13 semne că ai un copil care va fi mai inteligent ca tine

13 semne că ai un copil care va fi mai inteligent ca tine

Irina Olteanu - Redactor Senior

Toți părinții își doresc să aibă copii inteligenți. Însă numai câțiva au norocul de a avea parte de copii care să îi depășească în ceea ce privește abilitățile mentale. Atunci când copilul tău adoră să citească și să petreacă timp cu copii mai mari sau cu adulți sunt șanse mari să fie înzestrat cu o inteligență aparte. Află aici și restul de semne pe care trebuie să le urmărești.

1. Memorie excelentă

Nu este vorba de amintirea evenimentelor de ieri sau de săptămâna trecută, ci de evenimente petrecute cu multă vreme în urmă. Un copil inteligent va reuși să își amintească evenimente trecute, unde a ascuns o anumită jucărie și va recunoaște fețe și locuri pe care le-a văzut poate o singură dată. Mintea sa funcționează la fel ca o cameră video, iar o memorie fotografică constituie un semn clar de intelgiență peste medie.  Poți să îți testezi copilul prin diverse jocuri și activități. Chiar și o memorie bună poate fi sporită prin antrenament.

2. Adoră să petreacă timp cu persoane de vârstă mai mare

Dacă observi că fiul sau fiica ta manifestă o înclinație către persoanele mai mari ca vârstă, experții sunt de părere că va ajunge un om extrem de inteligent. Conform specialiștilor, copiii care preferă compania celor mai mari nu sunt doar stimulați de un punct de vedere mai matur, ci învață mai mult din compania aceasta, dezvoltarea lor cognitivă petrecându-se într-un ritm mai alert decât cel uzual.

3. Are un simț al umorului dezvoltat

Cu toții apreciem compania unei persoane cu personalitate vie, puternică. Mai puțin atunci când ești părinte și este vorba despre copilul tău. Un simț al umorului dezvoltat alături de bune abilități sociale sunt considerate semne de inteligență deosebită. Dacă prezența copilului tău luminează camera și are o personalitate puternică sunt șanse mari să fie un copil deosebit din punctul de vedere al intelectului.

copil mai inteligent ca tine

4. Cărțile sunt mai mult decât prieteni

Acei copii care sunt mai inteligenți decât media nu doar învață să citească devreme. Odată ce deprind abilitatea cititului, îl transformă în învățare, ceea ce poate crea un ciclu nesfârșit de cunoștințe dobândite. Cărțile ajută la dezvoltarea vocabularului și a înțelegerii și când sunt prezente în mediul copilului îl ajută să înțeleagă că merită să vorbească despre idei.

5. Nu se plictisește când se joacă singur

Un copil inteligent nu este deranjat de timpul petrecut cu sine însuși pentru că are mintea care îl menține ocupat. Poți observa că se implică în tot felul de jocuri de imaginație precum jocuri de rol sau de creație. Joaca liberă, neîngrădită, reprezintă o oportunitate importantă pentru a explora, pentru a analiza lucrurile în profunzimea lor și pentru a fi creativ. Un creier inteligent reușește să umple o perioadă de timp liber cu ceva nou și interesant.

6. Dezordinea poate ascunde o inteligență aparte

Marile genii ale omenirii precum Albert Einstein, Mark Twain, Mark Zuckerberg și Steve Jobs aveau cu toții un birou dezordonat. În cazul copiilor este vorba de un loc de joacă sau de un dormitor mai puțin organizat. Profesorul de psihologie Courage Mudzongo subliniază că una dintre componentele unei inteligențe sclipitoare este creativitatea. Iar creativitatea ia naștere adesea în dezordine. Mediul dezordonat inspiră încălcarea tradițiilor, care conduce la perspective proaspete. Mediile ordonate, în schimb, încurajează convențiile și joaca sigură. Astfel, deși o bună organizare a spațiului constituie o abilitate importantă, când ești prea rigid cu privire la ordine află că poți să îi faci un deserviciu copilului tău.

7. Poate să nu fie prea sociabil

Mulți copii înzestrați cu un creier genial sunt liniștiți și apreciază mai degrabă să observe, să evalueze și să planifice dacă o anumită sarcină sau activitate merită efortul lor. De multe ori copiii inteligenți stau deoparte și observă înainte de a decide modul în care doresc să interacționeze. Acesta este modul lor de a identifica dacă are sens implicarea lor, pentru că eșecul nu reprezintă o opțiune pentru ei.

8. S-a născut primul

Poate fi vorba și despre ordinea nașterii, primii născuți fiind de obicei cu o zestre biologică bună. Conform unui studiu, primii copii dintr-o familie dezvoltă un IQ mai mare decât restul, în medie fiind vorba de 3 puncte. Nu este vorba doar despre impactul genelor, ci și o interacțiune psihologică dintre părinți și copii.

