ECONOMIDA

5 jucării care ajută bebelușul să învețe culorile, formele și cifrele

Printre cele mai importante achiziții din procesul de dezvoltare cognitivă a bebelușului se numără familiarizarea cu cifrele, culorile și formele. Pentru a-ți fi mai ușor în acest demers, parcurge articolul de mai jos pentru a afla cum niște jucării de învățare te pot ajuta să-l stimulezi pe bebelușul tău să învețe aceste lucruri noi, dându-i totodată ocazia să se distreze.

Cum îți înveți bebelușul culorile

Învățarea culorilor coincide cu progresele înregistrate de copil în planul dezvoltării cognitive, care se remarcă mai ales după vârsta de 18 luni. Cu toate acestea, nu va fi simplu pentru ca un copil să rețină corect numele culorilor și să le poată recunoaște cu ușurință până în jurul vârstei de 3 ani. Când începi să-l înveți pe bebeluș culorile, un prim pas pe care ar trebui să-l faci va fi să-l înconjori de culori strălucitoare în mediul în care-și petrece mai mult timp. De pildă, culori precum roșu, verde, albastru, pot fi aduse în camera bebelușului. Cel mai bine este să ai cât mai multe jucării/obiecte în astfel de culori, pe care, atunci când i le dai în mână bebelușului, să-i spui ce culoare au.

Baietel uitandu-se la niste creioane coloratePe măsură ce crește, încearcă să-i vorbești tot mai mult despre culori și învață-l să-ți arate o anumită culoare. Dă-i ocazia să exersați cât mai des, până când vezi că le stăpânește bine. Nu rata momentele în care poți să-i arăți o anumită culoare, asociată cu obiecte/ființe. Începând cu vârsta de 3 ani, copilul recunoaște mai multe culori, le poate indica și le poate reda și în desenele sale. Este perioada ideală în care poți să-l stimulezi să deseneze, să picteze, să se bucure cât mai mult de culori.
Pentru a-ți fi mai ușor în acest demers și pentru a-i oferi distracție micuțului tău poți apela și la o jucărie de învățare de la Fisher Price. Datorită acesteia copilul va avea ocazia să exerseze denumirea culorilor, să le asocieze cu diverse obiecte din jurul său și chiar cu diverse emoții. Mai exact, este vorba despre „L&L Creioane colorate" , ce se remarcă prin faptul că fiecare creion exprimă sentimente, fraze și cântece corespunzătoare unei anumite culori.

Bebelus jucandu-se cu un mar de jucarie

O altă jucărie numai bună pentru a exersa culorile este și „L&L Marul vesel", tot de la Fisher Price . În plus, datorită ei copilul va putea să se familiarizeze cu anumit fructe, dar și cu forme și cifre. Ea vă poate fi utilă încă de când micuțul are 18 luni.

Cum învață bebelușul formele

Odată cu învățarea formelor, copilul va avea șansa să dobândească abilități foarte importante, care-i vor fi de folos în viața de zi cu zi. Printre acestea se numără:
Formele îl vor ajuta să învețe mai ușor să sorteze obiectele
Bebelușul va putea folosi formele pentru a sorta obiecte, în condițiile în care sortarea îl va ajuta să înțeleagă atributele obiectelor, precum și relațiile care se pot stabili între ele.

Formele stau la baza deprindelor legate de scris și citit
Când se obișnuiește bine cu formele, literele vor fi deprinse mai ușor, iar copilului îi va fi mai ușor să învețe să scrie și să citească.

Formele pot stimula creativitatea copilului
Odată ce știe bine anumite formele, copilul le va putea combina între ele și va putea crea noi forme.

Formele îl pot ajuta pe copil să comunice mai bine
De pildă, dacă va ști să asocieze formele cu obiectele, copilul își va diversifica vocabularul și va putea să comunice mai bine, oferind detalii.

