Motive să-l lași pe copilul tău cât mai des în natură

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În 1980, un biolog pe nume Edward O. Wilson de la Harvard emitea o teorie, biofilia, care spune că oamenii sunt atrași instinctiv către mediul lor natural. Din păcate, în secolul 21, părinții se confruntă cu o altă teorie, cea a tulburării de deficit de natură. Copiii de astăzi, deși au instinctul de mai sus, nu au parte de suficient timp petrecut în natură, mai ales cei aflați în mediul urban. Trebuie să încercăm, prin diverse mijloace, să-i încurajăm să petreacă mai mult timp în natură. Din articolul de mai jos vom afla de ce este atât de bine ca micuții să fie cât mai des în contact cu natura, astfel încât să poată beneficia de o dezvoltare armonioasă și să devină adulți responsabili față de mediul înconjurător.

Minte sănătoasă

Dacă îți vei duce micuțul în natură de la o vârstă fragedă, îi vei da șansa să-și dezvolte mai bine toate simțurile. Multitudinea de activități ce se pot derula în aer liber îl vor ajuta pe copil să-și extindă universul cunoașterii, să aibă parte de noi experiențe, din care va avea mereu câte ceva de învățat. De la mirositul florilor, până la urcatul în copaci, la adunatul fructelor, legumelor sau ghindelor, fiecare activitate îi va stimula simțurile și îl va determina să fie mai curios și mai activ. Expunerea creierului unui peisaj natural, plin de verdeață, chiar și în simple fotografii, așa cum a demonstrat un studiu, stimulează energia mentală și dezvoltarea neuronală, prin simplul fapt că admirăm un peisaj și ne minunăm de frumusețea lui.

Natura are un efect miraculos și asupra dezvoltării memoriei. Universitatea din Michigan a demarat un studiu unde studenții au fost supuși unui test de memorie, apoi trimiși la plimbare. Un grup s-a plimbat în natură, iar celălalt în mediul urban. La întoarcere, supuși din nou testului, studenții care s-au plimbat în natură au avut rezultate cu 20% mai bune decât grupul din mediul urban. Astfel, s-a demonstrat că elevii ce petrec zilnic timp în natură se concentrează mai bine, sunt mai atenți și mai receptivi la școală. În plus, ei pot memora mai ușor informațiile și au mai multă disponibilitate de a desfășura tot felul de activități didactice. Cu alte cuvinte, psihologii spun că statul în aer liber va stimula dezvoltarea cognitivă a copilului, mai ales când copilul este provocat să ia decizii și să rezolve diverse probleme.

Copiii ce se joaca in padure

În condițiile în care joaca în natură presupune mai multă libertate și apariția de noutăți mai des decât în cazul activității ludice desfășurate în interior, copilul va trebui să se orienteze spre noi jocuri. Practic, va învăța să gândească mai liber, mai flexibil, să se adapteze la nou și să găsească soluții. Studii din ultimul deceniu au arătat, de exemplu, că acei copii care-și petrec mare parte din timpul liber jucându-se pe spații verzi sunt mai creativi inclusiv în activitățile desfășurate la școală, spre deosebire de cei ce stau mai mult prin fața blocului sau în curtea școlii. De asemenea, cei din prima categorie erau mai dornici să vină cu soluții pentru rezolvarea problemelor de la școală, prin comparație cu copiii din cea de-a doua categorie.Cu alte cuvinte, cu cât un copil stă mai mult timp în natură, cu atât își dezvoltă mai mult imaginația și va dobândi o minte mai ageră și mai aptă să găsească soluții.

Corp sănătos

Și mai mult, un studiu amplu desfășurat de către Universitatea East England, care a adunat date din alte 140 de studii, ce au implicat peste 290 de milioane de oameni,  a demonstrat că timpul petrecut în natură aduce beneficii la nivelul organismului la un nivel ridicat, reducând riscul de diabet, de boli cardiovasculare, nivelul de stres și chiar și al tensiunii arteriale. În Japonia există o terapie care se numește "baie de pădure", unde participanții petrec timp în pădure, relaxându-se, pentru a reduce nivelul de stres. Se pare că această activitate reduce semnificativ nivelul de cortizol salivar, un marker psihologic al stresului. Mai mult, începând cu 2005, pe acest tip de activitate s-a dat startul a numeroase studii prin care se analizează modul în care "băile de pădure" ajută sistemul imunitar. Deși această cercetare încă se mai derulează, s-a demonstrat că există un aport semnificativ al naturii la sistemul nostru imunitar, întărindu-l și ajutându-l să se lupte chiar și cu celulele canceroase. Un alt studiu a dezvăluit că timpul petrecut în natură protejează ochii copiilor, reducând riscul de apariție a miopiei și progresul acesteia la copii și adolescenți. 

Cunoașterea naturii și interacțiunea copilului cu aceasta îl vor determina să înțeleagă că natura ne furnizează și hrană. Astfel el va fi mai înclinat să accepte alimente ce provin din natură. În acest mod, își va forma de mic deprinderi alimentare sănătoase. De exemplu, va fi mai dornic să mănânce fructe și legume, mai ales dacă vede cum și unde cresc legumele și fructele în natură, spre deosebire de copiii care-și petrec mare parte din timp în casă. Acest obicei se va perpetua și pe măsură ce va crește, ajutându-l să devină un adult dornic să mănânce cât mai sănătos.

