Mituri despre primul ajutor pe care să nu le mai crezi

Mituri despre primul ajutor pe care să nu le mai crezi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a nu ne pune în pericol pe noi înșine sau pe cei din jur este necesar să știm exact cum să acționăm în anumite situații de urgență. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, nu de puține ni se poate întâmpla să punem în aplicare niște sfaturi de sănătate greșite, care pot face mai mult rău decât bine. Informați-vă bine asupra lor și, dacă nu vă simțiți capabile să acționați prompt în momente critice, apelați de urgență la un ajutor specializat.

Să se scoată din mașină victimele unui accident rutier, dar fără a se aștepta ajutorul specialiștilor

Poți să urmezi acest sfat numai în cazul în care mașina respectivă a luat foc/este pe punctul să ia foc.
Dacă te vei grăbi să miști și să scoți victimele din mașina avariată de capul tău, poți face mai mult rău decât bine.
Iată ce este cel mai bine să faci într-o asemenea situație:
• Solicită o ambulanță
• Dacă este posibil, oprește motorul mașinii.
• Încearcă să stopezi hemoragiile.
• Ajută victima/victimele să rămână calm/calme până la venirea ambulanței.

Echipaj de urgenta ce a ajuns la un accident rutier

Să introducem un obiect în gura unei persoane ce suferă de o criză de epilepsie

Pentru a ajuta așa cum trebuie o persoană aflată într-o criză de epilepsie , nu este necesar să-i introducem un obiect în gură pentru a o descleșta. Dacă vom face așa, este foarte posibil ca în timpul unei convulsii puternice să-i spargem dinții.
Mult mai indicat este pur și simplu să-i punem ceva confortabil sub cap și să așteptăm să se amelioreze convulsiile. Când acestea se vor mai diminua, putem ajuta persoana respectivă să stea pe o parte până când își va reveni.

Barbat ce si-a pierdut cunostinta si femeie ce incearca sa-i deschida gura

Să batem pe spate o persoană care se îneacă

Cu siguranță că am primit de mai multe ori acest sfat, dar în realitate este greșit. Când lovim pe cineva în spate, există riscul ca obiectul înghițit să alunece mai jos, pe trahee.
Mult mai bine va fi să ajuți persoana în cauză să se aplece în față, să te asiguri că este calmă și să o rogi să respire încet de două ori. Acest demers va fi util pentru ca obiectul ce a provocat înecarea să nu mai blocheze căile respiratorii.

Să încercăm să tragem în afară limba unei persoane care și-a pierdut cunoștința

Când există această intenție, nu poți să o pui în aplicare fără a întinde pe spate persoana respectivă. Ori acest lucru este foarte periculos, în condițiile în care limba poate cădea și bloca ulterior căile respiratorii.
Pentru a te asigura că așa ceva nu se va întâmpla, persoana ce și-a pierdut cunoștința va fi așezată pe o parte sau capul îi va fi lăsat ușor pe spate.

Aplicarea directă a unui garou la o rană dacă nu există o sângerare la nivel arterial

Când este vorba despre o sângerare arterială, sângele va țâșni din rană ca o fântână. Nu aplica un garou, ci încearcă să apeși pe artera de la subsoară imediat și să imobilizezi membrele cât mai aproape de trunchi. Abia după aceea le vei putea prinde cu un garou sau cu o curea înfășurată într-un material textil.
Dacă este prezentă o sângerare la nivelul venelor, se va folosi un bandaj și nu un garou, în condițiile în care acesta din urmă ar putea priva de sânge membrul vătămat.

Să se umble la un ochi rănit înainte de a se solicita un ajutor specializat

Cine ne spune să ne ocupăm cât mai repede de ochiul rănit, fără a aștepta intervenția unui specialist, ne dă un sfat de sănătate greșit, care poate afecta definitiv sănătatea ochiului, provocând o leziune permanentă.
Tot ce trebuie făcut în această situație este să se protejeze ochiul respectiv (de exemplu, să se pună deasupra lui un pahar de hârtie/de carton) și să se solicite urgent ajutor medical.

Să se inducă voma în cazul ingerării unei substanțe otrăvitoare

Și acesta face parte dintre sfaturile de sănătate greșite, în condițiile în care fie substanța otrăvitoare, fie chiar voma pot ajunge în plămâni. În plus, este posibil ca otrava să pătrundă și mai mult în corp.
Măsura cea mai indicată este să se cheme o ambulanță și să se prezinte personalului acesteia și celui de la camera de gardă recipientul cu substanța respectivă.

Să se lase capul pe spate în caz de hemoragie nazală

Experții ne spun că a ne lăsa capul pe spate/ a determina pe altcineva să facă așa este un lucru total greșit. Explicația este următoarea: sângele poate ajunge în spatele gâtului și poate obstrucționa respirația.
Măsura corectă de ajutor în caz de hemoragie nazală este să se aplice o presiune directă, apăsând nasul și ținând capul astfel încât bărbia să fie paralelă cu solul. De asemenea, este necesar să se stea jos, într-o poziție cât mai confortabilă.

Citește și: Primul ajutor in caz de hemoragie nazala:ghid pe varste

Să se aplice unguent direct pe arsuri

Când suferim o arsură, prima tentație este să aplicăm imediat un unguent special.
În realitate, acesta este un sfat de sănătate greșit din următorul motiv: când pielea este arsă, ea reține foarte multă căldură. Când se aplică unguent direct pe arsură, în primele momente după acest incident, nu vom face altceva decât să favorizăm menținerea căldurii în țesuturile lezate.
Primul ajutor în caz de arsură trebuie să urmărească îndepărtarea excesului de căldură din țesuturi. Pentru a se îndeplini acest obiectiv, ar trebui să procedăm după cum urmează: locul ars va fi ținut în apă rece cam pentru 15-20 de minute. Abia după aceea putem aplica un spray/un unguent special pentru arsuri.