Formele îl vor ajuta pe copil să înțeleagă mai bine configurația obiectelor
Când copilul stăpânește bine formele și le înțelege atributele, va avea o reprezentare mai clară a ceea ce reprezintă conceptul de 2D și, mai târziu, pe cel de 3D. Cu siguranță că astfel de cunoștințe îl vor ajuta să se descurce mai bine la școală, inclusiv când va trebui să acumuleze noțiuni de geometrie!

Jucarie pentru copii in forma de borcan de biscuiti

O altă jucărie foarte potrivită de învățare a formelor este, alături de „L&L Marul vesel", Râdem și Învăţăm - Surpriza formelor de biscuiţi" . Aceasta este adecvată copiilor între 6 și 36 de luni, dându-le posibilitatea de a învăța să identifice și să sorteze 5 forme de biscuiți, dar să se bucure de recompense amuzante cu fiecare succes. Astfel, când va băga mâna în borcanul simpatic de biscuiți, muzica va începe să cânte, iar când copilul va scoate mîna de acolo muzica se va opri. Practic, va avea șansa să înțeleagă mai bine și relația cauză-efect.
Practic, „Râdem și Învăţăm - Surpriza formelor de biscuiţi " de la Fisher Price este o jucărie complexă, ce-l va ajuta pe cel mic să se familiarizeze nu numai cu formele, ci și cu procesul de sortare a formelor și cu câteva cifre.

Cum îți înveți bebelușul cifrele

Experții sunt de părere că poți începe să-ți introduci micuțul în universul cifrelor în jurul vârstei de 1 an. Prima dată vei face simple constatări care să includă cifre, precum „O pisică, două pisici, trei pisici". De asemenea, cântecele și versurile sunt o modalitate foarte potrivită pentru a-l ajuta pe bebeluș să înceapă să se familiarizeze cu numerele.

În jurul vârstei de 2 ani, un copil poate să numere, dar mai ales din memorie, fără să înțeleagă de fapt ce exprimă numerele respective. Acum este momentul potrivit pentru a-l ajuta să înțeleagă relația dintre numere și obiecte, încercând să numărați cât de des posibil. Concentrează-te mai ales pe numerele mici, de la 1 la 5.

În jurul vârstei de 3 ani poți începe să-i demonstrezi copilului că numerele se pot aduna sau scădea. Folosește-te tot de numere mici, de jucăriile preferate și de alte obiecte ce-i sunt la îndemână. În plus, poți încerca să-l înveți și numerele mai mari de 5. Nu uita să te străduiești să-l ajuți pe copil să realizeze corespondența dintre numere și obiecte, ce-i va fi de mare ajutor în viața de zi cu zi.

Jucăriile de învățare vă vor fi alături și în demersul de învățare a cifrelor, chiar începând din primul an de viață al copilului. Iată două exemple de astfel de jucării, de la Fisher Price :
„Râdem și Învățăm-Pianul Cățelușului" este conceput special pentru intervalul de vârstă 6-36 de luni, reușind să îmbine activități de învățare a cifrelor, culorilor și formelor cu muzica. În plus, îl va familiariza pe bebeluș cu relația cauză-efect și îi va stimula motricitatea fină (când va atinge paginile cărții).

Bebelus jucandu-se cu un pian de plastic

„Râdem și Învățăm-Pianul Cățelușului" cuprinde 5 clape de pian care se aprind, 30+ melodii, sunete și fraze. Ceea ce îl face special este tocmai capacitatea de a permite comutarea pe două moduri, Învățare și Muzică, dându-se pagina cărții interactive atașate la pianul cățelușului.
Astfel, în modul „Învățare" bebelușul pur și simplu atinge oricare dintre cele 5 taste luminoase supradimensionate pentru a fi recompensat cu fraze și cântece despre culori, cifre și forme.
În schimb, în modul „Muzică" bebelușul își poate „cânta" propria melodie, ascultă cântece clasice, cum ar fi „The Entertainer" sau să cânte melodiile ritmate, cum ar fi „Dacă vesel se trăiește".
Oferindu-i bebelușului această jucărie îl vei ajuta să aibă parte de o experiență complexă, care îi va stimula dezvoltarea senzorială, dar și pe cea cognitivă, introducându-l în universul cifrelor și formelor.

