5 jucării inteligente pentru un bebeluș isteț

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Procesul de dezvoltare a inteligenței bebelușului ține de etapele sale de dezvoltare, fiind deosebit de complex. Un rol determinant în bunul său mers îl va avea implicarea noastră, a părinților. Pe lângă faptul că le suntem alături permanent micuților noștri, este necesar să-i implicăm în tot felul de activități, menite să le stimuleze inteligența, să-i ajute dobândească noi abilități. Ne va fi mai ușor  dacă vom avea alături și jucării inteligente, care nu numai că-i vor distra pe ai noștri bebeluși, dar le vor da posibilitatea să se familiarizeze tot mai bine cu lumea din jur.

Care sunt etapele dezvoltării cognitive a bebelușului

Încă din primele clipe ale vieții sale, bebelușul va începe să descopere universul apropiat, îți va recunoaște vocea și mirosul. Pe măsură ce va crește, îi va plăcea să studieze fețe, să imite sunete și mișcări.
Să vedem cum se dezvoltă bebelușul din punct de vedere cognitiv

Bebelușul din primele clipe de viață până la vârsta de 3 luni

Este intervalul în care bebelușul nu face prea clar diferența între persoanele ce-i sunt prin preajmă și nu își dă seama dacă ești sau nu mereu lângă el.
Nu este încă speriat de străini, dar va începe să-și întoarcă treptat capul dacă va auzi vocea mamei.

Bebelușul între 3 și 6 luni

Specialiștii ne atrag atenția asupra unui fapt uimitor: în jurul vârstei de 5 luni, bebelușii încep să aibă capacitatea de a înțelege unicitatea obiectelor, în sensul în care, de pildă, dacă îi vei pune la dispoziție o jucărie, nu se va aștepta să aibă două. Iar dacă îi vei strecura pe furiș una în plus, acest lucru îl va nemulțumi inițial.
De asemenea, după vârsta de 3 luni bebelușul va începe să-și recunoască imaginea din oglindă, la fel și pe cea a mamei.
În jurul vârstei de 6 luni, bebelușul va fi încântat să atingă și să apuce obiectele, dar mai ales le va introduce în gură. Va încerca să descopere lumea din jur prin intermediul simțurilor și va fi fascinat de tot ceea ce este deosebit ca textură, culoare sau sunet.

Bebelușul între 7 și 9 luni

Deja la această vârstă bebelușul poate să-și recunoască numele, poate să ia decizii simple și începe să utilizeze corect jucăriile.
În același timp, este perioada în care bebelușul va încerca să te imite tot mai mult și va fi tot mai interesat să descopere lumea din jur, pe măsură ce abilitățile sale motorii se îmbunătățesc.

Bebelușul între 9 și 12 luni

Se va atașa tot mai mult de cei dragi și îi va fi mai greu să se despartă de ei. De acum înainte vei sesiza că sunetele pe care le scoate bebelușul sunt tot mai clare și mai articulate, iar comportamentele sale sunt mai planificare și poate anticipa mai bine ceea ce urmează să se întâmple.

Bebelușul mai mare de 12 luni

Este momentul în care inteligența bebelușului va cunoaște o nouă etapă de dezvoltare, materializată mai ales prin faptul că va începe tot mai clar să-și exprime dorințele și nevoile prin sunete și gesturi. În plus, va începe să te imite mai mult și mai bine și va explora cu interes casa.
Nu în ultimul rând, vei observa un alt aspect esențial: bebelușul va încerca să găsească soluții la o problemă, va deveni mai perseverent și mai concentrat pe parcursul unei activități.

Cum putem stimula inteligența bebelușului cu ajutorul jucăriilor

Psihologii ne atrag atenția asupra următorul fapt: activitățile ludice pot contribui considerabil la dezvoltarea inteligenței bebelușului. Explicația este următoarea: pe măsură ce se dezvoltă, acesta va deveni tot mai apt să recepteze lucrurile noi, va fi tot mai interesat de lumea din jur și va fi tentat să imite acțiunile celorlalți.
Prin intermediul jocurilor și jucăriilor se pot realiza toate aceste demersuri, cu atât mai mult cu cât le vom fi alături micuților noștri.
Dacă în primele luni de viață jucăriile pe care le propunem bebelușilor trebuie să fie tot mai simple, pe măsură ce aceștia vor crește este necesar să le punem la dispoziție unele cât mai complexe și mai atractive.
De aceea, putem apela la așa-numitele „jucării inteligente", menite să le dezvolte bebelușilor tot felul de abilități. Să vedem câteva exemple de asemenea jucării, de la Fisher Price.

