Singura abilitate emoțională care garantează succesul copilului tău mai tare decât IQ-ul

Singura abilitate emoțională care garantează succesul copilului tău mai tare decât IQ-ul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce micuțul tău devine tot mai independent și mai dornic să descopere lumea, îți dai seama cât de mult contează să-și dezvolte abilități care să-l ajute să se descurce în cele mai diverse situații. De aceea, te străduiești să-i oferi cât mai multe oportunități de învățare și îl încurajezi să încerce lucruri noi. Parcurgând articolul de mai jos poți descoperi cum ar trebui să procedezi pentru a-ți stimula copilul să-și dezvolte o abilitate emoțională care îi este deosebit de utilă nu numai în copilărie, ci pe parcursul întregii vieți. 

Perseverența- abilitatea care garantează succesul copilului

Indiferent de vârsta pe care o are, un copil poate merge până la capăt în procesele de învățare fără să renunțe datorită următoarei abilități: perseverența. Aceasta îl motivează să nu se oprească din a depune eforturi în ciuda obstacolelor ce pot surveni pe parcurs. Practic, datorită perseverenței, copilul își atinge obiectivele propuse și se poate bucura de succes.

adolescenta ambitioasa care se urca pe un perete de escalada

La fel cum se întâmplă și cu alte abilități, copilul poate să deprindă perseverența încă de la o vârstă fragedă datorită faptului că ești un model pentru el și din acest punct de vedere. De pildă, un studiu american apărut în anul 2017 în „Science”,  a adus în prim-plan următorul aspect: chiar și copiii mici, sub vârsta de 2 ani, pot învăța să fie perseverenți dacă au în preajma lor părinți care au această calitate. Oamenii de știință din cadrul „Institutului Tehnologic Massachussets” (MIT) au apelat la 260 de copii cu vârsta între 13 și 18 luni și la părinții lor. Copiii au fost grupați în trei categorii:

  • Cei care s-au uitat la adulți care au depus eforturi ca să îndeplinească o sarcină;
  • Cei care au fost în preajma adulților cărora le-a fost ușor să-și îndeplinească sarcina;
  • Cei care au fost incluși într-un grup de control: nu au avut în preajmă niciun adult implicat în finalizarea unei sarcini. 

Sarcinile pe care le-au primit persoanele adulte au fost fie să deschidă un recipient, fie să scoată un breloc de pe o carabinieră de escaladă. O parte dintre adulți s-au prefăcut, pentru 30 de secunde, că le-a fost greu să-și îndeplinească sarcina. În acest interval, au avut contact direct cu bebelușii din prima categorie menționată și au rostit vorbe precum: „Oare cum o să reușesc să-mi scot jucăria de aici?” Alți adulți și-au îndeplinit sarcina rapid, fără efort și după aceea au repetat acest demers. 

Toți adulții au primit cutii muzicale, care aveau un buton mare ce nu funcționa și unul ascuns, care funcționa. Au apăsat pe butonul care mergea și le-au dat bebelușilor cutiile muzicale. Chiar dacă niciunul dintre copii nu reușise să identifice butonul ascuns de pe cutia muzicală, s-a putut sesiza că: aceia care au fost în preajma persoanelor adulte care s-au străduit timp de 30 de secunde să îndepărteze brelocul de pe carabiniera de escaladă au depus mai multe eforturi să caute butonul potrivit de pe cutiile muzicale.  

Alt studiu, derulat de „Association for Psychological Science”, a adus în atenție faptul că perseverența poate influența succesul unui copil mai mult decât IQ-ul. Pentru a se ajunge la o asemenea concluzie, în studiul menționat au fost implicați elevi de clasa a VIII-a. S-au utilizat și rapoarte ale părinților, ale cadrelor didactice și teste de măsurare a IQ-ului ca să se poată compara modul în care autodisciplina și IQ-ul influențează rezultatelor elevilor la examenele finale și selectarea acestora pentru un program pe care să-l urmeze la liceu. Coordonatorii studiului au observat că autodisciplina avea mai mult impact asupra succesului decât valoarea IQ-ului, crescând șansele de reușită. 

