8 semne că al tău copil are nevoie de un animal de companie

Bianca Onofrei

Pentru foarte multe familii, decizia de a avea un animal de companie este mai greu de luat decât cea de a avea un copil, oricât de hilar ar suna. Atunci când vine vorba despre un animal de companie pentru copilul tău, situaţia se complică şi mai mult. În funcţie de ce animal de companie este vorba, responsabilitatea este destul de mare şi toată familia trebuie să înţeleagă şi să respecte acest lucru.

Chiar dacă ai văzut în unele cazuri copii care au crescut împreună cu un animal de companie, încă de la naştere, sunt câteva aspecte de care este bine să ţii cont, pentru a-ţi da seama dacă cel mic este pregătit pentru a avea un nou prieten. 

Iată care sunt semnele că al tău copil are nevoie de un animal de companie şi este pregătit pentru asta:

Copilul se simte confortabil în preajma animalelor

Dacă observi că micuţul este extrem de relaxat în preajma animalelor, chiar şi cu cele pe care nu le cunoaşte, chiar dacă uneori nu conştientizează pericolul, înseamnă că prezenţa lor este benefică pentru el. Dacă are tendinţa de a se retrage atunci când se apropie un animal sau chiar se sperie, plânge sau vine să-l iei în braţe, înseamnă că are un blocaj sau ceva ce s-a întâmplat l-a făcut să aibă această teamă. Încearcă să descoperi despre ce este vorba şi să-l ajuţi să îi dispară această teamă. Vorbeşte-i despre cum este fiecare animal în parte, mai ales despre cele de care se teme, arată-i filmări, poze şi încurajează-l să interacţioneze cu ele.
hamster

Copilul înţelege că trebuie să respecte animalele

Copilul este la vârsta la care înţelege cum trebuie să se poarte cu un animal ţi poate interacţiona cu unul fără să-l rănească. Este destul de dificil şi chiar nerecomandat să îi iei copilului, la vârsta de 2 ani, un hamster. Nu este suficient de mare pentru a putea interacţiona cu el şi va insista să-l scoată din cuşcă, pentru a se juca. Copilul trebuie să înţeleagă încă de mic că animalele nu sunt obiect de amuzament, iar din păcate, există mulţi adulţi care nu au înţeles asta nici măcar la maturitate. 

Copilul este capabil să facă faţă diferitelor sarcini pe care i le dai 

Atunci când vine vorba de sarcinile pe care le are în fiecare zi, de la igienă, şcoală, hobby-uri, dacă acesta le face faţă fără prea multe dificultăţi şi poate accepta regulile, sunt şanse destul de mari să poată face faţă responsabilităţii de a avea un animal de companie. 

Copilul îşi aminteşte lucrurile pe care trebuie să le facă, fără să-i aduci aminte

Chiar dacă are nevoie de îndrumare şi supraveghere, ai observat faptul că, pe zi ce trece, copilul este mai capabil să facă ceea ce a fost învăţat, fără să i se amintească. Asta înseamnă că are capacitatea de a memora, de a se organiza şi de a prioritiza diverse activităţi. Prin urmare, va fi capabil să aibă grijă de un animal, să ştie că trebuie scos afară sau că are nevoie de curăţenie în cuşcă, de faptul că trebuie hrănit etc. 

Copilul este foarte entuziasmat de gândul de a avea un animal

Simplul fapt că este foarte entuziasmat de ideea de a avea un animal poate fi un semn al maturizării sale; nu este rău să analizezi această posibilitate. Important este să ai o discuţie în prealabil, să îl întrebi de ce îşi doreşte asta şi cum îşi imaginează că va fi viaţa lui alături de noul prieten. 
copil cu animale

Copilul înţelege ce presupune îngrijirea unui animal

Dacă a văzut la altcineva un câine, o pisică, un hamster şi spune că vrea şi el, fără să înţeleagă ce presupune asta, poate că trebuie să mai aştepţi sau să discuţi mai mult subiectul împreună cu copilul. Dacă, în schimb, înţelege ce înseamnă să ai un animal de companie şi îl vezi interesat de asta, este posibil să fie suficient de pregătit. 

