5 jucării care ajută bebelușul să învețe culorile, formele și cifrele

5 jucării care ajută bebelușul să învețe culorile, formele și cifrele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre cele mai importante achiziții din procesul de dezvoltare cognitivă a bebelușului se numără familiarizarea cu cifrele, culorile și formele. Pentru a-ți fi mai ușor în acest demers, parcurge articolul de mai jos pentru a afla cum niște jucării de învățare te pot ajuta să-l stimulezi pe bebelușul tău să învețe aceste lucruri noi, dându-i totodată ocazia să se distreze.

Cum îți înveți bebelușul culorile

Învățarea culorilor coincide cu progresele înregistrate de copil în planul dezvoltării cognitive, care se remarcă mai ales după vârsta de 18 luni. Cu toate acestea, nu va fi simplu pentru ca un copil să rețină corect numele culorilor și să le poată recunoaște cu ușurință până în jurul vârstei de 3 ani. Când începi să-l înveți pe bebeluș culorile, un prim pas pe care ar trebui să-l faci va fi să-l înconjori de culori strălucitoare în mediul în care-și petrece mai mult timp. De pildă, culori precum roșu, verde, albastru, pot fi aduse în camera bebelușului. Cel mai bine este să ai cât mai multe jucării/obiecte în astfel de culori, pe care, atunci când i le dai în mână bebelușului, să-i spui ce culoare au.

Baietel uitandu-se la niste creioane coloratePe măsură ce crește, încearcă să-i vorbești tot mai mult despre culori și învață-l să-ți arate o anumită culoare. Dă-i ocazia să exersați cât mai des, până când vezi că le stăpânește bine. Nu rata momentele în care poți să-i arăți o anumită culoare, asociată cu obiecte/ființe. Începând cu vârsta de 3 ani, copilul recunoaște mai multe culori, le poate indica și le poate reda și în desenele sale. Este perioada ideală în care poți să-l stimulezi să deseneze, să picteze, să se bucure cât mai mult de culori.
Pentru a-ți fi mai ușor în acest demers și pentru a-i oferi distracție micuțului tău poți apela și la o jucărie de învățare de la Fisher Price. Datorită acesteia copilul va avea ocazia să exerseze denumirea culorilor, să le asocieze cu diverse obiecte din jurul său și chiar cu diverse emoții. Mai exact, este vorba despre „L&L Creioane colorate" , ce se remarcă prin faptul că fiecare creion exprimă sentimente, fraze și cântece corespunzătoare unei anumite culori.

Bebelus jucandu-se cu un mar de jucarie

O altă jucărie numai bună pentru a exersa culorile este și „L&L Marul vesel", tot de la Fisher Price . În plus, datorită ei copilul va putea să se familiarizeze cu anumit fructe, dar și cu forme și cifre. Ea vă poate fi utilă încă de când micuțul are 18 luni.

Cum învață bebelușul formele

Odată cu învățarea formelor, copilul va avea șansa să dobândească abilități foarte importante, care-i vor fi de folos în viața de zi cu zi. Printre acestea se numără:
Formele îl vor ajuta să învețe mai ușor să sorteze obiectele
Bebelușul va putea folosi formele pentru a sorta obiecte, în condițiile în care sortarea îl va ajuta să înțeleagă atributele obiectelor, precum și relațiile care se pot stabili între ele.

Formele stau la baza deprindelor legate de scris și citit
Când se obișnuiește bine cu formele, literele vor fi deprinse mai ușor, iar copilului îi va fi mai ușor să învețe să scrie și să citească.

Formele pot stimula creativitatea copilului
Odată ce știe bine anumite formele, copilul le va putea combina între ele și va putea crea noi forme.

Formele îl pot ajuta pe copil să comunice mai bine
De pildă, dacă va ști să asocieze formele cu obiectele, copilul își va diversifica vocabularul și va putea să comunice mai bine, oferind detalii.

