Marea gasca a mamelor

Marea gasca a mamelor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Faci parte din ea automat, imediat dupa ce ai procreat. Nu necesita inscriere si participarea este complet gratuita. Iata cum functioneaza marea gasca a mamelor si ce beneficii iti poate oferi odata ce devii membru alaturi de doamna Simona Cernea, mamica si psiholog.

Suna cam urat gasca, de fapt este un cuvant care face parte din argou iar sensul sau este realmente peiorativ si neconform cu realitatea daca ne bazam pe explicatia oferita de dictionar: "Grup restrans de oameni, uniti intre ei prin preocupari, mai ales in vederea savarsirii unor actiuni reprobabile; grup de oameni care se afla la periferia societatii." Dar nu cred ca suna mai bine marele grup al mamelor sau...marea ceata a mamelor. Dictionarul mamicii moderne a gasit un termen pentru acest concept, care se apropie destul de mult de adevar, si anume mamsonerie.

De ce spun asta? Pentru ca asemenea grupului cu denumire similara (masonerie), gasca mamelor functioneaza dupa niste reguli nescrise si relativ secrete pentru restul populatiei (a se citi populatie de gen masculin sau nepurtatoare de copii). Nu pentru ca ar fi inaccesibile, ci mai degraba pentru ca sunt greu de perceput/agreat de un...non-membru, ca sa zic asa.

Regulile nespuse si nescrise de nimeni

Nu va irositi timpul, nu le veti gasi prezentate niciunde sub forma de conspect si nici nu le veti putea obtine in mod fraudulos de la vreo mama...naiva. Asta pentru ca nici nu si-a batut nimeni capul sa le forumuleze. Insa nu va indoiti cu privire la faptul ca ele exista si ca sunt respectate cu constiinciozitate:

mame

- o mama care se intalneste cu o alta mama (pe care nu a mai vazut-o niciodata in viata) va putea povesti la fel de lejer despre scutece murdare si regurgitare ca si cum ar vorbi cu cea mai buna prietena. Chiar daca nu sunt din acelasi cartier, au nivele diferite de educatie sau varste diferite.
- doua mame, din nou complet necunoscute, se vor ajuta la nevoie fara a sta pe ganduri vreo clipa. Fie ca e vorba de un servetel umed sau de un scutec de imprumut, intrajutorarea face parte din regulile casei
- parcul reprezinta un Mecca al marii gasti a mamelor. Aici are loc reunirea grupului, fructificarea valorilor/principiilor comune, dar si relaxarea. Doar nu va inchipuiati ca aceasta va lipsi?! Pe langa discutii despre scutece, muls si suzete (respectiv despre activitati, ateliere, calificative pentru mamele cu copii mai mari), prezinta interes si subiecte de tip mondenitati, chiar de nivel local
- nu in ultimul rand, desi nu o simpatizezei pe cutareasca sau copilul ei ti se pare cel mai enervant din lume, o atitudine politicoasa si binevoitoare se impune intotdeauna. Este o prerogativa de la sine inteleasa, chiar daca disidentii considera ca respectul se castiga.

Beneficii ale statutului de membru

Nu sunt foarte multe si nici clar delimitate, insa cu siguranta le veti observa cu trecerea timpului. Sau mai bine zis, odata cu obisnuirea cu statutul de membru:

- poti afla in momente dintre cele mai ciudate (neasteptate si de multe ori binevenite) tot felul de informatii. Fie ca sunt din domeniul medical, despre nutritie sau pur si simplu despre produse destinate ingrijirii celor mici, gasesti pretutindeni in jur sfaturi. Uneori chiar pe principiul telefonul fara fir

- radarul tau va dobandi o acuitate sporita. Si in cernerea informatiilor primite conform paragrafului anterior, dar si in identificarea noilor membri cu potential informativ/social. Mai exact, te prinzi mult mai repede cu cine poti/trebuie sa vorbesti/ sa pierzi timpul cat timp cel mic/cea mica se da in leagan/se joaca la nisip

- de ce nu (nu e musai), vei ajunge sa te imprietenesti cu o multime de mame noiprin urmare abilitatile tale de socializare se vor imbunatati proportional In functie de interese, preocupari impartasite reciproc. Nu-i bai insa daca pastrezi distanta, tocmai de-aia e atat de bine sa fii membru

mame

Opinia specialistului

Doamna Simona Cernea Psiholog clinician acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania si psihoterapeut in formare cognitiv comportamentala, pe care o puteti gasi pe pagina facebook https://www.facebook.com/pages/Pentru-suflet-Psiholog-Simona-Cernea/626081074129000  sau la numarul de telefon 0723509082 ne-a ajutat in completarea raspunsurilor: 

"Prin definitie o fiinta sociala, omul simte dintotdeauna nevoia de apartenenta la un grup. Grupuri de prieteni in copilarie, colegi de scoala sau de serviciu, toate aceste grupuri in care suntem integrati de-a lungul vietii raspund nevoilor noastre de apartenenta, securitate, socializare. In cazul tinerelor mamici, o data cu aparitia lui Praslea, multe dintre aceste grupuri in care erau cumva incadrate nu mai sunt accesibile (la serviciu renunta, pentru prieteni au timp mai putin), dar nevoia de baza ramane. Si cum in acea perioada incep sa isi petreaca mai mult timp la plimbare sau in parc cu cel mic se formeaza usor usor acele grupuri de mamici pe care toata lumea le remarca.

