Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Alocatiile europene: dreptul copiilor ai caror parinti muncesc peste hotare

Copiii ai caror parinti muncesc legal intr-o tara membra a Uniunii Europene au posibilitatea sa primeasca o alocatie mult mai mare decat cea din Romania. Putini sunt cei care fac acest demers, din cauza faptului ca nu cunosc legislatia europeana care prevede acordarea alocatiei al carei cuantum este mai mare.

Formularul 411

Pentru a demara procedura de obtinere a alocatiei europene, parintii care muncesc legal intr-un stat membru UE trebuie sa completeze Formularul 411 si sa-l depuna la agentia teritoriala pentru prestatii sociale. O astfel de procedura dureaza in medie cateva luni, insa banii pe care ii primesc cei care fac astfel de cereri pot fi chiar si de 10 ori mai mari decat cei pe care ii acorda statul roman.

Pentru a beneficia de o alocatie europeana, minorii trebuie sa aiba unul sau ambii parinti la munca in strainatate si sa lucreze cu contract legal. De asemenea, daca primeste alocatie din Romania trebuie sa renunte la ea in favoarea celei din statul unde lucreaza parintele.

Pentru obtinerea alocatiei europene, cei care au copii trebuie sa se adreseze atat institutiei care se ocupa cu plata prestatiilor familiale din Romania (AJPS), cat si celei din statul in care isi desfasoara activitatea.
In plus, alocatia se da si retroactiv.

Criterii de acordare a alocatiilor

Fiecare stat membru al UE are diverse criterii de acordare a alocatiilor. De exemplu, in Italia, alocatiile se dau in functie de venituri si de numarul membrilor familiei.

Majoritatea tarilor din Uniune acorda alocatiile doar daca minorii locuiesc in tara respectiva. Insa, sunt tari precum Grecia, Elvetia, Polonia sau Olanda unde copiii pot primi bani chiar daca stau in Romania.

Cuantumul acestor alocatii difera de la un stat la altul si se acorda conform legislatiei din tara unde lucratorul migrant isi desfasoara activitatea.

Conform Regulamentului European 1408, „salariatii, lucratorii independenti si membrii familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Uniunii Europene beneficiaza de securitate sociala".
Regulamentul are aplicabilitate pentru urmatoarele categorii de persoane:
- Salariatii sau persoanele care desfasoara activitati independente
- Pensionarii care au copii in ingrijire
- Persoanele aflate in somaj ca urmare a desfasurarii unei activitati intr-un stat membru UE
- Membrii de familie ai celor mentionati mai sus
Toti cei care se incadreaza in aceste criterii pot primi alocatie si indemnizatie pentru cresterea copilului sau, stimulent lunar si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap.

O alocatie de sute de euro

Parintii care au aflat ce drepturi au vor acum sa profite de ele si este si de inteles de ce, avand in vedere alocatiile acordate de alte state. In tari precum Danemarca aceasta ajunge la 250 Euro pe luna si este urmata de Belgia cu 200E, Germania - 184E, sau Italia cu 137E (pentru un singur copil). La polul opus se afla Grecia, cu doar 8 Euro pe luna.

Conform ultimelor statistici, din cauza nivelului de trai scazut din Romania, multi parinti pleaca la munca in strainatate. In prezent, aproximativ 400.000 de minori au un parinte plecat la munca intr-un stat membru al Uniunii Europene si mult prea putini dintre ei beneficiaza de o alocatie europeana.

 

Gina Pistol și Smiley, părinți de fetiță?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Decizie finală: Guvernul va mări alocațiile copiilor
  Decizie finală: Guvernul va mări alocațiile copiilor

  Dacă la început de iunie se lua în considerare dublarea alocațiilor copiilor de la 1 august, se pare că majorarea lor, ajunsă acum pe masa Guvernului, va fi de doar 10-20%.

  Alocațiile copiilor pe cale de dispariție! Vor fi înlocuite cu vouchere pentru rechizite
  Alocațiile copiilor pe cale de dispariție! Vor fi înlocuite cu vouchere pentru rechizite

  Premierul interimar Ludovic Orban a declarat luni că se gândește ca alocațiile copiilor să fie înlocuite, conform cu modelul din alte țări, cu vouchere pentru rechizite și...

  S-a aprobat! Alocațiile copiilor se vor dubla. Iată de când
  S-a aprobat! Alocațiile copiilor se vor dubla. Iată de când

  Preşedintele a semnat pe 14 ianuarie 2020 Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr....

  Situație fără precedent: 90 de mii de copii din România au părinții plecați să muncească peste hotare
  Situație fără precedent: 90 de mii de copii din România au părinții plecați să muncească peste hotare

  Tot mai mulți copii sunt lăsați în grija bunicilor, sau rudelor apropiate, pentru că părinții lor sunt plecați să muncească în străinătate. În prezent sunt...

  Promovarea consultării și participării copiilor, o prioritate a României în contextul deținerii Președinției la Consiliul Uniunii Europene
  Promovarea consultării și participării copiilor, o prioritate a României în contextul deținerii Președinției la Consiliul Uniunii Europene

  Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, și Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România, au fost prezenți în data de 6 martie, la București, la conferința de...

  Se măresc alocațiile! Câți bani primesc copiii în plus din septembrie
  Se măresc alocațiile! Câți bani primesc copiii în plus din septembrie

  Alocațiile se majorează cu 20% de la 1 septembrie, aceasta fiind o primă etapă din calendarul de creștere. Astfel, 3.6 milioane de copii vor primi mai mulți bani începând...

  Alocațiile pentru copii vor fi mărite de la 1 Martie
  Alocațiile pentru copii vor fi mărite de la 1 Martie

  Joi, pe 14 februarie, plenul Parlamentului a votat majorarea alocațiilor copiilor. Amendamentul a fost propus de deputatul PNL Robert Sighartău, și prevede ca alocația pentru copii de...

  © 2019 Qbebe