Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Dacă ai suferit în copilărie și vrei să sufere și alții, pentru că tu ai ajuns bine, să știi că nu ai ajuns bine

Nu am întâlnit până acum niciun părinte care să nu îmi spună: „Îi vreau tot binele copilului meu”, iar adevărul este că instinctiv și natural, este perfect normal să ne dorim acest lucru în momentul în care ne conectăm cu adevărat la micuții noștri. Dificultatea se dezvoltă atunci când „binele” pe care noi îl dorim nu are de-a face cu „binele” pe care ei și-l dorește. Această noțiune de „bine” nu este cuantificabilă în mod real. Un copil poate părea fericit într-o multitudine de activități, dar poate fi cu adevărat secat de energie și stins în preajma unui părinte sau a unei alte persoane care exercită un rol important în viața sa, lucru care nu este tocmai ușor de observat.

Binele nostru nu poate fi și binele copiilor noștri, iar datoria noastră este să ne acordăm în permanență la nevoile lor. Este minunat să poți fi mândru de tine și să te bucuri de punctul în care ai ajuns, însă acest lucru nu îți dă dreptul de a dicta viața copilului tău, cu atât mai mult în condițiile în care ceea ce s-a aplicat la tine, cel mai probabil nu se va mai aplica și în viața sa. Evoluția înseamnă schimbare, iar față de perioada în care erai tu copil, perioada în care trăiesc copiii din zilele noastre este foarte diferită. Aud frecvent în terapie fraze precum: „Și eu am fost pălmuit în copilărie și n-am avut nimic, acum sunt bine!”/ „Așa, și? Credeți că eu nu am fost necăjit de colegi la școală? Ia uitați-vă ce bine sunt. Lăsați că îi trece!”

Părinții îmi aduc copiii și îmi spun: „Fă-i ceva, pentru că nu înțeleg ce are. Am încercat de toate, dar este prea sensibil”. Oare nu ar fi mai simplu să ținem cont de această sensibilitate a copilului, în loc să o minimizăm? Și oare cât de bine suntem noi cu noi înșine, dacă nevoia copilului nostru ni se pare irelevantă? Oare nu suferă cu adevrat acel copil care este batjocurit, redus la tăcere și în cazurile extrem de triste, lovit?

Ce fel de gândire este cea de tipul „O palmă nu a făcut rău nimănui” din partea unui părinte care se presupune că își iubește copilul mai mult decât orice pe această lume?

Mulți dintre noi, adulții, am crescut cu altlfel de principii și altfel de valori. Pentru noi, poate că o palmă era o modalitate obișnuită de a sta la locul nostru și de a executa ceea ce ni se cere; poate că pentru noi „jocurile” colegilor care ne îmbrânceau și ne porecleau în cele mai nepotrivite moduri erau la ordinea zilei și poate că așa este... astăzi suntem bine. Astăzi suntem mai bine decât eram atunci când eram mici, însă nimeni nu poate șterge evenimentele copilăriei; nimeni nu poate șterge lacrimile copilului care nu a fost ascultat și redus la tăcere; nimeni nu poate anihila sentimentele de atunci. Este adevărat că nici nu ne dorim să exagerăm fiecare trăire a celor mici, fiindcă îi putem sensibiliza cu ușurință, iar anumitor evenimente nu merită să le acordăm prea multă atenție, însă la polul opus nici minimizarea nu este bună. Când copilul suferă, datoria ta este să găsești rădăcina problemei și să lucrezi alături de cel mic la eliminarea ei, nicidecum să îți spui: „Și eu am pățit-o și sunt bine. Vei fi și tu la fel”. Nu putem dicta viețile copiilor noștri, oricât ar fi de tentant. Poate că este mai ușor să bagi sub preș un eveniment, în speranța în care copilul va uita în cele din urmă și își va vedea de evoluția sa firească, însă nu este și cea mai inteligentă opțiune.

Ai grijă de sufletul celui mic și ai grijă ca el să crească și să devină un adult frumos și luminos. Scoate-ți din minte această idee a pattern-ului universal: „Dacă eu sunt bine, atunci și copilul meu va fi”. Copilul tău este un omuleț complet diferit față de tine, care trăiește într-o societate diferită, cu principii și valori diferite. El trebuie să își acorde trăirile și starea la societatea curentă, nu la societatea în care ai trăit tu în urmă cu câteva zeci de ani! Fii prezent în viața copilului tău, fiindcă asta este ceea ce te face și pe tine să fii cu adevărat bine!

Dacă îi citești povești cu voce tare copilului îi faci un bine incredibil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Este multimilionară, dar a suferit traume de nedescris în copilărie!
  Este multimilionară, dar a suferit traume de nedescris în copilărie!

  Personalitate de televiziune, model şi actriţă, Paris Hilton a dezvăluit că a avut o copilărie ce i-a marcat existenţa. Iată ce a povestit aceasta!

  Ce trebuie să faci dacă vrei să dormi bine toată noaptea
  Ce trebuie să faci dacă vrei să dormi bine toată noaptea

  Nu reușești să te odihnești bine noaptea? Fii pe fază - cercetătorii au găsit soluția! Acest mic truc te va ajuta să te trezești odihnit dimineața și să ai un somn fără...

  Dezvăluirile șocante ale unei mari vedete: Am fost abuzată sexual în copilărie și am ajuns să îmi înec amarul în alcool
  Dezvăluirile șocante ale unei mari vedete: Am fost abuzată sexual în copilărie și am ajuns să îmi înec amarul în alcool

  Jessica Simpson rupe tăcerea și mărturisește că a suferit câteva episoade cumplite în copilărie. Vedeta a fost abuzată sexual de mai multe ori, lucru care în cele...

  Gabriela Cristea a ajuns la spital cu fetele. Ce s-a întâmplat
  Gabriela Cristea a ajuns la spital cu fetele. Ce s-a întâmplat

  Gabriela Cristea este foarte atentă când vine vorba de sănătatea fetițelor sale. Fosta prezentatoare TV a fost nevoită, de curând, să meargă la spital cu cele două...

  Katy Perry, probleme în sarcină: ce a făcut cand a ajuns într-un magazin
  Katy Perry, probleme în sarcină: ce a făcut cand a ajuns într-un magazin

  Sarcina se pare că îi da mari bătăi de cap lui Katy Perry, care zilele trecute a adormit într-un magazin!

  Tily Niculae a ajuns de urgenţă cu fetiţa la spital. A fost nevoie de operaţie
  Tily Niculae a ajuns de urgenţă cu fetiţa la spital. A fost nevoie de operaţie

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi şi-a anunţat fanii că fiica ei cea mare a trecut printr-o intervenţie chirurgicală la ochi. Află din articolul de mai jos de ce a fost...

  © 2021 Qbebe