Top 10 Nume de copii in 2014

Top 10 Nume de copii in 2014

Raluca Cristea

"Ce nume ii punem copilului nostru?" Daca, impreuna cu jumatatea ta, iti pui aceeasi intrebare si copilul tau se naste anul acesta, avem cele mai bune sugestii pentru tine. Consulta Top 10 Nume de copii 2014, de unde vei afla care sunt numele de baieti si numele de fete la moda in 2014, dar si ce semnificatie are fiecare nume in parte.

Alegerea numelui pentru copilul tau poate fi placuta, amuzanta, dar si usor dificila din cauza sutelor de nume frumoase si miilor de semnificatii interesante pe care acestea le au. In plus, uneori te gandesti la un nume drag din familie, alteori tii cont de numele sfantului sarbatorit aproape de ziua nasterii copilului, sau, cine stie, vrei sa poarte numele unei persoane pe care o admiri foarte mult.

Orice nume i-ai da copilului tau, nu trebuie sa uiti ca acesta va deveni un simbol al sau, atat ca semnificatie cat si ca rezonanta. Mai mult, psihologii sunt de parere ca numele poate influenta destinul unei persoane, mai ales in adolescenta si tinerete.

Te invitam sa afli care sunt cele mai populare nume de copii in 2014!

Top 10 Nume de fete in 2014

nume de fete

1. Sara

Sara pare sa fie numele de fata cel mai indragit de catre cei care vor deveni parinti in 2014. Daca vrei ca fetita ta sa poarte acelasi nume, trebuie sa stii ca Sara are o rezonanta, in primul rand, biblica, deoarece in Vechiul Testament aceasta a fost sotia lui Avraam si mama lui Isaac, considerata mama popoarelor. Numele are origine evreiasca si inseamna "printesa, regina, stapana", fiind si un simbol al longevitatii feminine. Cercetari mai amanuntite au descoperit ca in limba babiloniana Sara deriva din Sharratu, sotia lui Sin - zeul lunii.

2. Maria

Din nou, un nume cu rezonanta biblica si bine inradacinat in traditia romaneasca. Sfanta Maria este sarbatorita la data de 15 august sau/si 8 septembrie si, fiind cunoscut datorita Fecioarei Maria, inspira, in primul rand, puritate, bunatate si milostenie. Este derivat din ebraicul "marah". Despre persoanele care poarta acest nume se spune ca sunt puternice, ambitioase, sociabile si un membru echilibrant al familiei din care fac parte.

3. Teodora sau Theodora

Acest nume frumos vine de departe, din Bizant. A aparut mai intai doar in cele mai de seama familii ale vremii si inseamna "dar de la Dumnezeu". Mai multi sfinti catolici au purtat numele Theodor, chiar si doi papi, iar in Imperiul Bizantin numele Teodora era purtat mai mult de imparatese si femei din familii bogate, ceea ce confera numelui si o aura aristocrata. Daca vreti sa sarbatoriti numele Teodora, o puteti face pe 7 august, atunci cand este sarbatorita cu cruce rosie Sf. Teodora de la Sihla.

4. Alexandra

Acest nume este de origine pur greceasca si, la fel ca numele Alexandru, porneste de la Alexandros (Αλεξανδρος). Inseamna "cea care protejeaza oamenii", iar despre femeile care poarta acest nume se spune ca sunt curajoase, oneste, protectoare, moderne si atasate de familie. Numele Alexandra poate fi sarbatorit de Sf. Alexandru, pe 30 august.

5. Sofia

Ca si numele Teodora, Sofia a fost prima data nume de botez in epoca bizantina, cand era purtat doar de fiicele si sotiile imparatilor. In zilele noastre, numele este folosit in toate tarile europene, mai ales in cele din jurul Marii Mediterane si Marii Negre. Sofia deriva din grecescul "sophia" si inseamna "intelepciune si cunostinta". Sofia era, de altfel, zeita intelepciunii la greci. Despre fetele care poarta acest nume se spune ca sunt altruiste, cumpatate, mai tacute. Sfanta Sofia este sarbatorita in ritul ortodox la data de 17 septembrie, insa este mentionata si pe 4 iunie.

6. Patricia

Patricia este un nume de fata care, pana nu demult, era putin folosit in Romania. De aproape 2 ani insa, Patricia a inceput sa castige sute de admiratori printre viitorii parinti si iata-l ocupand a 6-a pozitie in topul numelor de fete din 2014! Este un nume cu origini latine, derivat din "patricius" si inseamna "nobil, aristocrat, persoana de rang inalt". Despre fetele care poarta acest nume se spune ca sunt sensibile, atente la imaginea lor, afectuoase si capricioase.

