Mămici de carieră: Interviu cu Carmen Radu, manager minoki.ro, ambasador Food Revolution, bloggeriţă

Mămici de carieră: Interviu cu Carmen Radu, manager minoki.ro, ambasador Food Revolution, bloggeriţă

Gabriela Paladi - Redactor

Carmen este una dintre acele mămici pe care le admirăm, prin simplul fapt că reuşeşte să le facă pe toate şi pare că le face cu o uşurinţă şi cu o responsabilitate demnă de toată lauda. Căsătorită, mama unui băieţel de 3 ani pe nume Tudor, Andreea-Carmen Radu împleteşte viaţa de familie cu cea de antreprenor cu multă dexteritate, cu mult calm şi cu multe alte activităţi care îi aduc bucurie şi împlinire. Te invităm să afli de ce Carmen este una dintre mămicile noastre favorite, şi care sunt cele mai interesante detalii pe care le-am învăţat de la ea.

 

Absolventă de ASE, Carmen a lucrat într-o multinaţională, până ce a decis că are curajul de a se avânta pe drumul complicat dar interesant şi provocator al antreprenoriatului. În prezent, ea are un magazin online cu hăinuţe din bumbac organic pentru copii, minoki.ro, iar de curând, o urmărim cu drag pe blogul ei, www.carmenradu.ro (Mămică în formă, copil sănătos!) prin care îşi doreşte să promoveze stilul de viață sănătos pentru mămici şi copii. 

Pasiunea pentru stilul de viață sănătos s-a concretizat în urmarea unor cursuri de specialitate: Personal Nutrition, Child Nutrition, Sport and Exercise Nutrition la Academia Shaw din Londra, cursul de Child Nutrition al Universităţii Stanford, iar în prezent, Carmen face parte dintre Ambasadorii proiectului Food Revolution iniţiat de către Jamie Oliver, fiind consultant pentru elaborare de programe educative şi workshopuri de alimentaţie sănătoasă pentru grădiniţe şi şcoli.

"Fiul meu, Tudor, este sursa mea de inspiraţie pentru toate proiectele mele."

Ai avut o copilărie frumoasă? Care sunt cele mai dragi amintiri?

Copilăria mea a fost foarte frumoasă, am crescut în Bucureşti, într-o zonă liniștită, cu case unde erau foarte mulți copii de vârsta mea. Îmi aduc și acum aminte cu plăcere de momentele când mă întorceam de la școală, mâncam și mă grăbeam să-mi fac repede, repede lecțiile, ca apoi să pot să ies la joacă cu prietenii mei. Leapșa, de-a v-ați ascunselea, rațele și vânătorii, mersul cu bicicleta și furatul cireșelor din pomii vecinilor, alături de vacanțele la Costinești la gazda și la munte cu cortul, sunt cele mai frumoase amintiri ale mele. Îmi doresc să îl ofer și lui Tudor posibilitatea de a-și crea amintiri dragi despre copilărie, sper ca și copiii de azi să mai descopere din farmecul jocurilor afară nu doar al celor de pe calculator.

Tudor a avut parte de prima lui experiență cu grădinița. Cum a fost?

Tudor a început grădinița de curând și suntem încă în faza de adaptare. Până acum ne-au ajutat bunicii, însă se pare că Tudor nu este foarte mulțumit de schimbare...Încercăm adaptarea blândă la grădiniță și sperăm ca perioada de tranziție să fie scurtă.

A papat tot la grădi? Îţi mai aminteşti care au fost primele alimente când ai început diversificarea?

Cu mâncarea nu prea avem mari probleme (exceptând legumele crude, asta parcă special pentru mine), este destul de pofticios, iar meniul de la grădiniță este similar cu ce gătesc eu acasă. În ceea ce privește momentul diversificării, îmi aduc și acum aminte cum a fost prima linguriță de piure de morcov, uimire totală! S-a adaptat apoi destul de ușor, nu îmi aduc aminte să fi refuzat vreun fel de mâncare. Eu am ales să încep diversificarea cu piureurile de legume tocmai pentru că nu au un gust chiar fabulos de bun. După vârsta de 7-8 luni am introdus însă și plantele aromatice și asta a mai schimbat gustul piureurilor.