Formele îl vor ajuta pe copil să înțeleagă mai bine configurația obiectelor
Când copilul stăpânește bine formele și le înțelege atributele, va avea o reprezentare mai clară a ceea ce reprezintă conceptul de 2D și, mai târziu, pe cel de 3D. Cu siguranță că astfel de cunoștințe îl vor ajuta să se descurce mai bine la școală, inclusiv când va trebui să acumuleze noțiuni de geometrie!

Jucarie pentru copii in forma de borcan de biscuiti

O altă jucărie foarte potrivită de învățare a formelor este, alături de „L&L Marul vesel", Râdem și Învăţăm - Surpriza formelor de biscuiţi" . Aceasta este adecvată copiilor între 6 și 36 de luni, dându-le posibilitatea de a învăța să identifice și să sorteze 5 forme de biscuiți, dar să se bucure de recompense amuzante cu fiecare succes. Astfel, când va băga mâna în borcanul simpatic de biscuiți, muzica va începe să cânte, iar când copilul va scoate mîna de acolo muzica se va opri. Practic, va avea șansa să înțeleagă mai bine și relația cauză-efect.
Practic, „Râdem și Învăţăm - Surpriza formelor de biscuiţi " de la Fisher Price este o jucărie complexă, ce-l va ajuta pe cel mic să se familiarizeze nu numai cu formele, ci și cu procesul de sortare a formelor și cu câteva cifre.

Cum îți înveți bebelușul cifrele

Experții sunt de părere că poți începe să-ți introduci micuțul în universul cifrelor în jurul vârstei de 1 an. Prima dată vei face simple constatări care să includă cifre, precum „O pisică, două pisici, trei pisici". De asemenea, cântecele și versurile sunt o modalitate foarte potrivită pentru a-l ajuta pe bebeluș să înceapă să se familiarizeze cu numerele.

În jurul vârstei de 2 ani, un copil poate să numere, dar mai ales din memorie, fără să înțeleagă de fapt ce exprimă numerele respective. Acum este momentul potrivit pentru a-l ajuta să înțeleagă relația dintre numere și obiecte, încercând să numărați cât de des posibil. Concentrează-te mai ales pe numerele mici, de la 1 la 5.

În jurul vârstei de 3 ani poți începe să-i demonstrezi copilului că numerele se pot aduna sau scădea. Folosește-te tot de numere mici, de jucăriile preferate și de alte obiecte ce-i sunt la îndemână. În plus, poți încerca să-l înveți și numerele mai mari de 5. Nu uita să te străduiești să-l ajuți pe copil să realizeze corespondența dintre numere și obiecte, ce-i va fi de mare ajutor în viața de zi cu zi.

Jucăriile de învățare vă vor fi alături și în demersul de învățare a cifrelor, chiar începând din primul an de viață al copilului. Iată două exemple de astfel de jucării, de la Fisher Price :
„Râdem și Învățăm-Pianul Cățelușului" este conceput special pentru intervalul de vârstă 6-36 de luni, reușind să îmbine activități de învățare a cifrelor, culorilor și formelor cu muzica. În plus, îl va familiariza pe bebeluș cu relația cauză-efect și îi va stimula motricitatea fină (când va atinge paginile cărții).

Bebelus jucandu-se cu un pian de plastic

„Râdem și Învățăm-Pianul Cățelușului" cuprinde 5 clape de pian care se aprind, 30+ melodii, sunete și fraze. Ceea ce îl face special este tocmai capacitatea de a permite comutarea pe două moduri, Învățare și Muzică, dându-se pagina cărții interactive atașate la pianul cățelușului.
Astfel, în modul „Învățare" bebelușul pur și simplu atinge oricare dintre cele 5 taste luminoase supradimensionate pentru a fi recompensat cu fraze și cântece despre culori, cifre și forme.
În schimb, în modul „Muzică" bebelușul își poate „cânta" propria melodie, ascultă cântece clasice, cum ar fi „The Entertainer" sau să cânte melodiile ritmate, cum ar fi „Dacă vesel se trăiește".
Oferindu-i bebelușului această jucărie îl vei ajuta să aibă parte de o experiență complexă, care îi va stimula dezvoltarea senzorială, dar și pe cea cognitivă, introducându-l în universul cifrelor și formelor.

