Calendar pentru înscrierea în clasa pregătitoare, în anul școlar 2020

Raluca Margean - Redactor

Ministerul Educației și Cercetării a emis Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar. În acest articol îți spunem tot ce trebuie să știi despre pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru înscriere, condițiile de înscriere și perioada de depunere a cererilor de înscriere. Înscrierea în clasa pregătitoare reprezintă un pas important pentru tine și copilul tău, așadar informează-te din timp ca să nu ai nicio surpriză.

Condiții de înscriere în învățământul primar

inscrierea-in-clasa-pregatitoare-scolarita-in-banca

Condițiile de înscriere în clasa pregătitoare 2020 se referă în principal la vârsta obligatorie pe care trebuie s-o aibă copilul tău pentru a fi inclus în învățământul primar și alegerea unității de învățământ la care să-l înscrii. Prin urmare, iată care sunt condițiile conform legilor învățământului:  

 • Copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2020 trebuie înscriși în clasa pregătitoare din învățământul primar.
 • Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani între 1 septembrie-31 decembrie 2020 pot fi înscriși în clasa pregătitoare, la solicitarea părinților sau tutorilor copiilor respectivi, doar dacă dezvoltarea psihosomatică este corespunzătoare. Evaluarea dezvoltării psihosomatice este efectuată de specialiști din cadrul Centrului Municipiului București sau Centrului județean de resurse și asistență educațională în perioada menționată în Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare. Dacă rezultatul evaluării este negativ, se va face reînscrierea copilului la grădiniță, în grupa mare. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.
 • Înscrierea în clasa pregătitoare 2020 se face la școala de circumscripție și doar în cazurile în care rămân locuri libere se pot înscrie și copii de la alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități. Fiecare școală trebuie să afișeze la sediile și pe site-ul lor, străzile și adresele arondate unității de învățământ, numărul de clase pregătitoare alocate, cât și alte informații generale pentru părinți/tutori legali (de exemplu, despre programul ”Școală după școală” )

Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2020

Înscrierea în clasa pregătitoare 2020 presupune două etape de înscriere, prima reprezentând înscrierea copiilor la circumscripțiile școlare de care aparțin, iar a doua etapă însemnând repartizarea, pe locurile rămase libere, a copiilor care nu au fost cuprinși în unitățile de învățământ în prima etapă. Iată mai jos cum procedura de desfășurare a înscrierilor în învățământul primar 2020: 

24 februarie 2020 - În această zi, unitățile de învățământ trebuie să afișeze circumscripțiile școlare, planul de școlarizare, numărul de clase alocate și criteriile de departajare pentru înscriere în clasa pregătitoare. De asemenea, tot atunci trebuie afișat programul de evaluare psihosomatică și unitățile unde se va desfășura această evaluare.

25 februarie - 9 martie 2020- În această perioadă se va organiza ”Ziua porților deschise” în care părinții/tutorii legali și copiii pot vizita spațiile unde se vor desfășura activitățile clasei pregătitoare și pot obține diverse informații de la cadrele didactice.

25 februarie -25 martie – Până la 20 martie se va desfășura evaluarea dezvoltării psihosomatice. Rezultatele se vor comunica părinților în scris până pe 23 martie, iar până pe 25 martei se vor transmite rezultatele și către centrele de asistență educațională.

4 -23 martie 2020 - Aceasta este practic perioada de înscriere a copilului în clasa pregătitoare. Înscrierea se va face completând o cerere-tip de înscriere, atât la sediile unităților de învățământ, cât și online. Validarea cererilor (compararea datelor introduse în aplicația electronică cu datele de pe documentele depuse de părinți/tutori legali) se va face la unitățile de învățământ în fiecare zi. Pentru a evita supraaglomerările, se pot face programări pentru înscriere, la telefonul unității de învățământ.

26 martie 2020 – În această zi are loc procesarea de către Comisia națională de înscriere a cererilor tip pentru copiii care aparțin de circumscripția școlară repsectivă.

27 -31 martie 2020 – Procesarea cererilor tip ale copiilor care nu aparțin de circumscripția școlară respectivă.

1 aprilie 2020 – Afișarea copiilor înscriși și eventualele locuri rămase libere.

22 aprilie 2020 – În această zi începe a doua etapă de înscriere, prin comunicarea procedurii de repartizare a copiilor pe locurile rămase disponibile.

23-30 aprilie 2020 – Depunerea și validarea cererilor tip de înscriere a copiilor care nu au fost cuprinși în unitățile de învățământ în prima etapă.

4-6 mai 2020 – Procesarea cererilor și repartizarea copiilor conform criteriilor de departajare stabilite în conformitate cu legile în vigoare.

7 mai 2020- Afișarea listelor finale a copiilor înscriși în clasa pregătitoare în unitățile de învățământ.

8-15 mai 2020- Soluționarea cererilor pentru copiii care nu au fost încă înscriși în nicio unitate de învățământ.

Întreaga metodologie de înscriere în clasa pregătitoare 2020 se poate consulta pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării, edu.ro.

Află și cum vor fi repartizați la clase copiii înscriși în clasa pregătitoare 2020.

Surse foto: Pixabay

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare! Calendar detaliat, condiții de înscriere și documente necesare
  Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare! Calendar detaliat, condiții de înscriere și documente necesare

  Pe parcursul săptămânii trecute, s-a aprobat, printr-un ordin de ministru, Metodologia și calendarul înscrierii pentru învățământul primar pentru anul școlar...

  NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii
  NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii

  Scolile vor incepe in curand, 13 septembrie 2021, iar ministrii Sanatatii si Educatiei au prezentat NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Astfel, potrivit regulilor prezentate de...

  Cum se va da bacul anul acesta: calendar Bacalaureat 2020 revizuit
  Cum se va da bacul anul acesta: calendar Bacalaureat 2020 revizuit

  Școlile, grădinițele și universitățile vor rămâne închise până în septembrie, însă pentru elevii din anii terminali, examenele nu se vor amâna....

  Anul școlar va începe cu 2 săptămâni mai devreme?
  Anul școlar va începe cu 2 săptămâni mai devreme?

  Noul an școlar 2020-2021 poate începe cu două săptămâni mai devreme. Propunerea aparține organizațiilor Seeding Knowledge Foundation și Centrul de Resurse în...

  Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță a copilului, în 2020
  Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță a copilului, în 2020

  Înscrierea la grădiniță a copilului reprezintă un subiect de interes pentru toți părinții de copii preșcolari. Află aici care este calendarul și metodologia aferentă anului...

  Anul școlar în care trebuie să aleg dacă vreau un copil repetent sau unul bolnav
  Anul școlar în care trebuie să aleg dacă vreau un copil repetent sau unul bolnav

  În martie anul acesta se închideau școlile. Începea epidemia de Covid-19 și aveam în România 15 cazuri în total. Premierul declara că ”Grija...

  Calendar Evaluare Națională și Bac 2020: când vor da simulările elevii
  Calendar Evaluare Națională și Bac 2020: când vor da simulările elevii

  A fost stabilit calendarul simulărilor celor două examene importante din viața unui școlar, Evaluarea Națională la clasa a VIII și Bacul pentru cei ce termină studiile liceale.

  Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală
  Țara cu cea mai mare rată de abandon școlar din Europa: România! De ce renunță copiii la școală

  România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de părăsire timpurie a școlii. Datele Eurostat pentru anul 2021 arată în 2019, rata...

  © 2022 Qbebe