Cum îți poți stimula copilul să-și dezvolte perseverența

Ca să te asiguri că micuțul tău face față celor mai diverse experiențe pe care i le va oferi viața, încurajează-l să devină cât mai perseverent. Pentru a-ți îndeplini un asemenea obiectiv, pune în aplicare și sfaturile de mai jos:  

Învață-l să se bucure de micile succese

Eșecurile repetate îl pot determina pe copil să nu-și mai dorească să se implice într-o activitate, dar chiar și cele mai mici reușite îl încurajează să nu renunțe. Prin urmare, nu ezita să evidențiezi toate succesele sale. De exemplu, îi poți spune: „Data trecută ai scris corect șase cuvinte. Acum ai scris corect opt. Este foarte bine. Ai reușit să te perfecționezi pentru că ai muncit!”

mama care isi aplauda fetita pentru reusitele sale

Obișnuiește-l să se concentreze asupra unei activități

Pentru a fi dispus să continue să-și ducă la capăt o sarcină, copilul trebuie să-și poată păstra concentrarea. Spre exemplu, când îl auzi că nu mai vrea să lucreze la o temă, setează alarma de la un ceas/ de la telefon să sune după un anumit număr de minute. Explică-i faptul că trebuie să lucreze până când aude alarma. Luați o pauză apoi și continuați mai târziu. 

Încearcă să elimini obstacolele ce pot sta în calea perseverenței

Printre cele mai importante obstacole se numără:

  • Obsesia de a avea mereu succes: încă de când copilul este mic, străduiește-te să-l obișnuiești cu ideea că nu poate să obțină întotdeauna ce își dorește. În același timp, laudă-l pentru eforturile depuse, nu doar pentru rezultate;
  • Așteptările tale prea înalte: este indicat să-ți stabilești așteptări care nu fie mult mai mari decât potențialul copilului tău. Procedând așa, poți evita să pui prea multă presiune pe el;
  • Anxietatea: de cele mai multe ori, aceasta survine din cauza așteptărilor exagerate venite din partea părinților. Asigură-ți copilul că îl iubești necondiționat, indiferent de rezultatele pe care le are;
  • Oboseala: de tine depinde să ai grijă să doarmă suficient și să beneficieze de un program care să-i permită și să aibă momente de relaxare.  

Vorbește-i despre importanța muncii

Copilul trebuie să înțeleagă că eforturile pe care le depune în mod constant sunt cele care îl pot aduce mai aproape de succes. De pildă, urmăriți împreună un film sau o emisiune despre un sportiv. Insistă asupra ideii că acesta este într-adevăr talentat, dar ca să ajungă la rezultatele pe care le are a petrecut multe ore muncind. Venind cu astfel de explicații, îl poți ajuta să înțeleagă mai bine beneficiile perseverenței în dobândirea succesului.

Lasă-l să fie și în situații în care eșuează

Chiar dacă vezi că nu îi este ușor să-și închidă un fermoar sau să termine un puzzle, nu interveni imediat să-l ajuți. Lasă-i răgazul necesar pentru a înfrunta și frustările, dificultățile, acestea fiind esențiale pentru dezvoltarea perseverenței. O soluție este să-l întrebi la un moment dat dacă are nevoie de ajutor. În cazul în care îți spune că are, implică-te. Dacă nu îți cere ajutorul, poți să vii cu soluții pe care să le poată pune singur în practică.  

Insuflă-i ideea potrivit căreia și greșelile sunt oportunități de învățare

Amintește-i cât mai des copilului că și greșelile au o parte bună, în ciuda faptului că lucrurile nu ies așa cum se așteaptă. De exemplu, repetă-i vorbe precum: „Este în regulă să greșim. Contează că ai încercat să...”. În plus, vino cu exemple de situații în care și tu ai comis greșeli și spune-i cum te-au ajutat acestea. 