Citește și:Primul ajutor in caz de arsuri

Să se amâne aplicarea unui tratament în caz de arsuri

Acest sfat de sănătate se leagă de cel anterior și presupune să reacționezi cât mai rapid după ce a avut loc incidentul prin care s-a produs arsura. Acțiunea rapidă nu presupune însă să aplici, de pildă, gheață peste arsură.
Așa cum s-a precizat deja, cel mai eficient prim-ajutor în caz de arsuri este introducerea părții corpului în apă rece pentru 15-20 de minute. Numai așa țesuturile vor avea șansa să se vindece complet.

Să stimulăm transpirația când e vorba de febră mare

Chiar dacă ai auzit de mai multe ori că transpirația ne poate ajuta să scăpăm de febra ridicată, medicii ne avertizează că de fapt este un sfat greșit.
Astfel, când avem febră mare, ne confruntăm cu două tipuri de reacții, combinate: tremurăm și ne este frig și apoi ni se face brusc cald și simțim nevoia să ne răcorim. Această reacție a corpului este normală, ajutându-ne să luptăm cu infecția.
Cu toate acestea, când febra este mai mare de 38 de grade, specialiștii ne recomandă, pentru ameliorarea stării noastre, să nu ne îmbrăcăm prea gros pentru a transpira. Dimpotrivă, acest demers ne poate crește temperatura. Mult mai bine este să încercăm să ne răcorim. De exemplu, o compresă cu apă aplicată pe frunte sau niște șosete îmbibate în oțet, ne pot ajuta să ne simțim mai bine.

Femeie cu febra, imbracata gros si cu o cana de ceai in mana

Să se maseze părțile corpului înghețate

Deși auzim adesea că este bine să ne masăm părțile corpului înghețate de frig, în realitate acest sfat este eronat. Când alegem să acționăm în acest mod, nu vom face altceva decât să afectăm buna funcționare a capilarelor.
În plus, trebuie să știm că nici apa fierbinte nu ne va ajuta dacă am înghețat. Dimpotrivă, părțile corpului afectate de frig nu trebuie încălzite brusc, ci treptat. O bună soluție în acest sens este, de pildă, să ne ținem mâinile în apă rece, pe care apoi să o încălzim gradual.

Să se îndepărteze tifonul de pe o rană sângerândă

Dacă tifonul aplicat absoarbe bine sângele, nu este necesar să ne grăbim să-l îndepărtăm. Când vom face așa, este foarte posibil ca sângerarea să reînceapă.
În acest caz, va fi indicat să acționăm după cum urmează: să aplicăm o presiune asupra rănii, să se spele rana după oprirea sângerării, să se aplice un unguent cu antibiotic și apoi să se pună deasupra un bandaj nou.

Să se aplice o sursă de căldură pe o luxație sau pe o fractură

Specialiștii ne oferă următorul sfat: evitați sursele de căldură aplicate direct pe luxație/fractură. Mult mai eficientă va fi aplicarea unui obiect rece. Practic, căldura nu va face altceva decât să intensifice fluxul sanguin și să stimuleze inflamația în loc să contribuie la reducerea acesteia.

Voi ați mai auzit și de alte sfaturi de sănătate greșite, care pot face mai mult rău decât bine?

Surse:
www.brightside.me; www.indiatimes.com; www.rd.com

 

Articolul urmator
Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
  6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

  Nu este musai să-ți placă de bebelușul tău din primele momente de după naștere, și nu ești un părinte rău dacă ai nevoie de câteva minute numai pentru tine. Ce alte mituri...

  Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
  Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

  Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

  Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor
  Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor

  Tu știi să acorzi primul ajutor? Încă nu? Trebuie neapărat să faci cursuri în acest sens! Astfel, nu vei risca să fii martor/ă la o tragedie pe care o poți evita. Un...

  Primul travaliu a durut puțin, al doilea a fost un chin! Când crezi că ești expertă în nașteri după primul copil și ți se dovedește contrariul
  Primul travaliu a durut puțin, al doilea a fost un chin! Când crezi că ești expertă în nașteri după primul copil și ți se dovedește contrariul

  Nicio sarcină nu seamănă una cu cealaltă, iar mitul conform căruia durerile la a doua naștere se simt mai ușor, nu a fost valabil și în cazul meu!

  O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
  O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

  Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

  Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
  Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

  Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

  „Crezi că credința în Dumnezeu te ajută să depășești necazurile?” - întrebarea de la simularea Evaluării Naționale din Bacău care a scandalizat internetul
  „Crezi că credința în Dumnezeu te ajută să depășești necazurile?” - întrebarea de la simularea Evaluării Naționale din Bacău care a scandalizat internetul

  Elevii din județul Bacău au susținut săptămâna trecută simularea probelor la Limba Română și Matematică pentru Evaluarea Națională. La prima probă, elevii au primit o...

  Zoe Alpinista, cățelușa care a cucerit cei mai înalți munți! Este primul câine care a obținut legitimație de mountaniard
  Zoe Alpinista, cățelușa care a cucerit cei mai înalți munți! Este primul câine care a obținut legitimație de mountaniard

  Cățelușa Zoe ar face invidios orice alpinist. Patrupedul se plimbă împreună cu companionul și prietenul ei de suflet, care o îngrijește, peste tot. La 9 ani, a cucerit 37...

  © 2024 Qbebe