Trasaturi ereditare: ce mostenim de fapt de la parinti

Ioana-Catalina Pavel

In momentul in care nucleul spermatozoidului barbatului si nucleul ovulului femeii se unesc, se creeaza o noua celula, din care se va dezvolta, si mai tarziu, se va naste copilul. Fiecare din cele doua elemente care formeaza aceasta noua celula poarta un numar de cromozomi in care este stocat codul genetic: in spermatozoid codul genetic patern, iar in cel feminin, codul genetic matern. Aceste coduri genetice poarta un set de gene. Ce sunt genele? Genele reprezinta un set de instructiuni care ne spun, ne invata, practic, cum sa devenim oameni, nu pesti sau copaci. Chiar daca genele poarta o serie de trasaturi, fie de la mama, fie de la tata, fiecare om este, din punct de vedere genetic si fizic, unic.

Care este legatura intre trasaturile ereditare si factorii de mediu?

In momentul conceptiei, cand genele de la tata si mama se unesc, se alcatuieste ereditatea. Copilul va primi influente diverse, fiind afectat de diferiti factori de mediu: de hrana, climat, localizare geografica, modelul de camin si relatiile intre vecini, scoala, comunitate si natie. Acesti factori de mediu determina la o persoana ce sa vada, sa auda, sa atinga, sa miroasa si ce sa guste. De asemenea, ii pot prescrie ce sa invete sau sa isi aminteasca si ii furnizeaza stimuli la care el reactioneaza emotional.

Exista o interdependenta mare intre ereditate si mediu si reprezinta inca o problema pentru oamenii de stiinta. Nu se stie, de exemplu, daca factorii ereditari (genele) sau cei ambientali (mediul, regiunea, tara in care s-a nascut) sunt principalii determinanti ai culorii parului, ochilor sau chiar ai dispozitiei lui mentale si emotionale. Numeroasele atitudini, deprinderi, trasaturi de caracter sunt prevazute la un individ fiindca au fost avantajate, incurajate sau doar solicitate de catre mediu. In principiu, trasaturile fizice sunt determinate de ereditate iar cele de personalitate sunt determinate mai mult de mediu.

    
Cert este ca fiecare dintre noi intra in lume cu o anumita ereditate, caracteristici transmise noua prin germenii plasmatici ai parintilor nostri, nuclei, ei insisi produsi pe o lunga linie stramoseasca. Orice facem, ulterior, ca si copil si adult, intr-o ultima analiza, aceasta rezulta dintr-un complex de interactiuni intre ereditate si mediul nostru. Pentru a intelege si a controla comportamentul uman, va trebui sa cunoastem cate ceva despre natura si functionarea fiecarui individ.

Factorii ereditari: care sunt?

Este bine sa stii ca, la nastere, copilul dispune de un echipament genetic constituit din factori generali si factori individuali.

Factorii generali raspund de intregul sistem de trasaturi comune speciei si controleaza procesul de maturizare morfologica, biochimica si electrogenetica a sistemului nervos. Adica, in gene exista si informatia ca micutul va avea doua picioare, doi ochi, doua urechi, un nas, doua maini. Acestea sunt trasaturi comune speciei umane.

Factorii individuali sunt cei ce dirijeaza acele trasaturi inscrise in codul genetic in masura sa diferentieze indivizii intre ei, adica in unele gene exista informatia ca ochii sa fie verzi, in altele negri, si asa mai departe, in functie de trasaturile fizice ale parintilor.

Ce trasaturi mostenim?

Primim de la parinti sau bunici:

- culoarea ochilor, a parului si a pielii

- forma craniului

- tendinta de a fi scund sau inalt

- anumite defecte fizice ca acromatopsia, degete groase si unele forme de calvitie

Nicio maladie comuna, exceptand diabetul, nu sunt ereditare, desi predispozitii de mostenire a cancerului, tuberculozei si a alergiilor pot exista. Doar doua deficiente mentale precise sunt mostenite - debilitatea mintala si coreea Huntington, o maladie rara caracterizata prin dezintegrare fizica si mentala. Expertii nu sunt de acord asupra rolului ereditatii in alte cateva maladii mentale. In concordanta cu marea majoritate a psihologilor, gradele de inteligenta ce le posedam se datoreaza mostenirii.

  

Copii nu mostenesc si trasaturi de caracter?

Ceea ce se transmite ereditar nu sunt caracteristicile psihologice sau morale, ci, anumite dispozitii ce faciliteaza achizitia in cursul vietii a unor astfel de caracteristici comportamentale. Se spune ca, o functie psihica, cu cat este mai complexa cu atat ea depinde mai putin de ereditate. Asadar, nu poti mosteni propriu-zis o anumita trasatura de personalitate, ci mai degraba, o anumita predispozitie catre un anumit comportament. De exemplu, un copil cu un tata alcoolic nu va deveni automat alcoolic sau dependent de o anumita substanta dar in genele sale paterne va fi inscrisa aceasta predispozitie (catre alcoolism sau dependent).

Psihologii spun ca temperamentul se mosteneste iar caracterul se formeaza. Temperamentul poate fi flegmatic, melancolic, coleric sau sangvinic, si in mare parte, va fi asemanator cu al unuia din parintii nostri. Maica Siluana, coordonator al Centrului de consiliere pentru persoane dependente si codependente din Iasi spune: "aceasta mostenire primita de la parinti e scrisa in subconstient, mai ales pana invatam sa vorbim, dupa care devine constienta."

