Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

De ce atât de multe femei singure, fără copii, sunt fericite

Nicio femeie singură, fără copii, nu este scutită de întrebarea: „Pe când te căsătorești? Sau măcar un bebe?”. În majoritatea cazurilor, această întrebare este însoțită de îndemnuri și afirmații precum „Hai, mai repede! Că trece vremea”, „Ai deja 30 de ani. Eu la vârstă asta aveam deja 2 copii la școală” sau „Nu vrei copii? Bineînțeles că vrei! Ai să te răzgândești tu”.

A face sau a nu face copii?

Ne-am obișnuit să auzim și să considerăm că „maternitatea este înscrisă în codul genetic”. Cu toate astea, tot mai multe femei decid să nu devină mame, din diverse motive: nu le plac copiii, nu simt nicio atracție pentru maternitate, nu își permit financiar, nu își doresc să își asume acest rol sau nu simt că viața lor este incompletă fără un copil.

Aceste femei sunt, de multe ori, arătate cu degetul și sunt considerate egoiste pentru că, nu-i așa, refuză să își îndeplinească rolul pe acest Pământ. Ce contează că poate femeia care nu își dorește copil, odată ce devine mama, ar tânji după viața dinainte de copil, ar deveni depresivă și frustrată? Pentru că, să recunoaștem, „haina” maternității nu ne îmbracă pe toate la fel de bine. Și sunt atât de multe femei care, fiindcă nu și-au dorit să devină mame, odată ce au născut, și-au abandonat copiii prin scări de blocuri sau chiar în maternități

Potrivit unor cercetări recente, femeile singure care nu au copii sunt mai fericite și mai sănătoase decât cele căsătorite și cu copii. Unul dintre motive ar fi acela că femeile necesatorite și fără copii au o viață socială mai activă, sunt mai selective când vine vorba de alegerea unui partener de viață și nu au atât de multe griji pe cap.

Femeile singure, fără copii, sunt mai fericite și mai sănătoase

Paul Dolan, profesor în ştiinţa comportamentală, a explicat că „persoanele necăsătorite sunt mai fericite decât celelalte subgrupe ale populaţiei. Cea mai sănătoasă şi fericită grupă a populaţiei este reprezentată de femeile necăsătorite şi fără copii”.

femeie care se relaxeaza pe canapea

Dolan a ajuns la această concluzie după ce a lansat cartea „Happy Ever After: Escaping the Myths of the Perfect Life”, pentru care a analizat datele unui chestionar realizat cu scopul de a compară nivelul de fericire dintre persoanele singure, căsătorite, separate, divorțate sau văduve. Din totalul grupurilor de persoane prezente în statistici, s-a putut observa că dintre cele mai fericite făceau parte femeile care nu fuseseră niciodată căsătorite și care nu aveau copii. De asemenea, acestea se bucurau și de cea mai bună stare de sănătate.

Studiul a arătat că nivelul de fericire raportat de către femeile măritate era mai ridicat decât în cazul celor nemăritate, însă numai când partenerii lor erau de față. După ce partenerii lor au părăsit încăperea, femeile măritate au recunoscut că se simt deseori nefericite și neîmplinite în căsnicie. În schimb, la persoanele nemăritate s-au raportat niveluri mai scăzute de disconfort. 

Citește și: Studiu: femeile divorțate sunt mult mai fericite

Alte studii au arătat că majoritatea femeilor se simt mai fericite și mai împlinite singure, decât într-o relație. Asta pentru că atunci când sunt într-o relație, ele simt că muncesc mai mult decât partenerii lor și foarte rar se mai pun pe primul loc. Emily Grundy, profesor la Universitatea din Essex, spune că „există dovezi cum că femeile petrec mai mult timp făcând treburi casnice decât bărbații și simt că se implică mai mult în relație decât partenerii lor, lucru care le epuizează din punct de vedere emoțional. Tocmai de aceea, multe femei preferă să rămână singure, cu riscul de a nu-și întemeia o familie”.

