Lumea magică a copilăriei: trei jocuri pentru bebeluși practicate de părinți

Qbebe.ro

Jocurile distractive pentru copii, care pot stimula abilitățile și dezvoltarea acestora, nu trebuie să fie complexe, însă trebuie practicate frecvent.

Copiii se dezvoltă într-un ritm uimitor, mai ales în primul an de viață. Nu va trece mult până vor descoperi cum să se rostogolească, să stea în șezut, să meargă de-a bușilea și să facă primii pași.

Jocurile sunt extrem de importante în perioada de creștere. Dacă, după vârsta de trei ani, oferta este foarte mare - de la lego ninjago și puzzle-uri până la jocuri de memorie și perspicacitate, precum „Nu te supăra, frate!“, și activități de grup -, în primele luni activitățile simple, dar care le suscită interesul sunt cele care îi încântă și, în același timp, îi ajută pe copii. Detalii aici! Iată câteva idei pentru a te distra împreună cu cel mic:

1. „Cucu-bau!“

„De-a v-ați ascunselea“ este unul dintre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei, pe care îl poți juca împreună cu cel mic încă din primele luni. Forma adaptată pentru bebeluși se numește „Cucu-bau!“ și este una dintre cele mai simple activități pe care le poți face pentru a petrece timp alături de cel mic. Acoperă-ți fața cu mâinile și, după câteva secunde, dă-le la o parte spunând „Cucu-bau!“.

jocuri-pentru-bebelusi

Până la vârsta de nouă luni, copilul nu realizează că ești încă acolo când ai fața acoperită. Astfel că el va fi fascinat de această magie: de a dispărea și de a apărea. Acest joc îl poate ajuta să capete încredere și să se simtă confortabil și în prezența altor oameni, după ce își dă seama că te întorci mereu la el, chiar și atunci când „dispari“.

Odată ce va înțelege jocul, va încerca să se apropie mai mult de tine, să întindă mânuțele spre mâinile tale pentru a descoperi unde te ascunzi.

2. Imitarea

Un alt joc ce ar putea să pară banal, însă este foarte util pentru dezvoltarea copilului este acela de a imita. De regulă, copiii sunt cei care imită ce fac părinții, însă în primele luni de viață situația e inversă. Studiile au arătat că gânguritul îi ajută pe copii să învețe să vorbească mai repede.

De aceea, pentru a obține mai ușor anumite deprinderi de comunicare, este important să-l stimulezi și să imiți sunetele pe care el le scoate. Aceasta este baza pentru abilitățile de comunicare pe care le va avea în timp. De asemenea, când el zâmbește este indicat să îi zâmbești înapoi. Un lucru atât de simplu de făcut, dar care pentru cel mic înseamnă enorm. Astfel de gesturi contribuie la dezvoltarea încrederii în sine, deoarece el își dă seama că te distrezi și te bucuri de prezența lui.

3. Dansul

Despre dans se spune că poate fi practicat la orice vârstă. Studiile au arătat că dansul nu este doar o modalitate de a te menține într-o formă fizică bună, ci are efecte benefice asupra sănătății inimii și creierului. În cazul bebelușilor, dansul îi ajută să se simtă în siguranță și să construiască atașamente emoționale față de oamenii importanți din viața lor.

Așadar, dacă vei dansa împreună cu cel mic veți crea o legătură emoțională puternică între voi, dar această activitate are și scopul de a răspunde nevoilor copilului. De exemplu, dacă este într-o dispoziție veselă, un dans comic îl va face să râdă și să se simtă și mai bine. Pe de altă parte, dacă este supărat sau obosit, un dans lent l-ar putea ajuta să se calmeze.

Jocurile pe care le practici împreună cu cel mic nu sunt doar un mod de a vă simți bine împreună, ci sunt lecții valoroase de viață. Bebelușul poate învăța multe dintr-un joc banal, iar reacțiile părinților sunt esențiale pentru a-și dezvolta încrederea în sine și abilitățile de comunicare.

Sursă foto: Oksana Kuzmina/ Shutterstock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fraza magică și simplă care oprește copiii când se bat
  Fraza magică și simplă care oprește copiii când se bat

  Într-o familie cu mai mulți copii, pot apărea oricând certurile între frați, în special în această perioada, când stăm mai mult în casă și...

  Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
  Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

  Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

  Jocurile copilăriei: cele mai amuzante și antrenante activități pentru copiii de atunci și de astăzi
  Jocurile copilăriei: cele mai amuzante și antrenante activități pentru copiii de atunci și de astăzi

  Îți mai aduci aminte de jocurile copilăriei? Nu erau calculatoare, tablete sau telefoane mobile. Nu ne vedeam pe FaceTime cu prietenii, ci direct afară, în spatele blocului...

  Intrăm în lumea poveștilor alături de Ayuma! Fiți gata pentru aventură și distracție
  Intrăm în lumea poveștilor alături de Ayuma! Fiți gata pentru aventură și distracție

  Ce facem când vrem să ieșim la joacă, însă vremea nu ține cu noi? Mutăm distracția în casă! Joaca în casă poate fi un prilej excelent pentru a petrece timp...

  Cum să crești un copil care va schimba lumea când va fi mare
  Cum să crești un copil care va schimba lumea când va fi mare

  Fiecare părinte își dorește să aibă un copil realizat și care să se bucure de succes în viață. Îți explicăm în continuare cum trebuie să procedezi pentru...

  Povestea lui Piglet, cățelușul orb și surd care a schimbat lumea
  Povestea lui Piglet, cățelușul orb și surd care a schimbat lumea

  Piglet, un cățel din SUA născut orb și surd, oferă adevărate lecții de viață copiilor și adulților. Descoperă-i povestea parcurgând articolul de mai jos!

  Cele mai amuzante jocuri cu ghicitori pentru copii
  Cele mai amuzante jocuri cu ghicitori pentru copii

  Ți-am pregătit cele mai distractive jocuri cu ghicitori pentru copii, numai bune pentru a testa istețimea prichindelului tău. În termeni populari, ghicitorile sunt cunoscute și...

  © 2023 Qbebe