9. Ora de culcare este o luptă

Atunci când ești inteligent, este dificil să îți amuțești mintea. Așa că persoanele mai inteligente decât media se confruntă cu probleme de somn; de multe ori ajung păsări de noapte și preferă să aibă propriul program de funcționare când vine vorba despre orele de veghe și cele de somn. Conform unui studiu desfășurat în Școala de Economie și Știință Politică din Londra, copiii inteligenți au șanse mai mari să devină adulți nocturni care merg târziu la culcare și se trezesc târziu atât în timpul săptămânii cât și în weekend. De exemplu, copiii cu un IQ de peste 125 ajung să adoarmă în jurul orei 1, în vreme ce copiii cu IQ sub 75 ajung să meargă la culcare la maturitate în jurul orei 12.

copil care va fi mai inteligent ca tine

10. Nu este bun în orice domeniu

Un copil inteligent își cunoaște punctele forte și le rămâne fidel. Optează pentru un hobby și ajunge să se implice în aprofundarea lui în loc să știe câte puțin din toate. Acest lucru înseamnă că nu va excela neapărat la școală, deoarece poate să nu fie nevoia sa. Dacă ai putea pătrunde în mintea sa, ai afla că există lucruri mai importante decât rezolvarea temelor la timp, scrisul ordonat și interacțiunea cu colegii.

11. A urmat cursuri de muzică

Conform cercetărilor, muzica ajută la dezvoltarea creierului. Astfel, un studiu a demonstrat că acei copii de 6 ani care au urmat 9 luni cursuri muzicale au avut un IQ mai mare decât copiii care nu au urmat niciun curs. Muzica poate influența în mod pozitiv și dezvoltarea limbajului. Se pare că este vorba despre un efect asupra părții stângi a creierului, cunoscută a fi implicată în procesarea limbajului și poate conecta circuitele creierului într-un fel anume.

12. Este stângaci

Este demonstrată științific o legătură între o funcție cognitivă avansată și mâna utilizată. Un grup de psihiatri din cadrul Universității din Atena au studiat acest aspect și au descoperit că stângacii au avut scoruri mai mari în gândirea divergentă (abilitatea de a genera noi idei dintr-un singur principiu rapid și eficient) și abilitatea cognitivă.

13. Vorbește singur

Un studiu recent a demonstrat că ești extrem de inteligent dacă vorbești cu tine însuți. Paloma Mari-Beffa din cadrul Universității Bangor a descoperit că monologul extern stimulează creierul să își îmbunătățească concentrarea și să atingă obiectivele. Vocea interioară servește drept un control pentru organizarea gândurilor și a acțiunilor. Când vorbești cu voce tare poate fi o extensie a vocii interioare, cauzată când o anumită comandă motorie este declanșată involuntar.

Citește și: Semnele care îți dezvăluie că ai un copil inteligent 

Surse: www.healthyway.com; https://ideapod.com; https://ph.theasianparent.com

Articolul urmator
Lupta de putere dintre tine și copil- 7 sfaturi pentru a o evita
Lupta de putere dintre tine și copil- 7 sfaturi pentru a o evita

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 semne că stă cu tine nu pentru că te iubește, ci pentru că ești ușor de manipulat
  6 semne că stă cu tine nu pentru că te iubește, ci pentru că ești ușor de manipulat

  Chiar dacă îți vine greu să crezi că ești în situația de a fi manipulată de partenerul tău, nu este exclus ca în timp să îți dai seama că acesta îți...

  Modul inteligent prin care un băiețel a reușit să scape de un necunoscut care îl urmărea
  Modul inteligent prin care un băiețel a reușit să scape de un necunoscut care îl urmărea

  Un băiețel în vârstă de 10 ani tocmai se întorcea acasă, când s-a trezit urmărit de o femeie. Citește articolul ca să afli ce a făcut ca să scape de ea.

  Mi-am adus al patrulea copil pe lume și am ales să-mi leg trompele. Știam că nu mai puteam ține pasul dacă mai făceam copii
  Mi-am adus al patrulea copil pe lume și am ales să-mi leg trompele. Știam că nu mai puteam ține pasul dacă mai făceam copii

  Chiar înainte de a naște cel de-al patrulea copil, o femeie a decis ca imediat după naștere, să-și lege trompele și să se oprească la 4 copii.

  Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
  Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

  Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

  Dacă vrei să fii mai inteligent, ia o pauză! Știința spune că pauzele dese îți antrenează creierul
  Dacă vrei să fii mai inteligent, ia o pauză! Știința spune că pauzele dese îți antrenează creierul

  Pauzele lungi și dese cheia marilor succese. Așa spune o vorbă de-a noastră. Dar iată că această vorbă nu este doar ceva ce spunem când vrem să justificăm lenea. Știința o...

  4 semne zodiacale care se vor iubi mai mult pe ele însele în anul 2024
  4 semne zodiacale care se vor iubi mai mult pe ele însele în anul 2024

  Anul 2024 este important pentru patru semne zodiacale care învață ce înseamnă iubirea de sine, ce înseamnă să își priroritizeze nevoile și dorințele și...

  Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată
  Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată

  Pentru fiul meu Charlie, care a murit la șase luni din cauza unei boli cardiace congenitale, Ce pot să-ți mai spun? Câte cuvinte pot să scriu? Am auzit că o persoană trebuie să...

  3 perechi de gemeni în 5 ani: „Spăl haine de patru ori pe zi și aspiratorul inteligent face curat toată noaptea”
  3 perechi de gemeni în 5 ani: „Spăl haine de patru ori pe zi și aspiratorul inteligent face curat toată noaptea”

  Kathleen Marie a născut trei perechi de gemeni începând cu 2015, până în 2021. Ea ne povestește cum reușește să țină casa organizată cu 6 copii mici, care...

  © 2024 Qbebe