Jucarie pentru bebelusi „Râdem și Învăţăm - Surpriza formelor de biscuiţi"

„Râdem și Învăţăm - Surpriza formelor de biscuiţi" este adecvată copiilor între 6 și 36 de luni, dându-le posibilitatea de a învăța să identifice și să sorteze 5 forme de biscuiți, dar și să se bucure de recompense amuzante cu fiecare succes. Astfel, când va băga mâna în borcanul simpatic de biscuiți, muzica va începe să cânte, iar când copilul va scoate mîna de acolo muzica se va opri. Practic, va avea șansa să înțeleagă mai bine și relația cauză-efect.
„Râdem și Învăţăm - Surpriza formelor de biscuiţi" este o jucărie inteligentă și complexă, ce-l va ajuta pe cel mic să se familiarizeze nu numai cu formele, ci și cu procesul de sortare a formelor și cu câteva cifre. Cu alte cuvinte, putem spune că este o jucărie ce va stimula inteligența bebelușului.

Citește și: 5 jucării care ajută bebelușul să învețe culorile, formele și cifrele

Bebelus ce se joaca cu o telecomanda de jucarie „Râdem și Învățăm- Telecomanda cățelușului"

„Râdem și Învățăm- Telecomanda cățelușului " este plină de butoane, cântece (peste 35) și divertisment educativ, stimulându-l pe bebeluș.
Jucăria arată ca o telecomandă de televizor, iar când cei mici apasă butoanele, ecranul se luminează și aceștia sunt recompensați cu cântece și fraze care îi învață cifre, alfabetul, antonimele, culorile și multe altele.
Cu siguranță că al tău bebeluș va fi fascinat să „navigheze" pe canale alături de cățeluș, învățând astfel multe lucruri noi ce-i vor îmbunătăți dezvoltarea cognitivă.

„Râdem și Învăţăm - Carte de poveşti în versuri"

 

Bebelusa ce se uita pe o carticica

Este ideală pentru a-l stimula să vorbească pe un bebeluș mai mare de 6 luni, punându-l în fața primelor informații despre numere, litere sau forme. De altfel, „Râdem și Învăţăm - Carte de poveşti în versuri" este dotată cu 3 butoane care se aprind pentru litere, numere și forme.
Cartea este fascinantă pentru copiii până la vârsta de 3 ani și pentru că le oferă posibilitatea de a asculta cântecele, având imagini minunate.
Nu în ultimul rând, cărticica le este utilă micuților întrucât le va îmbunătăți motricititatea fină (datorită paginilor care trebuie întoarse).
De aceea, se poate spune, pe drept cuvânt, că o asemenea cărticică este o jucărie inteligentă, ce va contribui și ea la dezvoltarea inteligenței bebelușului tău.

Bebelusa ce se joaca cu o catelusa de plus „Cățelușa vorbitoare SIS, Laugh&Learn"

În mod cert că micuța ta va fi încântată să stea de vorbă cu o cățelușă simpatică de pluș.
„Cățelușa vorbitoare SIS, Laugh&Learn" este o jucărie inteligentă, recomandată mai ales pentru fetițele mai mari de 1 an, fiind capabilă să cânte și să vorbească. Datorită unei astfel de jucării, copilul tău va deveni mai dornic să comunice, să se exprime, ceea ce-i va stimula considerabil inteligența.

„Râdem și Învăţăm pe etape de dezvoltare - Tabletă - Gri"

 

Baietel ce se joaca cu o tableta de jucarie

„Râdem și Învăţăm pe etape de dezvoltare - Tabletă - Gri" (adecvată bebelușilor mai mari de 12 luni) reprezintă prima tabletă a bebelușului, ce-i va face cunoștintă cu literele, primele cuvinte, animalele și multe altele.
Jucăria poate fi încadrată în rândul jucăriilor inteligente, ce vor contribui la dezvoltarea inteligenței bebelușului, întrucât folosește tehnologia „Etape de dezvoltare", ce ne oferă posibilitatea de a selecta etapa de dezvoltare cea mai potrivită pentru copilul nostru. Astfel, există o varietate de cântece, fraze și sunete adecvate din punct de vedere al dezvoltării, în cele trei niveluri de joacă. Bebelușul poate apăsa unul din cele 28 de butoane ale „aplicației", pentru a activa sunete și muzică.
Iată cum funcționează tableta, în funcție de etapele de dezvoltare:
Nivelul 1- Explorarea (recomandată bebelușilor ce au cel puțin vârsta de 1 an)

Explorarea cu mânuțele răsplătește bebelușul cu sunete, fraze și cântece de fredonat distractive. Bebelușul poate apăsa orice buton ABC pentru a auzi primele cuvinte, cum ar fi "prăjitură".

