Cum îți ajuți copilul să depășească emoțiile primelor zile de școală în vremuri de pandemie

Irina Olteanu - Redactor Senior

Dragi părinți, v-ați pregătit copiii pentru școală? Și nu, nu ne referim la achiziționarea rechizitelor și a uniformelor sau la sfaturile privind respectarea riguroasă a regulilor de igienă atât de importante pentru perioada pe care o traversăm. Ne referim la suportul emoțional de care copiii noștri au nevoie în fiecare an la începerea școlii, și cu atât mai mult anul acesta, când stările de anxietate pot fi mai frecvente din cauza virusului COVID-19. 

Studiile arată că 95% dintre părinți întrețin anxietatea copiilor prin comportamentul lor. Dar tot noi, părinții, suntem modelele lor și le influențăm stările. De aceea, sprijinul pe care îl oferim copiilor noștri în această perioadă este esențial pentru a traversa cu succes începutul de an școlar.

Începutul anului școlar este o nouă etapă în viața copiilor, la care ei trebuie să se adapteze după o vacanță care a durat aproape 6 luni. Trecerea de la libertatea oferită de vacanță la un program zilnic organizat este un factor de stres resimțit de mulți copii. De aceea, tranziția aceasta trebuie făcută gradual și cu multă răbdare în primele două săptămâni ale începutului de an școlar.

„Un rol major în acest sens îl are comunicarea dintre părinte și copil. Este foarte important să ne ajutăm copiii să aibă încredere în ei, să știe că își pot arăta sentimentele și emoțiile, că pot cere ajutor oricând au nevoie. De aceea, părinții trebuie să afle care sunt temerile copiilor vizavi de frecventarea cursurilor (conflicte între colegi, incompatibilitate cu cadrele didactice, riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 și măsurile de prevenire etc.). Este important, de asemenea, să le explicăm copiiilor pe înțelesul lor de ce merg la școală („Ca să poți învăța să citești singur/a curiozitățile despre dinozaurii care îți plac atât de mult!”). Când vine vorba despre acest subiect, copilul nu trebuie manipulat sau condiționat („Tu te duci la școală, iar eu îți cumpăr...”). Tu, ca părinte, trebuie să-i oferi un răspuns constructiv, nu doar o justificare, trebui să-l câștigi ca aliat și poți face acest lucru doar printr-o comunicare deschisă”, explică Elena Done, psihoterapeut și psiholog clinician avizat de Colegiul Psihologilor din România.

ghiozdan

Ce este obiectul de atașament sau de tranziție?

Tot psihologul Elena Done ne sfătuiește că, pentru a ne ajuta copiii să se adapteze mai ușor la școală, să apelăm la un obiect de atașament sau de tranziție. Este vorba despre orice obiect care îi creează copilului o stare de confort în momentul în care îl are asupra sa, poate fi vorba despre o brățară, un sticker, un pix special sau, de ce nu, chiar ghiozdanul.

Iar când ghiozdanul stârnește aprecierile colegilor, copilul se simte unic. Copiilor le place să se identifice cu ceilalți, dar și să aibă elemente de unicitate. Atunci când, de exemplu, au un ghiozdan diferit de ceilalți, acest lucru îi ajută să își definească stilul și felul de a fi.

„Copiii au preferințe când vine vorba de ghiozdane, aceasta fiind cartea lor de vizită la școală, un mijloc prin care să se simtă bine, să fie vedete, să strălucească. Deși pare un detaliu minor, ghiozdanul este cel care îi însoțește în fiecare zi la școală pe copii. Un rucsac de proastă calitate sau unul care să nu fie pe placul copilului poate să afecteze încrederea în sine a copilului sau imaginea pe care dorește să și-o proiecteze în grupul din care face parte. Încă de la vârste fragede, copiii încep să devină lideri de opinie sau să-i influențeze pe alții în deciziile lor. Părinții înțeleg bine acest lucru, astfel că majoritatea le cumpără copiilor un ghiozdan care să le fie pe plac. Cea mai mare bucurie a unui părinte este să își vadă copilul fericit și mulțumit”, explică Adina Zara, mamă a două fetițe și fondatoarea brandului Pina Calin, care realizează ghiozdane și rucsacuri cu design unicat.

