13 semne că ai un copil care va fi mai inteligent ca tine

Irina Olteanu - Redactor Senior

Toți părinții își doresc să aibă copii inteligenți. Însă numai câțiva au norocul de a avea parte de copii care să îi depășească în ceea ce privește abilitățile mentale. Atunci când copilul tău adoră să citească și să petreacă timp cu copii mai mari sau cu adulți sunt șanse mari să fie înzestrat cu o inteligență aparte. Află aici și restul de semne pe care trebuie să le urmărești.

1. Memorie excelentă

Nu este vorba de amintirea evenimentelor de ieri sau de săptămâna trecută, ci de evenimente petrecute cu multă vreme în urmă. Un copil inteligent va reuși să își amintească evenimente trecute, unde a ascuns o anumită jucărie și va recunoaște fețe și locuri pe care le-a văzut poate o singură dată. Mintea sa funcționează la fel ca o cameră video, iar o memorie fotografică constituie un semn clar de intelgiență peste medie.  Poți să îți testezi copilul prin diverse jocuri și activități. Chiar și o memorie bună poate fi sporită prin antrenament.

2. Adoră să petreacă timp cu persoane de vârstă mai mare

Dacă observi că fiul sau fiica ta manifestă o înclinație către persoanele mai mari ca vârstă, experții sunt de părere că va ajunge un om extrem de inteligent. Conform specialiștilor, copiii care preferă compania celor mai mari nu sunt doar stimulați de un punct de vedere mai matur, ci învață mai mult din compania aceasta, dezvoltarea lor cognitivă petrecându-se într-un ritm mai alert decât cel uzual.

3. Are un simț al umorului dezvoltat

Cu toții apreciem compania unei persoane cu personalitate vie, puternică. Mai puțin atunci când ești părinte și este vorba despre copilul tău. Un simț al umorului dezvoltat alături de bune abilități sociale sunt considerate semne de inteligență deosebită. Dacă prezența copilului tău luminează camera și are o personalitate puternică sunt șanse mari să fie un copil deosebit din punctul de vedere al intelectului.

copil mai inteligent ca tine

4. Cărțile sunt mai mult decât prieteni

Acei copii care sunt mai inteligenți decât media nu doar învață să citească devreme. Odată ce deprind abilitatea cititului, îl transformă în învățare, ceea ce poate crea un ciclu nesfârșit de cunoștințe dobândite. Cărțile ajută la dezvoltarea vocabularului și a înțelegerii și când sunt prezente în mediul copilului îl ajută să înțeleagă că merită să vorbească despre idei.

5. Nu se plictisește când se joacă singur

Un copil inteligent nu este deranjat de timpul petrecut cu sine însuși pentru că are mintea care îl menține ocupat. Poți observa că se implică în tot felul de jocuri de imaginație precum jocuri de rol sau de creație. Joaca liberă, neîngrădită, reprezintă o oportunitate importantă pentru a explora, pentru a analiza lucrurile în profunzimea lor și pentru a fi creativ. Un creier inteligent reușește să umple o perioadă de timp liber cu ceva nou și interesant.

6. Dezordinea poate ascunde o inteligență aparte

Marile genii ale omenirii precum Albert Einstein, Mark Twain, Mark Zuckerberg și Steve Jobs aveau cu toții un birou dezordonat. În cazul copiilor este vorba de un loc de joacă sau de un dormitor mai puțin organizat. Profesorul de psihologie Courage Mudzongo subliniază că una dintre componentele unei inteligențe sclipitoare este creativitatea. Iar creativitatea ia naștere adesea în dezordine. Mediul dezordonat inspiră încălcarea tradițiilor, care conduce la perspective proaspete. Mediile ordonate, în schimb, încurajează convențiile și joaca sigură. Astfel, deși o bună organizare a spațiului constituie o abilitate importantă, când ești prea rigid cu privire la ordine află că poți să îi faci un deserviciu copilului tău.

7. Poate să nu fie prea sociabil

Mulți copii înzestrați cu un creier genial sunt liniștiți și apreciază mai degrabă să observe, să evalueze și să planifice dacă o anumită sarcină sau activitate merită efortul lor. De multe ori copiii inteligenți stau deoparte și observă înainte de a decide modul în care doresc să interacționeze. Acesta este modul lor de a identifica dacă are sens implicarea lor, pentru că eșecul nu reprezintă o opțiune pentru ei.