Încurajează-l întotdeauna

În afară de faptul că trebuie să-i arăți permanent că îi ești alături, copilul trebuie să învețe că pentru orice se poate găsi o soluție. Lasă-l să fie trist, furios, să-și exprime frustările, încurajează-l și încercați să vă calmați. Ulterior, ajută-l să descopere care sunt greșelile care l-au împiedicat să-și ducă la îndeplinire un anumit obiectiv și încercați să găsiți cele mai bune soluții. 

mama ce incearca sa-si consoleze fetita trista, ce si-a acoperit fata cu mâinile

Stimulează-i încrederea în forțele proprii

Odată ce un copil este dominat de gânduri cum ar fi „nu pot să fac lucrul X...” sau „nu sunt suficient de deștept ca să mă descurc”, perseverența sa se diminuează. În schimb, familiarizează-l cu următorul obicei: să repete cât mai des afirmații care îl ajută să-și păstreze încrederea în sine și optimismul. Iată câteva exemple în acest sens:

  • „Pot să fac tot ce îmi propun”;
  • „Sunt priceput/ă la multe lucruri”;
  • „Îmi place să încerc lucruri noi”;
  • „Pot să fac lucruri minunate”;
  • „Mă străduiesc mereu să fac tot ce pot”;
  • „Dacă am reușit să fac lucrul X mai demult, o să reușesc și acum”;
  • „Este în regulă să nu te pricepi la orice”;
  • „Lucrurile nu trebuie să fie mereu perfecte. O să mă străduiesc în continuare și voi fi din ce în ce mai bun/ă”. 

Nu în ultimul rând, pentru a-l sprijini pe copilul tău să-și dezvolte perseverența, evită să faci pentru el lucruri pe care cu siguranță le poate face și singur. Procedând astfel, îl încurajezi să devină tot mai independent. 

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: cnbc.com, blog.gratefulness.me, journals.sagepub.com, livescience.com, parentswithconfidence.com, science.org, today.com

Articolul urmator
Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață
    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață

    Evenimentele tulburătoare din ultimii ani (pandemia, războiul etc.) își pun, încet, dar sigur, amprenta asupra copiilor noștri. Fără instrumentele potrivite pentru a face...

    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău
    Trucul de trei minute care te ajută să formezi o legătură emoțională strânsă cu bebelușul tău

    Mamele formează o legătură cu bebelușul încă de când aceștia sunt în burtică. Cu toate acestea, există metode menite să strângă și mai mult această...

    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

    Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

    Frumusețea de a fi mamă singură, pe care oamenii nu o înțeleg: „Sunt un părinte mai bun pe cont propriu”
    Frumusețea de a fi mamă singură, pe care oamenii nu o înțeleg: „Sunt un părinte mai bun pe cont propriu”

    Cele mai multe persoane sunt speriate de ideea de a fi părinte singur, dar nu și această mamă de peste hotare! „Pentru mine, faptul că îmi cresc copilul singură e ceva...

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    „Am 16 ani și arăt mai bătrână decât mama mea”. Cazul unic al unei fetițe care nu se mai recunoaște în oglindă
    „Am 16 ani și arăt mai bătrână decât mama mea”. Cazul unic al unei fetițe care nu se mai recunoaște în oglindă

    Are 16 ani, dar arată de 50! Viață unei adolescente din Filipine s-a transformat într-un adevărat coșmar în urmă cu doi ani, când a aflat întâmplător că...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi
    Fetița mea este singura persoană din lume care suferă de această boală. Nu știu cât va mai trăi

    Hannah Wood este mama unei fetițe de 7 ani despre care se crede că este singura din lumea care suferă de o mutație genetică ce determină o întârziere a dezvoltării și...

    © 2024 Qbebe