De ce mamele cu un singur copil sunt cele mai fericite

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Când aud că vrei un singur copil, multe persoane exclamă: "Dar o să se simtă singur! Nu o să aibă cu cine să se joace!" Deși, de multe ori, natura hotărăște în locul nostru și ajungem să creștem un singur copil, societatea folosește judecăți pripite și etichete, care ne fac, câteodată, să ne întrebăm dacă nu cumva am luat o decizie greșită. În realitate, ideea că, dacă ai doar un copil, acesta va fi egoist, răsfățat și singuratic, este doar un mit. Ca și ideea că, dacă ai mai mulți copii, te simți mai împlinită. Studii recente au demonstrat exact contrariul: mamele cu un singur copil sunt, de fapt, cele mai fericite.

Nu este totdeauna ușor să alegi să ai un singur copil, când ești bombardat de mesaje despre cât de nefericit va fi micuțul tău, dacă nu îi asiguri un partener de joacă sau cât de puțin empatic, dacă nu îi dai posibilitatea să împartă tot ce are cu un frate. În realitate, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să fii un părinte fericit. Iar dacă pentru tine este de ajuns să porți de grijă unui singur copil, atunci trebuie să renunți la clișeele care declară că familia perfectă are minim doi copii. Pentru că nici măcar nu este adevărat. Astfel, sociologul american Hans-Peter Kohler a realizat un studiu pe 35000 de gemeni identici, demonstrând că femeile, in general, sunt mai fericite cu un singur copil. Cu cât au mai mulți, cu atât cantitatea de muncă și nivelul de stres cresc, ceea ce înseamnă mai puțină satisfacție. În ultima perioadă, clubul "Unul și bun!" are din ce în ce mai mulți adepți, în ciuda presiunilor sociale. Iar convingerea că mamele cu un singur copil sunt cele mai fericite, câștigă tot mai multă popularitate. Motivele sunt simple și greu de contrazis.

mama bebe

Un singur copil înseamnă mai puțin stres

Chiar dacă ești acuzată de egoism trebuie să judeci la rece: fericirea ta este importantă. Ți-ai dorit un copil, pentru a fi împlinită ca părinte. Dar acum simți că nu mai vrei să treci încă o dată prin dificultățile nașterii, prin grijile din primii ani de viață ai bebelușului, prin stresul de a pregăti încă un copil pentru școală ori prin suferința unei depresii postnatale. Te simți copleșită numai la gândul unui al doilea copil? Cine poate să te judece și să te preseze să-ți mărești familia, când tu ești fericită exact în formația prezentă și ai investit toate sentimentele și așteptările în copilul pe care îl ai deja? Sfatul lui Susan Newman, psiholog din SUA, autoare a cărții " The Case for the Only Child; Your Essential Guide" este de a nu ceda presiunilor sociale, atunci când simți că un copil este suficient. Studiul lui Hans- Peter Kohler a demonstrat că, deși copiii sunt considerați de multe persoane esențiali pentru fericirea unui cuplu, doi sau trei copii nu înseamnă mai multă satisfacție decât unul singur. Dimpotrivă, majoritatea mamelor cu un singur copil s-au declarat mai fericite decât cele cu doi sau mai mulți. De altfel, procentul de persoane din SUA care consideră copiii foarte importanți pentru fericirea cuplului a scăzut cu peste 20% față de anul 1990.

Să crești un singur copil înseamnă mai puține eforturi financiare

Și nu este un lucru de neglijat. În viața agitată de astăzi, alergăm permanent după un loc de muncă mai bun, după stabilitate financiară mai mare, vrem să asigurăm copiilor noștri tot ce-și doresc, să nu ducă lipsă de nimic. Șansa de a face acest lucru este direct dependentă de numărul copiilor. În mod rațional, un singur copil va beneficia de mai multe oportunități, cu un efort mai mic din partea părinților. Acest lucru înseamnă mai mult timp petrecut împreună, mai multe șanse la o educație performantă și la valorificarea talentelor. Cât despre părinți, un singur copil semnifică mai puține griji în ce privește viitorul, mai multă liniște și o situație financiară mai relaxată.

O mamă care are mai mult timp pentru sine este mai fericită

În cartea sa, "Unul și singurul: Libertatea de a avea un singur copil și bucuria de a fi copil unic", Lauren Sandler pune în valoare credința mamei sale, aceea că "o mamă fericită înseamnă un copil fericit." Mama lui Lauren a decis să aibă un singur copil, pentru a continua să-și urmeze pasiunile și să trăiască o viață independentă. Sandler a ales modelul mamei sale: de a trăi o viață în care, pe lângă bucuria unui copil să aibă și timpul pentru celelalte lucruri care o împlinesc: să citească, să scrie, să călătorească și să se bucure de momente de solitudine. Deși părinții care aleg să aibă un singur copil sunt considerați adesea "egoiști", în lumina acestei ecuații simple, părinte fericit = copil fericit, nu se poate pune problema de egoism ci de conștiința binelui comun și armoniei familiale.

mama cu fetita

Mamele cu un singur copil pot dedica mai mult timp carierei

Pentru unele femei, cariera este foarte importantă, mai ales dacă se îmbină cu o anumită pasiune. În acest caz, un singur copil este o adevărată binecuvântare. Le împlinește în calitatea lor de părinți, dar le dă și posibilitatea de a-și urma visele. Chiar dacă răuvoitorii vor spune că maternitatea este mult mai importantă, acest lucru este valabil mai mult la persoanele care nu găsesc suficientă satisfacție în muncă. Dar sunt femei artiste, medici, profesori care vor să-și dedice o parte din viață și altor lucruri în afară de copii. O pot face și cu mai mulți copii, dacă au suficient suport din afară. Dar îi pot dărui mult mai multă atenție unui singur copil și, în același timp, meseriei pe care o iubesc.