7. Ioana

Un nume cu origini ebraice si bine inradacinat in traditia romaneasca. Este derivat din ebraicul "johanan" si inseamna "a face o favoare, a ajuta, a avea mila". Fetele care poarta numele Ioana sunt considerate corecte, prietenoase, familiste. Primii copii botezati astfel, acum mii de ani, primeau acest nume ca multumire fata de Dumnezeu pentru ca a facut posibila nasterea. De aici si semnificatia "dar de la Dumnezeu" pentru numele Ioana si Ioan, sarbatoriti in ritul ortodox de Sf. Ion, pe 7 ianuarie.

8. Gabriela

Numele Gabriela deriva, in primul rand, din ebraicul "Gavriil", cu origini biblice (Arhanghelul Gavriil este cel care i-a adus Fecioarei Maria vestea nasterii lui Iisus Hristos). Numele mai deriva si din limbile latina, greaca si araba - Gabrielus, Gabriel, Jibril. In functie de toate aceste origini, Gabriela inseamna "eroina, fiinta puternica, omul lui Dumnezeu". Fetele care poarta acest nume sunt considerate puternice, corecte, muncitoare, altruiste. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt sarbatoriti la data de 8 noiembrie.

9. Antonia

Acest nume este "disputat" de mai multe popoare - ebraic, etrusc, latin, iar in Romania a patruns abia in jurul anului 1500. In functie de fiecare origine in parte, inseamna "floare, frumos, nepretuit, demn de lauda". Fetele care poarta acest nume sunt moderne, curajoase, loiale si puternice. Numele Antonia poate fi sarbatorit pe 17 ianuarie, in ziua Sfantului Antonie cel Mare - protectorul calugarilor, maicilor si al tuturor crestinilor ortodocsi.

10. Ana

In jurul numelui Ana se invart o multime de semnificatii si povesti ale mai multor popoare. In Imperiul Roman, Ana era o divinitate a lunii sarbatorita in luna martie, impreuna cu zeul Marte. Pe filiera daco-romana numele a patruns si pe teritoriul romanesc, unde i s-a asociat, datorita credintei crestin-ortodoxe, si originea ebraica "hannah". Astfel, Ana inseamna "stralucire, milostenie, buna vointa", iar despre fetele care poarta acest nume se spune ca sunt puternice si sensibile in acelasi timp. Sfanta Ana este sarbatorita de ortodocsi pe 9 septembrie.

Top 10 Nume de baieti in 2014

nume de baieti

1. Matei

Cel mai dorit nume de baiat in 2014 are origini pur grecesti si provine din numele "Matthaios", care inseamna "dar de la Dumnezeu sau copil al lui Dumnezeu". In religia crestin ortodoxa numele Matei este sarbatorit pe 16 noiembrie, in cinstea Sf. Apostol Matei. Despre baietii care poarta acest nume se spune ca sunt inventivi, cuminti si sociabili.

2. David

Un alt nume de baiat cu rezonanta biblica, foarte iubit de actualii tineri parinti si de cei viitori. David este cel care a luptat cu Goliat, ca simbol al binelui ce invinge raul, dar si sfantul-martir roman sarbatorit in fiecare an, pe 26 iunie. De asemenea, este un nume des intalnit in Europa si America, insemnand, datorita originilor ebraice, "cel iubit de parinti" sau "conducatorul". Baietii care poarta acest nume sunt considerati curajosi, altruisti, corecti si familisti.

3. Luca

Un nume de origine latina, care, la fel ca Matei, ne duce cu gandul la Biblie si la un Apostol. Luca inseamna "lumina, nascut in lumina, cel ce aduce lumina", iar Sf. Apostol si Evanghelist Luca este sarbatorit de ortodocsi la data de 18 octombrie. Despre cei care poarta acest nume se spune ca sunt ordonati, practici, sinceri si chibzuiti.

4. Cristian

Cristian este un nume cu origini latine si inseamna "urmasul lui Cristos". Ce semnificatie mai frumoasa de atat, nu-i asa? In religia romano-catolica Sf. Cristian este sarbatorit pe 12 noiembrie, in timp ce crestinii ortodocsi sarbatoresc numele in prima zi de Craciun, pe 25 decembrie. Baietii care poarta acest nume sunt considerati muncitori, corecti, sociabili si familisti.

5. Alexandru

Un nume pe cat de rezonant, pe atat de vechi. Cu origini grecesti si incarcat de istorie, Alexandru se traduce prin "cel care protejeaza oamenii" sau "cel care vine in ajutor oamenilor". Sf. Alexandru este sarbatorit in calendarul ortodox pe 30 august, iar despre baietii care poarta acest nume se spune ca sunt corecti, puternici, familisti si usor de impresionat.

6. Albert

Numele Albert este unul dintre cele mai moderne imprumuturi ale onomasticii romanesti, cu origini germanice, dar si slave. Este interpretat ca "stralucit, celebru, nobil, fin", iar despre persoanele care poarta acest nume se spune ca sunt atente la imaginea lor, moderne, pedante si iubitoare de distractie.

