×
© 2018 NaturalPowerz. All rights reserved.

Dezvăluie copilului tău tainele focului alături de Flăcărilă

9 Oct 2018

Ce este focul și cum apare acesta

Pentru a-i demonstra copilului ce este de fapt focul ar trebui să te folosești de următoarele elemente: 

După ce vei avea la îndemână toate acestea și îi demonstrezi copilului în mod practic cum apare focul, explică-i și că acesta este un fenomen ce apare dacă, pe lângă oxigen există și un combustibil. Acesta poate fi lemnul, hârtia, benzina etc.

Flăcările sunt ceea ce se vede din foc și au aspect diferit datorită unei forțe ce se găsește pe Pământ, numită gravitație. Aceasta este cea care ne permite să stăm în picioare sau așezați aici, pe planeta noastră, ea permite obiectelor să cadă etc. Fără ea niciun obiect sau ființă nu ar putea să aibă pozițiile obișnuite, ci doar ar pluti prin aer.

Personaj din campania Petrom, „Natural Powerz”, FlacarilaCa să provoci copilul să fie mai receptiv când îi vorbești despre foc, poți să îmbini învățarea cu o activitate de tip ludic. Spre exemplu, te poți folosi de o jucărie de pluș, ce face parte din grupul de personaje simpatice incluse de Petrom în campania lansată chiar în această lună: „Împrietenește-te cu natura la drum!".

Alături de cel ce dezvăluie mai multe despre tainele focului, Flăcărilă, poți face cunoștință cu noi prieteni ce aparțin echipei Căpitanului Pământ. În acest scop, te așteptăm cu drag la stațiile Petrom din țară (în perioada septembrie-noiembrie), astfel încât, alături de copilul tău, să acumulați răbdători puncte ce vă vor aduce mai aproape de jucăriile dorite.

Tot ce vei avea de făcut este să pui punctele pe un talon, iar la acumularea a 15 puncte bonus, alături de suma de 19,99 lei, vei putea să cumperi personajul preferat.

Care sunt fenomenele vizibile odată cu focul

Pe de o parte, poți vorbi despre ardere. Ea se referă la contactul dintre partea din aer numită oxigen și un combustibil, când se va produce nu numai flacăra, ci și fumul. Acesta este un amestec de mai multe gaze (numite oxigen, hidrogen și carbon).

Pe de altă parte, în ceea ce privește flăcările, ele au culori diferite, în funcție de materialul care a ars. Dacă, de exemplu, te gândești la flăcăra unei lumânări, poți sesiza că aceasta este albastră la bază pentru că acolo este mai mult oxigen și mai galbenă spre vârf pentru că fumul degajat la bază va pătrunde peste oxigenul din aerul din partea de sus.

Baietel ce se uita la o lumanare dintr-un felinar

Reguli de siguranță de bază

Înainte de toate, copilul trebuie să conștientizeze că focul este un fenomen al naturii normal, dar care, dacă nu este controlat, ne poate pune în pericol. Iată ce trebuie să-l înveți din acest punct de vedere:

Alături de furnizarea acestor reguli de siguranță, pune și tu în aplicare și alte măsuri care să-l protejeze pe copil de foc:

Focul și beneficiile sale

Focul a fost descoperit de către oameni cu aproximativ 1 milion de ani în urmă și, începând cu acel moment, acesta a fost stăpânit pentru a ne ușura viața.

Principalele sale atribuții se leagă de:

Floare aparuta in solul regenerat dupa un incendiu de padure

Focul este util și pentru natură. Acesta va contribui la curățarea solului din locurile cu multă vegetație- De exemplu, dacă focul nu este de intensitate mare și este controlat, el poate facilita purificarea solurilor dintr-o pădure, îndepărtând diferite resturi și hrănind solul. Datorită focului, habitatele se vor putea menține în condiții mai bune. În contexul în care focul va curăța solul și va elimina ceea ce este de prisos, plantele vor fi mai capabile să-și facă loc și să se dezvolte astfel încât diverse ființe să-și poată crea și menține locuințele. Focul poate să distrugă anumiți dăunători. Mai ales în păduri pot fi perioade în care copacii să fie atacați de tot felul de insecte sau ciuperci ce-i îmbolnăvesc și îi pot distruge. Dacă va exista și foc controlat, acesta va putea să distrugă din dăunători și să-i sprijine pe copaci să-și redobândească sănătatea.

Cele mai interesante informații despre foc

Pentru a înțelege așa cum trebuie importanța, dar și pericolul pe care-l poate aduce focul, când avem cu cei mici o discuție despre acesta, trebuie să nu uităm să le menționăm și alte aspecte ce se leagă de:

Focul ca element al naturii

Incendiu de padure

Alte lucruri inedite despre foc

Surse:
www.amazingfacts4u.com, www.fire.nsw.gov.au, www.fire.ca.gov,www.ro.wikipedia.org, www.sciencekids.co.nz, www.science.howstuffworks.com,www.skysaver.com

Surse poze:
www.youtube.com, www.pexels.com

×
×

Vrei sa câștigi jocul Echipa Căpitanului Pământ și să îl ajuți pe copilul tău să afle mai multe despre natură?

Fă-ți un cont de erou și începe misiunea de cunoaștere a Planetei.