13 semne că ai un copil care va fi mai inteligent ca tine

Irina Olteanu - Redactor Senior

Toți părinții își doresc să aibă copii inteligenți. Însă numai câțiva au norocul de a avea parte de copii care să îi depășească în ceea ce privește abilitățile mentale. Atunci când copilul tău adoră să citească și să petreacă timp cu copii mai mari sau cu adulți sunt șanse mari să fie înzestrat cu o inteligență aparte. Află aici și restul de semne pe care trebuie să le urmărești.

1. Memorie excelentă

Nu este vorba de amintirea evenimentelor de ieri sau de săptămâna trecută, ci de evenimente petrecute cu multă vreme în urmă. Un copil inteligent va reuși să își amintească evenimente trecute, unde a ascuns o anumită jucărie și va recunoaște fețe și locuri pe care le-a văzut poate o singură dată. Mintea sa funcționează la fel ca o cameră video, iar o memorie fotografică constituie un semn clar de intelgiență peste medie.  Poți să îți testezi copilul prin diverse jocuri și activități. Chiar și o memorie bună poate fi sporită prin antrenament.

2. Adoră să petreacă timp cu persoane de vârstă mai mare

Dacă observi că fiul sau fiica ta manifestă o înclinație către persoanele mai mari ca vârstă, experții sunt de părere că va ajunge un om extrem de inteligent. Conform specialiștilor, copiii care preferă compania celor mai mari nu sunt doar stimulați de un punct de vedere mai matur, ci învață mai mult din compania aceasta, dezvoltarea lor cognitivă petrecându-se într-un ritm mai alert decât cel uzual.

3. Are un simț al umorului dezvoltat

Cu toții apreciem compania unei persoane cu personalitate vie, puternică. Mai puțin atunci când ești părinte și este vorba despre copilul tău. Un simț al umorului dezvoltat alături de bune abilități sociale sunt considerate semne de inteligență deosebită. Dacă prezența copilului tău luminează camera și are o personalitate puternică sunt șanse mari să fie un copil deosebit din punctul de vedere al intelectului.

copil mai inteligent ca tine

4. Cărțile sunt mai mult decât prieteni

Acei copii care sunt mai inteligenți decât media nu doar învață să citească devreme. Odată ce deprind abilitatea cititului, îl transformă în învățare, ceea ce poate crea un ciclu nesfârșit de cunoștințe dobândite. Cărțile ajută la dezvoltarea vocabularului și a înțelegerii și când sunt prezente în mediul copilului îl ajută să înțeleagă că merită să vorbească despre idei.

5. Nu se plictisește când se joacă singur

Un copil inteligent nu este deranjat de timpul petrecut cu sine însuși pentru că are mintea care îl menține ocupat. Poți observa că se implică în tot felul de jocuri de imaginație precum jocuri de rol sau de creație. Joaca liberă, neîngrădită, reprezintă o oportunitate importantă pentru a explora, pentru a analiza lucrurile în profunzimea lor și pentru a fi creativ. Un creier inteligent reușește să umple o perioadă de timp liber cu ceva nou și interesant.

6. Dezordinea poate ascunde o inteligență aparte

Marile genii ale omenirii precum Albert Einstein, Mark Twain, Mark Zuckerberg și Steve Jobs aveau cu toții un birou dezordonat. În cazul copiilor este vorba de un loc de joacă sau de un dormitor mai puțin organizat. Profesorul de psihologie Courage Mudzongo subliniază că una dintre componentele unei inteligențe sclipitoare este creativitatea. Iar creativitatea ia naștere adesea în dezordine. Mediul dezordonat inspiră încălcarea tradițiilor, care conduce la perspective proaspete. Mediile ordonate, în schimb, încurajează convențiile și joaca sigură. Astfel, deși o bună organizare a spațiului constituie o abilitate importantă, când ești prea rigid cu privire la ordine află că poți să îi faci un deserviciu copilului tău.

7. Poate să nu fie prea sociabil

Mulți copii înzestrați cu un creier genial sunt liniștiți și apreciază mai degrabă să observe, să evalueze și să planifice dacă o anumită sarcină sau activitate merită efortul lor. De multe ori copiii inteligenți stau deoparte și observă înainte de a decide modul în care doresc să interacționeze. Acesta este modul lor de a identifica dacă are sens implicarea lor, pentru că eșecul nu reprezintă o opțiune pentru ei.

8. S-a născut primul

Poate fi vorba și despre ordinea nașterii, primii născuți fiind de obicei cu o zestre biologică bună. Conform unui studiu, primii copii dintr-o familie dezvoltă un IQ mai mare decât restul, în medie fiind vorba de 3 puncte. Nu este vorba doar despre impactul genelor, ci și o interacțiune psihologică dintre părinți și copii.