Practic, in momentul in care se naste copilul, daca ar exista un instrument cu ajutorul caruia sa putem descifra "romanul" din gene, am putea face o descriere destul de completa asupra traiectoriei de viata a copilului.

 

"Parintii pot transmite din blocajele lor copilului"

"Da, parintii pot transmite din blocajele lor copilului, dar nu putem spune ca le mostenesc", spune psihologul Ilinca Petrescu . "De exemplu, daca doi parinti introverti, timizi, fara multi prieteni or sa evite sa iasa cu copilul lor la locul de joaca pentru simplul fapt ca nici ei nu vor sa socializeze cu alti parinti (care sunt acolo cu copiii lor). Prefera sa stea acasa sau sa faca altceva doar ei doi sau cu familia. Deci copilul nu va fi invatat sa se joace si sa relationeze cu alti copii. Parintii transmit acest fel al lor de a fi copilului, de cele mai multe ori inconstient. Ei pot avea cele mai bune intentii sa socializeze copilul dar nu o vor face fiindca nu se potriveste felului lor de a fi, mai introvert si astfel nu transmit copilului dorinta de a-si face prieteni."

  

 Sa luam un alt exemplu care se refera la fricile transmise copilului. "Copilul vede un caine si este curios, vrea sa se duca spre el. Daca mamei ii este frica de caini sau daca este excesiv de protectiva cu copilul ei va avea o reactie extrem de puternica. O sa tipe: " Stai! Nu e voie! Te papa cainele, nu te duce la el!"

Pentru copil, mama este garantul realitatii. El are o incredere oarba in ea. Deci, daca mama zice ca il papa catelul, atunci o sa il pape catelul iar el o sa se fereasca si o sa ii fie teama de caini." Psihologul ne mai spune ca este foarte important sa intelegem ca, chiar daca micutul nu intelege semnificatia cuvintelor,  el percepe intotdeauna tonul glasului mamei si emotia puternica transmisa de ea.

"Parintii transmit copilului si modelul relationarii cu un viitor partener de cuplu. Fetitele preiau modelul feminin transmis de mama si se vor orienta catre un barbat asemanator tatalui lor iar baieteii la fel (preiau modelul masculin al tatalui lor si isi aleg o partenera care sa aiba mai mult sau mai putin din caracterisiticile mamei). Daca modelul a fost negativ si persoana isi da seama de acest lucru, poate alege un model opus celui parental", mai spune Ilinca Petrescu.

Tu ai identificat trasaturile ereditare ale copilului tau?

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Trăsătura aparte pe care toți cei născuți înainte de 1989 o au în comun
  Trăsătura aparte pe care toți cei născuți înainte de 1989 o au în comun

  Te-ai născut înainte de ’89? Perioada comunismului și-a pus amprenta asupra vieților oamenilor, nu doar la nivel mental, ci și fizic. Un studiu recent arată că persoanele...

  Tot ce trebuie să știm despre Balanțe. Secrete, trăsături de personalitate, compatibilitate
  Tot ce trebuie să știm despre Balanțe. Secrete, trăsături de personalitate, compatibilitate

  Balanța face parte dintre zodiile toamnei și, la fel ca Gemenii și Vărsătorul, este semn de aer. Modul în care este reprezentată în zodiac este dovada faptului că,...

  Care este semnul tău din zodiacul egiptean? Descoperă ce trăsături de zeu ai
  Care este semnul tău din zodiacul egiptean? Descoperă ce trăsături de zeu ai

  Vechii egipteni erau preocupați să privească noaptea cerul ori de câte ori aveau nevoie de sfaturi, de orientare. La fel ca în universul occidental, ei considerau că stelele...

  10 ilustrații haioase, dar adevărate, despre ce înseamnă, de fapt, viața de părinte
  10 ilustrații haioase, dar adevărate, despre ce înseamnă, de fapt, viața de părinte

  Viața de părinte vine la pachet cu părți bune, mai puțin bune, rele, mai puțin rele și tot așa. O artistă din Rusia, Maria Gorbunova, reușește să surprindă cele mai amuzante,...

  Știința confirmă că persoanele uituce sunt, de fapt, cele mai inteligente
  Știința confirmă că persoanele uituce sunt, de fapt, cele mai inteligente

  Fiecare dintre noi uită ceva, undeva, cândva, cumva. Este un proces care face parte din mecanismul memoriei. Însă, mulți dintre noi putem să fim definiți ca uituci, pentru...

  Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism
  Autismul, diagnosticat prin obiceiurile din copilărie. Cum arată, de fapt, viața unui copil cu autism

  Cum e să trăiești într-o lume complet diferită de lumea celor din jur, pe care nu o poate înțelege cu adevărat nimeni? Mai mult, cum e să nu ai idee de ce ești așa de...

  Am aflat că fratele meu mai mare este, de fapt, tatăl meu
  Am aflat că fratele meu mai mare este, de fapt, tatăl meu

  Uneori viața îți oferă asemenea surprize că pare un adevărat scenariu de film. Sue s-a lovit de această senzație când a aflat că fratele ei mai mare este, de fapt, chiar...

  Mi s-a spus că bebelușul meu nenăscut a murit în pântec. Cum am descoperit că de fapt trăia
  Mi s-a spus că bebelușul meu nenăscut a murit în pântec. Cum am descoperit că de fapt trăia

  O viitoare mamă a fost anunțată de medici că bebelușul ei nenăscut a murit în uter. Devastată, aceasta a cerut o doua părere și a insistat să i se mai facă încă un...

  © 2023 Qbebe