Copilul și banii: 5 sfaturi neașteptate de la psiholog

Irina Olteanu - Redactor Senior

Educația financiară poate fi începută de la cele mai fragede vârste. Atâta timp cât există o comunicare deschisă și sinceră de ambele părți, fundamentul pentru o relația armonioasă între copil și bani este deja pus. Iată aici câteva informații importante despre acest subiect alături de sfaturi inedite din partea psihologului, doamna Monica Bolocan.

Copilul și banii

Foarte mulți adulți nu au cunoștințele necesare pentru gestionarea corectă a banilor. Pentru a ajuta generația următoare să evite greșelile vârstnicilor și să trăiască o viață echilibrată financiar, trebuie ca aceștia să învețe lucrurile de bază despre bani, subliniază autoarea Beth Kobliner și membru al Consiliului pentru Capabilitate Financiară care oferă cursuri de educație financiară pentru copii. Conform expertei, copii cu vârsta chiar de 3 ani pot să deprindă concepte financiare precum economisirea și cheltuirea banilor. Un raport realizat de către cerecetătorii din cadrul Universității Cambridge a relevat că obiceiurile financiare ale copiilor sunt formate până la vârsta de 7 ani. Prin urmare, cu cât începi să discuți mai devreme despre bani, cu atât le va fi mai bine copiilor.

Ca să îți înveți copilul concepte care țin de bani nu este suficient să le oferi o pușculiță. La nivelul SUA s-a desfășurat în anul 2015 o analiză care a relevat că aproximativ 1 din 5 copii nu întrunesc nivelul de bază pentru competență financiară; dintre aceștia doar 10% sunt considerați performeri capabili să analizeze produsele financiare complexe și problemele asociate. Studenții care beneficiază de cursuri de educație financiară prezintă scoruri de credit mai bune și rate de delincvență mai mici asociate creditelor în calitate de adulți, conform unor date preluate de Fundația pentru Educație a Investitorului.

Un studiu distinct a descoperit că 64% dintre părinții care discută subiecte de natură financiară cu copiii lor cel puțin o dată pe săptămână au șanse mai mari ca ai lor copii să facă deciziile corecte cu priviire la bani. Jayne Pearl, coautoare a unei cărți din domeniul financiar, subliniază că este datoria părinților să își învețe copiii despre obiceiuri financiare inteligente. Specialista susține că este extrem de ușor să îi înveți pe copii despre bani. În primul rând poți transforma activitățile zilnice în experiențe de învățare; fie că este vorba despre un drum la bancă, la magazin sau la bancomat, este momentul perfect să discutați despre valori și modul în care folosești banii. Atunci când copiii au vârstă foarte mică, poți discuta despre bani apelând la jocuri imaginare, precum jocuri de rol sau servirea la restaurant. De exemplu, poți oferi o bancnotă de 5 lei copilului preșcolar și întreabă-l ce fruct își dorește să cumpere.

copilul si banii 

Monica Bolocan, Psiholog clinician și educațional, completează:

"Educația financiară face parte dintre abilitățile de viață pe care copiii trebuie să și le dezvolte. Aceasta presupune nu numai gestionarea resurselor financiare în funcție de priorități, ci și înțelegerea unor concepte de marketing de tip "discount-uri", "promoții", "reduceri", dar și a celor referitoare la depozite bancare, credite și dobânzi. Este bine să ne asigurăm că, odată ajunși pe picioarele lor, copiii noștri vor putea judeca critic și vor lua decizii raționale atunci când va fi vorba de gestionarea resurselor lor financiare și nu vor face greșeli pe care să le regrete ulterior.

Într-o lume din ce în ce mai complexă, cu provocări atât reale cât și virtuale, câștigarea autonomiei personale și dezvoltarea gândirii critice sunt esențiale. Pentru a nu fi doar simpli receptori și deținători de informații sau cunoștințe, copiii trebuie să învețe cum să utilizeze bagajul de cunoștințe primite într-un mod practic și mai ales critic, în contexte diferite și independent de prezența sau ghidarea oferită de un adult."

Secrete pentru o relație armonioasă între copil și bani 

Există 2 secrete ale succesului cu privire la relația dintre copii și bani, conform lui Adrienne Penta, director executiv al Centrului pentru Femei și Sănătate: gratificare întârziată și autonomie. Oferirea independenței raportată la vârstă reprezintă o fundație care îi va determina să devină adulți responsabili și de succes. Dar nu uita să ai parte și de o discuție concretă cu micuțul tău, care să implice inclusiv acțiunile caritabile. Înțelegerea valorilor face parte din conceptul general care vizează gestionarea finanțelor, la orice vârstă.

Părinții reprezintă principalul factor de influență cu privire la comportamentele financiare ale copiilor, prin urmare ca să crești consumatori, investitori, economi și donatori chibzuiți trebuie să te implici constant și timpuriu.

copilul si banii

Psiholog Monica Bolocan spune că "în plus față de acestea, iată ce ar trebui să îi învățăm pe copii încă de mici (în principiu, începând cu vârsta de 5 - 6 ani, când încep să își dezvolte abilitățile de așteptare, amânare, planificare etc.):

1. Să aștepte măcar o zi înainte de a-și cumpăra ceva ce își doresc foarte mult. În acest răstimp, ar trebui să își răspundă la câteva întrebări: oare chiar am nevoie acum de acest lucru? La ce îmi va folosi acel lucru acum? Ce se întâmplă dacă nu îmi cumpăr acum acel lucru? Îl puteți chiar premia pentru puterea de a amâna decizia cumpărării unui obiect (de preferat sunt, desigur, recompensele non-materiale).

