Tu stii la ce tipuri de concedii medicale ai dreptul?

Raluca Antonescu

Fie ca sunteti angajator, ori angajat, cu siguranta doriti sa stiti mai multe informatii legate de concediul medical. Iata cateva detalii referitoare la modul de calcul si efectele concediului medical.


Tipuri de concedii medicale

Persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul, in baza OUG 36/2010, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.


Exista mai multe tipuri de concedii medicale, astfel:
- concedii si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, datorate unor boli obisnuite sau accidente in afara muncii
- concedii si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale
- concedii si indemnizatii pentru maternitate
- concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav
- concedii si indemnizatii de risc maternal

Concediul pentru incapacitate temporara de munca

Concediul pentru incapacitate temporara de munca reprezinta o intrerupere a activitatii desfasurate de catre un salariat in folosul angajatorului sau, datorita starii de sanatate.

 

Incepand cu data de 01.07.2011, conform modificarilor aduse Legii 289/2004, plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se efectueaza astfel:
- prima zi calendaristica de incapacitate temporara de munca va fi suportata din contul persoanei asigurate
- a doua zi se plateste de catre angajator
- incepand cu a 3-a zi, indemnizatia va fi platita de catre bugetul asigurarilor sociale de stat
Plata indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca datorata tuberculozei, cancerului, SIDA, riscului de intrerupere a sarcinii, sau pentru incapacitate temporara de munca a femeilor insarcinate aflate in evidenta medicala, se efectueaza integral de la bugetul asigurarilor sociale de stat, incepand cu prima zi de concediu (pentru primele trei, indemnizatia este de 100% din baza de calcul).
Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se stabileste diferentiat, in functie de stagiul de cotizare:
- 60% din baza de calcul, in cazul unui stagiu de cotizare de pana la 5 ani
- 70% pentru un stagiu de cotizare intre 5 si 8 ani
- 90% pentru un stagiu de cotizare de peste 8 ani

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se va acorda chiar si in situatia in care aceasta intervine pe perioada concediului de odihna. In acest caz, concediul de odihna va fi intrerupt, urmand ca zilelele de concediu de odihna neefectuate sa fie reprogramate.

Concediul pentru accidente de munca

In situatia asiguratilor care isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori, indemnizatiile se platesc o singura data de catre angajatorul la care a avut loc accidentul de munca ori la care s-a declarat boala profesionala.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de lucru sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca se calculeaza ca medie a veniturilor salariale brute realizate de catre angajat in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului, pe baza carora s-a achitat contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale ( art. 20 din Legea 346/2002, modificata si completata).
Daca stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor va fi formata din media veniturilor salariale lunare brute la care s-a achitat contributia, pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale in lunile efectiv lucrate.

Concediul si indemnizatia de maternitate

Concediul de maternitate este la baza un concediu medical si se poate acorda pe o perioada de 126 de zile, atat pre cat si postnatal, cu conditia efectuarii a 42 de zile obligatorii dupa nastere.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul (art. 10 din OUG 158/2005), baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav

Conform art. 26 din OUG 158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Aceasta indemnizatie se suporta integral din bugetul FNUASS si este de 85% din baza de calcul.
Durata de acordare a indemnizatiei poate fi de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia cazurilor prevazute de art. 29, OUG 158/2005.

Concediul de risc maternal

§

Concediul de risc maternal se acorda in baza OUG 96/2003, completata si modificata prin Legea 25/2004 care prevede ca pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal suportata integral din bugetul FNUASS.
Aceasta indemnizatie reprezinta 75% din baza de calcul si se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
Concediul de risc maternal se poate acorda in intregime sau fractionat pe o perioada de maximum 120 de zile, atat inainte de concediul de maternitate, cat si dupa revenirea din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu se solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului.
Plata indemnizatiei de risc maternal se efectueza lunar de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor pe luna in care se acorda concediul de risc maternal.

Conditii si baza de calcul

Conform art. 10 din OUG 158/2005, baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni (calendaristice) din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe þarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuþia pentru concedii ºi indemnizaþii.
În cazul în care persoana asiguratã a realizat venituri pe o perioadã mai micã de 6 luni, baza de calcul a indemnizaþiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza cãrora s-a achitat contribuþia.


