Din grija pentru copilul tau

Cum să-ți pregătești copilul pentru venirea pe lume a unui bebeluș

Să devii mamă pentru a doua oară este o bucurie imensă, dar și o provocare. Astfel, pe lângă grijile legate de modul în care va decurge sarcina, nașterea și de cum vei reuși să te descurci cu copiii, va interveni și următoarea problemă: cum îl vei obișnui pe copilul mai mare cu ideea că în casă va veni un al doilea copil. Desigur, nu va fi simplu să faci acest lucru, dar cu calm, cu răbdare și ținând cont de îndrumările de mai jos, vei putea să-l ajuți pe copil să înțeleagă că va fi în continuare iubit și apreciat, că vei rămâne mama lui, că se poate baza oricând pe tine și că veți petrece în continuare timp împreună. În plus, dacă vei respecta sfaturile prezentate în cadrul acestui articol, copilul mai mare va fi mult mai puțin gelos pe frățiorul/surioara său/sa, iar legătura dintre ei se poate consolida mai repede decât te aștepți. Cu timpul, poți observa chiar că al tău copil va fi dornic să se implice și el în îngrijirea bebelușului și că va fi încântat să-l vadă pe acesta crescând.

Cum poți să faci un copil mai mic (până în 4 ani) să înțeleagă faptul că în casa voastra va veni un bebeluș

Dacă al tău copil are în jur de 3 ani, poți să-l pregătești pentru venirea pe lume a celui de-al doilea copil în felul următor:
Oferă-i copilului informații simple, de forma: „Bebelușul nu se va putea juca cu tine, dar putem să-l ținem în brațe, să vorbim cu el și să-i dăm pupici. De asemenea, va plânge, va dormi mult și va avea nevoie de noi să-l liniștim când plânge."
Arată-i copilului poze cu tine când erai însărcinată cu el și povestește-i cum era când era el bebeluș- Astfel, va înțelege mai ușor cum crește un bebeluș și va pricepe că acesta are nevoie de îngrijire și de atenție.
Intrați în contact cu persoane care au bebeluși- Vezi cum va reacționa copilul când va ține prima dată un bebeluș în brațe sau când acesta va începe să plângă. De asemenea, nu ezita să-l duci în familii în care există cel puțin 2 frați pentru a-și da seama că va fi în continuare iubit, chiar dacă nu va mai fi singurul copil din familie.

Cum poți să pregătești un preșcolar pentru venirea pe lume a celui de-al doilea copil

Copil ce atinge abdomenul mamei insarcinateLasă-ți copilul să-și manifeste sentimentele față de sarcină, naștere și arată-ți empatia față de el

Este ceva normal ca al tău copil să fie gelos și să-și dorească atenția ta și a celorlalți care vorbesc despre bebeluș. Iată de ce este important să iei următoarele măsuri:
• Liniștește-l și asigură-l că-l vei iubi la fel și după ce se va naște bebelușul
• Încearcă să-l ajuți pe copil să se simtă special în fiecare zi
• Spune-i că el va rămâne mereu „puiul" tău și că vei sta și cu el și cu bebelușul
• Lasă-l să-ți spună ce crede despre bebeluș și întreabă-l cum ar vrea, de exemplu, să-și petreacă timpul cu bebelușul sau în ce activități, legate de acesta, i-ar plăcea să fie implicat
.

Citește și: Reactia pe care orice parinte si-o doreste de la copil cand il anunta ca va avea un fratior

Încearcă să consolidezi relația dintre copilul mai mare și partenerul tău

Gândește-te la cât de ocupată vei fi după venirea pe lume a celui de-al doilea copil și că, pentru ca al tău copil să nu se simtă niciodată neglijat, va fi necesar să-și poată petrece mai mult timp și cu tatăl său.

Încurajează formarea legăturii dintre copilul mai mare și bebeluș

Venirea pe lume a unui bebeluș va fi o mare provocare pentru copilul mai mare, dar poți să-l faci să se obișnuiască mai ușor cu noua situație în oricare dintre următoarele moduri:
Vorbește despre bebeluș spunând „bebelușul nostru", „frățiorul tău/surioara ta" sau chiar „bebelușul tău"- Cu cât vei face acest lucru mai des, cu atât copilul tău se va simți mai puțin gelos.
Citește cărți despre bebeluși împreună cu el
Ia-l la controalele periodice pentru a simți și el bătăile inimii bebelușului
Lasă-l și pe el să participe la decorarea camerei bebelușului
Încercați să alegeți împreună numele bebelușului
Asigură-l cât de mult îl iubești arătându-i că vei lua cu tine la maternitate o poză cu el.

Asigură-te că al tău copil știe că este la fel de important în familie

Copiii mai măricei pot fi tentați să creadă că, odată ce în familie va apărea un bebeluș, ei vor fi neglijați și înlocuiți.
De aceea, nu ezita să-l faci mereu să se simtă iubit și apreciat pentru calitățile sale. În plus, laudă-l pentru ceea ce face și dă-i responsabilități legate de venirea pe lume a bebelușului (de pildă, să aleagă hăinuțe pentru bebeluș). Astfel, sentimentul său de apartenență la familie nu se va deteriora și va fi mai puțin gelos pe bebeluș.

Obișnuiește-l treptat cu rutinele legate de îngrijirea bebelușului

Va fi mult mai simplu pentru copilul mai mare dacă i se va explica din timp cum se vor schimba activitățile din casa voastră odată cu venirea celui de-al doilea copil.