9. Ora de culcare este o luptă

Atunci când ești inteligent, este dificil să îți amuțești mintea. Așa că persoanele mai inteligente decât media se confruntă cu probleme de somn; de multe ori ajung păsări de noapte și preferă să aibă propriul program de funcționare când vine vorba despre orele de veghe și cele de somn. Conform unui studiu desfășurat în Școala de Economie și Știință Politică din Londra, copiii inteligenți au șanse mai mari să devină adulți nocturni care merg târziu la culcare și se trezesc târziu atât în timpul săptămânii cât și în weekend. De exemplu, copiii cu un IQ de peste 125 ajung să adoarmă în jurul orei 1, în vreme ce copiii cu IQ sub 75 ajung să meargă la culcare la maturitate în jurul orei 12.

copil care va fi mai inteligent ca tine

10. Nu este bun în orice domeniu

Un copil inteligent își cunoaște punctele forte și le rămâne fidel. Optează pentru un hobby și ajunge să se implice în aprofundarea lui în loc să știe câte puțin din toate. Acest lucru înseamnă că nu va excela neapărat la școală, deoarece poate să nu fie nevoia sa. Dacă ai putea pătrunde în mintea sa, ai afla că există lucruri mai importante decât rezolvarea temelor la timp, scrisul ordonat și interacțiunea cu colegii.

11. A urmat cursuri de muzică

Conform cercetărilor, muzica ajută la dezvoltarea creierului. Astfel, un studiu a demonstrat că acei copii de 6 ani care au urmat 9 luni cursuri muzicale au avut un IQ mai mare decât copiii care nu au urmat niciun curs. Muzica poate influența în mod pozitiv și dezvoltarea limbajului. Se pare că este vorba despre un efect asupra părții stângi a creierului, cunoscută a fi implicată în procesarea limbajului și poate conecta circuitele creierului într-un fel anume.

12. Este stângaci

Este demonstrată științific o legătură între o funcție cognitivă avansată și mâna utilizată. Un grup de psihiatri din cadrul Universității din Atena au studiat acest aspect și au descoperit că stângacii au avut scoruri mai mari în gândirea divergentă (abilitatea de a genera noi idei dintr-un singur principiu rapid și eficient) și abilitatea cognitivă.

13. Vorbește singur

Un studiu recent a demonstrat că ești extrem de inteligent dacă vorbești cu tine însuți. Paloma Mari-Beffa din cadrul Universității Bangor a descoperit că monologul extern stimulează creierul să își îmbunătățească concentrarea și să atingă obiectivele. Vocea interioară servește drept un control pentru organizarea gândurilor și a acțiunilor. Când vorbești cu voce tare poate fi o extensie a vocii interioare, cauzată când o anumită comandă motorie este declanșată involuntar.

Citește și: Semnele care îți dezvăluie că ai un copil inteligent 

Surse: www.healthyway.com; https://ideapod.com; https://ph.theasianparent.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 semne că stă cu tine nu pentru că te iubește, ci pentru că ești ușor de manipulat
  6 semne că stă cu tine nu pentru că te iubește, ci pentru că ești ușor de manipulat

  Chiar dacă îți vine greu să crezi că ești în situația de a fi manipulată de partenerul tău, nu este exclus ca în timp să îți dai seama că acesta îți...

  Explorăm lumea digitală în siguranță! Descoperă tovarășul inteligent de care copiii au nevoie
  Explorăm lumea digitală în siguranță! Descoperă tovarășul inteligent de care copiii au nevoie

  Tehnologia este în plină evoluție, la fel și noi și, mai ales copiii, care sunt primii interesați de orice noutate tehnologică apărută. Nu mai este un secret pentru nimeni...

  Dacă vrei să fii mai inteligent, ia o pauză! Știința spune că pauzele dese îți antrenează creierul
  Dacă vrei să fii mai inteligent, ia o pauză! Știința spune că pauzele dese îți antrenează creierul

  Pauzele lungi și dese cheia marilor succese. Așa spune o vorbă de-a noastră. Dar iată că această vorbă nu este doar ceva ce spunem când vrem să justificăm lenea. Știința o...

  Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată
  Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată

  Pentru fiul meu Charlie, care a murit la șase luni din cauza unei boli cardiace congenitale, Ce pot să-ți mai spun? Câte cuvinte pot să scriu? Am auzit că o persoană trebuie să...

  Ziua în care îți pierzi mama este ziua în care realizezi că ai pierdut jumătate din tine. Prețuiți-le cât le mai aveți!
  Ziua în care îți pierzi mama este ziua în care realizezi că ai pierdut jumătate din tine. Prețuiți-le cât le mai aveți!

  Nu există o zi comparabilă cu cea în care îți pierzi mama. Nimeni nu te poate pregăti pentru asta. Însă înveți să trăiești fără o jumătate din tine, să...

  6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire
  6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire

  Ținerea unei cure de slăbire presupune nu doar ambiție și motivație, ci și recurgerea la anumite sacrificii. De aceea, va conta foarte mult și starea de psihică pe care o ai pe tot...

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  Cele mai leneșe semne din zodiac
  Cele mai leneșe semne din zodiac

  Pentru unele persoane, să petreacă ore în șir muncind, să-și dedice tot timpul sarcinilor de la locul de muncă, ambițiilor profesionale, este un scop major în viață....

  © 2022 Qbebe