13 lucruri pe care să le faci începând de azi dacă vrei un copil cuminte

Irina Olteanu - Redactor Senior

Toți părinții își doresc să pună bazele unei educații bune încă din primii ani de viață. În cazul în care îți dorești un copil cuminte, află că nu este niciodată prea devreme sau prea târziu ca să reușești să te bucuri de un copil cuminte. Îți oferim în continuare câteva sfaturi simple de care poți ține cont.

Fiecare părinte are un stil și o opinie unică cu privire la cum trebuie să fie crescut copilul său. Atâta timp cât face tot ce știe mai bine, cu siguranță nu va da greș. Există câteva lucruri care pot să îți vină în întâmpinare, ajutându-te să creezi obiceiuri de viață bune.

1. Explică-i motivele

Îți amintești când erai adolescent și nu înțelegeai de ce părinții nu îți dădeau voie să te uiți la anumite filme, doar pentru că au spus ei asta? Această așa-zisă explicație nu face bine nimănui. Începând de la bebeluși și până la adolescenți, oferirea unei explicații sau motiv ușurează lucrurile mai mult dectâ îți imaginezi. Nu trebuie să concepi o poveste elaborată, însă o explicație simplă, adecvată vârstei, este mai mult decât necesară.

2. Laudă-ți copilul

Oricărui om îi place când este apreciat sau lăudat, indiferent de vârstă, pentru eforturile și comportamentul său. Nu înseamnă că trebuie să îți lauzi copilul pentru fiecare lucru minuscul pe care îl face, dar atunci când merită cu adevărat, nu te zgârci. Recompensele și laudele fac bine oricărui om și stă în natura noastră să ne dorim să fim cei mai buni. Observând comportamentul sau efortul unui copil îi oferi atenție, pozitivitate și modelezi un comportament de copil cuminte.

3. Respectă-ți propriile reguli

Atunci când tu ca părinte nu ții cont de regulile pe care le impui, copilul tău de ce ar face asta? O astfel de situație face ca regula să nu mai fie importantă sau prețuită. Chiar dacă ești obosită și ți-e greu de multe ori să te mai concentrezi, copiii observă și imită tot ce faci. Creează și respectă obiceiurile bune de la început pentru a arăta copilului importanța urmării regulilor și faptul că se respectă la voi în casă.

spalat pe maini

4. Aplică consecințele

În continuarea punctului anterior, cu siguranță regulile pe care le concepi în familie au și consecințe bine stabilite. Chiar dacă ți se rupe sufletul să aplici o pedeapsă, pe termen lung nu vei face niciun bine. Un copil are nevoie să cunoască sentimentul unei consecințe pentru a face diferența dintre bine și rău. Consecințele de acum ajung să determine viitorul, când lucrurile nu vor mai fi la fel de corecte.

5. Lasă-l să ia decizii

Chiar dacă nu va fi întotdeauna o decizie corectă, este important să îi oferi această libertate. Poți începe cu decizii mici, precum aceea de a nu purta la școală o anumită haină, până la decizii mari precum la renunțarea la un proiect de care părea inițial încântat. Copiii trebuie să devină responsabili pentru acțiunile lor și de multe ori învață acest lucru greșind. Încearcă să reziști tentației de a le demonstra când greșesc și tu ai dreptate.

6. Învață-l să aștepte

Și în viața de adult ajungi să aștepți la coadă la cumpărături sau să vină un prieten la întâlnire. Așteptarea face parte din viața de adult, așa că lasă-l de mic să aștepte, ajutându-l să deprindă arta răbdării. Și, desigur, și a unui comportament de copil cuminte.

7. Întreabă-l, nu îi spune

Copiii nu înțeleg de multe ori când începi să le predici diverse povești și să le ții morală despre ce este bine și ce este rău. De exemplu, în loc să îi spui să împartă cu un prieten o jucărie, întreabă-l cum crede că se simte prietenul când nimeni nu împarte nimic cu el. În acest mod va ajunge să se gândească mai bine, are emoții și le înțelege bine. Ajută-l să găsească soluții prin întrebări, nu spunându-i ce să facă sau să simtă.