Întrucât mișcarea este indispensabilă bunei dezvoltări a copilului, când îl ducem pe acesta în natură îi vom oferi ocazia să aibă parte de multă activitate fizică. Nu numai că își va îmbunătăți mișcările coordonate sau simțul echilibrului, dar va deveni mai agil, mai puternic și mai dornic să-și depășească limitele. Străduiți-vă cât mai mult ca cei mici să aibă zilnic parte de mișcare în natură, în loc să-și petreacă timpul doar în fața calculatorului, televizorului sau telefonului.

Copil responsabil

Când se află în natură, copilul are posibilitatea să interacționeze cu aceasta în numeroase moduri. Practic, el poate să se implice în cele mai diverse tipuri de activități, valorificând ceea ce are la dispoziție într-un anumit moment. Conform specialiștilor, dacă îl lăsăm pe copil să se joace cât mai mult timp în aer liber îi vom oferi posibilitatea să aleagă el însuși cum să se joace, cum se poate adapta mediului respectiv, astfel încât să se simtă cât mai confortabil. Odată ce un copil face o anumită alegere în acest sens, el se va simți mai liber și mai capabil să ia tot felul de decizii, știind că natura îi oferă din plin oportunități diferite. Desigur, mai ales când vine vorba despre copii mai mici, ideal este să-i supraveghem și noi, chiar dacă le lăsăm impresia că pot alege ce activități vor.

Odată ce un copil se obișnuiește să stea mai mult în mijlocul naturii, va începe să realizeze și cât de importante sunt elementele naturii și ce putem face pentru ca acestea să nu aibă de suferit.

Fetita si baietel ce planteaza ceva

Pentru a-i încuraja și mai mult pe micuții noștri să fie responsabili față de natură, este indicat să apelăm și la activitățile ludice. Întrucât prin joc aceștia dobândesc cele mai valoroase deprinderi, putem începe să-i antrenăm în joacă alături de personajele din cadrul campaniei Petrom „Împrietenește-te cu natura la drum!. Aceasta urmărește să-i conecteze pe copii cu natura și să-i învețe grija pentru mediu într-un mod distractiv.

Orice copil va fi încântat să intre în echipa Căpitanului Pământ și să-i cunoască mai îndeaproape pe: Flăcărică, Plantela, Copăcescu, Norilă, Apica, Luminel și pe Fulgeraș.

capitanul pamant

Jucăriile îi așteaptă pe cei mici în stațiile Petrom (în perioada septembrie-noiembrie). Pentru ca juniorul tău să-și formeze propria echipă de plușați este nevoie de acumularea a 15 puncte bonus (din achiziția de carburanți, sau a unor produse de la branduri partenere). Îți poți responsabiliza copilul oferindu-i șansa de a ține singur evidența punctelor în talon. Prin intermediul acestora și a sumei de 19,99 lei, cel mic poate avea în sfârșit jucăria mult dorită. Apoi, trebuie să o luați de la capăt ori de câte ori este nevoie, pentru ca locuința voastră să devină refugiul întregii echipe de elemente plușate.

Veți vedea cât de minunat va fi să explorați natura, în drumurile voastre, având alături și jucăriile din „Echipa Căpitanului Pământ"!

Campania Petrom, „Natural Powerz”

Voi știați până acum de ce este atât de bine să ne lăsăm cât mai des copiii în natură?

Surse:
www.childmind.org, www.naturalearning.org, www.psychologytoday.com, www.parentmap.com, www.whitehutchinson.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 motive să lași copilul să mănânce mai multă ciocolată
  6 motive să lași copilul să mănânce mai multă ciocolată

  Ciocolata este un aliment adorat de toate vârstele. Însă din dorința de a-i ajuta să aibă o stare bună de sănătate, mulți părinți ajung să limiteze sau chiar să...

  8 motive științifice să îți lași copilul să meargă în picioarele goale
  8 motive științifice să îți lași copilul să meargă în picioarele goale

  Mersul desculț este unul dintre demersurile ce contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi de ce este benefic pentru...

  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz
  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz

  Problemele cu somnul sunt des întâlnite, în special în rândul copiilor de vârstă mică, cele mai multe având legătură cu obiceiurile de la...

  Cât de des se spală părul
  Cât de des se spală părul

  Dacă vrei să ai o imagine frumoasă, începe prima dată cu părul tău. Nu trebuie să mergi în fiecare zi la salon, trebuie doar să ai grijă să fie curat. Părul murdar...

  Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze
  Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze

  Copiii mici tușesc cel mai adesea atunci când mucoasa traheei devine iritată, ceea ce se întâmplă de obicei în caz de infecții respiratorii. De asemenea, se pot...

  6 motive din cauza cărora copilul tău nu vrea să vorbească
  6 motive din cauza cărora copilul tău nu vrea să vorbească

  Pe măsură ce copilul se dezvoltă, ne așteptăm să fie tot mai dispus să se exprime verbal. Uneori însă, din motive diferite, se poate întâmpla ca micuțul nostru să...

  Copilul tău răcește des? Află cum pot fi prevenite infecțiile respiratorii
  Copilul tău răcește des? Află cum pot fi prevenite infecțiile respiratorii

  „Copilul meu răcește des. Ar trebui să mă îngrijorez?” - este întrebarea care zace pe buzele celor mai mulți părinți, în această perioadă. Adevărul...

  Copilul tău răcește des? Combate această problemă cu câteva măsuri de prevenție
  Copilul tău răcește des? Combate această problemă cu câteva măsuri de prevenție

  Copilul tău răcește des? Nu trebuie să te îngrijorezi. Conform specialiștilor, copiii au cel puțin 6-8 episoade de răceli pe an. Cei care merg la grădiniță răcesc și mai...

  © 2022 Qbebe