Aproximativ 800 de copii au fost părăsiți în maternitate sau alte unități sanitare în anul 2017. Aceasta este numărul la care au ajuns reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA). Conform datelor făcute publice pe site-ul oficial, 573 de copii au fost părăsiţi în maternităţi, 187 în secţiile de pediatrie, iar 44 au fost lăsaţi în alte secţii de spital.
În urma unor cercetări amănunțite, s-a descoperit faptul că în perioada ianuarie-decembrie au fost externați 755 de copii. Situația a fost una fericită pentru 320 dintre aceștia, ce au fost reintegrați în familiile lor, 3 au fost plasați la familia extinsă, urmând ca 33 să fie dați în grija altor persoane/familii, iar 328 să fie repartizați asistenților sociali.
Asta nu este tot! Din câte se pare, 22 de copii au fost încadraţi în centre de plasament, 19 copii în centre de primire în regim de urgenţă, iar 30 copii se regăsesc în alte situaţii.
Cifrele sunt îngrijorătoare iar familiile ce doresc să adopte un copil abandonat sunt descurajate de multitudinea actelor necesare, cât și de durata întregului demers/proces. Pentru a încuraja adopțiile, reprezentanții ANPDCA au declarat în anul 2016 că procedurile de adopție se reduc la 7 luni, iar pentru familiile implicate durata va fi de sub 1 an. De asemenea, noua lege a recurs și la reducerea numărului de formulare necesare pentru proces, ajungându-se astfel la 12. "În cadrul formularelor simplificate au fost reduși numărul de itemi necesar a fi completați sau, în alte situații, au fost elaborate formulare care pot fi utilizate în mai multe situații (evitându-se astfel duplicarea unor documente)", a declarat Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în anul 2016.
Surse: agerpres.ro, digi24.ro. ziare.com.
