Stimulează inteligența copilului prin joacă: 5 modalități simple și atractive

Stimulează inteligența copilului prin joacă: 5 modalități simple și atractive

Bianca Geica - Redactor Senior

Jocul este una dintre cele mai bune metode de a stimula inteligența copiilor. Prin joacă, cei mici pot învăța noi cuvinte, concepte și abilități și își pot dezvolta cu mai multă ușurință creativitatea, gândirea critică, abilitățile sociale și nu numai!

Însă nu numai joaca reprezintă o modalitate excelentă prin care putem stimula inteligența micuților. Venim în ajutorul tău cu 5 modalități simple și atractive pentru dezvoltarea inteligenței copiilor! Iată care sunt acestea:

1. Cititul stimulează inteligența verbală și lingvistică

Cititul este una dintre cele mai importante activități pentru dezvoltarea copiilor, deoarece are numeroase beneficii atât pe plan cognitiv, cât și emoțional.

fetita care citeste o carte

Cititul nu numai că îi ajută pe cei mici să își dezvolte vocabularul și limbajul, care sunt necesare pentru comunicare și pentru a-și îndeplini sarcinile din viața de zi cu zi, dar le menține și mintea ageră. Citind, copiii învață să facă conexiuni între diferite idei și să analizeze informațiile prezentate. De asemenea, citind, cei mici își pot imagina diferite scenarii și personaje, ceea ce îi ajută să-și dezvolte imaginația și creativitatea. Tot prin citit, copiii învață să se pună în pielea personajelor și să înțeleagă diverse puncte de vedere, ceea ce îi ajută să-și dezvolte abilitățile de comunicare și empatie.

Nu în ultimul rând, citind regulat, copiii devin mai curioși și mai interesați de lumea din jurul lor și își doresc să învețe mai multe.

2. Exercițiile fizice stimulează inteligența vizual-spațială

Sportul ajută la îmbunătățirea capacității de concentrare și a atenției și poate crește capacitatea de memorare a informațiilor vizual-spațiale, prin creșterea fluxului sangvin către creier și prin eliberarea unor substanțe chimice specifice care stimulează creierul.

mama si fiica dansand in casa

De asemenea, sportul ajută la dezvoltarea coordonării ochi-mână. Exercițiile fizice care implică mișcarea și manipularea obiectelor, cum ar fi sporturile precum baschetul sau voleiul, pot ajuta și la dezvoltarea abilităților vizual-spațiale.

Exercițiile fizice pot stimula, totodată, creșterea și regenerarea celulelor cerebrale, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea proceselor cognitive. De asemenea, exercițiile fizice precum alergatul sau ciclismul, pot stimula dezvoltarea abilităților de orientare spațială.

3. Muzica poate contribui la dezvoltarea intelectuală a copilului

Afirmația potrivit conform căreia ascultarea muzicii clasice îi face pe copii mai inteligenți este una destul de amplă și ambițioasă, dar este corect să spunem că muzica poate contribui la dezvoltarea intelectuală a celor mici în diferite moduri.

mama si fiica ascultand muzica la casti

Ca și vorbirea, muzica are ritm și tonalitate. Prin ascultarea unor cântece simple, bebelușii și copiii mici învață abilități auditive importante. Cântecele dezvoltă memoria și abilitățile cognitive, pe măsură ce copilul își amintește cuvintele și le procesează semnificația. Există dovezi care sugerează că învățarea unui instrument în copilărie poate fi benefică. Studiile au constatat că învățarea pianului dezvoltă într-adevăr inteligența spațio-temporală a copiilor.

4. Matematica poate contribui la dezvoltarea abilităților de gândire logică și analitică

Matematica poate stimula inteligența copiilor prin oferirea de provocări cognitive și poate contribui la dezvoltarea abilităților de gândire logică, analitică și de sinteză. Lucrând cu probleme matematice, cei mici învață să gândească și să rezolve necunoscute, să facă conexiuni și să aplice concepte la situații din viață reală.

copii care se joaca cu numaratoare si cifre

Problemele matematice contribuie, de asemenea, la creșterea capacității de concentrare și de luare a deciziilor. Matematica implică alegerea metodei potrivite pentru rezolvarea unei probleme sau alegerea unui răspuns corect. Acest lucru poate ajuta copiii să devină mai bine echipați pentru a lua decizii corecte în viață de zi cu zi.

