Povestea tulburătoare a mamei care a cerșit 4 ani ca să își recupereze cei 6 copii de la centrul de plasament

Irina Olteanu - Redactor Senior

În pofida numărului tot mai mare de copii cu părinți plecați în străinătate care nu mai revin, o familie arată ce înseamnă iubirea de familie. Descoperiți în continuare povestea tulburătoare a unei mame care nu s-a lăsat învinsă de soartă și a făcut tot ce i-a stat în putere să își recupereze copiii de la un centru de plasament.

Orfanii albi

Conform statisticilor, în România numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate depășește 86 000, cei mai mulți crescând fie cu părintele rămas, fie cu bunicii sau rudele apropiate. Însă 3500 de copii ajung în grija statului, fiind repartizați în centre de plasament sau la asistenți maternali. Acești copii sunt denumiți de presa italiană orfani albi, după numele unui roman de Antonio Manzini. Ei ajung să crească cu icoana de Skype a părintelui plecat, pe care nu îl pot îmbrățișa niciodată, având parte de părinți virtuali. Sunt unii ajunși la orfelinat și trăiesc un dublu abandon. De multe ori părinții ajung să își refacă viață în străinătate, își întemeiază altă familie și nu au de gând să revină în România, lăsându-și copiii cu întrebări dureroase.

La nivel național, pe primul loc în clasamentul județelor cu copii ce au părinți plecați peste hotare se află Prahova, Harghita, Bihor, Suceava, Alba, Olt, Constanța și Argeș. În Prahova există în prezent 140 de copii în centre de plasament și 49 la asistenți maternali. O echipă de reporteri de la ziarul Libertatea a reușit să afle povestea unei familii din Vălenii de Munte care reprezintă o excepție de la această regulă și a luptat cu toate puterile pentru a-și menține unită familia.

mama a cersit

Povestea emoționantă a unei familii cu șase copii

Povestea acestei familii începe când mama a fost dată afară din casa părintească după ce a fost bătută de sora sa în fața copiilor. A încercat să încropească un adăpost din cauciucuri și nailoane și să muncească cu ziua pentru a-și întreține copiii, însă în urma unei plângeri anonime la Protecția Copilului copiii au fost luați. Li s-a spus că îi vor primi înapoi dacă își vor face casă și vor avea condiții pentru a-i crește. Fără niciun ban, fără să fi muncit niciodată, Ioana ar fi putut uita de copiii săi și ar fi putut cade pradă viciilor. Dar a ales să lupte pentru ei. După ce și-a îmbrățișat copiii la orfelinat le-a spus niște cuvinte pe care le așteptau de mult “Anul ăsta vă ia mama acasă!”
Întrebată fiind de fiica în vârstă de 13 ani de ce s-a tuns, i-a mărturisit că a luat foc din cauza unei probleme, ajungând arsă și pe mână când a vrut să își facă cafea la o sobă improvizată și de oboseală a pus benzină în loc de apă în ibric.

Alături de bărbatul ei, Ioana a petrecut 4 ani pe străzile din Munchen unde au cerșit. Au ales să doarmă în stradă, pe frig, sub cartoane și pături, obosiți și hăituiți. Au cerșit ca să își poată lua copiii acasă. Au reușit să ridice două camera, stâlpii de electricitate sunt la poartă, așa că a venit momentul ca cei mici să vină acasă. Fetița de 13 ani fost învoită de la școală de asistenta socială pentru marele eveniment, mărturisind că mama sa i-a spus că o iubește.

Ioana spune că cel mai greu i-a fost să se despartă de copiii mici, pe unul încă alăptându-l. Nu a cerșit niciodată, dar nevoia a determinat-o pentru că i-au fost luați copiii. Bărbatul ei a fost întâi racolat de traficanți care l-au pus să cerșească, apoi s-a întors să o ia și pe Ioana și au ajuns să cerșească pe mâna lor. În unele zile primea 20 de euro, alteori 60-70. A păstrat fiecare ban și a ridicat două camere cu aceștia.