8. S-a născut primul

Poate fi vorba și despre ordinea nașterii, primii născuți fiind de obicei cu o zestre biologică bună. Conform unui studiu, primii copii dintr-o familie dezvoltă un IQ mai mare decât restul, în medie fiind vorba de 3 puncte. Nu este vorba doar despre impactul genelor, ci și o interacțiune psihologică dintre părinți și copii.

9. Ora de culcare este o luptă

Atunci când ești inteligent, este dificil să îți amuțești mintea. Așa că persoanele mai inteligente decât media se confruntă cu probleme de somn; de multe ori ajung păsări de noapte și preferă să aibă propriul program de funcționare când vine vorba despre orele de veghe și cele de somn. Conform unui studiu desfășurat în Școala de Economie și Știință Politică din Londra, copiii inteligenți au șanse mai mari să devină adulți nocturni care merg târziu la culcare și se trezesc târziu atât în timpul săptămânii cât și în weekend. De exemplu, copiii cu un IQ de peste 125 ajung să adoarmă în jurul orei 1, în vreme ce copiii cu IQ sub 75 ajung să meargă la culcare la maturitate în jurul orei 12.

copil care va fi mai inteligent ca tine

10. Nu este bun în orice domeniu

Un copil inteligent își cunoaște punctele forte și le rămâne fidel. Optează pentru un hobby și ajunge să se implice în aprofundarea lui în loc să știe câte puțin din toate. Acest lucru înseamnă că nu va excela neapărat la școală, deoarece poate să nu fie nevoia sa. Dacă ai putea pătrunde în mintea sa, ai afla că există lucruri mai importante decât rezolvarea temelor la timp, scrisul ordonat și interacțiunea cu colegii.

11. A urmat cursuri de muzică

Conform cercetărilor, muzica ajută la dezvoltarea creierului. Astfel, un studiu a demonstrat că acei copii de 6 ani care au urmat 9 luni cursuri muzicale au avut un IQ mai mare decât copiii care nu au urmat niciun curs. Muzica poate influența în mod pozitiv și dezvoltarea limbajului. Se pare că este vorba despre un efect asupra părții stângi a creierului, cunoscută a fi implicată în procesarea limbajului și poate conecta circuitele creierului într-un fel anume.

12. Este stângaci

Este demonstrată științific o legătură între o funcție cognitivă avansată și mâna utilizată. Un grup de psihiatri din cadrul Universității din Atena au studiat acest aspect și au descoperit că stângacii au avut scoruri mai mari în gândirea divergentă (abilitatea de a genera noi idei dintr-un singur principiu rapid și eficient) și abilitatea cognitivă.

13. Vorbește singur

Un studiu recent a demonstrat că ești extrem de inteligent dacă vorbești cu tine însuți. Paloma Mari-Beffa din cadrul Universității Bangor a descoperit că monologul extern stimulează creierul să își îmbunătățească concentrarea și să atingă obiectivele. Vocea interioară servește drept un control pentru organizarea gândurilor și a acțiunilor. Când vorbești cu voce tare poate fi o extensie a vocii interioare, cauzată când o anumită comandă motorie este declanșată involuntar.

Citește și: Semnele care îți dezvăluie că ai un copil inteligent 

Surse: www.healthyway.com; https://ideapod.com; https://ph.theasianparent.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 semne că ai un copil care este mai inteligent decât media
  6 semne că ai un copil care este mai inteligent decât media

  Încă de acum câteva decenii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că inteligența este mai mult decât ceea ce se măsoară cu ajutorul testelor IQ. În anul...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

  În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

  Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon
  Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon

  Dependența de telefon reprezintă o problemă cu care se confruntă mulți copii și adolescenți, iar pe termen lung poate conduce la multe probleme comportamentale. Iată care sunt...

  Care este cel mai înfricoșător lucru despre tine în funcție de când te-ai născut
  Care este cel mai înfricoșător lucru despre tine în funcție de când te-ai născut

  Fie că este vorba despre anumite obiceiuri pe care le ai, fie că este vorba despre comportamente sau despre gânduri pe care pur și simplu nu ți le poți scoate din minte,...

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  © 2023 Qbebe