Matematica spațială, cum ar fi geometria, îi ajută pe cei mici să înțeleagă concepte precum dimensiune, formă și poziție. Totodată, o bază solidă în matematică poate ajuta copiii să excelze în alte domenii precum știință, tehnologie, inginerie și economie, deoarece acestea au o componentă matematică importantă.

Nu în ultimul rând, copiii care învață și reușesc să rezolve probleme matematice pot dezvolta o mai mare încredere în propriile abilități și capacități.

5. Stimularea inteligenței copiilor prin joacă

Joaca este importantă pentru dezvoltarea cognitivă a copilului - adică pentru capacitatea acestuia de a gândi, înțelege, comunica, a ține minte, a-și imagina și de a calcula ce s-ar putea întâmpla în continuare.

mama si fiica jucandu-se pe podea cu piese de construit albastre

Pentru a stimula inteligența copiilor prin joacă, este important să le oferim acestora o varietate de jocuri și activități care să le stimuleze creierul. Jocurile care implică aranjarea anumitor piese, de exemplu, pot ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile de planificare și organizare, în timp ce jocurile care implică rezolvarea de probleme sau gândirea logică (cum ar fi puzzle-urile sau jocurile de logică) pot ajuta la dezvoltarea gândirii critice și a abilităților analitice.

De asemenea, este important să oferim copiilor oportunitatea de a explora și a descoperi lumea care îi înconjoară. Activitățile precum grădinăritul sau plimbările în natură pot ajuta la dezvoltarea spiritului de observație și a abilității de a înțelege lumea din jurul lor.

La fel de important este să îi îndemnăm pe cei mici să interacționeze cu alți copii și adulți. Jocurile și activitățile care implică interacțiune socială, precum cele de rol sau jocurile de echipă, pot ajuta la dezvoltarea abilităților sociale și la construirea relațiilor interpersonale. Și cum poți face că jocurile de rol să fie și mai distractive? Cu ajutorul figurinelor!

Cu figurinele Playmobil, cei mici pot porni în orice aventură imaginară, se pot transpune în mutiple roluri și pot crea diverse teme distractive de joc!

Jocul de rol alături de figurinele Playmobil promovează abilitățile sociale, motorii, cognitive și emoționale ale celor mici. Aceștia învață să coopereze, să „lucreze” în echipă, dezvoltându-și în același timp competențele ligvistice, creativitatea, capacitatea de auto-exprimare și încrederea în sine.

Imaginația este factorul cheie din spatele numeroaselor aventuri de zi cu zi, iar cu ajutorul figurinelor Playmobil, copiii „își scriu” propriul lor scenariu.

În concluzie, joaca poate fi o metodă eficientă pentru a stimula inteligența copiilor. Oferind copiilor o varietate de jocuri și activități care să le stimuleze mintea, să le permită să exploreze și să descopere lumea care îi înconjoară și să interacționeze cu alți copii și adulți, îi ajutăm să își dezvolte abilitățile cognitive, sociale și nu numai!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://parentingscience.com/intelligence/
https://seriouslyaddictivemaths.com.sg/how-to-improve-your-childs-iq/
https://www.medicinenet.com/can_you_increase_your_childs_iq/article.htm

Articolul urmator
Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un studiu dezvăluie că scrisul de mână crește inteligența copilului
  Un studiu dezvăluie că scrisul de mână crește inteligența copilului

  Într-o epocă extrem de digitalizată, scrisul de mână ajută la dezvoltarea inteligenței copilului. La ce concluzie au ajuns cercetătorii în acest sens și alte...

  5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
  5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

  Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

  5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău
  5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

  Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți...

  3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă
  3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă

  Tensiunile, conflictele, sunt aspecte firești dintr-o căsnicie, dar în anumite situații acestea produc rupturi ce par ireparabile. Ambii parteneri pot avea sentimentul că lucrurile...

  10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei
  10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei

  Perioada în care îți alăptezi micuțul este una dintre cele mai speciale din viața ta, dar vine însoțită și de numeroase provocări. Astfel, alături de...

  Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor
  Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor

  Terapia prin joc ajută copiii să proceseze emoțiile și să-și exprime emoțiile. Utilitatea ei merge mult mai departe însă, fiind considerată una dintre cele mai bune metode...

  10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
  10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

  În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

  6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!
  6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!

  Încă din primele clipe în care copilul tău devine tot mai receptiv la lumea din jur, te vei strădui permanent să-l familiarizezi cu cele mai diverse abilități. Alături de...

  © 2024 Qbebe