Ne iubim întotdeauna copiii, fără doar și poate. Câteodată simțim această dragoste din plin, radiază pur și simplu din ființa noastră. Atunci ne apropiem de cei mici cu chipurile luminate, râdem și ne jucăm cu ei, îi ascultăm cu cea mai mare atenție și suntem în cea mai strânsă legătură cu ei. Iar copiii sunt fericiți. Dar sunt și multe zile în care ne simțim obosiți, lipsiți de chef și abia așteptăm să ajungem în pat, să ne odihnim în sfârșit și să îndepărtăm orice gând din mintea noastră. Atunci nu mai dăm atât de multă atenție copiilor noștri. Chiar dacă dragostea noastră pentru ei rămâne neschimbată, felul în care o exprimăm este mai puțin entuziast.
Ideea este că, deși noi știm că ne iubim copiii necondiționat și permanent, ei nu simt întotdeauna dragostea noastră, dacă nu le arătăm explicit că ținem la ei. Fiecare copil are propriul său mod de a primi iubirea părinților- unii pot răspunde mai mult cuvintelor afectuoase, alții simt nevoia îmbrățișărilor și apropierii fizice. Noi trebuie să cunoaștem nevoile lor și să le oferim ceea ce este mai bun pentru ei, cât mai des cu putință. Iar cuvintele de iubire nu trebuie să lipsească din comunicarea cu copilul, pentru că ele întăresc gesturile și acțiunile prin care ne arătăm afecțiunea. Mulți părinți consideră de la sine înțeles faptul că își demonstrează iubirea prin tot ceea ce fac pentru copii, prin timpul petrecut împreună, prin confortul pe care îl asigură familiei și prin eforturile de a asigura tot ce-i trebuie copilului. "Normal că-l iubesc. Mai este nevoie să-i spun asta? Nu se vede din ce fac pentru el?", pot gândi părinții. Realitatea este însă că orice copil are nevoie să audă și cuvinte afectuoase, începând chiar cu de la sine înțelesul: "Te iubesc!".
Ce să-i spui copilului ca să se simtă iubit
Iubirea poate avea nenumărate chipuri. Copiii o pot simți atunci când stau lipiți de părinții lor, când sunt alintați sau când simt mândria și mulțumirea mamei și tatălui. Iubire înseamnă pentru copil să se simtă ascultat, să primească atenție, să fie ocrotit și să i se recunoască meritele. Poți transmite iubire copilului tău prin gesturi, dar și prin cuvinte calde. Iată câteva dintre cele mai potrivite lucruri pe care le poți spune celor mici, pentru a le arăta afecțiunea ta:
1. "Ești foarte important pentru mine!". Această simplă mărturisire înseamnă foarte mult pentru un copil. Oricine își dorește să conteze în ochii celor dragi, să simtă că este de neînlocuit. Stima de sine și încrederea copilului depind de sentimentul că este prețuit de părinții săi. De aceea, nu ezita să-i spui ce loc de cinste ocupă în inima ta.
2. "Te iubesc întotdeauna, indiferent ce ai face.". Aceasta este o reasigurare esențială pentru copii, care adesea se tem că ar putea pierde dragostea părinților. Ei trebuie să știe că iubirea ta este necondiționată, că nu depinde de rezultatele lor școlare sau de succesul lor la concursuri, că nici o greșeală sau o purtare nepotrivită nu le poate răpi acest privilegiu. Acest lucru nu înseamnă că nu există consecințe ale comportamentelor nedorite, că nu poți să-i cerți sau să-i sancționezi ori că nu poți fi supărat pe ei câteodată. Însă este foarte important ca părintele să nu spună niciodată: "Nu te mai iubesc, pentru că nu te-ai purtat bine." Copiii sunt foarte sensibili și, uneori, cred cu ușurință orice li se spune. Mai ales dacă sentimentele lor de vinovăție sunt exagerate, vor simți din plin teama că le poți retrage oricând iubirea. Iar acest lucru ar putea avea efecte dramatice asupra vieții lor emoționale și mentale.