Asistenta socială a verificat care sunt condițiile pentru copii și declară că a avut parte de o primire cu prăjituri și fructe. Pe copii îi așteptau biciclete din Germania, iar casa urmează să se extindă cu încă două camera. Pașii pe care îi mai au de făcut sunt să depună acte pentru ajutor social și să aibă un medic currant. Concubinul va continua să meargă în Germania pentru ca lucrările la casă să continue. Iar asistența socială îi va susține pentru reintegrarea copiilor.

Pentru copiii cu vârste de 16, 13, 12, 7, 5 și 4 ani Ioana nu a avut timp de regrete timp de 4 ani și s-a gândit doar cum poate să își aducă din nou familia împreună. Ioana povestește “Multă lume spunea cum pot să rezist la minus 15 grade, la frig. Și le-am spus că mă duc să fac bani ca să pot să-mi iau copiii. Să termin camera aia, mai am un pic de făcut la ea. Pleacă concubinul meu acuma. Mai am nițel de făcut la ea și vreau să bag dosarul să-mi iau copiii”.

Sursa: www.libertatea.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Filmare tulburătoare: doi copii își bat mama îndemnați de propriul tată
  Filmare tulburătoare: doi copii își bat mama îndemnați de propriul tată

  România, țara bătăii rupte din Rai! O filmare absolut tulburătoare, în care doi copii își bat propria mamă cu parul și nuiaua, a fost publicată recent pe o rețea...

  Povestea mamei de 38 de ani, care a fost gravidă timp de un deceniu. A născut cu 3 luni în urmă și este însărcinată cu cel de-al 16-lea copil.
  Povestea mamei de 38 de ani, care a fost gravidă timp de un deceniu. A născut cu 3 luni în urmă și este însărcinată cu cel de-al 16-lea copil.

  Patty Hernandez din Carolina de Nord (SUA) este mama a 15 copii, iar în prezent este însărcinată cu cel de-al șaisprezecelea. Descoperă din articolul de mai jos cum se...

  Minunile există! Povestea mamei de 52 de ani care și-a pierdut fiul în incendiul Colectiv și care a născut după 2 ani o fetiță perfectă
  Minunile există! Povestea mamei de 52 de ani care și-a pierdut fiul în incendiul Colectiv și care a născut după 2 ani o fetiță perfectă

  Există miracole după Colectiv. Soții Bucă și-au pierdut unicul fiu în incendiul nemilos, dar au reușit să-și umple golul din suflet. Au devenit din nou părinți!

  Povestea mamei care nu putea să râdă cu copiii ei pentru că își punea viața în pericol
  Povestea mamei care nu putea să râdă cu copiii ei pentru că își punea viața în pericol

  „O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută”, spunea celebrul Charlie Chaplin. Ei bine, pentru o mamă de peste granițe, lucrurile stau fix invers. Pentru ea, o zi...

  Zeci de copii scoși la cerșit. Ce spun autoritățile
  Zeci de copii scoși la cerșit. Ce spun autoritățile

  O turistă a descoperit zeci de copii care au fost trimiși la cerșit pe litoral, în stațiunea Costinești, chiar de către părinții lor.

  Povestea incredibilă a mamei din Argeș care a dat naștere la 20 de copii
  Povestea incredibilă a mamei din Argeș care a dat naștere la 20 de copii

  Super mămica din România cu 20 de copii declară că familia ei s-ar putea extinde. Ea este femeia cu cei mai mulți copii din țară și a devenit mamă încă de la...

  Caz șocant! Un bebeluș a fost răpit din maternitate și folosit la cerșit
  Caz șocant! Un bebeluș a fost răpit din maternitate și folosit la cerșit

  Caz de-a dreptul revoltător în Hunedoara: un bebeluș în vârstă de 4 luni a fost răpit dintr-un spital pentru a fi folosit la cerșit!

  Copiii scoși la cerșit de părinți în Costinești au fost găsiți. Ce fac autoritățile
  Copiii scoși la cerșit de părinți în Costinești au fost găsiți. Ce fac autoritățile

  Costinești, 2019. Zeci de copii (22 la număr, vom afla mai târziu) zac pe trotuare, în haine ponosite, murdari și înfometați. Toate lumea îi observă, însă...

  © 2022 Qbebe