Mofturile la legume au început când s-a mai mărit, singurele pe care le preferă acum sunt roșiile cu usturoi și ceapă. Se pare însă, că acum, la grădiniță este tentat să guste și altceva, de exemplu morcov crud sau castravete, dar nu cu foarte multă convingere...probabil că-l motivează doar faptul că îi vede mâncând pe ceilalți copii.

Ce mâncai când ai fost însărcinată? Dar când ai alăptat?

Alimentația mea în timpul sarcinii a fost una sănătoasă, eu mi-am schimbat modul de a mânca acum mulți ani așa că nu mai consum nimic prăjit, sosuri grele, etc. Înainte, dar și în timpul sarcinii, am limitat consumul de carne la 2 porții/săptămână și am mărit cantitatea de proteine din surse vegetale, am mâncat mai mult peste, nuci, migdale crude și am avut grijă să nu-mi lipsească nici superalimentele: semințe de chia, quinoa, semințe de cânepă, mei, etc. Cantitatea de carne am limitat-o pentru că nu aveam acces tot timpul la carne curată, fără hormoni și alte substanțe așa că am preferat să consum mai multe proteine vegetale. Medicul meu ginecolog a considerat că alimentația mea este suficient de variată și bogată, astfel încât nu mi-a prescris niciun fel de vitamină în sarcină, cu excepția acidului folic.

Cu perioada alăptării a fost altceva, Tudor a avut colici așa că în principiu, în primele 4 luni am evitat orice aliment crud. Țin minte când am mâncat prima salată, după perioada de colici, că mi s-a parut că are un gust absolut extraordinar! Și era doar salată verde cu ulei de măsline și puțină zeamă de lămâie...

 Ai avut probleme cu kilogramele? Sau ești una dintre mămicile norocoase care a slăbit ușor după naștere?

Am avut noroc, am avut o sarcină ușoară, fără probleme, m-am îngrășat în limite normale pentru constituția mea (12 kg). Până în luna a 8-a am făcut și exerciții fizice ușoare, potrivite pentru gravide. Le-am făcut acasă, singură, cu acordul medicului meu ginecolog care m-a susținut și m-a urmărit. Nu am avut contraindicații pentru sport și mă bucur pentru acest lucru. Cred că m-a ajutat să evit durerile de spate și umflarea picioarelor. Kilogramele le-am pierdut relativ ușor, mai ales după ce am reluat un program mai intens de exerciții fizice.

Pe blogul tău insiști pe principii alimentare sănătoase. Care sunt liniile generale pe care le urmezi și pe care ai dori să le transmiți și fiului tău?

Pasiunea mea pentru nutriție a început acum câțiva ani, între timp am făcut și cursuri pentru că am vrut să înțeleg mai bine cum funcționează lucrurile și mi-am dorit să știu cum mă pot hrăni corect și cum îmi pot crește copilul sănătos. Îmi doresc să transmit informațiile și experiența mea și altor mămici și îmi doresc să transmit că de fapt, cheia pentru o viață sănătoasă este echilibrul. Consider că este important să reîncepem să gătim acasă, așa am crescut și noi, nu cu mâncăruri semipreparate, este important să mâncăm diversificat din toate grupele alimentare și este important să îi implicăm pe cei mici în tot procesul de la cumpărături la gătit.

Știu că este mai simplu acum să cumperi o caserolă cu mâncare semicongelată și să o pui la microunde sau să comanzi la restaurant, dar cred că ar trebui totuși să ne oprim și să ne întrebăm oare ce conține hrana aceasta? Este bună pentru noi și pentru copiii noștri?