Când copilul are o problemă de sănătate

Sunt părinți care și-au dedicat întreaga viață îngrijirii unor copii cu probleme grave de sănătate, precum autism, dizabilități sau boli cronice. Deși sunt diferiți de toți ceilalți, părinții îi iubesc și își doresc să le asigure cele mai bune condiții, pentru a-și atinge întregul potențial. Acest lucru înseamnă adesea o atenție exclusivă, astfel încât ar fi foarte greu să imagineze creșterea unui al doilea copil. Astfel de cazuri ne fac să înțelegem că fiecare familie este diferită și își găsește fericirea în felul ei. Ceea ce noi nu am putea face, reprezintă o adevărată misiune pentru alte persoane. De aceea, este important să eliminăm prejudecățile și să dăm mamelor dreptul de a fi fericite, fie că au un singur copil, fie mai mulți.

Cum se simte un copil singur la părinți

S-a discutat mult pro și contra privind felul în care se simt copiii care nu au frați. În special argumentele împotriva acestei situații precumpănesc în rândurile părinților care promovează familiile mai numeroase: "Copilul se va simți singur. Va deveni un răsfățat. Va fi mai egoist, Nu va avea abilități sociale." "Ideea că un copil singur este răsfățat și singuratic reprezintă doar un mit.", arată Susan Newman. "Calitatea parentingului, nu numărul de frați determină modul în care va fi un copil.", adaugă ea. Un copil singur va avea mai multe resurse, va beneficia de mai multe oportunități academice și de mai mult timp cu părinții. "Adesea, copiii singuri sunt mai maturi, pentru că petrec mai mult timp în compania adulților.", arată Newman.

parinti copil

Oamenii cred că un al doilea copil va fi un tovarăș de joacă și un companion pentru primul, dar nu se întâmplă mereu așa. Primul năsut se poate simți chiar dat la o parte, când apare un frate și devine centrul atenției. A trebui să împartă dragostea și atenția părinților este un adevărat șoc pentru copii și majoritatea sunt geloși pe frații mai mici, chiar dacă nu arată. Mulți copii singuri la părinți declară ca sunt fericiți și nu-și doresc deloc un alt frate sau o soră. Anumite studii au arătat un grad mai mare de motivație și aspirații mai înalte, un IQ mediu mai ridicat și o stimă de sine mai mare la copiii care sunt unici la părinți. Fără îndoială și familiile cu mai mulți copii au o serie de avantaje și nu trebuie să cedăm nici prejudecății opuse, de a considera familiile cu un singur copil mai potrivite. Fiecare familie are propriile sale nevoi și propria sa cale, pe care ceilalți trebuie să le respecte.

Surse: https://www.psychologytoday.com; https://www.nzherald.co.nz; https://www.mother.ly; http://www.pewsocialtrends.org

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai fericite zodii. Sunt mereu cu zâmbetul pe buze
  Cele mai fericite zodii. Sunt mereu cu zâmbetul pe buze

  Dacă unii dintre noi facem în mod constant eforturi pentru a lucra cu noi înșine astfel încât să putem fi mai optimiști, să vedem mai degrabă partea plină...

  Dacă am un singur copil nu înseamnă că sunt mai puțin mamă
  Dacă am un singur copil nu înseamnă că sunt mai puțin mamă

  Sunt la acea vârstă când mare parte din cuplurile din jurul meu au deja sau fac cel de-al doilea copil. Și, desigur, că mă întâlnesc destul de des de discuții...

  Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
  Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

  „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

  Cuplurile care fac copii la această vârstă sunt mai fericite, spun cercetătorii
  Cuplurile care fac copii la această vârstă sunt mai fericite, spun cercetătorii

  Oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care devin părinți după vârsta de 30 de ani vor fi mai fericite decât acelea care au copii mai devreme.

  Studiu: femeile divorțate sunt mult mai fericite
  Studiu: femeile divorțate sunt mult mai fericite

  Femeile se simt mai fericite decât bărbații după un divorț, s-a constatat printr-un studiu recent.

  Știința o demonstrează: femeile scunde și bărbații înalți formează cele mai fericite cupluri
  Știința o demonstrează: femeile scunde și bărbații înalți formează cele mai fericite cupluri

  Un studiu coreean recent a ajuns la concluzia că în cuplurile în care partenerul este mult mai înalt decât partenera sa există mai multă fericire.

  Femeile sunt mai fericite fără parteneri și fără copii
  Femeile sunt mai fericite fără parteneri și fără copii

  Experții consideră că femeile care nu sunt căsătorite și nu au copii sunt mai fericite decât acelea care au o căsnicie și copii.

  Persoanele care beau cafea sunt mai inteligente și mai fericite
  Persoanele care beau cafea sunt mai inteligente și mai fericite

  Studii efectuate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că un consum moderat de cafea poate oferi numeroase beneficii pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Să le...

  © 2022 Qbebe