Din grija pentru copilul tau

S-a descoperit mecanismul de formare a temperamentului copilului

Copilul tău este activ și energic, sau, mai degrabă, visător și plin de fantezie? Se înconjoară de prieteni, are o fire explozivă ori preferă un calm ironic? Felul în care ne manifestăm în lume și în relațiile cu ceilalți este determinat de temperamentul nostru. Temperamentul este definit ca o dispoziție înnăscută, care se manifestă de timpuriu și direcționează dezvoltarea socio-emoțională a copilului. Temperamentul reprezintă dimensiunea energetică a personalității noastre, fiind responsabil de modul în care reacționăm în diferite situații. Recent, cercetările din neuroștiințe au evidențiat care sunt mecanismele ce stau la baza formării temperamentului.

În mod clasic, se vorbește despre patru tipuri de temperament: sanguin, coleric, flegmatic și melancolic. Copiii care au temperament sanguin sunt expansivi, energici și dornici să închege mereu relații și să fie înconjurați de prieteni. Cei care au temperament coleric sunt impulsivi și ușor de provocat, competitivi și războinici. Melancolicii sunt mai introvertiți, înclinați către visare și reflexivitate. Flegmaticii își ies greu din fire, au un autocontrol mai mare, sunt prudenți și chibzuiți. În realitate, nu există trăsături temperamentale pure, fiecare persoană având un amestec de tendințe; vechiul model este considerat depășit și are o valoare oarecum literară. Astăzi se vorbește, mai degrabă, de mai multe tipuri temperamentale, care se desfășoară pe un continuum între personalitatea extravertită (deschisă, sociabilă, comunicativă, optimistă, dornică de relații) și cea introvertită (persoane închise, greu de pătruns, mai puțin comunicative și adaptabile, înclinate spre reverie și contemplare). Există și alte clasificări ale tipurilor temperamentale, dar cele două orientări, activ și relațional, versus meditativ și reținut sunt general valabile.

fete

Care sunt mecanismele ce stau la baza temperamentului

Cercetările privind temperamentul s-au axat pe interacțiunea dintre factorii intrinseci (procesele cognitive și neuronale) și cei extrinseci (condițiile de mediu) în determinarea temperamentului la copil. S-a constatat că temperamentul este influențat decisiv de factori genetici și de mediul în care trăiește copilul. Există o predispoziție temperamentală care poate fi observată încă din primele luni de viață, manifestată prin tendința copilului de a fi mai mult sau mai puțin reactiv la diferiți stimuli din mediu. Această tendință se accentuează pe măsură ce copilul crește, conducând la conturarea unui anumit profil temperamental. Un copil poate avea tendințe moderate către un anumit tip de comportamente și către experimentarea anumitor emoții mai degrabă decât a altora. În comportamentul copilului sunt depistate de timpuriu anumite direcții, influențate de factori genetici și neuronali. Personalitatea și temperamentul sunt intercorelate, dimensiunile personalității influențând temperamentul. Astfel, în funcție de gradul de extraversiune, unii copii sunt sociabili și lipsiți de inhibiții, alții sunt timizi și retrași. Nivelul de neuroticism arată dacă un copil este mai afectat de emoții negative sau are un autocontrol mai mare, cât de încrezător în sine si cât de impulsiv este. Conștiinciozitatea, o altă dimensiune a personalității, influențează capacitatea de a menține atenția, făcând ca unii copii să poată să se concentreze pe o sarcină și să-și păstreze vigilența, în timp ce alții sunt ușor de distras și hiperactivi. Gradul de deschidere relațională este corelat cu sensibilitatea și empatia, ca trăsături ale temperamentului. Toate aceste predispoziții permit un oarecare grad de anticipare privind modul în care va evolua copilul, cum se va manifesta ca adult și ce risc psihopatologic există. Astfel, copiii care au probleme cu autocontrolul când sunt mici manifestă mai multe emoții negative ca adulți, la fel ca și cei cu un comportament inhibat. S-a constatat inclusiv faptul că acei copii care plâng mai mult și reclamă vehement prezența adultului de la vârste foarte mici pot deveni adulți cu anumite dezechilibre emoționale și un grad mai mare de neuroticism. Studii recente au demonstrat că există seturi de gene corelate cu temperamentul, implicit o anumită predispoziție temperamentală în cadrul unei familii.

ochi

Mediul de viață influențează covârșitor temperamentul copilului

Este important de subliniat faptul că, deși există anumite predispoziții temperamentale la copil, mediul în crește modelează temperamentul , făcând anumite dimensiuni să prevaleze asupra altora. Cu alte cuvinte, un copil timid, rezervat, poate fi stimulat de medii potrivite, devenind mai deschis și mai echilibrat, în vreme ce un copil extrovertit și orientat spre relații poate suferi o exacerbare patologică a trăsăturilor temperamentale (de exemplu, în cazuri de histrionism) sau poate fi frânat și inhibat de mediul în care trăiește și de experiențele de viață. Condițiile de viață cât și familia în care copilul trăiește sunt importante pentru consolidarea temperamentului său. În mod surprinzător, un mediu dificil poate avea ca rezultat un nivel mai mare de activism, perseverență și curaj la copil, în vreme ce lipsa de siguranță în familie poate modifica temperamentul copilului, făcându-l mai temător sau mai irascibil.