 Da, trăim într-o perioadă în care joburile sunt solicitante, alergăm prea mult și nu mai avem timp să și gătim, aceasta poate fi o scuză, dar cu toate acestea cred că este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru noi, dar mai ales pentru cei mici. La urma urmei și părinții noștri erau ocupați și munceau mult, munceau chiar și sâmbăta din câte țin eu minte, însă cu toate acestea găteau acasă, mersul la restaurant era un lux pe care nu prea cred ca și-l permitea prea multă lume iar alternative nu existau...

Care este rețeta preferată a lui Tudor?

În acest moment rețeta preferată a lui Tudor este cea de chiftele de legume la cuptor, cu smântână. Cu toate că este mare amator de carne, se pare că această combinație de legume și smântână are câștig de cauză. Mă bucur și sper să-l țină cât mai mult, deși copiii își schimbă preferințele destul de ușor. Rețeta este disponibilă pe blog, în varianta de brioșe cu dovlecel.

Dar rețeta pe care îți place ție să o prepari cel mai mult?

Îmi place foarte mult să gătesc, însă prefer în general rețetele simple care poti fi preparate ușor. Îmi plac foarte tare combinațiile de carne cu legume preparate la wok, pastele integrale cu sos de roșii, peștele gătit la cuptor în hârtie de copt și pentru care experimentez mereu sosuri, salatele de tot felul. Îmi este greu să aleg o singură rețetă, mai ales că îmi place să încerc gusturi și combinații noi.

Ai avut o postare pe blog la un moment dat în care rugai mămicile din parc să nu îi mai ofere pufuleți copilului tău. Este clar că fiecare mamă decide cum să își crească și să își educe copilul și devine frustrant când tu încerci să îl înveți cu o alimentație sănătoasă și lumea te judecă. Cum procedezi practic când și se întâmplă asta? Cum îi spui acelei mămici să nu mai facă asta? Ai avut conflicte?

Copilul meu a fost întotdeauna foarte pofticios și întindea mânuța dacă vedea pe cineva că mănâncă. Au fost situații în care i s-au oferit merdenele sau bomboane, iar el nici nu mergea bine în picioare. Nu mi se pare în regulă să i se ofere ceva unui copil fără acordul părintelui sau bunicului. În situațiile date am răspuns destul de ferm, dar, din păcate, am fost și nevoită să-i iau copilului din mână la un moment dat un pateu. Da, poate în privința aceasta am fost și sunt radicală dar îmi mențin opinia că trebuie întrebat părintele înainte. Seamănă puțin dacă vrei, cu situația în care cineva străin vrea să pupe mânuțele unui bebeluș în cărucior, pe motivul că este foarte drăgălaș. Trebuie să învățăm că există niște limite de comportament și că oricât de bune ar fi intențiile, ar trebui să nu trecem peste acestea.

Ești o persoană foarte activă. Pe blog ai o secțiune de Home Fitness , care, mie ca mamă, mi se pare extrem de utilă. Care este activitatea ta fizică preferată? Îl implici și pe Tudor?

Pentru mine sportul a devenit un mod de viață, face parte din rutina mea săptămânală. Mă relaxează, mă binedispune și mă încarcă cu energie. În general pentru că nu am foarte mult timp la dispoziție, dar și pentru că îmi place conceptul, aleg antrenamente intense dar de scurtă durată, 30-45 minute. Antrenamentele HIIT mi se par cele mai eficiente și potrivite pentru o persoană ocupată. Se mai întâmplă să fie și Tudor acasă atunci când mă antrenez iar el se joacă și încearcă să mă imite, așadar antrenamentele mele pot fi foarte amuzante uneori. În rest, încerc să-l învăț să iubească mișcarea, el este oricum un băiețel energic și activ, iar de multe ori se mai întâmplă să mergem în parc, el pe trotinetă iar eu să alerg pe lângă el.