 

Bebelusa uitandu-se intr-o carte interactiva

„Râdem și Învățăm- Carte de povești în versuri" cuprinde figurine „Râdem și Învățăm" cunoscute. Ajută la învăţarea primelor cuvinte, a literelor, numerelor, formelor și are 3 butoane care se aprind pentru litere, numere, forme.Paginile cărții se întorc ușor, stimulând curiozitatea și motricitatea fină a bebelușului.
Dacă te vei strădui să-i citești zilnic bebelușului din „Râdem și Învăţăm" - Carte de poveşti în versuri  îl vei ajuta să dobândească abilități ce-l vor ajuta foarte mult pe măsură ce va crește. Iată de ce este bine să desfășurăm o asemenea activitate:
• Versurile pot contribui la dezvoltarea vocabularului bebelușului
• Cărțile cu versuri îl pot ajuta pe bebeluș să dobândească abilități ce-l vor ajuta să învețe mai ușor să citească (îi va fi mai ușor să recunoască sunetele din cuvinte)
• Aceste cărți vor stimula dezvoltarea limbajului bebelușului

Voi ați mai auzit și de alte jucării utile pentru bebeluși, numai bune pentru a-i învăța formele, culorile și cifrele?

logo fisher price

Surse:
www.guruparents.com; www.newkidscenter.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău
  Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău

  Mamele formează o legătură cu bebelușul încă de când aceștia sunt în burtică. Cu toate acestea, există metode menite să strângă și mai mult această...

  Cifrele romane: tot ce trebuie să știe copilul despre aceste caractere
  Cifrele romane: tot ce trebuie să știe copilul despre aceste caractere

  Cifrele romane reprezintă un sistem de scriere al numerelor folosit în Antichitate. Sistemul de cifre romane conține puține semne, care pot fi asociate între ele în...

  4 zodii care trebuie să învețe urgent să seteze limite
  4 zodii care trebuie să învețe urgent să seteze limite

  Stabilirea limitelor diminuează riscul de a ajunge să fii manipulată, dezamăgită, rănită. Dacă anumite persoane se pricep de minune să fixeze limite cu cei din jur și fac tot ce...

  Mama mea nu mă ajută aproape deloc cu bebelușul meu, deși îi cer mereu ajutorul
  Mama mea nu mă ajută aproape deloc cu bebelușul meu, deși îi cer mereu ajutorul

  O tânără mamă de peste hotare scrie pe un forum de parenting și mărturisește că mama ei nu o ajută cu bebelușul ei așa cum ar avea nevoie. E la primul copil și are nevoie de...

  Cele 10 porunci pe care ar trebui să le învețe și copiii
  Cele 10 porunci pe care ar trebui să le învețe și copiii

  Este esențial ca educația copiilor noștri să includă valori și principii care să-i ajute să devină adulți responsabili și empatici. Una dintre cele mai cunoscute liste de astfel...

  13 lecții pe care aș vrea ca fiica mea să le învețe până să devină adult
  13 lecții pe care aș vrea ca fiica mea să le învețe până să devină adult

  De la a-și urma visele până la a învăța din greșeli, sunt atât de multe lecții de viață pe care vreau să le învețe fiica mea înainte de a crește....

  11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
  11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

  Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

  Arta de a trăi, singura lecție pe care vreau să o învețe copiii mei
  Arta de a trăi, singura lecție pe care vreau să o învețe copiii mei

  Copiii mei vor mânca mâncare tradițională. Ne vom împrieteni cu proprietarul restaurantului cu specific românesc, care se află la două străzi distanță de noi,...

  © 2024 Qbebe