Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

Ajută-l pe cel mic să își dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

Bianca Geica - Redactor Senior

Ne dorim ca micuții noștri să devină niște adulți autosuficienți, independenți și inteligenți din punct de vedere emoțional. Pentru asta, însă, este important să ne asigurăm că își dezvoltă din timp câteva abilități esențiale și să ii ajutăm să își descopere potențialul maxim. Cum facem acest lucru? Vom afla în cele ce urmează!

Dezvoltarea copilului este puternic influențată de factorii genetici și de evenimentele din timpul vieții prenatale. De asemenea, este influențată de factorii de mediu, dar și de capacitatea de învățare a copilului. Noi, părinții, suntem primii care contribuim la dezvoltarea abilităților copiilor noștri prin felul în care alegem să le umplem timpul.

Abilitățile esențiale pe care părinții ar trebui să le dezvolte la copii

Cei șapte ani de acasă sunt esențiali pentru dezvoltarea celor mici. Se spune că ceea ce copilul asimilează în primii ani de viață, acasă sau la creșă și ulterior la grădiniță, îl poate ajuta mai departe, în următoarele etape ale vieții. Cu cât copilul are mai bine dezvoltate anumite abilități esențiale, cu atât ii va fi mai ușor să se descurce la școală, liceu, facultate și mai apoi, în viața de adult.

Iată 5 abilități esențiale pe care părinții ar trebui să le dezvolte la copii:

  • Abilități cognitive - capacitatea de a învăța și de a rezolva probleme, creativitate, concentrare, logică;
  • Interacțiunea socială și reglarea emoțională - interacțiunea cu ceilalți și autocontrolul;
  • Vorbirea și limbajul - înțelegerea și utilizarea limbajului, citirea și comunicarea;
  • Aptitudini fizice - aptitudini motorii fine și aptitudini motorii grosiere;
  • Abilități emoționale - conștientizarea și identificarea emoțiilor, un bun management al emoțiilor negative, siguranța de sine, capacitatea de a-și exprima sentimentele.

Cum îți ajuți copilul să-și dezvolte noi abilități în 5 pași simpli

Cei mici parcurg diferit etapele de dezvoltare, astfel că părinții trebuie să le fie alături și să găsească modalități potrivite prin care să ii ajute să își atingă potențialul maxim. Iată cum poți să îți ajuți copilul să-și dezvolte noi abilități, în 5 pași simpli:

1. Folosește experiențele de zi cu zi ca oportunități de învățare

Fără a adăuga activități suplimentare în programul tău deja încărcat, poți promova un mediu de învățare solid prin implementarea elementelor educaționale în activitățile zilnice obișnuite. Matematica, limbajul și abilitățile sociale pot fi încorporate în sarcinile și activitățile obișnuite, de la fredonatul în timp ce îți legeni copilul în brațe seara la culcare, la discuții în timpul băiței și număratul în timp ce urcați treptele.

Povestește-i copilului ceea ce faci pentru a stimula limbajul. Numără și sortează rufele pentru a-l învăța matematică și jucați-vă împreună cu ingredientele și texturile alimentelor pentru a promova gândirea științifică. Expunerea continuă a copilului la vorbit, muzică, sunete, numere și povești va contribui la maximizarea dezvoltării sale în primii ani!

3. Citește-i copilului tău (sau citiți împreună)

De fiecare dată când îi citești cu voce tare copilului tău, îi dezvolți abilitățile lingvistice. Asigură-te că arăți cu degetul spre imaginile din carte și pune-i întrebări despre poveste și personaje. Întrebări simple precum „cu ce sunt îmbrăcați?” și „câți sunt în imagine?” vor stimula abilitățile lingvistice ale copilului tău.

Cititul nu numai că îi expune la cuvinte noi pe cei mici, dar le insuflă și dragostea pentru cărți și lectură. Așa că încearcă să îi citești copilului tău, sau să citiți împreună dacă acesta este suficient de mare, de cel puțin 3 ori pe săptămână. Puteți transforma cititul într-o rutină înainte de culcare! Astfel, vei petrece timp de calitate cu copilul tău și îl vei și ajuta să dobândească abilități importante.

3. Ia joaca în serios!

Copiii mici învață tot timpul, iar atunci când se joacă, ei dobândesc abilități importante care le vor fi utile în viață. Jocul de rol, de exemplu, le permite să experimenteze cum este să fie altcineva și să înțeleagă sentimentele altora. Atunci când se joacă cu ceilalți, învață să facă compromisuri și să „lucreze” în echipă.

Implicarea în jocul liber imaginativ, cum ar fi să pretindă că un trenuleț de jucărie poate călători prin spațiu, stimulează creativitatea și limbajul, pe măsură ce învață să își exprime verbal ideile. Atunci când își imaginează lumi noi, copiii mici învață să rezolve probleme și să creeze noi posibilități. Ceea ce pare a fi doar distracție de moment este, de fapt, o muncă foarte importantă.