3. "Îmi doresc să petrec cât mai mult timp cu tine." Ei bine, aceasta este o frază pe care copiii abia o așteaptă, pentru că timpul petrecut cu părinții este cel mai prețios cadou pe care îl pot primi. Cel puțin până la o anumită vârstă, înainte să înceapă capriciile adolescenței. Dar este o declarație riscantă, pentru că trebuie însoțită întotdeauna de dovezi. Aceste cuvinte nu pot substitui timpul petrecut împreună. Ceea ce spui și ceea ce faci trebuie să meargă mână în mână. Atunci copilul se va simți iubit din plin.
4. "Am noroc să fiu mama/tatăl tău." sau "Sunt recunoscătoare/recunoscător că faci parte din viața mea." Aceste cuvinte îl fac pe copil să se simtă special, ca un adevărat dar pe care părinții săi îl primesc zi de zi prin simpla lui prezență. Nimic nu este mai minunat decât să fii apreciat doar pentru tine însuți, să simți că cineva este năpădit de bucurie atunci când te vede. Să fii considerat "norocul" cuiva, asta este o adevărată dovadă că ești iubit!
5. "Sunt mereu aici pentru tine și îmi poți vorbi despre orice lucru care te întristează, te sperie sau te înfurie."
Este foarte important pentru copil să știe că are suportul deplin și înțelegerea părinților, că le poate vorbi despre orice. De multe ori, copiii sunt nevoiți să facă față unor emoții pe care nu le înțeleg complet și pe care nu știu cum să le gestioneze încă. Prezența cuiva deschis să-i asculte fără să-i judece, să accepte tot ceea ce simt și să-i orienteze în acest noian de sentimente este pentru ei garanția afecțiunii părintești.
6. "Nu numai că te iubesc, dar îmi place totul la tine." Poate credeți că această declarație nu este necesară. Realitatea este că un copil are nevoie de confirmarea faptului că este plăcut de părinții săi, atât în interior cât și în exterior. Mai ales la copiii care au anumite complexe, susținerea deplină a părintelui, faptul de a fi apreciați în întregime, fără rezervă, este o întărire a legăturii afective și o certitudine că sunt valoroși și dezirabili.
7. "Sunt mândră/mândru de tine." Apreciază întotdeauna efortul copilului, nu lăsa să treacă reușitele sale fără a-i aduce laudele cuvenite. Un lucru important pentru copii este să simtă că se ridică la înălțimea așteptărilor părintești, pentru că principalul punct de referință pentru toate strădaniile sale sunt chiar părinții. Atunci când simți că cei mici sunt mândri de ce au reușit, fii în ton cu ei, nu aduce critici și nu cere mai mult. Este o formă de rezonanță sufletească pe care copilul o va interpreta ca o dovadă de afecțiune și de prețuire.
8. "Cred în tine." Nu este o replică pe care o vedem doar în filme, ci un lucru pe care i-l poți spune oricând copilului tău, mai ales atunci când se află în fața unei încercări, fie că este un concurs, un examen sau orice altă provocare a vieții. Încrederea în sine a copiilor se construiește încă din primii ani, prin încrederea pe care părinții le-o oferă și prin garanția că sunt mereu prezenți să-i susțină. Atunci când știi că cineva important se bazează pe tine, ești stimulat să dai mai mult, să-ți arăți întregul potențial. Este un schimb reciproc de afecțiune și încredere între copii și părinți, care stă la rădăcina comunicării armonioase și bunei înțelegeri.
9. "Îmi este mereu dor de tine, când nu suntem împreună." Pentru copiii mici, orice despărțire de părinte este un motiv de anxietate. Această teamă apare chiar și la copiii bine adaptați, de aceea este necesar să-i asigurăm pe copii că ne vom întoarce și că le simțim lipsa când nu suntem împreună. Anxietatea de separare, care apare în jur de 6 luni și poate să se extindă până la vârste mai mari, copilul încercând senzația că ar putea fi abandonat și că, poate, mama sau tatăl nu-l mai iubesc. De aceea, este foarte important să-l reasigurăm de dragostea noastră constantă.
10. "Sunt cel mai mare fan al tău.", "Ești persoana mea preferată." , "Mă inspiri să fiu cel mai bun părinte." sau "Ești o ființă unică."
Spuse pe un ton jucăuș sau plin de iubire, astfel de replici îi aduc copilului bucurie și sentimentul că ocupă cel mai important loc în inima ta. Obișnuiește-te să le spui cât mai des și cu toată convingerea.
Surse: https://happyyouhappyfamily.com; https://www.scarymommy.com; https://www.readbrightly.com