Ai un magazin online, minoki.ro, care comercializează hăinuțe din bumbac organic. Eu una am observat o diferență clară între bumbacul organic și cel obișnuit. Însă prețurile mă dau de multe ori înapoi din a le cumpăra. Cum convingi mămicile să investească în astfel de produse? Cum le justifici prețul?

Magazinul a apărut inițial din nevoie, Tudor a fost diagnosticat la 3 luni cu dermatită atopică. Am citit atunci foarte mult despre subiect, am întrebat și medici și așa am aflat printre altele despre diferența dintre hăinuțele din bumbac organic certificat GOTS și cele din bumbac regular. Am aflat cât de multe substanțe chimice se utilizează în agricultura convențională și în industria textilă convențională, substanțe care rămân rezidual în țesătură, care nu se duc după spălare și care apoi ajung pe pielea noastră. Pielea copiilor este mult mai permeabilă decât cea a adulților și absoarbe mult mai ușor substanțele cu care intră în contact, inclusiv acele substanțe care raman în țesături. Spre deosebire de acestea, hainele din bumbac organic certificat GOTS provin din culturi de bumbac unde nu se utilizează îngrășăminte chimice, pesticide, iar la prelucrarea bumbacului nu se utilizează formaldehyde sau alte substanțe toxice. Bumbacul este mai gros dar și mai rezistent, iar spre deosebire de cel convențional care rezistă la 20 de spalari, hainele din bumbac organic rezistă până la 80-100 de spălări.

 O altă informație importantă este aceea că legislația mondială este deocamdată destul de permisivă și nu impune anumite reglementări stricte în ceea ce privește etichetarea produselor, așadar un mare retailer de textile poate scrie pe eticheta produsului său " bumbac organic", chiar dacă în realitate produsul conține 1% bumbac organic, sau poate scrie "bumbac organic", chiar dacă procesul de producție implică tratarea cu substanțele despre care am scris mai sus.

Singurul mod în care vă puteți asigura că produsele sunt din bumbac organic iar procesul de prelucrare este conform, este certificarea GOTS. În ceea ce privește prețul, acesta nu este cu mult mai mare față de brandurile cunoscute, însă, din păcate lumea încă preferă de multe ori o etichetă celebră, chiar dacă tricourile, de exemplu devin transparente după câteva spălări. Aș mai menționa încă un aspect, în România s-a utilizat mult prea mult cuvântul "organic" sau "bio" fără a avea un fundament, iar lumea este destul de reticentă acum la aceste etichete pentru că nu știe la ce să se aștepte. Tocmai de aceea, am decis că începând din această lună să trimitem în colete și certificatele primite de la furnizorii noștri pentru a demonstra că produsele noastre sunt într-adevăr certificate GOTS.

Chiar dacă Tudor nu mai are acum dermatita atopică, hăinuțele pe care el le poartă provin în continuare din magazinul nostru, pentru că și-au demonstrat calitatea și rezistența. Un truc pe care îl folosesc este acela că îi cumpăr lui Tudor hăinuțe puțin mai mari pentru a le putea purta două sezoane, pentru că își păstrează culorile și îmi pare rău să le arunc, așadar pot vorbi despre faptul că hăinuțele din bumbac organic autentic mă ajută să fac economie, apropo de costuri.

Pe lângă blog și magazin online, faci parte dintre Ambasadorii proiectului Food Revolution inițiat de către Jamie Oliver, ești consultant pentru elaborare de programe educative și workshopuri de alimentație sănătoasă pentru grădinițe și școli. Cum le faci pe toate? Te ajută cineva?

iaurt+afine_JamieokAcesta este un proiect de suflet, îl admir pe Jamie Oliver pentru implicarea sa în domeniul educației alimentare a copiilor și mi-am dorit și eu să pot participa cumva. Așa a început povestea mea ca și Ambasador Food Revolution, iar unul dintre proiectele pe care le-am inițiat pe blog în calitate de Ambasador este campania "Prepară un dulce sănătos pentru copilul tău!", campanie prin care îmi doresc să încurajez prepararea dulciurilor în casă, în defavoarea celor super procesate din comerț.