In principiu, aceste grupuri sunt foarte utile proapetelor mamici, dar bineinteles ca ascund si cateva capcane. Spun ca sunt utile deoarece raspund foarte bine nevoii de socializare si comunicare (nevoie foarte acuta a tinerelor mame care resimt odata cu venirea bebelusului atat o mare responsabilitate cat si o ingustare a campului social), de asemenea fiind foarte focalizate (de obicei se formeaza intre mamici cu copii de varste foarte apropiate, cu probleme si preocupari medicsimilare) le permit mamelor sa vorbeasca liber despre preocuparile lor, probleme aparute si mai ales sa se simta intelese si acceptate (se intampla de multe ori ca prieteni vechi cu copii mai mari sau fara copii sa nu inteleaga nevoia tinerei mame de a discuta foarte mult despre cel mic si sa li se para interminabile conversatiile despre scutece, boli sau diversificarea alimentatiei).

Astfel in aceste grupuri care de multe ori se formeaza adhoc, pe baza proximitatii si a orarului comun al copiilor, mamele discuta despre teme comune de interes, ofera si primesc sfaturi si informatii si cum spuneam si anterior se simt acceptate. Una dintre capcane o reprezinta insa tocmai informatiile primite din aceste surse, care de multe ori pot fi paradoxale, foarte diferite si bulversante, motiv pentru care sfatuiesc fiecare mamica sa faca numai ce considera ea ca este bine pentru copilul ei, ea fiind cea care il cunoaste cel mai bine, iar daca unele dintre informatii sau sfaturi i se par "usor trasnite" eventual sa le mai verifice dintr-o sursa (personal, mi s-a parut nebunie curata cand am fost sfatuita ca la mai putin de o luna sa ii dau celei mici lamaie in caz de sughit, dar dupa ce am verificat si cu pediatrul am inteles ca mamica respectiva stia ce spune?). O alta capcana a acestor grupuri este reprezentata de comparatia permanenta si excesiva intre copii, care poate deveni daunatoare. Fiecare copil se dezvolta in ritmul sau propriu, indiferent daca este vorba despre ce, cum si cat mananca, la ce varsta ii apar primii dintisori, cand merge sau cat de repede isi dezvolta limbajul, iar permanentele comparatii intre copii produc frustare mamelor care si-ar dori evident ca propriul copil sa fie "cel mai cel" iar atunci tendinta este de selectare intr-o oarecare forma doar a comparatiilor care nu favorizeaza copilul si apoi de a incerca sa il aduca la nivelul superior pe fiecare palier in parte.

Ca exemplu, o mamica poate sa nu mai dea importanta faptului ca propriul copil a inceput sa mearga la varsta de 10-11 luni si ajunsa la 1 an si jumatate sa fie nemultumita de achizitiile de vorbire ale copilasului comparativ cu un altul care poate pronunta mai multe cuvinte, dar care a dezvoltat mai greu achizitiile motorii si poate a inceput sa mearga la 14-15 luni. Revin la acceptarea ritmului de dezvoltare propriu fiecarui individ, iar daca se considera ca cel mic are anumite intarzieri este mai bine sa se consulte un specialist, care le va explica parintilor exact stadiul de dezvoltare in care se afla copilul si daca este sau nu conform varstei biologice (de asemenea, recomand cu mare caldura tinerelor mamici cartea Puncte de cotitura. De la nastere la trei ani. Dezvoltarea emotionala si a comportamentului copilului tau autor Dr. T Berry Brazelton, unde vor gasi atat informatii de natura medicala cat si legate de comportamente specifice pe varste, cartea are si o parte secunda Puncte de cotitura de la 3 la 6 ani: dezvoltarea emotionala si a comportamentelor copilului).