Unele tulburări psihice sunt corelate cu un anumit tip temperamental

ADHD
Dintre dimensiunile temperamentului fac parte gradul de activism, controlul atenției, impulsivitatea. De aceea, unele studii au asociat tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) cu anumite predispoziții temperamentale. Copiii cu un temperament predominant extrovertit, cu grad scăzut de concentrare, care caută permanent noutatea și senzațiile, sunt mai predispuși la ADHD și alte tulburări comportamentale disruptive. Cercetările sugerează că atât nivelul crescut de reactivitate emoțională, cât și cel foarte scăzut pot fi corelate cu comportamente antisociale.

emotii
Depresia și anxietatea
O afectivitate predominant negativă în copilărie (ca dimensiune temperamentală) poate conduce la tulburări precum depresia și anxietatea generalizată. Nivelul scăzut al emoțiilor pozitive corelează în special cu depresia, în vreme ce un grad mare de excitabilitate este asociată cu anxietatea. Inhibiția comportamentală este, de asemenea, un predictor al viitoarelor depresii. Un studiu recent privind tulburarea bipolară a demonstrat un profil temperamental similar celui din ADHD.

Adicțiile
Sunt multiple evidențe privind corelarea dintre temperament și dependența de droguri și/sau alcool. Emoționalitatea negativă și tulburările de conduită activă sunt corelate cu un risc mai mare de consum de substanțe, în vreme ce controlul atențional crescut și afectivitatea pozitivă scad riscul de adicție. Căutarea permanentă a noului și a senzațiilor, ca trăsătură de temperament se asociază, de asemenea, cu consumul de droguri sau alcool.

Surse: http://micetimes.asia; https://www.researchgate.net; https://www.scribd.com/doc/9911168/Temperamentul-latura-Dinamico-Energetica-a-Personalitatii; https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Influenta calculatorului si televizorului asupra copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  A fost descoperit un nou continent pierdut sub Europa
  A fost descoperit un nou continent pierdut sub Europa

  Descoperire geografică uimitoare - analiza datelor cu ajutorul tehnologiei de specialitate a reușit să scoată la iveală un continent vechi, pierdut sub Europa.

  Cum este posibil? Aceasta femeie a descoperit ca e gravida cand a nascut, in drum spre spital. “E un miracol ca traieste!”
  Cum este posibil? Aceasta femeie a descoperit ca e gravida cand a nascut, in drum spre spital. “E un miracol ca traieste!”

  O femeie din Georgia, SUA, a avut parte de socul vietii sale dupa ce a nascut pe bancheta din spate a unui automobil, in drum spre spital.

  S-a descoperit un nou organ în corpul omului și este ascuns în propria ta burtă
  S-a descoperit un nou organ în corpul omului și este ascuns în propria ta burtă

  Se pare că anatomia corpului uman încă îi mai poate surprinde pe specialiști. Recent, aceștia au ajuns la concluzia că există 79 de organe în corp, și nu 78 cum s-a...

  Avocat celebru din capitală, implicat în trafic de minori. Ce au descoperit anchetatorii
  Avocat celebru din capitală, implicat în trafic de minori. Ce au descoperit anchetatorii

  Celebru avocat acuzat și condamnat pentru trafic de copii! A forțat o minoră să presteze servicii sexuale contra cost!

  Încă un medic fals descoperit de autorități: făcea RMN-uri într-o cameră de cămin
  Încă un medic fals descoperit de autorități: făcea RMN-uri într-o cameră de cămin

  Un alt medic fals descoperit în București! De această dată este vorba despre un tânăr de 26 de ani, care pretindea că este medic ortoped, traumatolog și psiholog. Acesta...

  Cancerul cervical poate să devina istorie! Ce au descoperit cercetătorii australieni
  Cancerul cervical poate să devina istorie! Ce au descoperit cercetătorii australieni

  Australia ar putea deveni prima țară care să elimine complet problema cancerului cevical. Cercetătorii australieni au descoperit o metodă inovatoare care se pare că ar putea rezolva...

  S-a descoperit bijuteria - contraceptivă! Uite de când poate fi folosită
  S-a descoperit bijuteria - contraceptivă! Uite de când poate fi folosită

  Cine ar fi crezut că o simplă bijuterie te poate salva de o sarcină nedorită? Ei bine, se pare că în viitorul nu foarte îndepărtat, doamnele și domnișoarele pot folosi...

  © 2019 Qbebe