Totul despre concediul de maternitate in 2015

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ca urmare a legislatiei aflate in continua schimbare, reglementarile care vizeaza concediul de maternitate nu mai sunt la fel de clare pentru gravide si mame. Doamna Mihaela Bocioaca. specialist resurse umane, a avut amabilitatea de a ne lamuri cu privire la tot ceea ce implica acest concediu: legislatia asociata, categoriile de persoane care pot beneficia de el, durata si actele necesare.

Doamna Mihaela Bocioaca, Inspector Resurse Umane, MIB Consulting&Solutions , telefon: 40722297863 a avut amabilitatea de a ne raspunde la urmatoarele intrebari:

1. Ce legislatie se aplica concediului din maternitate in prezent?

- Legea 53/2003 - Codul Muncii
- O.U.G. 150/2005 - privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
- O.U.G. 111/2010 - privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului

Citeste si: Diferentele dintre concediul de maternitate si celelalte concedii 

concediu

2. Ce categorii de persoane beneficiaza de el/in ce conditii?

Pot beneficia de concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, cu plata unei indemnizatii de crestere a copilului urmatoarele categorii de persoane:
- unul dintre parintii firesti ai copilului
- persoanele care adopta un copil
- persoanele care iau in plasament un copil
- persoana care este tutorele copilului

Persoana care solicita concediu de crestere a copilului trebuie sa indeplineasca simultan urmatoarele conditii:
- este cetatean roman, strain sau apatrid;
- are domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, potrivit legii;
- locuieste impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora;
- a realizat, timp de 12 luni anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal.
- si-a achitat obligatiile fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detine in proprietate;
Veniturile impozabile la care se face referire pot fi provenite din salarii, activitati independente sau din activitati agricole.

De asemenea, in cele 12 luni anterioare nasterii copilului pot fi incluse perioade asimilate in care parintele indreptatit s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
- si-a insotit sotul in misiune permanenta in strainatate;
- a beneficiat de indemnizatie de somaj;
- a beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
- a beneficiat de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2/3 ani;
- a beneficiat de pensia de invaliditate;
- a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare/perfectionare profesionala din initiativa/cu acordul angajatorului;
- a urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
- se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta.

In situatia parintilor adoptivi, a persoanelor care au luat copilul in plasament sau al tutorilor, se ia in considerare indeplinirea conditiilor timp de 12 luni anterior adoptiei, plasamentului sau tutelei.
Indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine oricarei mame, indiferent de numarul de copii pentru care a beneficiat in trecut de aceasta.

3. Ce durata are concediul de maternitate? In ce situatii poate diferi durata sa?

Concediul de maternitate are o durata maxima de 126 de zile care se impart in functie de starea de sanatate a gravidei si la recomandarea medicului specialist in concediu prenatal si concediu postnatal. Concediul postnatal, potrivit legii, nu poate fi mai scurt de 42 de zile calendaristice, luand ca punct de plecare ziua nasterii copilului.

Concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 1 an a copilului cu indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei. Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului cu indemnizatia lunara corespunzatoare, decid sa se reintoarca in campul muncii inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an (inainte, chiar si cu cateva zile si nu in ziua cand acesta implineste 1 an sau dupa aceasta data), au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. Dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an, cu exceptia copilului cu handicap, daca parintele decide sa nu se reintoarca la serviciu, are dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani. Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului cu indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
Daca parintele se intoarce la serviciu dupa implinirea varstei de 1 an a copilului, insa inainte de implinirea varstei de 2 ani, parintele va primi stimulent pentru lunile cuprinse in perioada ramasa pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

Concediul de crestere a copilului cu handicap beneficiaza de indemnizatie in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei pana la implinirea varstei de 3 ani. In cazul copilului cu handicap acordarea stimulentului se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

Citeste si:

Ce nu stiai despre concediul si indemnizatia de crestere copil 

concediu

4. Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de concediul de maternitate si ce procedura trebuie urmata?

Actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului pana la varsta de 1 an, 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap, in valoare de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimul an anterior nasterii copilului:
cerere tip
actul de identitate al solicitantului - (copie si original);
certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original), hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie si original);
certificatele de nastere ale tuturor copiilor nascuti dupa data de 1 ianuarie 2006 (copie si original);
certificat de casatorie (copie si original);
livret de familie;
adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana indreptatita: a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului, nivelul lunar al acestora, prima si ultima zi de concediu de maternitate, data implinirii celor 42 de zile reprezentand concediul de lauzie, prima zi de concediu de cresterea copilului;

Sau: dovada privind veniturile realizate in anul fiscal anterior celui in care s-a nascut copilul si/sau dovada privind venitul calculat in vederea platii anticipate a impozitului, precum si copia deciziei de impunere eliberate de autoritatile competente;

Sau: dovada eliberata de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri neimpozabile;

Sau - dovada eliberata de autoritatile competente, in cazul asociatilor unici; dovada eliberata de autoritati sau angajatori din care sa rezulte data de la care solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului (in cazul salariatelor - decizie de suspendare a activitatii);
Sau - adeverinta studii/diploma de absolvire, in cazul persoanelor care au urmat sau urmeaza o forma de invatamant universitar, postuniversitar sau liceal;
dosar cu sina din carton (coperti intregi);
pentru plata in cont bancar - extras de cont, deschis la B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Romexterra Bank, B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST si ING pe numele solicitantului;
alte acte solicitate dupa caz.
Cererile pentru indemnizatie sau stimulent crestere copil se depun la D.G.A.S.P.C. din orasul sau sectorul in care locuiesc parintii copilului, care transmite cererea si actele depuse Agentiei pentru Prestatii Sociale spre solutionare. Agentia pentru Prestatii Sociale solutioneaza cererea, prin decizie de aprobare sau respingere a acesteia si efectueaza plata indemnizatiei pentru cererile aprobate. Prima plata se face in termen de aproximativ 2 - 2.5 luni de la depunerea dosarului.