Pe lângă promovarea stilului de viață sănătos, prin intermediul blogului mă ocup și de organizarea de ateliere de nutriție pentru cei mici prin care încerc să le explic pe înțelesul lor ce însemna să mănânci sănătos.. Părerea mea este că educația alimentară este la fel de necesară ca și cei 7 ani de acasă în zilele noastre și că schimbarea în bine trebuie să aibă loc la nivel de familie, în primul rând. Energia pentru toate proiectele cred că vine de la Tudor, iar soțul meu și bunicii lui Tudor mă sprijină și sunt alături de mine.

Ai o viață plină de activități. Cum arată o zi normală din viața ta? Ce activități iubești să faci cu Tudor?

Nicio zi nu seamănă cu alta, depinde ce am trecut în agendă. De regulă însă, dimineața începe cu mic dejun în familie, sport, iar mai nou cu mersul la grădi. Apoi urmează scrisul articolelor pentru blog, procesarea comenzilor, mailuri, întâlniri, iar seara este rezervată jocurilor cu Tudor. Dacă nu mergem în parc, pictăm, citim, ne jucăm apoi pregătim cina împreună și după, încă o repriză mică de joacă.

Cum crezi că va fi ca adolescent? Cum te vezi pe tine ca mamă de adolescent? Crezi că vei reusi să îl ferești de tentațiile fast-food-urilor, când va fi înconjurat de copii care nu au aceeași educație alimentară?

Asta este chiar o întrebare drăguță, dar nu m-am gândit încă așa departe. Deocamdată o luăm treptat, abia am început grădința așa că până la adolescență mai avem niște etape. O sa încerc însă să mă adaptez, îmi doresc ca Tudor să aibă încredere în mine, să simtă că îmi poate povesti orice, comunicarea dintre noi este foarte importantă. În ceea ce privește tentațiile voi încerca să-i explic, de-a lungul timpului, cât pot eu de bine, ce înseamnă fast food-ul și mâncarea nesănătoasă și ce consecințe va avea. Sper însă că până va ajunge el la adolescență, lucrurile să se schimbe în bine iar dacă sunt din ce în ce mai multe voci care promovează alimentația "curată" este posibil ca acest lucru să se și întâmple. Nu peste noapte, dar este posibil.

Care sunt regulile de nutriție pe care tu le consideri cele mai importante și pe care ai dori să le cunoască și mămicile care ne citesc?

Aici ar fi mult de scris, dar o să rezum doar câteva:

JO CHALLENGE AUGUST- este important să avem 3 mese principale și două gustări pe zi, este esențial să-i furnizam organismului energia de care are nevoie pentru a funcționa eficient.

- să mâncăm diversificat: proteine de origine animală și vegetală, carbohidrați complecsi, grăsimi bune. O farfurie completă ar trebui să conțină 50% legume, 25% proteine și 25% carbohidrați buni.

- apa este cea mai bună băutură pentru hidratare

- evitați dulciurile procesate din comerț mai ales pentru copii, iar cel mai bine ar fi să le preparați în casă

- citiți etichetele (cu cât un produs are mai puține ingrediente, cu atât este mai bine)

- cumpărați legume și fructe de sezon și pe cât se poate locale

Ce ai mâncat azi? Dar Tudor?

Micul dejun de astăzi atât pentru mine cât și pentru restul familiei a fost alcătuit din fulgi de ovăz simpli cu iaurt de capră și 1 linguriță de miere de salcâm. Plus cafea pentru cei mari și puțin lapte cu pudră de roscove pentru cei mici. La prânz am avut pulpă de curcan cu fasole verde, iar la cină, pâine integrală cu avocado, roșii și usturoi. Gustările de astăzi au fost constituite din fructe.

În final, spune-ne ce înseamnă pentru tine să fii mamă? Te-ai schimbat? Care sunt sfaturile pe care le-ai da cititoarelor noastre?

