Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Vineri 13! Mare grijă la cum îți petreci o astfel de zi!

Ziua de vineri 13 reușește cu succes să zbârlească părul multora dintre noi. Sigur, pentru unii este doar motiv de fericire pentru încheierea unei alte săptămâni, în timp ce pentru superstițioși este un sentiment de groază, împletit cu teama ca nu cumva să se abată asupra lor fenomene apocaliptice. Și totuși? Care este legătura dintre ziua de vineri, data de 13 și ghinionul suprem? Să fie oare temerile înrădăcinate în vechile credințe și transmise din generație în generație? Te invităm să descoperi legătura mistică dintre toate aceste elemente, dar și superstițiile ce au luat naștere din această teamă. Și, desigur, pentru aceia ce cred în ghinion, câteva sfaturi despre ce NU trebuie să faceți în această zi!

Vineri 13 reprezintă pentru mulți o zi în care toate lucrurile rele vin val după val, în care orice plan este dejucat și în care dispoziția este constrânsă de sentimente neplăcute. Mulți ar spune că este o zi pe care trebuie să o petreci în casă, departe de interacțiunile cu persoanele apropiate, pentru a fi astfel evitate situațiile nefericite. Ei bine, aceștia suferă de triskaidekaphobia, sau paraskevidekatriaphobia, sau frica de ziua de vineri 13, mai pe înțelesul tuturor. Aceasta poate fi provocată de evenimentele nefericite ce au avut loc în zilele de vineri, ori este o simplă teamă bazată pe poveștile strămoșilor.

Vineri 13, mit sau zi cu ghinion?

vineri 13

Din câte se pare, teama de ziua de vineri 13 nu își are începutul de ieri, de astăzi, ci din vechile timpuri, mai exact de la începutul secolul XX. Cei mai mulți istorici au privit ziua de vineri ca pe "oaia neagră" a săptămânii, date fiind evenimentele importate din antichitate. Din câte se pare, într-o zi de vineri au fost lungați Adam și Eva din Rai, tot vineri s-a pornit potopul din vremea lui Noe, Cavalerii Templieri au fost arestați într-o zi de vineri 13 și, Iisus a fost crucificat vineri, după ce a stat la Cina cea de Taină alături de cei 12 ucenici. Așadar, oamenii au ajuns la concluzia că nu doar vineri este zi cu ghinion, ci și 13 un număr asociat nenorocirilor.

De-a lungul anilor, vineri 13 a rămas o zi neagră și din cauza seriilor de evenimente ce au avut loc în această zi a săptămânii. Iată care sunt acestea!

- Vineri, 13 ianuarie 1939, a avut loc cel mai mare incendiu de vegetație din Australia, în care au murit 71 de persoane.
- Vineri, 13 mai 1964, a avut loc asasinarea lui Kitty Genovese. A fost violată și ucisă în fața a 12 martori, ce nu au făcut nimic pentru a o ajuta. Acest episod a dat naștere sindromului Genovese, cunoscut și sub numele de "efectul de spectator".
- Vineri, 13 octombrie 1972, a avut loc cel mai mare caz de canibalism. Zborul Air Force Flight 571, cu 45 de persoane la bord, s-a prăbușit în munții Anzi. Cei 16 supraviețuitori au fost găsiți după 2 luni de la accident, timp în care s-au hrănit din rămășișele celorlalți pasageri decedați.
- Vineri, 13 septembrie 1996, a murit Tupac Shakur.
- Vineri, 13 ianuarie 2012, s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia, unde au decedat 32 de persoane.
- Vineri, 13 aprilie 2012, în Italia a avut loc un cutremur de mare intensitate și o tornadă a lovit statul Oklahoma, SUA.

Vineri 13: 3 ceasuri cele, pisica neagră, zi cu ghinion

Nu este un secret faptul că există mulți superstițioși în toată lumea, ce se tem de consecințele mistice ale zilei de vineri 13. Dovada clară o face chiar un studiu desfășurat în Statele Unite ale Americii. Aparent, oamenii se tem atât de mult de această zi încât 15 milioane dintre ei refuză să semneze contracte, să călătorească sau chiar să iasă din casă. În această zi se pierd aproximativ 800 de milioane de dolari.

Desigur, de-a lungul anilor au existat și persoane ce priveau ziua de vineri 13 ca pe o invenție a societății. Căpitanul William Fowler, veteran de război, a dorit de demonteze acest mit, având, de atlfel, o legătură puternică cu cifra 13. A participat în 13 bătălii, a fost trecut în rezervă în data de 13 august 1863, și-a cumpărat o casă 13 luni mai târziu. Mai mult decât atât, acesta a înființat Clubul Treisprezece, la care au aderat oameni de seamă ai acelor vremuri, printre care și Chester Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison, William McKinley şi Theodore Roosevelt.