Pentru a putea beneficia de concedii si indemnizatii de sanatate, persoanele asigurate trebuie sa indeplineasca totusi stagiul minim de cotizare de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se solicita concediu medical.
Baza de calcul lunara a contributiei pentru concedii si indemnizatii nu va putea depasi insa plafonul a 12 salarii minime brute pe tara.
Deseori se face confuzie intre contributia lunara pentru asigurarile de sanatate platita de catre angajat, si contributiile lunare de asigurari sociale de sanatate destinate concediilor si indemnizatiilor, platite de catre angajator.
Astfel, conform OUG 36/2010, cota de contributii aplicata la fondul de salarii, pentru indemnizatia de somaj, asupra veniturilor impozabile sau a celor cuprinse in contractul de asigurari sociale, este de 0,85% si se achita de catre angajator la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).
Pe de alta parte, Legea 95/2006 prevede ca persoana asigurata are obligatia sa plateasca o contributie lunara pentru asigurarile de sanatate, contributie care variaza intre 5,5% si 6,5%.

http://legestart.ro/contributii-ale-asiguratului-la-asigurarile-sociale-de-sanatate/

Efectele concediului medical

Pe perioada concediului medical, indiferent de tipul sau, contractul individual de munca se suspenda de drept, iar salariatul nu va putea fi concediat decat in cazul in care intervine falimentul sau reorganizarea judiciara a angajatorului.


Pe toata perioada concediului medical, salariatul va primi o indemnizatie, pentru a compensa pierderea temporara a venitului din salariu.
In cazul in care angajatorul si-a incetat activitatea, sau in situatia in care contractul individual de munca al salariatului a expirat pe perioada acordarii indemnizatiei, plata acesteia va fi preluata de catre Casa teritoriala de Sanatate.
In cazul in care salariatul s-a aflat in concediu medical tot anul, acesta nu va avea dreptul la concediu de odihna pentru anul respectiv. Insa, daca perioadele de concediu medical s-au extins pe mai multi ani calendaristici consecutivi, acesta va putea beneficia de un singur concediu de odihna, acordat in anul reinceperii activitatii.

Erai informata despre toate aceste prevederi legate de concediile medicale?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Bilanț de etapă: Salvați Copiii a echipat de urgență 17 unități medicale și de îngrijire pacienți și a asigurat protecție pentru 2.700 de cadre medicale. Dotarea spitalelor e accelerată
  Bilanț de etapă: Salvați Copiii a echipat de urgență 17 unități medicale și de îngrijire pacienți și a asigurat protecție pentru 2.700 de cadre medicale. Dotarea spitalelor e accelerată

  Salvați Copiii România accelerează dotarea unităților medicale și va duce aparatură medicală și echipamente de protecție la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant...

  Dreptul la avort eliminat din Constituția SUA. Ce impact va avea decizia asupra femeilor americane
  Dreptul la avort eliminat din Constituția SUA. Ce impact va avea decizia asupra femeilor americane

  În urmă cu câteva zile, Curtea Supremă de Justiție din SUA a luat o decizie prin care dreptul la avort nu mai este constituțional. În aceste condiții, fiecare stat are...

  Exemplu de solidaritate: Guvernul chinez a trimis o echipă de medici specialiști și materiale medicale în Italia
  Exemplu de solidaritate: Guvernul chinez a trimis o echipă de medici specialiști și materiale medicale în Italia

  Gest umanitar făcut de China, pentru Italia: guvernul Chinei a trimis o echipă de doctori în Italia, pentru a spijini cadrele medicale italiene în lupta împotriva...

  Exista 4 tipuri de persoane nascute in luna septembrie. Tu in ce categorie te inscrii?
  Exista 4 tipuri de persoane nascute in luna septembrie. Tu in ce categorie te inscrii?

  Oamenii nascuti in luna septembrie sunt sarguinciosi, seriosi, practici, dornici sa exceleze la toate capitolele vietii lor. Isi exprima cu sinceritate parerea si pot fi si foarte...

  Dr. Otilia Țigănaș: De azi, nu mai cerem cardul de sănătate și scrisori medicale în starea de urgență
  Dr. Otilia Țigănaș: De azi, nu mai cerem cardul de sănătate și scrisori medicale în starea de urgență

  Starea de urgență prevede ca medicii să nu mai ceară cardul de sănătate la consultații și nici scrisori medicale pentru a elibera rețete compensate.

  Veste bună! Femeile însărcinate şi lăuzele, cu sau fără asigurare, au acces gratuit la investigații medicale. Când intră legea în vigoare
  Veste bună! Femeile însărcinate şi lăuzele, cu sau fără asigurare, au acces gratuit la investigații medicale. Când intră legea în vigoare

  De la 1 iulie au intrat în vigoare pachetele de servicii medicale de stat destinate atât femeilor însărcinate asigurate, cât și celor neasigurate de CNAS au intrat...

  Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta
  Cum sa scapi de diferite tipuri de dependenta

  Majoritatea oamenilor are cate o dependenta si nu vorbim neaparat de consumul de droguri. Poate fi dependenta de calculator, telefon mobil, de tigari, de alcool, de sex sau de mancare etc....

  Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile
  Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile

  Atunci când copilașul tău este bolnav, ultimul lucru la care te gândești este să mergi la serviciu. Cum să îți îndeplinești cu succes sarcinile când...

  © 2022 Qbebe