Să spui „Nu vreau să fac copii” este un act de mare curaj!

Adevărul este că în ultimii ani, foarte multe femei aleg să rămână singure și să nu se complacă în relații toxice, care nu le aduc niciun beneficiu și care nu le ajută să se dezvolte și să evolueze, ci din contră. La fel cum multe femei, care își dau seama că maternitatea nu e de ele, decid să nu facă copii. Iar această decizie nu ar trebui să ii privească pe cei din jur.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de LAINEY MOLNAR (@lainey.molnar)

Nu înseamnă că o femeie care nu vrea să facă un copil este mai puțin femeie. Nu înseamnă că este egoistă, imatură, că nu știe ce vrea de la viață sau că nu știe ce înseamnă, cu adevărat, iubirea. Nu înseamnă că nu va fi niciodată împlinită.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de LAINEY MOLNAR (@lainey.molnar)

Nu înseamnă că urăște copiii. Există multe femei fără copii care își iubesc nepoții, finii sau pe copiii prietenelor lor.

Nu înseamnă că trebuie să se simtă vinovate pentru faptul că alte femei, din motive medicale, nu reușesc să rămână însărcinate deși își doresc, în timp ce ele refuză să devină mame.

Să spui „nu vreau sa fac copii” este un act de mare curaj în zilele noastre!

Citește și: Ce aş vrea să nu îmi mai spună prietenii care sunt părinţi

 • Surse: The Guardian, Psichology Today, Instagram
 • Sursă foto principală: istockphoto.com
De ce mamele cu un singur copil sunt cele mai fericite

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Femeile sunt mai fericite fără parteneri și fără copii
  Femeile sunt mai fericite fără parteneri și fără copii

  Experții consideră că femeile care nu sunt căsătorite și nu au copii sunt mai fericite decât acelea care au o căsnicie și copii.

  7 femei şi-au construit singure casa unde să se pensioneze împreună. Uite cât de minunat arată!
  7 femei şi-au construit singure casa unde să se pensioneze împreună. Uite cât de minunat arată!

  Un grup de bune prietene din China au hotărât să-şi construiască o casă unde să poată locui împreună după ce se vor pensiona. Parcurge articolul de mai jos pentru a...

  Cuplurile care fac copii la această vârstă sunt mai fericite, spun cercetătorii
  Cuplurile care fac copii la această vârstă sunt mai fericite, spun cercetătorii

  Oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care devin părinți după vârsta de 30 de ani vor fi mai fericite decât acelea care au copii mai devreme.

  Studiu: femeile divorțate sunt mult mai fericite
  Studiu: femeile divorțate sunt mult mai fericite

  Femeile se simt mai fericite decât bărbații după un divorț, s-a constatat printr-un studiu recent.

  Studiu: femeile sunt fericite când soțul lor este supărat
  Studiu: femeile sunt fericite când soțul lor este supărat

  Un nou studiu scoate la iveală faptul că femeile se simt fericite în momentele de tristețe ale partenerilor de cuplu. De ce? Descoperă explicația mai departe!

  Acum și știința confirmă: mamele sunt mai fericite când copiii se culcă devreme
  Acum și știința confirmă: mamele sunt mai fericite când copiii se culcă devreme

  Este cunoscut faptul că un program bine stabilit de somn este benefic pentru buna dezvoltare a copiilor. Vestea bună este că și mămicile sunt mai fericite atunci când juniorii...

  De ce unii copii au această culoare de ochi? Este atât de rară, dar atât de frumoasă!
  De ce unii copii au această culoare de ochi? Este atât de rară, dar atât de frumoasă!

  Culoarea ochilor poate fi una dintre cele mai atractive trăsături ale unei persoane și dacă deja am început să ne obișnuim cu ochii maro sau cei azurii, care sunt oricum superbi,...

  © 2021 Qbebe