Gruparea avea 169 de membri (13x13), se reunea anual, în fiecare zi de vineri 13, la ora 19:13 și avea ca scop demontarea superstițiilor. Așadar, se trecea pe sub scară, se vărsa sare, cuțitele erau așezate în formă de X, spărgeau oglinzi și dădeau cuțitele din mână în mână. Ba chiar aprindeau lumânări pentru fiecare membru și așteptau să vadă care era prima ce se stingea, pentru a vedea cine urma să moară în anul următor.

În ciuda eforturilor, superstițiile au rămas încă destul de puternice. Cu toate acestea, în mod paradoxal, s-a dovedit faptul că această zi este lipsită de evenimente nefericite, tocmai pentru că oamenii sunt mult mai precauți.

13 superstiții pentru vineri 13

Te temi de vineri 13? Atunci iată care sunt cele mai comune superstiții și ce nu trebuie să faci în această zi.

1. Un om născut într-o zi de vineri 13 va muri tânăr.
2. Dacă un copil se naşte într-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodată.
3. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată  dacă ziua naşterii lui va fi ținută secret.
4. Un copil născut într-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decât după ce toţi cei care îi ştiu adevărata dată a naşterii vor muri.
5. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu. Dacă copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.
6. Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.
7. Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.
8. Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va muri.
9.Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.
10. Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.
11. Nu purta negru în ziua de vineri 13, sau în scurt timp vei purta doliu.
12. Nu te tunde în ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.
13. Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

Surse: a1.ro, realitatea.net, historia.ro, evz.ro, descopera.ro.

Cum să crești un copil care va schimba lumea când va fi mare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vineri 13. De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion. Superstitii din intreaga lume
  Vineri 13. De ce este considerată ziua de vineri 13 cu ghinion. Superstitii din intreaga lume

  Vineri 13 este o zi considerata cu ghinion in multa lume. Se considera ca superstitia zilei de vineri 13 a plecat de la ziua in care s-a arestat majoritatea cavalerilor templieri (inclusiv...

  4 motive sa petreci sarbatorile de Paste in Grecia
  4 motive sa petreci sarbatorile de Paste in Grecia

  Paste in Grecia. Sarbatorile Pascale au o insemnatate spirituala aparte pentru fiecare. Daca vrei sa petreci aceasta sarbatoare in alta tara, Grecia poate fi o alegere foarte potrivita....

  Mare grijă, părinți! TikTok a mai făcut o victimă: o fetiță de 10 ani și-a pierdut viața în urma unei provocări
  Mare grijă, părinți! TikTok a mai făcut o victimă: o fetiță de 10 ani și-a pierdut viața în urma unei provocări

  TikTok este una dintre cele mai populare aplicații în rândul copiilor și adolescenților. O mulțime de trenduri circulă pe această platforma, unele dintre ele extrem de...

  Greșeala din Facebook care expune copiii unui pericol uriaș. Mare grijă!
  Greșeala din Facebook care expune copiii unui pericol uriaș. Mare grijă!

  O eroare apărută pe o aplicație a Facebook pentru copii a fost detectată luni, după ce mai mulți copii au inițiat chat-uri cu persoane care nu erau aprobate de către părinții lor.

  Vineri 13 - eclipsă parțială de soare. Se întâmplă după 40 de ani
  Vineri 13 - eclipsă parțială de soare. Se întâmplă după 40 de ani

  Eclipsa solară este un spectacol ceresc așteptat cu sufletul la gură de către toate populația Terrei, iar pentru cercetători este o bună ocazie pentru a-și lua notițe.

  Scoli inchise vineri 25 ianuarie 2019. Gripa inchide scolile si gradinitele. Pana cand vor sta acasa copiii
  Scoli inchise vineri 25 ianuarie 2019. Gripa inchide scolile si gradinitele. Pana cand vor sta acasa copiii

  Scoli inchise vineri 25 ianuarie. Elevii vor avea zi libera vineri. Desi romanii sperau intr-o minivacanta cu ocazie Zilei Unirii Principatelor Romane (joi, 24 ianuarie 2019), Guvernul nu a...

  Ciclonul din Grecia a ucis o mamă și fiul ei. Cum prevenim astfel de tragedii
  Ciclonul din Grecia a ucis o mamă și fiul ei. Cum prevenim astfel de tragedii

  Furtuna din Grecia de săptămâna aceasta a ucis mai multe persoane, printre care și doi ceățeni români: o mamă și copilul ei.

  © 2021 Qbebe