Copilul are foarte multă energie sau, din contra, nu este motivat să fie activ

Un animal de companie poate face viaţa mai frumoasă oricărui om, fie că este copil sau adult. În cazul în care este vorba despre un câine, acesta este o alegere potrivită, atât pentru un copil hiperactiv, cât şi pentru unul sedentar. În cazul în care copilul tău are foarte multă energie şi aleargă toată ziua, a avea un câine îl ajută să se implice în tot felul de activităţi dinamice şi distractive alături de patruped. Poate fi un motiv în plus pentru a petrece timp cu familia, în aer liber. La polul opus, dacă ai un copil care preferă activităţile statice şi care îşi face destul de greu prieteni, un animal de companie îl poate ajuta să depăşească această bariera şi să aibă o motivaţie mai mare pentru a fi activ. 
o fetita cu cainele ei

Copilul pur şi simplu îşi doreşte un animal de companie

Ca părinte, îţi doreşti să ţii lucrurile sub control şi să nu iei decizii necumpătate. Cu toate acestea, în unele situaţii, este bine să te relaxezi şi să nu mai analizezi excesiv orice detaliu al vieţii. Chiar dacă ai dubii în ceea ce priveşte responsabilitatea copilului tău faţă de un animal de companie, gândeşte-te la faptul că, în primul rând, i-ai face o mare bucurie şi că, alături de animăluţul ales, poate avea amintiri pe care le va preţui toată viaţa. 
 
Dacă suntem cu adevărat sinceri, cu siguranţă mulţi adulţi îşi amintesc cum, în copilărie, aveau un papagal, un hamster, o broască ţestoasă, iar după ce le aveau, îşi pierdeau interesul pentru ele sau îşi doreau alt animal, iar cei mai mulţi reveneau la clasica dorinţă de a avea un câine. Cel mai des, părinţii alegeau animale mai mici ca şi soluţie de compromis, îngrijirea unui câine sau a unei pisici fiind mai complicată. Odată cu maturizarea, copiii încep să aibă acest instinct de a proteja la rândul lor, de a oferi afecţiune, iar animalele sunt capabile de a-I învăţa lecţia prieteniei, a devotamentului şi a iubirii necondiţionate. 
 copil cu pisica in natura
Chiar dacă ai un program încărcat şi nu îţi este tocmai comod să ai un animal de companie pentru copilul tău, analizează dacă îţi poţi lua acest angajament, explică-i copilului care sunt motivele pentru care trebuie să alegeţi un anumit animal şi fă-i această bucurie. Această schimbare pentru familia ta va aduce motive de fericire nu doar pentru copiii, cât şi pentru tine, iar momentele amuzante sigur nu vor întârzia să apară. 
 
Dacă te afli în această situaţie, care a fost experienţa ta şi cum a schimbat noul prieten dinamica familiei tale?

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 semne că imunitatea copilului tău are nevoie de ajutor
  6 semne că imunitatea copilului tău are nevoie de ajutor

  Încă din primele luni de viaţă ale copilului tău vei face eforturi să-i construieşti o imunitate puternică, întrucât ştii cât de importantă este aceasta...

  Un copil din Sălaj a fost împușcat în pădure pentru că a fost confundat cu un animal sălbatic
  Un copil din Sălaj a fost împușcat în pădure pentru că a fost confundat cu un animal sălbatic

  Caz terifiant în Sălaj: un băiat de 14 ani a fost împuşcat într-o pădure, după ce a fost confundat cu un urs de către un vânător.

  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

  Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

  O mare companie aeriană: Dacă doriți să alăptați, vă rugăm să vă acoperiți!
  O mare companie aeriană: Dacă doriți să alăptați, vă rugăm să vă acoperiți!

  O companie aeriană le-a solicitat mamelor care alăptează în timpul zborurilor să se acopere când efectuează acest demers.

  Viața cu un toddler: 8 lucruri de care ai nevoie când ai un copil mic
  Viața cu un toddler: 8 lucruri de care ai nevoie când ai un copil mic

  Când ai un copil mic, știi că trebuie să fii pregătită pentru orice situație. Plânsetele necontrolate, accesele de furie și refuzurile sunt parte din procesul de creștere...

  13 semne că ești manipulat de copilul tău fără să îți dai seama
  13 semne că ești manipulat de copilul tău fără să îți dai seama

  Copiii dispun de o serie de abilități care sunt dificil de înțeles, printre care și aceea de a-și manipula părinții. Cei mici apelează la tactici, cea mai cunoscută fiind de a...

  Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști
  Bebelușul tău are nevoie de kinetoprofilaxie? 3 întrebări și răspunsuri de la specialiști

  Contextul actual ne-a făcut mai conștienți ca niciodată de importanța mișcării. Mișcarea este, de altfel, una dintre cele mai cunoscute, mai simple, dar și mai importante forme de...

  Semne că soțul tău încă te mai iubește dar nu știe cum să ți-o spună
  Semne că soțul tău încă te mai iubește dar nu știe cum să ți-o spună

  După câțiva ani de căsnicie, multe femei își pun întrebarea: "Oare soțul meu mă mai iubește?" Este absolut natural ca persoanele căsătorite să treacă...

  © 2022 Qbebe