 

Bebelusa uitandu-se intr-o carte interactiva

„Râdem și Învățăm- Carte de povești în versuri" cuprinde figurine „Râdem și Învățăm" cunoscute. Ajută la învăţarea primelor cuvinte, a literelor, numerelor, formelor și are 3 butoane care se aprind pentru litere, numere, forme.Paginile cărții se întorc ușor, stimulând curiozitatea și motricitatea fină a bebelușului.
Dacă te vei strădui să-i citești zilnic bebelușului din „Râdem și Învăţăm" - Carte de poveşti în versuri  îl vei ajuta să dobândească abilități ce-l vor ajuta foarte mult pe măsură ce va crește. Iată de ce este bine să desfășurăm o asemenea activitate:
• Versurile pot contribui la dezvoltarea vocabularului bebelușului
• Cărțile cu versuri îl pot ajuta pe bebeluș să dobândească abilități ce-l vor ajuta să învețe mai ușor să citească (îi va fi mai ușor să recunoască sunetele din cuvinte)
• Aceste cărți vor stimula dezvoltarea limbajului bebelușului

Voi ați mai auzit și de alte jucării utile pentru bebeluși, numai bune pentru a-i învăța formele, culorile și cifrele?

logo fisher price

Surse:
www.guruparents.com; www.newkidscenter.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cifrele care îngrozesc orice părinte. Peste 500 de copii dați dispăruți în România
  Cifrele care îngrozesc orice părinte. Peste 500 de copii dați dispăruți în România

  Conform datelor furnizate de Poliția Română, în prezent peste 500 de copii sunt dați dispăruți.

  Top 5 jucării care îți fac copilul să zâmbească
  Top 5 jucării care îți fac copilul să zâmbească

  Pentru un plus de inspirație pentru darurile de Moș Nicolae și de Moș Crăciun, orientează-te spre gama de jucării interactive de la MaxiToys.Realizate din materiale de calitate, cu un...

  Care sunt culorile lui 2018 în modă, păr, unghii și accesorii
  Care sunt culorile lui 2018 în modă, păr, unghii și accesorii

  Ținând cont de gusturile consumatorilor și specialiștilor în fashion și design, experții din cadrul „Institutului Pantone" au stabilit deja culorile care vor fi...

  Back to school! 5 jocuri care să-i ajute pe copii să învețe mai ușor
  Back to school! 5 jocuri care să-i ajute pe copii să învețe mai ușor

  Jocurile sunt preferatele copiilor, însă odată cu începerea școlii acestea devin doar o amintire pentru cei mici. Lasă-i să se joace în continuare, însă alege...

  4 obiceiuri sănătoase pe care orice copil ar trebui să le învețe de la părinți
  4 obiceiuri sănătoase pe care orice copil ar trebui să le învețe de la părinți

  Una dintre marile responsabilități ale unei mame este să își învețe copilul cum să adopte obiceiuri sănătoase, iar cel mai bun moment pentru a-i învăța aceste...

  Copilul care nu vrea să învețe
  Copilul care nu vrea să învețe

  Copiii care sunt pasionați de cărți și cărora le place foarte mult să meargă la școală și să-și facă temele sunt foarte rari, pe când copilul care nu vrea să...

  6 jucării din lemn educative pentru copilul tău care te vor încânta
  6 jucării din lemn educative pentru copilul tău care te vor încânta

  Jucăriile din lemn au deja o istorie destul de lungă, în care au reușit să dobândească o reputație fără pată. Sunt educative, amuzante, sigure din toate punctele de...

  © 2019 Qbebe