Însă pentru o sesiune de joacă utilă și distractivă, micuțul tău are nevoie de jucăriile potrivite. Figurinele PLAYMOBIL oferă copilului un adevărat sistem de joacă, nu doar o dată, ci din nou și din nou.

figurinele playmobil

Jocurile de rol cu figurinele PLAYMOBIL promovează abilitățile sociale, motorii, cognitive și emoționale. Cei mici pot combina diferite părți și teme, creând noi scenarii și personaje. Pot porni în orice aventură cu aceste mici figurine, se pot transpune în multe roluri diferite și pot crea teme de joc atractive. Copiii pot întelege experiențele de zi cu zi, dorințele, bucuriile și fricile în povești aflate în continuă schimbare chiar acolo pe covor. Imaginația îi poate duce oriunde!

4. Fii tu un exemplu pentru copilul tau!

În primii ani de viață, cei mici sunt că niște bureței - absorb orice informație din jurul lor și învață prin imitație! Până să vorbească, ei devin experți în citirea fețelor și a limbajului non-verbal. La început privesc atenți și concentrați, apoi observă detalii, îți urmăresc limbajul corpului, sunt atenți la modul în care te comporți cu cei din jur și cum reacționezi la diferite provocări și, în cele din urmă, imită.

Tocmai de aceea, este important ca noi, părinții, să fim atenți la cuvintele pe care le folosim în preajma copiilor noștri și să ne comportăm așa cum ne-am dori că micuții noștri să se comporte în anumite situații.

5. Bazează-te pe ceea ce îi place copilului tău

Acordă o atenție deosebită intereselor copilului tău și întreabă-i pe educatorii săi de la grădiniță dacă au observat activități care i-au plăcut în mod deosebit. Acest lucru îți va oferi o perspectivă asupra a ceea ce îl atrage în mod natural pe copilul tău.

Oferindu-i prichindelului tău posibilitatea de a se implica în ceea ce îi place, îi dezvoltă dragostea și interesul pentru învățare. În funcție de ceea ce îl interesează pe copilul tău, poți lua în considerare:

  • să-ți duci copilul într-un loc nou (la grădina zoologică, în parc, la muzeu etc.);
  • să îi citești cărți despre un subiect care îi place;
  • să îi cumperi jucării care să aibă legătură cu ceea ce îi place sau îl interesează;
  • să petreceți timp de calitate împreună, făcând lucruri care să vă placă amândurora și care, în același timp, să îl ajute pe cel mic să își dezvolte abilități importante.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://www.unicef.org/parenting/child-development/5-ways-to-help-set-your-child-up-for-success
https://harmonylearning.com.au/5-ways-to-support-your-childs-early-learning/
https://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/physical/teaching-kids-everyday-skills/
https://wyqualitycounts.org/engage-your-childs-development/
https://nurtureandthriveblog.com/top-five-ways-children-develop-through-play/
https://childdevelopment.com.au/areas-of-concern/what-is-child-development/

Articolul urmator
Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv
Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îl convingi pe cel mic să renunțe la suzetă: plan simplu în 7 pași eficienți
    Cum îl convingi pe cel mic să renunțe la suzetă: plan simplu în 7 pași eficienți

    Suzeta e foarte utilă în cazul bebelușilor, dar situația se schimbă atunci când acesta crește. Uite 7 metode prin care îl poți convinge pe cel mic să renunțe la...

    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

    Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba...

    Un străbunic își ajută nepotul să facă primii pași. Nu credea că va apuca să-l cunoască, dar au o legătură specială
    Un străbunic își ajută nepotul să facă primii pași. Nu credea că va apuca să-l cunoască, dar au o legătură specială

    Cât de des vezi un străbunic care își învață strănepotul de 1 an să meargă? Nu prea des, însă internetul ne surprinde mereu. Bătrânul nu credea...

    Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung
    Rostogolitul la bebeluși: cum îi ajută să-și dezvolte și să-și îmbunătățească postura pe termen lung

    Nu doar că oferă o imagine drăgălașă foc, dar rostogolitul este o etapă normală în dezvoltarea bebelușului tău. Află de ce important ca cel mic să se rostogolească, precum...

    Video viral cu un copil care își descoperă umbra. Internauții spun că tatăl îl chinuie pe cel mic
    Video viral cu un copil care își descoperă umbra. Internauții spun că tatăl îl chinuie pe cel mic

    Un videoclip cu un băiețel care își descoperă propria umbră și încearcă să fugă de ea, a devenit viral pe TikTok. Micuțul, care pare să aibă în jur de doi ani,...

    O mamă își lasă bebelușul de 8 luni să mănânce pământ ca să îi dezvolte imunitatea
    O mamă își lasă bebelușul de 8 luni să mănânce pământ ca să îi dezvolte imunitatea

    Până la o anumită vârstă cei mici sunt tentați să guste, practic, cam tot ce le pică în mânuțe. Curiozitatea și dorința de a descoperi mediul...

    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

    Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

    Cel mic nu vrea să împartă nimic niciodată? Uite de ce și ce trebuie să faci
    Cel mic nu vrea să împartă nimic niciodată? Uite de ce și ce trebuie să faci

    Din primele luni de viață, când copilul abia învață să articuleze cuvintele și să meargă în picioare, acesta își dezvoltă un simț al proprietății foarte...

    © 2024 Qbebe