8. Demonstrează-i etica de muncă

Fie că ești o mamă casnică, fie că ești plecată la serviciu de dimineața până seara, fii modelul pe care îți dorești să îl vadă copiii tăi. Și nu este vorba doar despre modul în care te îmbraci sau despre ora la care te culci. Ci trebuie să îi arăți că ai ajuns unde ești prin muncă. Dacă faci toți ce poți, muncești mult și ești mereu prezentă, la fel va fi și copilul tău.

mama cu copil

9. Nu îl ignora

Mai ales când vine vorba despre copii, ei nu știu să își exprime emoțiile și frustrările și le pot canaliza în mod distructiv. Când este ignorat, un copil suferă. Atunci când ești mereu vigilentă și iubitoare, copilul tău va crește fericit și cu un creier care funcționează bine. Pe termen lung, se va bucura de o dezvoltare emoțională potrivită și va avea relații echilibrate.

10. Stabilește o rutină

Rutina este benefică pentru orice om. Atunci când există un plan pe care îl bifezi pe măsură ce îl rezolvi, resimți o bucurie greu de descris. Așa apar așteptările și copiii se pregătesc pentru ce urmează. Cu toții avem rutină la locul de muncă, în viața de zi cu zi. O bună organizare pune bazele unor obiceiuri bune. Copiii încep cu rutina orelor de masă și de culcare, precum și cu ieșitul la plimbare.

11. Arată-i că îl iubești

Arată-i iubire și arată și altora din jur. Nu te sfii să împrăștii pupici, îmbrățișări și să vorbești frumos cu prietenii și familia. Prin această afecțiune pe care o manifești îl ajuți să înțeleagă bunătatea și iubirea din lumea sa și din viitorul său. Iubirea și să fie iubit este ceea ce orice om își dorește și caută în viață. Arată-i cum să o ofere și cum să se lase iubit.

12. Nu uita de bunele maniere

Dacă tu ești nepoliticos, nu te poți asștepta să ai un copil cuminte...va învăța privindu-te și va imita mai apoi. Dacă îi înveți să spună te rog și mulțumesc încă de la o vârstă fragedă îi vei oferi un instrument pozitiv în viață de care va avea nevoie cu siguranță. Bunele maniere te pot ajuta mai mult decât îți imaginezi. Învățându-l de mic acestea i se vor întipări în minte.

13. Păstrează-ți calmul

Chiar dacă simți că mai ai puțin și explodezi și că fața ți se înroșește de la un lucru mărunt, încearcă să te calmezi și nu te manifesta așa cum ți-ai dori în acele momente, prin urlete și furie. Copiii îți urmează exemplul. Atunci când cineva țipă la tine reflexul este să țipi și tu la el. Respiră adânc și calmează-te.

Surse:www.babygaga.com,https://goodmenproject.com,www.parents.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
  Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

  Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

  4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
  4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

  Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

  5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil
  5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil

  În calitate de părinte cu siguranță ți s-a întâmplat să îți vină să țipi la copil, pentru ca mai apoi să regreți. Îți oferim în continuare...

  5 abilități mentale critice pe care trebuie să i le dezvolți copilului dacă vrei să fie un lider când va fi adult
  5 abilități mentale critice pe care trebuie să i le dezvolți copilului dacă vrei să fie un lider când va fi adult

  Pentru a avea succes, un lider ar trebui să aibă numeroase calități, precum: să întocmească o strategie, să se consulte cu ceilalți membri din echipă ca să o pună în...

  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
  6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

  Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

  Vrei un copil fericit? 10 metode susținute de știință de care trebuie să ții cont
  Vrei un copil fericit? 10 metode susținute de știință de care trebuie să ții cont

  Ne străduim să le oferim copiilor noștri tot ce credem noi că au nevoie pentru a fi fericiți. Pierdem din vedere faptul că micuții noștri nu au nevoie de lucruri materiale pentru a...

  20 de întrebări cool pe care sa le pui copilului in loc de ”Ce ai făcut azi?”
  20 de întrebări cool pe care sa le pui copilului in loc de ”Ce ai făcut azi?”

  Cea mai mare dorință a mea este să fiu capabilă să îmi fac copilul să înțeleagă cât de mult o iubesc, și că această iubire nu este condiționată de nimic din...

  © 2023 Qbebe