Cum îți ajuți copilul să depășească emoțiile primelor zile de școală în vremuri de pandemie

Irina Olteanu - Redactor Senior

Dragi părinți, v-ați pregătit copiii pentru școală? Și nu, nu ne referim la achiziționarea rechizitelor și a uniformelor sau la sfaturile privind respectarea riguroasă a regulilor de igienă atât de importante pentru perioada pe care o traversăm. Ne referim la suportul emoțional de care copiii noștri au nevoie în fiecare an la începerea școlii, și cu atât mai mult anul acesta, când stările de anxietate pot fi mai frecvente din cauza virusului COVID-19. 

Studiile arată că 95% dintre părinți întrețin anxietatea copiilor prin comportamentul lor. Dar tot noi, părinții, suntem modelele lor și le influențăm stările. De aceea, sprijinul pe care îl oferim copiilor noștri în această perioadă este esențial pentru a traversa cu succes începutul de an școlar.

Începutul anului școlar este o nouă etapă în viața copiilor, la care ei trebuie să se adapteze după o vacanță care a durat aproape 6 luni. Trecerea de la libertatea oferită de vacanță la un program zilnic organizat este un factor de stres resimțit de mulți copii. De aceea, tranziția aceasta trebuie făcută gradual și cu multă răbdare în primele două săptămâni ale începutului de an școlar.

„Un rol major în acest sens îl are comunicarea dintre părinte și copil. Este foarte important să ne ajutăm copiii să aibă încredere în ei, să știe că își pot arăta sentimentele și emoțiile, că pot cere ajutor oricând au nevoie. De aceea, părinții trebuie să afle care sunt temerile copiilor vizavi de frecventarea cursurilor (conflicte între colegi, incompatibilitate cu cadrele didactice, riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 și măsurile de prevenire etc.). Este important, de asemenea, să le explicăm copiiilor pe înțelesul lor de ce merg la școală („Ca să poți învăța să citești singur/a curiozitățile despre dinozaurii care îți plac atât de mult!”). Când vine vorba despre acest subiect, copilul nu trebuie manipulat sau condiționat („Tu te duci la școală, iar eu îți cumpăr...”). Tu, ca părinte, trebuie să-i oferi un răspuns constructiv, nu doar o justificare, trebui să-l câștigi ca aliat și poți face acest lucru doar printr-o comunicare deschisă”, explică Elena Done, psihoterapeut și psiholog clinician avizat de Colegiul Psihologilor din România.

ghiozdan

Ce este obiectul de atașament sau de tranziție?

Tot psihologul Elena Done ne sfătuiește că, pentru a ne ajuta copiii să se adapteze mai ușor la școală, să apelăm la un obiect de atașament sau de tranziție. Este vorba despre orice obiect care îi creează copilului o stare de confort în momentul în care îl are asupra sa, poate fi vorba despre o brățară, un sticker, un pix special sau, de ce nu, chiar ghiozdanul.

Iar când ghiozdanul stârnește aprecierile colegilor, copilul se simte unic. Copiilor le place să se identifice cu ceilalți, dar și să aibă elemente de unicitate. Atunci când, de exemplu, au un ghiozdan diferit de ceilalți, acest lucru îi ajută să își definească stilul și felul de a fi.

„Copiii au preferințe când vine vorba de ghiozdane, aceasta fiind cartea lor de vizită la școală, un mijloc prin care să se simtă bine, să fie vedete, să strălucească. Deși pare un detaliu minor, ghiozdanul este cel care îi însoțește în fiecare zi la școală pe copii. Un rucsac de proastă calitate sau unul care să nu fie pe placul copilului poate să afecteze încrederea în sine a copilului sau imaginea pe care dorește să și-o proiecteze în grupul din care face parte. Încă de la vârste fragede, copiii încep să devină lideri de opinie sau să-i influențeze pe alții în deciziile lor. Părinții înțeleg bine acest lucru, astfel că majoritatea le cumpără copiilor un ghiozdan care să le fie pe plac. Cea mai mare bucurie a unui părinte este să își vadă copilul fericit și mulțumit”, explică Adina Zara, mamă a două fetițe și fondatoarea brandului Pina Calin, care realizează ghiozdane și rucsacuri cu design unicat.