2. Să economisească bani, punând deoparte pentru a-și îndeplini obiective mai importante și, implicit mai costisitoare, ca acela de a-și cumpăra o bicicletă. Explicați-i care este diferența dintre opțiunea de a-și cheltui banii acum, pe ceva nesemnificativ, sau de a-i strânge pentru a putea cumpăra ceva important ulterior. Puteți analiza periodic cam care este situația fondurilor acumulate și timpul rămas până la îndeplinirea obiectivului. Aveți posibilittaea de a-și oferi un plan de acumulare, adică să primească ceva banuți în plus dacă ia decizia de a economisi (spre exemplu, dacă hotărăște să strângă bani timp de 3 luni, îi puteți oferi ca bonus o sumă, dacă decide să aștepte 6 luni, puteți mări suma-bonus etc. - similar dobânzilor la depozitele bancare).

3. Atunci când copilul are o sumă de bani, ajutați-l să analizeze ce opțiuni are pentru a o putea cheltui. Spre exemplu, își poate cumpăra 1 set de Lego sau 2 mașinuțe sau păpuși de colecție sau 3 jocuri video, sau o pereche nouă de încălțăminte pentru sport. Lăsați-l să decidă singur, analizând avantajele și dezavantajele fiecărei decizii. Ajutați-l să își caute informațiile necesare pe internet sau în fața rafturilor, la magazin, pentru a putea lua o decizie informată.

4. Atunci când mergeți la cumpărături, faceți împreună o listă și stabiliți un buget. Apoi, implicați copilul în a analiza în fața raftului ce decizii de cumpărare să ia, astfel încât să vă încadrați în cele două obiective: lista de cumpărături și bugetul. Învățați-l să calculeze corect prețul pe unitatea de produs atunci când analizează o promoție. Dacă reușește să economisească bani, îi puteți lăsa lui diferența. Evident, trebuie să îl învățați să țină cont și de raportul calitate / preț, nu numai de aspectul strict financiar.

5. Pe măsură ce copilul crește, implicați-l în analiza cheltuielilor lunare ale familiei: întreținere, educație, alimente, îmbrăcăminte, timp liber, servicii medicale etc. Stabiliți împreună prioritățile și cereți-i să țină evidența cheltuielilor, spre exemplu, a celor de intreținere. Învățați-l că este important să aibă întotdeauna o rezervă pentru situații neprevăzute."

monica bolocan

Monica Bolocan

Psiholog clinician și educațional, practician acreditat TRIPLE P (Positive Parenting Program)

telefon: 0740 20.40.20, 

psiholog-pentru-copii.ro

 

Surse: www.cnbc.com; www.parents.com; www.forbes.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce ne facem cu copiii? Între reguli și relaxare în vremea pandemiei, cu sfaturi de la psiholog
  Ce ne facem cu copiii? Între reguli și relaxare în vremea pandemiei, cu sfaturi de la psiholog

  În urmă cu o lună de zile, viața noastră de părinți se desfășura complet normal, integrasem o multitudine de reguli de parenting în managementul copiilor noștri, seturi...

  Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”
  Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”

  Jorge trece prin clipe nu tocmai ușoare! Artistul s-a văzut nevoit să își ducă fiul de doar 5 ani la psiholog după ce a observat la acesta câteva lucruri care l-au...

  Ce înseamnă banii pentru copilul tău? Află când este timpul să începeți educația financiară
  Ce înseamnă banii pentru copilul tău? Află când este timpul să începeți educația financiară

  Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că ne creștem copiii într-o societate în care totul pare să aibă un preț. Cei mici cresc cu ideea că banii sunt totul și că...

  Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău
  Cum eviți cheltuielile neașteptate cu cel mic? Ce beneficii îți aduce o asigurare pentru copilul tău

  Atunci când ai un copil, cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de creșterea facturilor la utilități, de (re)amenajarea camerei...

  Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge
  Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge

  Una dintre cele mai la îndemână modalități de a te asigura că micuțul tău va avea parte de un start bun într-o nouă zi este să-i oferi micul dejun. Uneori...

  Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
  Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

  Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

  Banii de buzunar ai copilului: descoperă avantajele și dezavantajele
  Banii de buzunar ai copilului: descoperă avantajele și dezavantajele

  Este un subiect delicat și dezbătut de către generații întregi de părinți. “Cu ce sumă începem?”, “Când trebuie să aibă copilul primii bani de...

  Eu mănânc fasole la conservă și soțul meu comandă de la restaurant. Își ține banii doar pentru el
  Eu mănânc fasole la conservă și soțul meu comandă de la restaurant. Își ține banii doar pentru el

  Banii reprezintă un subiect sensibil pentru multe cupluri și chiar și un motiv de despărțire, în unele cazuri. Până nu demult se spunea că bărbatul este capul familiei,...

  © 2022 Qbebe