5. Ce trebuie sa stie viitoarele mame cu privire la acest concediu?

In momentul in care a ramas insarcinata angajata trebuie sa se asigure ca angajatorul respecta legea, ca are contractul de munca inregistrat la inspectoratele Teritoriale de Munca si ca la data nasterii copilului va intruni conditiile acordarii concediului de crestere a copilului. De asemenea, salariata trebuie sa se informeze cu privire la drepturile angajatei gravide si sa ceara sa beneficieze de aceste drepturi.

concediu

6. Ce sfaturi aveti pentru mame in acest sens?

Pentru a beneficia de drepturile care se acorda angajatei gravide, trebuie ca mai intai sa anunte in scris angajatorul despre starea sa. Pentru a fi luata in evidenta ca salariata gravida trebuie sa depuna la departamentul resurse umane o instiintare insotita de un document de la medicul de familie/specialist. Odata trimise documentele, salariata trebuie sa ceara dovada inregistrarii lor, pentru a nu avea surprize neplacute. De asemenea, angajatorul este obligat sa pastreze secretul sarcinii pana cand aceasta va deveni vizibila.

Iata, pe scurt, drepturile de care poate beneficia salariata  gravida la locul de munca:
- reducerea programului de lucru cu o patrime, cu mentinerea drepturilor salariale, la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist.
- dispensa pentru consultatii prenatale - angajatorul este obligat sa acorde angajatei gravide 16 ore libere pe luna pentru efectuarea consultatiilor prenatale care nu se pot face in afara programului de lucru.
- schimbarea conditiilor de munca - angajatorul este obligat, la cererea angajatei gravide si in urma avizului medicului de medicina muncii, sa schimbe conditiile de munca ale angajatei care lucreaza intr-un mediu care ii poate afecta sarcina. De asemenea, nu puteti fi obligate sa prestati munca de noapte.
- concediul de maternitate (concediul de sarcina si lauzie) - maxim 126 de zile calendaristice de concediu medical care se poate acorda pre si post natal in functie de cum doriti, singura obligativitate fiind cea a efectuarii a minim 42 de zile de concediu postnatal pentru a putea beneficia de concediu pentru cresterea copilului.
- concediul de crestere si ingrijire a copilului (CIC) - pana la 1 an, 2 sau 3 (in cazul copilului cu handicap).

Multumim doamnei Mihaela Bocioaca pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol. 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta
  De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta

  Echilibrul intre munca si familie devine din ce in ce mai important, mai ales cand apare si un copil. Tarile nordice sunt printre tarile care ofera cele mai bune conditii pentru proaspetii...

  Cum va naște Laura Cosoi: „Am purtat deja o discuţie cu cei de la maternitate”
  Cum va naște Laura Cosoi: „Am purtat deja o discuţie cu cei de la maternitate”

  Mult îndrăgita vedetă, Laura Cosoi, este pe cale să devină mămică pentru a doua oară. Lunile au trecut cu pași repezi, iar Laura urmează să își strângă...

  S-a votat! Iată cele mai frumoase plaje din Europa unde să îți faci concediul în 2021
  S-a votat! Iată cele mai frumoase plaje din Europa unde să îți faci concediul în 2021

  Dacă nu ți-ai conturat încă planurile pentru vacanțele din acest an, ia în calcul și propunerile din articolul de mai jos. Este vorba despre 25 de plaje spectaculoase,...

  Lili Sandu, probleme cu bebeluşul în maternitate: au fost externaţi abia după 10 zile
  Lili Sandu, probleme cu bebeluşul în maternitate: au fost externaţi abia după 10 zile

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi, Lili Sandu, a devenit de curând mamă. Iată ce a dezvăluit despre experienţa trăită după naştere!

  Caz șocant! Un bebeluș a fost răpit din maternitate și folosit la cerșit
  Caz șocant! Un bebeluș a fost răpit din maternitate și folosit la cerșit

  Caz de-a dreptul revoltător în Hunedoara: un bebeluș în vârstă de 4 luni a fost răpit dintr-un spital pentru a fi folosit la cerșit!

  O femeie a încercat să fugă cu bebelușul altei mame din maternitate, după ce al ei s-a născut mort
  O femeie a încercat să fugă cu bebelușul altei mame din maternitate, după ce al ei s-a născut mort

  După ce bebelușul ei s-a născut mort, o femeie s-a îmbrăcat în asistentă medicală și a încercat să fugă din maternitate cu un alt copil. Tânăra de 23 de ani...

  Stabilește acum toate detaliile pentru concediul din 2021! Uite ce prețuri sunt de Black Friday
  Stabilește acum toate detaliile pentru concediul din 2021! Uite ce prețuri sunt de Black Friday

  Planurile noastre de vacanță au cam fost năruite anul acesta de pandemia de coronavirus. Micile escapade, de 2-3 zile, la munte sau la mare, deși binevenite, nu au fost parcă nici pe...

  Soția mea îmi cere bani ca să facem un copil, suma pe care o pierde pentru că stă în concediu de maternitate
  Soția mea îmi cere bani ca să facem un copil, suma pe care o pierde pentru că stă în concediu de maternitate

  Tom nu se aștepta ca soția sa, Emily, să îi trântească în față un dosar de 16 pagini, cu caracter juridic obligatoriu, atunci când au decis să întemeieze...

  © 2023 Qbebe