Referitor la anumiti membri care nu sunt acceptati se aplica regulile de acceptare/nonacceptare valabile pentru orice grup in general. Poate mamica respectiva nu se incadreaza pe media grupului, iese in evidenta pe un anumit palier si le face pe celelalte sa se simta inconfortabil: o situatie materiala foarte buna pe care o etaleaza cu nonsalanta sau, din contra, foarte precara, necesitatea de a conduce mereu discutiile, de a fi in centrul atentiei, anumite credinte si convingeri proprii pe care vrea sa le impuna tuturor, anumite comportamente ale ei sau ale copilului care celorlalte li par deplasate, anumite sfaturi care de-a lungul timpului s-au dovedit a nu fi eficiente sau periculoase. Dupa cum spuneam insa, aceste grupuri se formeaza de cele mai multe ori adhoc si, desi pot rezista o perioada in multe cazuri,  nu au o existenta foarte lunga ele formandu-se si destramandu-se in functie de necesitatile si programul copiilor."

Noi mai putem adauga un mare dezavantaj ca membru al acestei mari gasti a mamelor: acela ca barfa circula cu viteza luminii (de fapt, respecta principiul circularii informatiilor), asa ca daca nu vrei ca toate mamele din cartier sa afleca lui Iubi al tau (a se citi consort) ii cam put picioarele, poate ar fi mai bine sa pastrezi informatia doar pentru tine. In final, trebuie sublinat ca, desi in multe cazuri mamele nu sunt prietene si uneori nici macar nu se simpatizeaza, vor fi la fel de dezinvolte in a-si exercita drepturile si obligatiile de membru al gastii mamelor de fiecare data cand va fi necesar. Aviz membrilor nou veniti si mai putin experimentati care confunda prietenia cu statutul de membru!

Multumim doamnei Simona Cernea pentru ajutorul acordat in realizarea articolului. 

Articolul urmator
De ce podeaua din baie devine sanctuarul mamelor?
De ce podeaua din baie devine sanctuarul mamelor?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vacantele familiei tale: Lefkada Grecia, paradisul din Marea Ionica
    Vacantele familiei tale: Lefkada Grecia, paradisul din Marea Ionica

    Lefkada Grecia este inconjurata de 24 de mici insule. Legatura dintre Lefkada si coasta Greciei centrale se face printr-un pod plutitor. Cine viziteaza Lefkada va avea un program foarte...

    Mirela Retegan a predat ștafeta fiicei sale Maya. Ce nu se știa până acum despre tânăra care a "moștenit" Gașca Zurli
    Mirela Retegan a predat ștafeta fiicei sale Maya. Ce nu se știa până acum despre tânăra care a "moștenit" Gașca Zurli

    Gașca Zurli prinde contur după ce trei membrii ai echipei și-au anunțat retragerea în urmă cu puțin timp pentru a se ocupa de proiectele personale. Maya Sorian, fiica Mirelei...

    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie
    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie

    Copiii suferă din cauza intoxicațiilor alimentare și vin la școală cu haine murdare, pentru că părințoo opresc frigiderele, congelatoarele și nu mai folosesc mașinile de spălat...

    Viața de mamă: filmată cum, în timp ce alăptează, își salvează gâsca de un vultur
    Viața de mamă: filmată cum, în timp ce alăptează, își salvează gâsca de un vultur

    O scenă desprinsă parcă din comediile de la Hollywood a fost surprinsă de camere video ale unei locuințe din North Saanik, Vancouver, Canada.

    Momsi - prima aplicație românească dedicată exclusiv mamelor
    Momsi - prima aplicație românească dedicată exclusiv mamelor

    Mamele au de acum la dispoziție o nouă aplicație, creată special pentru ele. Momsi este prima aplicație românească dedicată exclusiv mamelor, care facilitează crearea de...

    Provocările și punctele forte ale mamelor singure vs. tații singuri
    Provocările și punctele forte ale mamelor singure vs. tații singuri

    Să fii părinte singur reprezintă o experiență plină de provocări și de obiective, fie că este vorba despre mame, fie că este vorba despre tați. Practic, în cadrul unei...

    Paula Seling a lansat un nou videoclip, alături de mama și fiica ei. „O piesă dedicată tuturor mamelor de pe Pământ."
    Paula Seling a lansat un nou videoclip, alături de mama și fiica ei. „O piesă dedicată tuturor mamelor de pe Pământ."

    De Ziua Mamei, Paula Seling a lansat piesa „Inima, ce inimă mi-ai dat”, cu versuri emoționante, dedicată mamelor din toată lumea și cu un videoclip înduioșător,...

    Vero Căliman, cunoscută ca „Fetița Zurli" părăsește Gașca Zurli! „Am sufletul în pioneze și că nu mi-a fost deloc ușor să fac această alegere"
    Vero Căliman, cunoscută ca „Fetița Zurli" părăsește Gașca Zurli! „Am sufletul în pioneze și că nu mi-a fost deloc ușor să fac această alegere"

    Gașca Zurli, cei care încălzesc inimile copiilor din întreaga țară în concerte, prin albume, prin jucăriile lansate sau cu videoclipurile fascinante, rămâne...

    © 2024 Qbebe