Să fiu mamă este unul dintre cele mai frumoase dar și grele lucruri pe care le-am făcut în viața mea. Este o mare responsabilitate să crești un copil, nu este deloc simplu, sunt provocări în fiecare zi. Însă când văd doi ochi veseli ăi două brațe mititele care se întind spre mine, tot ce e greu dispare într-o secundă. Mă simt de multe ori ca și cum mi-aș retrăi copilăria alături de Tudor și încerc să mă bucur de fiecare clipă. Același sfat l-aș da și cititoarelor voastre, să se bucure de fiecare clipă alături de cei mici, să tragă aer adânc în piept când simt că nu mai pot (pentru că sunt și momente din acestea), pentru că întotdeauna ce este greu se uită și rămân doar amintirile frumoase. Și pentru că am discutat despre nutriție, le-aș mai sfătui pe mămici să aleagă cu grijă alimentele pentru puii lor, pentru că avem o mare responsabilitate ca și părinți, aceea de a-i crește sănaătosși, nu doar bine educați!

Articolul urmator
De ce „trebuie” este un cuvânt periculos pentru proaspetele mămici?
De ce „trebuie” este un cuvânt periculos pentru proaspetele mămici?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dana Rogoz, pusă în dificultate de fiica ei: „Lia îl vrea doar pe Radu... și mă doare!”
    Dana Rogoz, pusă în dificultate de fiica ei: „Lia îl vrea doar pe Radu... și mă doare!”

    Fiica Danei Rogoz trece printr-o etapă normală a copilăriei, în care își dorește să-și petreacă timpul doar cu tatăl său. Artista a împărtășit cu urmăritorii...

    Are trei copii minunați, o carieră de succes și un corp de milioane. Cum reușește Alina Pușcaș?
    Are trei copii minunați, o carieră de succes și un corp de milioane. Cum reușește Alina Pușcaș?

    Alina Pușcaș este una dintre cele mai apreciate personalități publice din România. A debutat în televiziune în anul 2010, când a obținut rolul principal în...

    Îi dau fetiței mele fast-food de când era bebeluș
    Îi dau fetiței mele fast-food de când era bebeluș

    În timp ce majoritatea părinților se străduiesc să îi facă pe copiii lor să accepte să mănânce fructe și legume, o mămică de peste granițe recunoaște că...

    La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat
    La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat

    Consumul de alimente fast-food nu este recomandat de către medici, cu atât mai puțin în sarcină. Pe lângă kilogramele acumulate din cauza unei asemenea alimentații,...

    Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme
    Povestea de viață a lui Carmen Tănase. A făcut un copil în afara căsniciei și a rămas toată viața fidelă fostului soț, care a făcut-o văduvă mult prea devreme

    Carmen Tănase face parte dintre cele mai cunoscute actrițe de la noi și a intrat în atenția publicului în special după rolurile sale din seriale precum „Pariu cu...

    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent

    Mâncarea fast-food nu e bună - știm deja cu toții. Lăsând la o parte faptul că este inamicul numărul 1 al dietei, ea afectează consumatorii și în plan emoțional,...

    Este printre cei mai buni matematicieni din Europa. Povestea lui Radu, elevul de clasa a VIII-a, care face cinste țării noastre peste hotare
    Este printre cei mai buni matematicieni din Europa. Povestea lui Radu, elevul de clasa a VIII-a, care face cinste țării noastre peste hotare

    Radu-Ionuț Stoleriu, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, este unul dintre cei mai buni matematicieni din Europa! La finalul lunii...

    Cariera faimoasă pe care ar trebui să o ai în funcție de zodia ta
    Cariera faimoasă pe care ar trebui să o ai în funcție de zodia ta

    Să îți alegi job-ul care să ți se potrivească de minune și să reușești să-ți construiești cariera la care visezi este unul dintre obiectivele cele mai importante din...

    © 2024 Qbebe