Nivelul 2- Încurajarea (peste 18 luni)
Acest nivel încurajează bebelușul să găsească litere și obiecte. Muzica, sunetele și frazele vocale răsplătesc bebelușul când se joacă. De asemenea, se poate apăsa pe butoane pentru a auzi îndemnuri, cum ar fi: „Găsește maimuța."

Nivelul 3- Simularea (peste 24 de luni)
Exact ca o tabletă adevărată - dar chiar cu mai multă distracție! Tableta aceasta încurajează imitarea și imaginația prin intermediul jocului pe roluri timpuriu.
Jucăria necesită baterii pentru a funcționa și este disponibilă în 4 culori diferite.

Citește și: 10 moduri prin care poți să crești inteligența bebelușului

Voi mai aveți și alte idei de jucării inteligente, ce pot stimula imaginația bebelușilor noștri?

Surse:
www.babycentre.co.uk

Logo Fisher Price

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Știința confirmă că persoanele uituce sunt, de fapt, cele mai inteligente
  Știința confirmă că persoanele uituce sunt, de fapt, cele mai inteligente

  Fiecare dintre noi uită ceva, undeva, cândva, cumva. Este un proces care face parte din mecanismul memoriei. Însă, mulți dintre noi putem să fim definiți ca uituci, pentru...

  Cele mai dorite jucării de Crăciun, disponibile la Târgul de Jucării din Auchan
  Cele mai dorite jucării de Crăciun, disponibile la Târgul de Jucării din Auchan

  Anul acesta, dorințele de Crăciun devin realitate. Cu o gamă de peste 3000 de jucării, acoperind toate grupele de vârste, mii de decorațiuni strălucitoare pentru brad și casă,...

  Cele mai inteligente zodii. Nu vor recunoaște niciodată că sunt adevărați tocilari
  Cele mai inteligente zodii. Nu vor recunoaște niciodată că sunt adevărați tocilari

  Dacă unele persoane se remarcă în special pentru capacitatea lor de a lucra cu cifre, cu date, de a realiza calcule complexe sau de a reține o cantitate impresionantă de...

  6 jucării pentru copii care au scandalizat o lume întreagă
  6 jucării pentru copii care au scandalizat o lume întreagă

  Pe piață există o mulțime de jucării ciudate pentru copii, însă unele dintre ele au reușit să scandalizeze o lume întreagă. Iată câteva dintre cele mai...

  Cum să-i stârnești copilului interesul pentru jucării
  Cum să-i stârnești copilului interesul pentru jucării

  Copilul tău este într-o continuă dezvoltare și are nevoie de cât mai mulți stimuli pentru a fi încurajat să descopere lumea din jurul său. Jucăriile au menirea de...

  Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită
  Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită

  Te-ai întrebat vreodată care este cea mai populară jucărie din lume? În plină lună a cadourilor, o publicație americană a realizat un top al celor mai căutate jucării pe...

  Un copil de 4 ani dat dispărut de familie a fost găsit mort în cufărul cu jucării din camera lui
  Un copil de 4 ani dat dispărut de familie a fost găsit mort în cufărul cu jucării din camera lui

  Tragedie fără margini în Statele Unite, unde un băiețel de doar 4 ani, inițial dat dispărut de familie, a fost găsit fără suflare în cufărul cu jucării din camera lui....

  Vacanța de vară se petrece în curte! 6 jucării perfecte pentru distracția în aer liber
  Vacanța de vară se petrece în curte! 6 jucării perfecte pentru distracția în aer liber

  Nimic nu se compară cu joaca în aer liber. Cei mici aleargă cât e ziua de lungă, găsesc cele mai amuzante jocuri, își consumă energia și când ajung în...

  © 2023 Qbebe