rol le permit copilor să își dezvolte creativitatea, imaginația, precum și abilitățile sociale. Jocul de rol dezvoltă abilitățile de comunicare și lingvistice și poate reduce anxietatea, stresul și iritabilitatea. Oferă, de asemenea, o capacitate crescută de a face față schimbărilor și înucrajează dezvoltarea abilităților de lider, fiindcă deseori jocurile de rol imită situații din viața reală.

Pentru jocurile de rol cei mici nu au nevoie decât de imaginație (de care copiii introvertiți nu duc lipsă) și de un spațiu de joacă adecvat. Îi poți pune prichindelului tău la dispoziție diferite jucării care să îi permită să se joace frumos.

Jocurile de rol alături de figurinele PLAYMOBIL promovează abilitățile sociale, motorii, cognitive și emoționale. O activitate distractivă și jucăușă cu ajutorul căreia cei mici pot învăța lucruri noi!

De la apariția sa în 1974, PLAYMOBIL a câștigat inimile și imaginația copiilor și părinților din peste 100 de țări. Cu figurinele PLAYMOBIL cei mici pot porni în orice aventură, se pot transpune în multe roluri diferite și pot crea teme de joc atractive. Copiii pot întelege experiențele de zi cu zi, dorințele, bucuriile și fricile în povești aflate în continuă schimbare chiar acolo pe covor. Imaginația îi duce oriunde!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://introvertdear.com/news/introverted-kids/
https://www.verywellfamily.com/how-to-raise-an-introverted-child-1449064
https://www.heysigmund.com/raising-introverted-child-extroverted-world/
https://www.earlystartgroup.com/nursery/importance-of-role-playing/
https://www.childsavers.org/introvert-extrovert-child/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic
  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic

  Alegerea unui scaun auto pentru copilul tău nu este întotdeauna cea mai simplă misiune. Trebuie să ai în vedere câteva criterii importante atunci când cumperi un...

  Cel mic este alergic sau răcit? Cum le deosebim
  Cel mic este alergic sau răcit? Cum le deosebim

  Este sezonul alergiilor, dar și cel al răcelilor. Polenul și praful din aer favorizează manifestările alergice la cei mici, în timp ce variațiile de temperatură specifice...

  Au rămas fără tată, fără casă, iar mama lor este grav bolnavă. Cum poți ajuta 7 copii greu încercați de viață
  Au rămas fără tată, fără casă, iar mama lor este grav bolnavă. Cum poți ajuta 7 copii greu încercați de viață

  Mariana Naghiu este o femeie puternică, dar greu încercată de viață. Și-a pierdut acum 5 ani, în urmă unui accident vascular cerebral, fiind astfel nevoită să...

  Cum îți dai seama că cel mic are o viroză respiratorie?
  Cum îți dai seama că cel mic are o viroză respiratorie?

  Virozele respiratorii se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale sezonului rece. Copiii dezvoltă, în medie, 6 infecții virale pe an, care sunt cauzate de diferite tipuri...

  Cum îl protejezi pe cel mic de virozele respiratorii
  Cum îl protejezi pe cel mic de virozele respiratorii

  A început sezonul virozelor, iar cei mai vulnerabili în fața acestora sunt copiii, în special cei care petrec mult timp în colectivitate. Școlile favorizează...

  Nu știi ce să faci cu cel mic în izolare? Acum este momentul să îi iei un animăluț
  Nu știi ce să faci cu cel mic în izolare? Acum este momentul să îi iei un animăluț

  Deoarece pandemia nu se apropie de final, iar activitățile din interiorul casei par să nu mai satisfacă nici pe jumătate curiozitatea copilului tău, probabil că a venit momentul să...

  12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!
  12 lucruri pe care NU le poti cumpara. Poti sa ai toti banii din lume ca nu te ajuta!

  Lumea noastra pare sa fie din ce in ce mai obsedata de bani. Si, in timp ce se incearca intelegerea aceastei mentalitati, devine greu de acceptat. Da, banii sunt necesari pentru...

  Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?
  Cum discuți cu cel mic despre problemele tale psihice?

  Chiar dacă nu înțeleg anumite lucruri la fel ca noi, copiii își dau seama atunci când ceva este neînregulă. Dacă suferi de anumite probleme mentale, cel mic va...

  © 2022 Qbebe