Asigură-ți copilul că nu va rămâne singur când tu vei merge să naști

Discută din timp cu copilul tău cu cine va sta cât vei fi tu plecată ca să naști. Ai grijă să-l asiguri că nu va rămâne singur și încearcă să-l ajuți să stabilească o legătura mai solidă cu persoana cu care va sta în lipsa ta. Nu va fi un demers prea ușor, dar este mai bine să-l faci din timp pentru ca al tău copil să nu fie pus prea brusc în fața unei situații complet noi.

Baietel isi mangaie surioara nou-nascutaIa în calcul să-l lași pe copil să vină la maternitate când tu vei naște și să te viziteze cât mai curând după naștere

Și acest demers va fi util pentru a-ți obișnui copilul cu venirea pe lume a celui de-al doilea copil . De aceea, aranjează lucrurile astfel încât copilul să te poată vedea cât de curând după naștere și să-și poată vedea frățiorul sau surioara.
Cu siguranță că al tău copil va fi mai împăcat cu ideea că în casă va apărea un bebeluș dacă va putea încă de la început să-l țină în brațe, să-l cunoască și chiar să-l alinte. Legătura dintre ei va deveni încă de la început puternică și copilul se va atașa mai profund de fratele/sora sa.

Roagă-i pe cei care te vor vizita la maternitate să nu aducă numai daruri pentru bebeluș, ci și pentru copil cel mare

Copilul tău se va simți în continuare apreciat și iubit și dacă va primi și el câteva daruri. Nu va deveni gelos și va înțelege că și-a păstrat locul în familie, că merită în continuare atenție.

Asigură-ți copilul că, după ce vei veni cu bebelușul acasă, vei avea nevoie de el să te ajute cu îngrijirea micuțului

În funcție de vârsta copilului, promite-i că veți face împreună diverse activități legate de îngrijirea bebelușului, precum îmbăiatul acestuia, adormitul, schimbarea scutecelor etc.
Spune-i că ești mândră de el și că ești convinsă că împreună veți face cea mai bună echipă, care-l va ajuta și pe bebe să se facă mare, astfel încât să ajungă cât mai curând să se joace împreună.

Promite-i copilului mai mare că vă veți păstra momentele voastre împreună

Nu uita și să-l asiguri pe copil că vei petrece în continuare timp cu el. Spre exemplu, spune-i că, atunci când bebe va dormi, voi veți putea să faceți tot felul de activități.
În plus, spune-i că, pe măsură ce bebelușul va crește, va fi și el alături de voi în timpul anumitor activități și că așa totul va putea fi mai distractiv.

Citește și:10 lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre al doilea copil

Voi mai știți și alte „trucuri" prin care puteți să vă familiarizați mai ușor copilul mai mare cu venirea pe lume a unui bebeluș?

Surse:
www.ahaparenting.com; www.babycenter.com; www. kidshealth.org


Cum stii daca ai copilul stresat si cum il poti ajuta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum sa grabesti venirea menstruatiei
  Cum sa grabesti venirea menstruatiei

  Cum sa grabesti venirea menstruatiei. Cel putin o data in viata i se intampla unei femei ca menstruatia sa nu-i vina in cele mai fericite momente. Fie ca urma sa plece in concediu, sau avea...

  Cum sa intarzii venirea menstruatiei
  Cum sa intarzii venirea menstruatiei

  Sunt perioade in care femeile isi doresc fie sa grabeasca venirea menstruatiei, fie sa o intarzie. Au fost femei care urmau sa aiba menstruatie chiar in ziua nuntii sau a unui eveniment...

  Masaj sau abuz al unui bebeluș?Un video care șochează o lume întreagă
  Masaj sau abuz al unui bebeluș?Un video care șochează o lume întreagă

  Oricare dintre noi își dorește să aibă un bebeluș cât mai sănătos și mai vesel. De aceea, știm că masajul poate fi una dintre cele mai la îndemână metode...

  Venirea pe lume a primului copil: sfaturi şi produse esenţiale pentru creşterea bebeluşului
  Venirea pe lume a primului copil: sfaturi şi produse esenţiale pentru creşterea bebeluşului

  Venirea pe lume a primului copil reprezintă o sursă de fericire nemărginită pentru mămică. Cu toate acestea, ea poate încerca şi sentimente de anxietate şi temeri...

  Ghid pe vârste: cum îți pregătești copilul pentru vizita la medic
  Ghid pe vârste: cum îți pregătești copilul pentru vizita la medic

  Vizita la medic va face parte din viața copiilor noștri încă din primele săptămâni de viață. De aceea, este foarte important ca aceștia să se familiarizeze cu ea și să...

  Cum îți pregătești copilul pentru prima serbare
  Cum îți pregătești copilul pentru prima serbare

  Primul an de grădiniță reprezintă o adevărată încercare pentru mulți copii și părinți. Dacă te-ai confruntat cu ostilitatea copilului, prima serbare poate crea noi surprize....

  Cum sa te pregatesti pentru travaliu
  Cum sa te pregatesti pentru travaliu

  Te afli la prima sarcina si gandul travaliului si al nasterii te sperie? Afla din articolul de fata cativa pasi simpli pe care trebuie sa ii urmezi pentru a fi pregatita fizic dar si psihic...

  © 2019 Qbebe