7. Toma

Un alt nume cu rezonanta biblica este Toma, ce aminteste de Sf. Apostol Toma, sarbatorit pe 6 octombrie. Cu vechi origini ebraice, Toma se traduce prin "frate geaman, frate al lui Hristos". Acest nume aminteste de filosoful si teologul catolic Sf. Toma de Aquino, dar si de personajul principal din balada "Toma Alimos" care intruneste cele mai mari calitati ale poporului roman: dragoste pentru natura, curaj, ospitalitate. Despre baietii care poarta acest nume se spune ca sunt cuminti, corecti, inteligenti si altruisti.

8. Cezar

Un nume de origine latina, incarcat cu multa istorie. Derivat din "Caesarius" si amintind de viata marelui conducator Cezar, acest nume cu rezonanta se traduce prin "cel puternic, cel neinfricat". In calendarul ortodox Sf. Cezar este sarbatorit pe 8 decembrie, iar cei care ii poarta numele sunt considerati puternici, inteligenti, curajosi si amatori de distractie.

9. Rares

Pana nu demult, in onomastica romaneasca Rares era prezent doar ca nume de familie. De cativa ani insa, Rares castiga teren si ca prenume, in alegerile viitorilor parinti. Fiind mai intai folosit ca nume de familie, transformarea in prenume are origini 100% romanesti si corelate cu domnia voievodului Moldovei, Petru Rares. Astfel, prin purtarea prenumelui Rares, baietii sunt considerati puternici, indrazneti, cu spirit critic si artistic.

10. Mihai

Cu puternice origini ebraice (Elohim) si amintind de Sf. Arhanghel Mihail, conducatorul ostilor ceresti, numele Mihai se traduce prin „cine este ca Dumnezeu, cine se aseamana cu Dumnezeu". Datorita puternicei semnificatii, multi regi si imparati au purtat acest nume. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt sarbatoriti la data de 8 noiembrie, iar despre cei care poarta numele Mihai sau Mihail se spune ca sunt de incredere, altruisti, prietenosi si influentati de sentimente contradictorii.

Asadar, te-ai hotarat? Ce nume va avea copilul tau nascut in 2014?

Articolul urmator
Poze înainte și după copii: „Eram supermodele când ne-am cunoscut soții. Acum arătăm așa!”
Poze înainte și după copii: „Eram supermodele când ne-am cunoscut soții. Acum arătăm așa!”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor
  Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor

  Daca urmeaza sa ai baiat si esti in cautare de nume baieti cu litera L, ai ajuns unde trebuie. Iata top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor.Nume de baieti cu litera...

  Nume de copii atunci și acum: Ce nume erau la modă în anii 2000 și ce tendințe sunt acum în rândul proaspeților părinți
  Nume de copii atunci și acum: Ce nume erau la modă în anii 2000 și ce tendințe sunt acum în rândul proaspeților părinți

  Alegerea unui nume potrivit pentru copii nu este tocmai cea mai ușoară sarcină pentru viitorii părinți! Și nu e de mirare. Fiecare părinte vrea ca numele copilului sau să fie unul...

  Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"
  Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"

  Cuvântul „lumină” înseamnă sfârșitul întunericului, un nou început, sau speranță pentru viitor. Poate că pentru fiecare, înseamnă ceva...

  Nu am vrut să iau numele soțului după căsătorie și acum mă simt ciudat să am copii și să nu avem același nume
  Nu am vrut să iau numele soțului după căsătorie și acum mă simt ciudat să am copii și să nu avem același nume

  Această femeie nici nu s-a gândit să-și schimbe numele după căsătorie. Însă după ce a devenit mamă, i se pare bizar să fie singura din familie cu alt nume. Ai fost și...

  15 nume pentru copii inspirate de ceremonia Premiilor Oscar 2023
  15 nume pentru copii inspirate de ceremonia Premiilor Oscar 2023

  Se pare că premiile Oscar nu inspiră doar la ținute extravagante sau la idei de filme, ci și la idei de nume pentru bebeluși. Decernarea premiilor de anul acesta a avut loc pe data de...

  Mama mea mi-a pus nume de dansatoare la bară. Am fost afectată și nu voi face aceeași greșeală cu copiii mei
  Mama mea mi-a pus nume de dansatoare la bară. Am fost afectată și nu voi face aceeași greșeală cu copiii mei

  O femeie de peste granițe povestește că a ajuns să își urască prenumele „special” atât de mult, încât și-a jurat că atunci când va deveni la...

  Nume de fete fără A. 20 variante inedite din care poți alege
  Nume de fete fără A. 20 variante inedite din care poți alege

  Alegerea numelui pentru o fetiță este un moment special și important pentru părinți. Este o decizie care va influența identitatea și viața micuței pentru tot restul vieții....

  Celia, mamă pentru a doua oară. Ce nume frumos i-a pus mezinei familiei
  Celia, mamă pentru a doua oară. Ce nume frumos i-a pus mezinei familiei

  Veste mare în showbiz-ul românesc! Celia a devenit mamă pentru a doua oară! Cântăreața a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă și este copleșită de emoții....

  © 2024 Qbebe