La modă sunt ghiozdanele cu paiete reversibile și cele holografice. „Culorile holografice unicorn sau mermaid (mov) sunt cele mai apreciate de fetițele de școală primară și secundară. Sunt și foarte multe mămici, la modă, cărora le plac rucsacurile holografice. Astfel, am creat special pentru mămici rucsacuri speciale pentru plimbări sau chiar pentru activitățile de zi cu zi. Copiii preferă mamele moderne!”, afirmă Adina Zara.

Odihna și alimentația, esențiale

Pentru a preveni starea confuzională sau anxietatea pe care unii copii o pot manifesta în această perioadă, pe lângă suportul emoțional oferit copiilor, încercați să petreceți cât mai mult timp cu aceștia. De asemenea, asigurați-vă că se odihnesc suficient, copiii au nevoie de aproximativ 8-10 ore de somn. În primele zile de școală, trezitul devreme și programul de la școală se pot dovedi obositoare pentru copii. De aceea, este indicat somnul de după-amiază sau o oră de odihnă activă, înainte să înceapă să-și facă temele. Inclusiv la teme le puteți oferi ajutorul, astfel încât să nu le simtă ca pe o povară, ci să se transforme în distracție.

Importantă este și alimentația. Un copil școlar are nevoie de minim 5 porții de fructe și de legume pe zi. În situația în care întâmpinați probleme vizavi de alimentația echilibrată, puteți cere părerea medicului privind administrarea suplimentelor alimentare, inclusiv privind o eventuală cură de imunizare pe care să i-o administrați copilului înainte de sezonul rece.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie
  Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie

  Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie. Sentimentele pot fi coplesitoare mai ales pentru...

  Cum se manifestă entomofobia sau fobia de insecte și cum îți ajuți copilul să o depășească
  Cum se manifestă entomofobia sau fobia de insecte și cum îți ajuți copilul să o depășească

  Fobia de insecte este mai mult sau mai puțin prezentă la fiecare dintre noi. La unii este doar o teamă minoră, ușor de trecut cu vederea, însă la copii poate să devină cu...

  Coboară standardele! 5 trucuri de parenting în vremuri de pandemie
  Coboară standardele! 5 trucuri de parenting în vremuri de pandemie

  Stăm acasă. În familie. Zi de zi. Este frumos, parcă recuperăm weekend-uri pierdute, dar de multe ori poate fi și dificil.

  Sfaturi de la psiholog: 5 strategii de parenting eficiente în vremuri de pandemie
  Sfaturi de la psiholog: 5 strategii de parenting eficiente în vremuri de pandemie

  Regulile de distanțare socială alături de suspendarea activității școlare au condus la o presiune mai mare asupra părinților. Pentru a-i ajuta să facă față noului mod de...

  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama
  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

  Școala online în perioada pandemiei reprezintă o reală provocare atât pentru părinți, cât și pentru copii. Sunt situații în care copiii nu sunt atrași de...

  Cum îți ajuți copilul să învețe mai ușor în primii ani de viaţă
  Cum îți ajuți copilul să învețe mai ușor în primii ani de viaţă

  Copiii se nasc gata să învețe, iar creierul lor se dezvoltă pe măsură ce activează într-un mediu stimulator. Aşadar, pentru a se dezvolta, copilul are nevoie de diferite...

  Cum ajutăm copilul să iubească școala, nu doar să o suporte
  Cum ajutăm copilul să iubească școala, nu doar să o suporte

  De cele mai multe ori școala este resimțită de către copii ca o corvoadă și nu merg cu plăcere la ore. Află că stă în puterea ta să schimbi acest lucru, prin câteva...

  © 2023 Qbebe