La modă sunt ghiozdanele cu paiete reversibile și cele holografice. „Culorile holografice unicorn sau mermaid (mov) sunt cele mai apreciate de fetițele de școală primară și secundară. Sunt și foarte multe mămici, la modă, cărora le plac rucsacurile holografice. Astfel, am creat special pentru mămici rucsacuri speciale pentru plimbări sau chiar pentru activitățile de zi cu zi. Copiii preferă mamele moderne!”, afirmă Adina Zara.

Odihna și alimentația, esențiale

Pentru a preveni starea confuzională sau anxietatea pe care unii copii o pot manifesta în această perioadă, pe lângă suportul emoțional oferit copiilor, încercați să petreceți cât mai mult timp cu aceștia. De asemenea, asigurați-vă că se odihnesc suficient, copiii au nevoie de aproximativ 8-10 ore de somn. În primele zile de școală, trezitul devreme și programul de la școală se pot dovedi obositoare pentru copii. De aceea, este indicat somnul de după-amiază sau o oră de odihnă activă, înainte să înceapă să-și facă temele. Inclusiv la teme le puteți oferi ajutorul, astfel încât să nu le simtă ca pe o povară, ci să se transforme în distracție.

Importantă este și alimentația. Un copil școlar are nevoie de minim 5 porții de fructe și de legume pe zi. În situația în care întâmpinați probleme vizavi de alimentația echilibrată, puteți cere părerea medicului privind administrarea suplimentelor alimentare, inclusiv privind o eventuală cură de imunizare pe care să i-o administrați copilului înainte de sezonul rece.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
  7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

  Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

  Cum să îți ajuți copilul să trimită Moșului cea mai frumoasă scrisoare
  Cum să îți ajuți copilul să trimită Moșului cea mai frumoasă scrisoare

  Ultima perioadă, petrecută de mulți dintre noi acasă, între patru pereți și cu telemuncă, nu a fost una simplă nici pentru copilul tău. Orele online presupun petrecerea...

  Uleiuri esențiale pentru concentrare: cum îți ajuți copilul să își facă temele mai eficient
  Uleiuri esențiale pentru concentrare: cum îți ajuți copilul să își facă temele mai eficient

  La început de an școlar, pe lângă un sistem imunitar puternic, cei mici au nevoie de cât mai multă energie și putere de concentrare. Lipsa atenției și agitația sunt...

  Nașterea în vremuri de pandemie: o mamă din Cluj a așteptat 50 de ore să își atingă bebelușul
  Nașterea în vremuri de pandemie: o mamă din Cluj a așteptat 50 de ore să își atingă bebelușul

  Anul 2020 a venit peste noi cu un bagaj destul de greu de cărat. De la începutul lunii aprilie, România a intrat în faza IV a scenariului pentru prevenția...

  Încă o vedetă a anunțat că este însărcinată în vremuri de pandemie
  Încă o vedetă a anunțat că este însărcinată în vremuri de pandemie

  Încă o vedetă mult iubită își anunță sarcina în vreme de pandemie: frumoasa actriță Lea Michele urmează să devină mămică!

  Cum îți protejezi familia în plină pandemie de coronavirus
  Cum îți protejezi familia în plină pandemie de coronavirus

  Trăim vremuri atipice și suntem nevoiți să ne adaptăm pe zi ce trece unei noi realități. Pandemia de coronavirus ne testează zilnic limitele, atât fizice, cât și...

  Jurnal de fapte bune în vremuri de pandemie: românii care ne salvează țara
  Jurnal de fapte bune în vremuri de pandemie: românii care ne salvează țara

  În vremuri grele, românii dau dovadă de spirit de solidaritate și nu se dau în spaet când trebuie să ajute. În plină pandemie de coronavirus, sistemul...

  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)
  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)

  La nivel european, România se află pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări care se confruntă cu fenomenul de bullying în şcoli, se arată într-un raport al...

  © 2022 Qbebe